NHL-kausi 2018−19 huipentuu Boston Bruinsin ja St. Louis Bluesin väliseen seitsemänteen finaaliin, ja Bostonin jäähallissa saatetaan päästä juhlimaan Suomen ylpeyden, Tuukka Raskin toista Stanley Cup -mestaruutta. Se tekisi hänestä kaikkien aikojen suomalaisen NHL-maalivahdin
Rask on kannatellut Bostonin NHL-organisaatiota maalin suulta käsin kaudesta 2013−14 ja tuona aikana joukkue on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle vain kahdesti.
Ainoastaan jo uransa lopettaneet Miikka Kiprusoffja Kari Lehtonen sekä Nashville Predatorsin Pekka Rinne ovat pelanneet savonlinnalaista enemmän NHL:n runkosarjaotteluita. Kaikki suomalaiskollegat ovat Raskia vanhempia, joten hänellä on aikaa korjailla tilastoa.
Maalivahdeista ainoastaan Antti Niemellä on vyöllään Stanley Cup pelaavana maalivahtina Chicago Blackhawksista kaudelta 2009−10. Rinne on päässyt muutamaan otteeseen lähelle, joten hänkin on maininnan arvoinen ja kiistatta mahtava suomalainen maalivahti.
Rinne on saanut enemmän tai vähemmän nauttia urallaan Predatorsin raudanlujan puolustuksen tuesta. Ei Bruinsinkaan takalinjat ole Zdeno Charan ja kumppaneiden myötä heikossa hapessa olleet, mutta Rask ei ole vertailussa Rinteeseen saanut pelitavallista tukea niin paljon.
Palkintokaappi ja tilastot kunnossa
Vezina Trophy jaetaan NHL-kauden parhaalle maalivahdille. Rinne on voittanut sen urallaan kertaalleen, samoin kuin Kiprusoff. Rask palkittiin kaudella 2013−14. Kiprusoff ei pystiä voi enää pokata, ja Rinteelläkin on käymässä pelivuodet vähiin.
Palataan vielä hetkeksi Kiprusoffiin, joka oli kenties ensimmäinen merkittävä suomalainen, suuren yleisön noteeraama NHL-torjuja. Hänen edesottamuksiaan seurattiin läpi uran ja hänen suhtautumistaan maajoukkueeseen puitiin tämän tästä. Huomio kertoo siitä, että "Kiprua" pidetään yhtenä parhaista.
Raskilla on kaikista suomalaisista maalivahdeista NHL:n runkosarjassa paras torjuntaprosentti: 92,10. Antti Raanta on toistaiseksi samoissa lukemissa. Rask hallitsee myös pudotuspelien tilastoa liki torjuntaprosenttilukemallaan 92,8. Jääkiekko on tulosurheilua ja maalivahdin työ on pysäyttää kiekkoja eli tehdä tulosta estämällä maalin syntyminen.
MM-tasolla kultaa voittaneet veräjänvartijat ovat kenties suomalaisille pyhimpiä kansallissankareita, mutta taalajäillä tahkonneet torjujat ovat lajin todellista huippua. On Raskillakin toki pronssimitali Sotšin olympialaisista.
32-vuotiaalla Raskilla on keskiviikon ja torstain välisenä yönä mahdollisuus voittaa uransa toinen Stanley Cup ja nousta Reijo Ruotsalaisen ja Olli Määtän rinnalle kahden mestaruuden miehenä.
Kaksi Stanley Cupia, liki vuosikymmen yhden klassisen NHL-organisaation merkttävänä pelaajana, Vezina Trophy ja mahdollinen Conn Smythe Trophy tämän kauden viimeisen pelin päätteeksi nostaisi Raskin kaikkien aikojen suomalaiseksi NHL-vahdiksi.