Jääkiekko oli Brent Sopelin intohimo, kuten monen muunkin kanadalaisen. Tulevan Stanley Cup -voittajan suhtautuminen jääkiekkoon ja harjoitteluun oli jopa pakkomielteistä, koska keskittyminen jääkiekkoon karkoitti edes hetkeksi ahdistavat ajatukset. Sopel kertoo avoimesti tarinansa The Player's Tribune -verkkojulkaisussa.
Koulunkäynti oli tuskaa, ja Sopelille naurettiin muun muassa lukemiseen liittyvien ongelmien vuoksi, mikä sai nuoren pojan ajattelemaan olevansa tyhmä. Oppimisvaikeuksiin ei puututtu, ja Sopel keskitti energiansa jääkiekkoon.
Vuonna 1995 Vancouver Canucks varasi Sopelin kuudennella kierroksella, ja kaudella 1998-99 Sopel pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa Chicagossa.
Sopel pärjäsi keskittymällä pelaamiseen, mutta NHL-kiekkoilijan elämään kuuluu paljon muutakin. Matkustaminen, hotelliyöt ja yksinäiset hetket kuormittivat Sopelia liikaa. Puolustaja turvautui alkoholiin pitääkseen todellisuuden loitolla.
Sopel ei omien sanojensa mukaan ollut kaukalossa päihtyneenä, joten pelipäiviksi kanadalaisen oli keksittävä muita selviytymiskeinoja. Koska Sopel ei pystynyt rauhoittumaan, hän piti itsensä kiireisenä. Pelipäivinä Sopel ei nukkunut päiväunia, mikä on jääkiekkoilijoiden keskuudessa erittäin harvinaista.
Kaudelle 2007-08 Sopel siirtyi Chicago Blackhawksiin ja kolme vuotta myöhemmin pääsi juhlimaan Stanley Cupia. Edes voittaminen ei hiljentänyt aliarvioivia ja syyttäviä ajatuksia.
Lapsilleenkaan Sopel ei pystynyt lukemaan iltasatuja, joten hän keksi niitä omasta päästään. Sopel keksi hahmot Pinky ja Greenie ja kertoi, mihin erilaisiin seikkailuihin hahmot päätyivät. Lapset halusivat tietää, kuinka isänsä osasi kertoa tarinat lukematta niitä mistään, mutta Sopel ei osannut vastata.
Ongelmat eivät johtuneetkaan tyhmyydestä
Kun Sopelin esikoistyttärellä ilmeni oppimisvaikeuksia, ja tutkimusten jälkeen diagnoosiksi asetettiin lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet, dysleksia ja dysgrafia, Sopel tunnisti kaikki oireet itsessään. Koko ikänsä Sopel oli kuvitellut olevansa idiootti, kunnes hänen ongelmillaan olikin yhtäkkiä nimi.
Tärkeintä oli kuitenkin saada tyttärelle apua.
Samoihin aikoihin Sopelin NHL-ura oli hiipumassa. Syksyllä 2011 Sopel siirtyi KHL:ään ja toivoi maisemanvaihdon auttavan. Yksinäisyys ja erossaolo perheestä kuitenkin vain pahensivat asiaa, ja alkoholinkäyttö lisääntyi.
Lopulta Sopelin peliura päättyi. Jääkiekko oli ollut kanadalaisen koko elämä, joten luopuminen oli vaikeaa. Juominen kiihtyi entisestään. Tuli avioero.
Päihdekuntoutuksen kautta Sopel alkoi kursia elämäänsä takaisin kasaan. Nykyään ex-kiekkoilija toimii NBC:n asiantuntijana ja opiskelee − kaikkien vaikeuksien uhallakin.
Sopel ei halua kenellekään samaa kohtaloa kuin itselleen. Kanadalainen on omistautunut auttamaan oppimisvaikeuksista kärsiviä. Sopel muun muassa työstää lastenkirjaa Pinkystä ja Greeniestä, jotka hän keksi kertoessaan lapsilleen satuja.
Sopel haluaa auttaa muita samoista ongelmista kärsiviä. Muiden auttamisen hän kokee edistävän myös omaa toipumistaan.
Suomessa oppimisvaikeuksia on yli kymmenellä prosentilla koululaisista. Tavallisimmat ongelmat liittyvät lukemaan oppimiseen. Aikuisista lähes kuudella prosentilla on lukemiseen liittyviä vaikeuksia. Oppimishäiriöitä hoidetaan tavallisesti erityisopetuksella.
Lähde: Duodecim