Jokereiden viime kausi päättyi jo totutusti hyvin aikaisin, kun Moskovan Dinamo passitti helsinkiläisjoukkueen kesälomalle pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Jokereiden kausi päättyi jo maaliskuun alussa, joten jälkipyykkiä on ehditty pestä pitkän aikaa.
− Analysoimme viime kevään pettymyksen syyt erittäin huolellisesti ja myös kaikilta eri kanteilta. Viime kausi antoi meille paljon arvokasta oppia. Yksinkertaistettuna kaaduimme lähinnä tehottomuuteen, ennen kaikkea ylivoimapelissämme, jokerivalmentaja Lauri Marjamäki kommentoi Jatkoajan haastattelussa.
Pahasti sakannut ylivoimapeli oli jo viime keväänä jokerivalmennuksen tuttu selitys kauden nopeaan päättymiseen. Jälkianalyysissä kaikki erikoistilanteet nousivat lopulta Marjamäen mukaan kehityslistalle.
− Ylivoimapeli, alivoimapeli, maalivahtipeli ja aloitukset − siinä ovat osa-alueet, joilla meidän on nostettava selkeästi tasoa. Viime kaudella nämä kaikki asiat kääntyivät meidän kannalta väärinpäin, ja kaikkiin näihin on nyt panostettu.
− Viime kauden joukkue oli erittäin hyvähenkinen ja monipuolinen ryhmä, mutta lopulta se monipuolisuus ei ollutkaan meille kevään ratkaisupeleissä vahvuus, vaan lopulta jopa heikkous, Marjamäki kuvailee arvoituksellisesti.
Lisää erikoisosaamista
Alkavan kauden joukkuetta on kasattu kahdesta eri näkökulmasta: toisaalta joukkueeseen on hankittu organisaation strategian mukaisesti suomalaisia pelaajia, ja toisaalta erikoistilanne- ja spesiaaliosaamista.
Marjamäki vakuuttaa olevansa tyytyväinen muutoksiin.
− Olen todella tyytyväinen siihen, millainen joukkue meillä on kasassa. Joukkue on suomalaisempi, mutta ennen kaikkea parempi niillä osa-alueilla, joissa meille jäi viime kaudella eniten parannettavaa.
− Olemme hakeneet enemmän erikoisosaamista sekä erikoistilanneosaamista. Se riittää, että pelaamme viidellä-viittä-vastaan -pelin tasoihin, mutta pystymme ratkaisemaan pelit erikoistilanteissa. Se on iso muutos.
Jokerit on antanut viime vuosina tasoitusta myös maalivahtipelissä. Viime kaudella Ryan Zaposlki epäonnistui, eikä lähtökohtaisesti kakkosmaalivahdiksi hankittu Janis Kalnins pystynyt kannattelemaan joukkuetta. Tulevalla kaudella Jokereiden ykkösmaalivahtina nähdään pitkän NHL-uran pelannut Antti Niemi.
− Niemi on pelannut viimeiset kymmenen vuotta NHL:ää, ja nyt melkein kymmenen joukkuetta KHL:ssä on vaihtanut NHL-kokoiseen kaukaloon. Maalivahtipeli on valtavassa roolissa, varsinkin pienessä kaukalossa. Meillä on nyt kokenut pienen kaukalon maalivahti, sen arvoa ei voi vähätellä, Marjamäki muistuttaa.
Jokereiden puolustuspäähän on haettu selvästi lisää pelaavuutta ja taitoa, kun joukkueeseen liittyvät maailmanmestaruuden keväällä voittanut Mikko Lehtonen ja paluun jokeripaitaan tekevä Teemu Eronen. Joukkueen jättäneet Jesper Jensen ja Karl Stollery tunnettiin enemmän oman pään vartijoina.
− Puolustajat ovat meillä isossa roolissa sekä puolustus- että hyökkäyspelissä. Uusina pelaajina Lehtonen ja Eronen tuovat puolustukseen lisää liikkuvuutta ja kiekollista taitoa, sitä haluamme hyödyntää aiempaa enemmän.
Hyökkäyspäässä uusi suomalaiskolmikko Petri Kontiola, Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen tuo hyökkäykseen ennen kaikkea ylivoimaosaamista. Samalla kuitenkin 20 maalia latoneen Sakari Mannisen siirtyminen UFA:an on Jokereille valtava takaisku.
− Hyökkäyspäässä Kontiola ja Haapala tuovat meille tärkeää ja osin puuttunutta ylivoimaosaamista. Savinainen on puolestaan tärkeä pelaaja, kun kevään ratkaisupeleissä pitää laittaa painitrikoot päälle ja näyttää kovaa esimerkkiä koko joukkueelle siitä, mitä voittaminen vaatii.
− Meillä on mielenkiintoinen ryhmä, jossa on aiempaa enemmän erikoisosaamista jokaisella osa-alueella. Totta kai Mannisen lähtö harmittaa, mutta emme voi jäädä murehtimaan sitä, Marjamäki kertoo.
Valmennuksen katse kääntyy pelin yksityiskohtiin
Jokerileirin analyysi on päätynyt väistämättömään lopputulokseen: materiaali ei jatkossakaan ole KHL:n kovin, joten kilpailuetua on haettava muista asioista. Marjamäki nostaa esiin pienet yksityiskohdat, joihin Jokereissa aiotaan paneutua alkavalla kaudella huomattavasti aiempaa tarkemmin.
− Meidän pitää saada materiaalista kaikki irti myös keväisin, ja se on valmennuksen tehtävä. Viime kaudella ensimmäiset 30 peliä onnistuimme siinä, mutta sitten muiden joukkueiden parantaessa me emme pystyneet enää vastaamaan. Tässä asiassa valmentamisen yksityiskohdat nousevat esiin.
