"Mua vaan vituttaa, kun 50 ihmisen keskittyminen on siinä, mitä tuomarit tekevät. Meidän pitäisi keskittyä pelaamaan, ja katsoa sitä kautta."
Näin totesi Kai Suikkanen vuonna 2012 Pelicansin ja Kärppien välisessä puolivälieräsarjassa. Lausuntoa on helppoa soveltaa käynnissä oleviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.
Tuomareiden sijasta kohteena ovat kisajärjestelyt, jotka on hoidettu ala-arvoisesti. Muistutuksena: kisat järjestetään kiekon emämaassa Kanadassa ja ratkaisupelit sijoittuvat Vancouveriin NHL-halli Rogers Arenaan.
NHL:n tarunhohtoisuus on ollut kaukana.
Internetyhteys on ollut täysin vitsi, ja juttujen faksaaminen on kuulostanut todennäköisimmältä tavalta saada sisältöä eetteriin.
Medialle tarkoitetulla haastattelualueella pitäisi periaatteessa olla haastateltavissa jokaisen ottelun kaikki pelaajat. Tai näin siis teoriassa, sillä pelaajien saatavuudesta ei ole varmuutta.
Kuvauspuolellakaan ei ole selvitty ilman ongelmia. Esimerkiksi Suomen välieräotteluun Suomen jääkiekkoliiton kuvaajan ei ollut mahdollista saada kuvauspaikkaa ollenkaan jään tasolle.
Kaiken huippu on se, ettei kukaan tiedä mistään mitään. 99 prosentin todennäköisyydellä työntekijöiden vastaus kysymykseen on "Good question."
Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF sai jo kyseenalaista huomiota, kun toisen alkulohkon areenalla Victoriassa oli vanhanaikainen betonikaukalo, jossa nähtiin lukuisia loukkaantumisia. Sellaisessa ympäristössä ei tulisi enää nykyaikana pelata huippujääkiekkoa. Miten tämä asettuu linjaan sen kanssa, että liitto yrittää ehkäistä aivotärähdyksiä esimerkiksi kieltämällä myöhästyneet taklaukset?
Sen tietäisi, jos kisajärjestäjät olisivat vastanneet useisiin kyselyihin asiasta.
Sääntöuudistuksessa kirsikka kakun päälle on ollut se, etteivät tuomarit ole olleet lainkaan linjakkaita tulkinnoissaan myöhästyneestä taklauksesta. Se ei ole ihme, sillä sääntöuudistus tuotiin kisoihin aivan viime tingassa ja tuomarien kouluttaminen sääntöuudistuksesa jäi vähiin.
Voi toki olla, että maksavan yleisön näkökulmasta järjestelyissä ei ole ollut huomautettavaa. Se on mahdollista, mutta ei todennäköistä. Yleisön viihtyvyys on toki kaikkein tärkein kriteeri järjestelyjä arvioitaessa, mutta moderni ja ennen kaikkea ammattimainen huippu-urheiluorganisaatio hoitaa kyllä myös mediatyöskentelyn perusedellytykset rutiinilla kuntoon. Kyse on perusasioista.
Käynnissä olevissa kisoissa joukkueet ovat pelanneet huippulätkää ja tarjonneet jälleen läpileikkauksen pelin uusista trendeistä. Huippulätkän hurmos kuitenkin ryvettyy ala-arvoisesti hoidettujen järjestelyjen keskellä.
Nice job, IIHF.
Juttua muokattu 2.30: Lisätty maininta kuvaajien olosuhteista.