Epävarmuutta, yksinäisyyttä, kompromisseja, kielimuureja − muun muassa näitä asioita käsittelee TV5:n uutuusohjelma Lätkä Love. Sirpa Selänteen luotsaamassa ohjelmassa arkeaan esittelee kuusi ammattijääkiekkoilijan puolisoa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat syksyyn 2018.
Perttu ja Karoliina Lindgren asuvat Davosissa Sveitsissä, Tero ja Jonna Koskiranta ovat juuri muuttaneet Unkariin Székesfehérváriin, Nikko Ice Bucksin päävalmentaja Ari-Pekka Siekkinen ja entinen beach volley -ammattilainen Emilia Nyström asuvat Japanissa, Ville Husso ja tyttöystävänsä Miia Säilä elävät yhdessä San Antoniossa Teksasissa Yhdysvalloissa.
Lisäksi sarjassa esiintyvät Miss Suomi Alina Voronkova, jonka poikaystävä Joonas Hurri pelaa Siekkisen valmentamassa joukkueessa Japanissa ja aitajuoksija Lotta Harala, jonka poikaystävä Matias Myttynen pelaa KHL:ssä Dinamo Riiassa.
Lindgrenit ja Koskirannat sekä Nyström ja Siekkinen elävät lapsiperhearkea. Voronkova ja Harala puolestaan toteuttavat omaa uraansa etäsuhteen rinnalla. Miia Säilän lisäksi myös Jonna Koskiranta ja Karoliina Lindgren ovat tauottaneet omia tavoitteitaan ja haaveitaan tukeakseen kiekkoilijamiehiään.
Arviota varten on katsottu sarjan neljä ensimmäistä jaksoa.
Tavallista arkea, suuria tunteita
Sarjassa esiintyvistä kiekkoilijoista vain Perttu Lindgren on tähtipelaaja, eikä varsinkaan nuoremmalle sukupolvelle lähes 20 vuotta sitten pelaajauransa lopettanut ja Japanissa valmentava Ari-Pekka Siekkinen ole mitenkään tuttu.
Jääkiekon arkipäiväistäminen onkin mainio tehokeino.
Kulissien takaisen elämän esittely tuo mieleen muutama vuosi sitten julkaistun ansiokkaan dokumentin Pitkä vaihto. Lätkä Lovessa näkökulma on ensisijaisesti puolisoissa, mutta urheilullinen epävarmuus heijastuu väistämättä myös kotiin. Ja vaikka asiaa ei suoraan sanotakaan, siirtyvät kotiasiat puolestaan peleihin.
Jääkiekko on kontekstina koko ajan olemassa, mutta valtaosin naiset tuovat esille omia asioitaan. Jokaisella ”lätkävaimolla” onkin uraan tai perheeseen liittyviä haasteita.
Sarjan tilanteet ovat toki lyhyitä leikkauksia, mutta varsinkin Jonna Koskirannan arki esitetään tunteisiin vetoavasti. Perhe on joutunut muuttamaan toistuvasti monen kauden ajan, mihin pienet lapset reagoivat, ja Jonna itse on joutunut tinkimään haaveistaan.
Myös etäsuhteissa elävien parien arkea tuodaan esille tunteita − sekä positiivisia että negatiivisia − korostaen. Asuinpaikoista erityisesti Unkarista ja Japanista painotetaan kielimuuria ja kulttuurieroja. Yksinäisyys on teema, joka nousee esille lähes kaikilla puolisoilla. Etäsuhteet ja jälleennäkemiset esitetäänkin hyvin tunnepitoisesti.
Jokainen sarjan esiintyjä tuntuu olevan mukana rehellisesti ja avoimesti omana persoonanaan. Rempseä luonnonlapsi Emilia Nyström erottuu hillitymmistä puolisoista. Henkilökohtaisesti samaistuin Siekkisen ja Nyströmin sushihetken kommelluksiin, mutta hipsterimpi kansanosa luultavasti pyörittelee junttiudelle silmiään.
Myös yhteistä arkea esitellään peittelemättä. Jääkiekkoilija saa pelata videopelejä, kun puoliso siivoaa. Lempeistä yksityiskohdista huomio kiinnittyy koristetyynyihin pariskunnan pusukuvalla ja puolison lempinimeen matkapuhelimen yhteystiedoissa. Japanin, Sveitsin ja Unkarin maisemat tarjoavat toisaalta mainiota nojatuolimatkailua.
Voiko lätkäjätkä katsoa parisuhdeohjelmaa?
Mainitsin päivänä eräänä tuttavalleni katsovani Lätkä Lovea. Sain ihmettelevän kysymyksen ”Miksi?”. Vastasin tekeväni arvion, mutta kuulin myös vierestäni perustelun, että ohjelmassa on kauniita naisia. Jos muun muassa Miss Suomi houkuttelee miehet katsomaan näkökulmaa avartavaa tosi-TV:tä, suhtaudun suopeasti.
Jääkiekkofanit totta kai ymmärtävät jääkiekkoilijoidenkin olevan ihmisiä arkisine haasteineen. Huonojen peliesitysten kohdalla harvemmin kuitenkaan tulee ajateltua mahdollisia yksityiselämän ongelmia.
Mediakoulutetut pelaajat eivät kerro haastatteluissa kotiasioistaan, joten Lätkä Loven kaltaiset konseptit tarjoavat ansiokkaasti laajempaa näkökulmaa. Jokaisella pelaajallakin on TV-sarjassa osansa ja he puhuvat jopa jääkiekosta.
Lätkä Lovessa ei näe taklauksia eikä tappeluja, mutta tunnetta ja draamaa on parhaimmillaan paljon enemmän kuin marraskuisen arki-illan läpsyttelyssä.
Sirpa Selänteen rooli ihmetyttää
Lätkä Love -sarjaa markkinoitiin vahvasti Suomen tunnetuimmalla lätkävaimolla Sirpa Selänteellä. Hänellä onkin aiheesta valtavasti omakohtaista kokemusta.
Selänteen rooli on vaatimaton ja outo. Hän on käytännössä ohjelmassa lausumassa latteuksia.
Aiempaan julkisuuskuvaansa verrattuna Lätkä Lovessa Selänne on jäykän ja jännittyneen oloinen. Juontaja on tälle puisevalle ja kokolailla tarpeettomalle tehtävälle aivan liian ylevä nimitys. Neljän jakson perusteella Lätkä Love olisi jopa sujuvampi ohjelma ilman Selänteen lyhyitä piipahduksia ruudussa.
Selänteestä olisi voinut olla lisäarvoa Maria Veitolan kaltaisena yökyläilijänä. Vertaiskeskustelu erilaisista parisuhdetilanteista olisi tuonut ohjelmaan entistäkin enemmän syvyyttä. Toki se olisi vaatinut Selänteeltä esiintymistaitoa ja tuotantoyhtiöltä lisärahoitusta.
Lätkä Love on kiinnostava katsaus huippu-urheiluun tuoreesta näkökulmasta. Sisältö on kunnossa. Selänteen patsastelu häiritsee, mutta kokonaisuutena ohjelma avartaa itse kutakin.
TV5 näyttää Lätkä Loven uuden jakson maanantaisin klo 21. Dplay+-palvelussa on katsottavissa sarjan neljä ensimmäistä jaksoa.