Kolmen Leijonissa vietetyn kauden jälkeen Lauri Marjamäen siirtyminen Jokereiden penkin taakse oli tuskin kenellekään suuri yllätys. Jukka Jalosen kanssa rooleja päikseen vaihtanut jokerikäskijä ei ollut omimmillaan turnausvalmentajana, mutta seurajoukkuevalmentaminen ja uutena sarjana KHL maistuivat Marjamäelle hyvin.
− Viime kausi oli minulle paluu päivittäisen valmentamiseen pariin ja samalla myös siirtyminen Euroopan parhaaseen kiekkosarjaan. Voin rehellisesti myöntää, että nautin lopulta joka hetkestä. Lopputulos jäi tietenkin harmittamaan, mutta muuten kaudesta jäi erittäin positiivinen fiilis. Päivittäisen valmentamisen rytmi ja KHL:n haaste on kiehtova yhdistelmä, Marjamäki hehkuttaa.
Päättyneen maajoukkuepestinsä ohella Marjamäki oli tuttu näky Jokereiden kotiotteluissa ja Viasatin tv-lähetyksessä. Jokerivalmentaja myöntääkin katsoneensa KHL:ää tarkalla silmällä jo ennen pestinsä alkua.
− Olin seurannut KHL:ää paljon jo etukäteen, eikä siten isoja yllätyksiä tullut vastaan. Totta kai olin tehnyt ajatustyötä jo etukäteen. Ehkä kuitenkin vasta paikan päällä ymmärsin, miten vaikeaa tässä sarjassa on voittaa.
− Vaste voittamiseen on aivan mielettömän suuri. Venäläisessä mentaliteetissa tunnetaan vain voittaminen, ei ole olemassa mitään muuta. He puolustavat henkeen ja vereen, riskejä ei oteta, ja aivan kaikki kivet käännetään voittamisen eteen. Se on valtava haaste, josta sekä valmentajat että pelaajat nauttivat.
Marjamäen mukaan KHL:n taso on vain parantunut viime vuosien aikana, ennen kaikkea joukkuepelaamisen ja valmentamisen osa-alueilla.
− KHL:n laatu vain paranee koko ajan. Sen lisäksi, että sarjaan tulee yhä laadukkaampia pelaajia, niin valmentamisen ja pelaamisen laatu on kehittynyt. Joukkueet pelaavat vielä paremmin joukkueena, kurinalaisuus on koko ajan parempaa ja parempaa. Taktisuus ja kurinalaisuus ovat nykyisin myös korkeinta huipputasoa.
Kansainvälinen jääkiekko on ottanut viime kausina harppauksia aktiivisemman ja vauhdikkaamman pelaamisen suuntaan. Kotimaisessa Liigassa trendinä on ollut eteenpäin puolustaminen, mutta KHL:ssä nähtiin viime kaudella vielä aika paljon perinteistä trappiä ja passiivista keskialueen peliä.
Marjamäen mukaan tämäkin on muuttumassa, varsinkin kun useat KHL-joukkueet siirtyvät pelaamaan 26 metriä levään kaukaloon.
− Viime kaudella moni joukkue vältti varsinkin keväällä riskejä ja pelasi taktiikalla "puolusta, puolusta, puolusta". Nyt on mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, kun melkein kymmenen joukkuetta siirtyy NHL-kaukaloon. Se viittaisi siihen, että myös KHL:ssä halutaan mennä aktiivisempaan peliin mukaan. Venäläiset pelaajat ovat erittäin luisteluvoimaisia, joten ihmettelen, jos KHL ei kehity luisteluvoimaisempaan ja aktiivisempaan suuntaan.
Katse peliin ja kevääseen, ei tuomareihin
Jokereiden viime kausi noudatti tuttua kaavaa. Joukkue oli erinomainen läpi syyskauden, mutta kevään ratkaisupeleissä KHL:n haaste oli jälleen liian suuri. Marjamäen mielestä asiassa näkyy KHL:n poikkeava harjoitteluohjelma.
− Venäläinen joukkue kokoontuu yhteen jo kesäkuun lopussa. He harjoittelevat hurjan määrän jo kesällä. Syksyisin moni KHL-joukkue on kaukana parhaastaan, erikoistilannepelaamista tai pelin yksityiskohtia ei ole vielä hiottu lainkaan. Sen sijaan heillä yleinen harjoittelumäärä on valtava, samalla taktinen osaaminen ei ole heillä vielä syksyllä kunnossa.
− Näistä syistä moni KHL-joukkue on syksyisin väsynyt ja kaukana parhaastaan. Jokerit on pystynyt tähän iskemään joka ikinen syksy. Haluan kuitenkin painottaa, että se (syksyllä menestyminen) ei ole meille mikään itseisarvo, jota tavoittelemme. Kyllä me haluamme menestyä nimenomaan keväällä.
KHL:ssä puheenaiheeksi nousee usein myös tuomaritoiminta, joka ei useimmiten yllä likimainkaan pelin laadun vaatimalle tasolle. Myös suomalaisjoukkueen asema venäläistuomareiden keskuudessa näyttää välillä haastavalta yhtälöltä. Marjamäki peräänkuuluttaa Jokereilta keskittymistä oikeisiin asioihin.
− Tietenkin KHL:ssä usein puhutaan, että vastassa saattaa olla muutakin kuin pelkästään vastustaja. Tärkeintä on kuitenkin se, miten me suhtaudumme niihin asioihin. Meillä ei ole syytä olla tyhmiä. Jos me tiedostamme epämiellyttäviä asioita esimerkiksi tuomaripelissä, niin miksi lopulta tuhlaamme energiaamme niihin?
− Se vaatii pelaajalta paljon, jos hän tuntee, että on kokenut tuomaritilanteessa vääryyttä. Siihen ei pidä kuitenkaan keskittyä, vaan vastata kaikkeen pelaamalla paremmin. Siihen voimme vaikuttaa, Marjamäki muistuttaa.