Toisinaan NHL:n varaustilaisuuden parhaat löydöt ovat varattavissa jo toista tai kolmatta kertaa. Kaikki eivät pysty vielä 18-vuotiaina syystä tai toisesta näyttämään potentiaaliaan.
Tänä vuonna myös yli-ikäisten listan kärkipaikoilla on suomalaisedustusta. Henrik Borgström ja Kasper Björkqvist jäivät molemmat ilman varausta vuosi sitten, mutta kumpikin saa varmasti sovitella päälleen NHL-seuran pelipaitaa.
Borgström pelasi HIFK:n A-nuorissa erinomaisen kauden, mikä kiinnitti myös NHL-seurojen huomion häneen. Vuosi sitten pitkävartinen sentteri pelasi vielä B-junioreissa.
Björkqvistin kausi Bluesin A-nuorissa oli vielä parempi. Hänet palkittiin kauden päätteeksi sarjan parhaana hyökkääjänä ja pelaajana. Lisäksi laituri ihastutti Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa.
Sekä Borgström että Björkqvist siirtyvät ensi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistosarjaan. Borgströmin tuleva seura on NCHC-konferenssissa pelaava Denverin yliopisto, Björkqvistin puolestaan Hockey East -konferenssin Providence College. Borgströmin tulevista joukkuetovereista keskushyökkääjä Dylan Gambrell kuuluu myös hyvin luultavasti varattaviin yli-ikäisiin.
Moni odotti JYP-vahti Veini Vehviläisen varausta jo viime vuonna. Sitä ei yllättäen tullut, mutta menneellä kaudella Vehviläinen antoi Liigassa sellaiset näytöt, että uudelleen varaamatta jääminen olisi jo šokki. Nuorten MM-kisat tosin menivät Vehviläiseltä penkin alle, mikä saattaa karkottaa osan seuroista.
Muista nuorten maailmanmestareista kolmatta vuotta varausta odottavat hyökkääjät Antti Kalapudas ja Sebastian Repo. Kovin todennäköisenä kummankaan varausta ei voi pitää, mutta mahdollisena kuitenkin.
Venäjältä tarjolla taitoa pienessä paketissa
Mikäli Anatoli Golyšev ei olisi sekä erittäin pienikokoinen että venäläinen, olisi hänet melko varmasti varattu viimeistään viime kauden jälkeen. Laituri pelasi täyden kauden KHL:ssä ja edusti maataan alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa, mutta sekään ei yhdellekään NHL-seuralle riittänyt.
Tällä kaudella taskuraketti nousi KHL:n parhaiden maalintekijöiden joukkoon. Golyšev paukutti runkosarjassa peräti 25 täysosumaa, mikä oikeutti liigan maalipörssin neljänteen sijaan.
Vaikka moni seura varmasti haluaisi nähdä, mihin Golyševin taidot riittäisivät kapeammassa kaukalossa, jää varaus tänäkin vuonna hyvin todennäköisesti väliin. Hyökkääjällä nimittäin on Avtomobilist Jekaterinburgin kanssa sopimus, joka jatkuu kauden 2018–19 loppuun asti.
Myös Aleksandr Polunin on taskukokoinen venäläislaituri. Hänenkin KHL-sopimuksensa jatkuu kevääseen 2019 asti, mutta hän on Golyševiä pari vuotta nuorempi, joten varaus on huomattavasti todennäköisempi.
Poluninin seurakaverin Jegor Korškovin varausta puoltaa edellämainittuun kaksikkoon verrattuna se, että hän on heitä parikymmentä senttiä pidempi. Korškov pelasi lisäksi erinomaisen nuorten MM-turnauksen, ja hänen sopimuksensa Lokomotiv Jaroslavlin kanssa päättyy kevääseen 2018.
Puolustaja Jegor Rykov oli Poluninin tavoin varausiässä ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Menneellä kaudella hän paitsi debytoi KHL:ssä Pietarin SKA:n riveissä, oli myös Venäjän kantavia voimia alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.
Joko olisi sen toisenkin Sebastian Ahon vuoro
Ruotsalainen Sebastian Aho voitti varausvuonnaan 2013–14 Ruotsin mestaruuden Skellefteån paidassa. Lisäksi hän oli Ruotsin ykköspakki alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Varausta odoteltiin kakkoskierrokselta lähtien, mutta sitä ei koskaan tullut.
Seuraavalla kaudella Aho pelasi hyvän alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen ja lähes täyden SHL-kauden. Carolina Hurricanes kyllä varasi Sebastian Ahon, mutta kyseessä oli suomalainen täyskaima.
Mennyt kausi oli Aholle vaikea, sillä hän joutui jättämään nuorten MM-kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. Pienikokoisen puolustajan kohtaloksi jäänee jäädä jälleen ilman varausta.
Ahon seurakaveri Filip Berglund on vuoden nuorempi, parikymmentä senttiä pidempi ja laukoo oikealta. Niinpä hänen nimensä huudetaan lauantaina paljon todennäköisemmin kuin Ahon, vaikka kehityskaarella Aho on huomattavasti Berglundia edellä.
Sadan pisteen pelaajia
Regina Patsin keskushyökkääjä Adam Brooks teki varausvuonnaan WHL:n runkosarjassa 11 tehopistettä. Sellaisilla saldoilla ei NHL-varauksista haaveilla – paitsi ehkä jos roolina on hakata vastustajien naamoja muussiksi pelikatkoilla.
Brooks ei kuitenkaan ole tappelija, vaan 178-senttinen taitosentteri. Kaudella 2014–15 hän oli jo Patsin paras pistemies, mutta silti varaus jäi tulematta.
Nyt Brooks on varattavissa kolmatta ja viimeistä kertaa. Hän nakutti menneellä kaudella WHL:ssä pudotuspelit mukaan lukien peräti 143 tehopistettä, ja ihme on, ellei yksikään seura halua yksinoikeutta neuvotella sopimuksesta hänen kanssaan.
Brayden Burke on varattavissa vasta toista kertaa. Hänen varsinainen varausvuotensa oli loukkaantumisten sävyttämä, eikä siksi ollut ihme, että kaikki seitsemän kierrosta menivät ohi.
Menneen kauden Burke sai pelata terveenä, ja tulosta tuli. Sentteri teki runkosarjassa 109 tehopistettä ja jakoi koko liigan syöttöpörssin voiton Brooksin kanssa.