− Valmennusryhmä on paljon puhunut ja miettinyt, miten pystymme valmentamaan paremmin pelin yksityiskohtia. Tämä on asia, jossa tiedän meidän valmennusryhmämme menevän tällä kaudella selvästi eteenpäin. Viisikkopelissä pystyimme haastamaan KHL:n kärjen, mutta yksityiskohdissa annoimme liikaa etumatkaa.
Marjamäen teesit ovat viime keväältä tuttuja. Dinamo-sarjassa jokeriluotsi harmitteli usein joukkueensa erikoistilannepelaamista korostaen samalla viisikkopelin onnistumista. Vastauksena kysymykseen konkreettisista kehitettävistä yksityiskohdista valmentaja nostaa ensimmäisenä esiin yleisen harjoittelun merkityksen.
− Olemme myös miettineet näiden erikoistilanteiden ja pienten yksityiskohtien harjoittelua ja toistoja, jotta nämä asiat saadaan kääntymään toisinpäin uusien pelaajien ja uudistetun harjoittelun myötä.
Lopulta Marjamäki suostuu listamaan myös kehityksen alla olevia yksityiskohtia. Meidän pelin termeillä Jokerit-koutsi on ollut tyytyväinen hyökkäyspelissä tilan voittamiseen, eli pelialueiden voittamiseen, mutta tilan tekemisessä, eli tyhjän tilan luomisessa, on parannettavaa.
− Meidän on myös monipuolistettava viisikkopelaamistamme ja tunnistettava paremmin eri pelivalinnat. Varsinkin tilan tekemisessä meillä on paljon parannettavaa, vaikka hyökkäyspelaamisemme on hyvin toiminutkin. On oltava järkevämpiä ja tunnistettava, milloin haluamme rakentaa ja luoda tilaa.
Puolustuspelissä esiin nousee odotetusti maalineduspelaaminen, joka on ollut Jokereille vaikeaa koko KHL-taipaleen ajan.
− Omassa päässä meidän boksauspelaamisemme sekä meidän blokkaus- ja peittopelaamisemme ovat avainasemassa. Näilläkin osa-alueilla oikeat pelivalinnat nousevat esiin. Dinamo-sarjassa näimme tämän hyökkäyspäässä, kun pääsimme kyllä heidän maalinsa eteen, mutta se ei yksistään riitä mihinkään.
Jokerit pelaa kotiottelunsa 30 metriä leveässä kaukalossa. Samaan aikaan osa KHL-seuroista on siirtynyt 26 metriä levään NHL-mittaiseen kaukaloon. Tämä näkyy myös Jokereiden pelitapavalinnoissa.
− Nyt kun kaukalot pienenevät, niin nähdään varmasti myös erilaista peliä vieraspeleissä kuin kotona. Meidän pitää pystyä sopeutumaan molempiin ja saamaan isolta kotijäältä vahva kotikenttäetu.
Rasituksen ja palautumisen suhde tarkassa syynissä
Pelitapa-asioiden ohella, ehkä jopa suurimmaksi epäonnistumisen syyksi, Jokereissa esiin nousi rasituksen ja palautumisen välinen suhde. Helsinkiläisjoukkue joutuu jatkossakin yhtä lailla matkustamaan paljon ja läpi monen aikavyöhykkeen. Tulevalla kaudella yksityiskohdat muuttuvat myös tällä saralla.
− Runkosarjan lopussa meillä oli pitkiä reissuja kauaksi itään, ja näiden reissujen jälkeen teimme vielä lyhyen reissun tähän lähemmäksi. Jälkikäteen selvisi, että se oli todella raskasta, emmekä missään vaiheessa palautuneet kunnolla. Nyt mietimme jokaisen matkan, yöpymisen ja matkalla tehdyn harjoituksen entistä tarkemmin.
− Jaksaminen, palautuminen ja matkustaminen nousivat analyysissämme niin selkeästi esiin, että niihin on tehtävä muutoksia. Viime vuonna matkustimme seuraavalle paikkakunnalle aina ottelun jälkeisenä yönä.
− Nyt muutamme rytmiä, kun jäämme useammin pelipaikkakunnalle yöksi ja käytämme välipäivän matkustamiseen. Samalla myös välipäivien harjoittelua muutetaan: teemme enemmän palauttavia kuntosaliharjoitteita jääharjoittelun sijaan.
Marjamäki myöntää, että yhtälö ei ole tulevalla kaudellakaan helppo. Matkustamisen määrä ei vähene, eikä matkarasitusta ole siten helppo vähentää.
− Totta, se valtava haaste tulevallakin kaudella on, miten pidämme joukkueen freesinä. On viikkoja, joilloin pelaamme kotona keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina, minkä jälkeen vieraskiertueen ensimmäinen peli on heti tiistaina.
− Viimeinen runkosarjan peli pelataan ennen helmikuun loppua, se on lyhyt aikaikkuna pelata 62 peliä. Meidän on pystyttävä kierrättämään pelaajia. Olemme myös palkanneet lisää hierojia ja ottaneet käyttöön teknologiaa palautumisen seurantaan. Välillä pitäisi myös harjoitella ja kehittyä. Yhtälö ei ole helppo, mutta olemme taas viisaampia kuin viime vuonna, Marjamäki vakuuttaa.
Jokereissa viime kauden pettymys on analysoitu epäilemättä erittäin tarkasti. Massiivisten yksittäisten muutosten sijaan pinnalle nousi reilu kourallinen kehitettäviä yksityiskohtia. Jo pelkästään löydettyjen yksityiskohtien korjaaminen on iso haaste, puhumattakaan siitä, mihin saakka näiden kaikkien yksityiskohtien korjaaminen huipputasoisessa KHL:ssä lopulta riittäisi.