Mielipide

Pelicansin Petteri Hirvoselle playoff-paikka on yhä realismia

LIIGA / Kolumni
Petteri Hirvonen istahtaa hyväntuulisena Pelicansin joukkueen oleskelutilaan. Pitkä tappioputki katkaistiin ennen joulutaukoa kahdella tärkeällä voitolla. Ilves-voitto oli pakkopullaa, mutta etenkin Saipan kaataminen Lappeenrannassa antoi uskoa paremmasta.

Millä mielellä joulutauolle?

- Millä mielellä... No ei nyt millään hirveän huonolla. Tässä ollaan ihan elossa ja kaikki on mahdollista, mutta tietysti moni asia on jäänyt kaivertamaankin. Siis moni peli. Toisaalta taas täytyy olla realisti. Kyllähän se oli tiedossa, että taival saattaa olla näinkin hankalaa.

Antaako yhtään lohtua se, että jollain menee vielä huonommin?

- Ei. Ei siinä mielessä. Ei siitä ole meille mitään apua, että Ilveksellä menee huonosti. Se on muuten jännä ilmiö, että joka vuosi siellä on joku, jolla menee selkeästi muita huonommin. Joukkue, joka putoaa kelkasta noin selvästi. Ekana vuonna siellä taaperrettiin me, sitten oli Ässät, viime vuonna Saipa ja nyt Ilves. Kukahan ensi vuonna? Yksikään jengi ei ole ollut kahta kertaa...

Löytyykö syyskaudelta onnistujia, joita haluaisit nostaa esiin?

- Onhan Kauppila tietysti. Moni epäili miehen kykyjä viime kauden jälkeen, Ruotsin keikan jälkeen. Moni tuli mullekin sanomaan, että mitä te tuollaista miestä vielä tänne otatte. Silloin jo näille sanoin uskovani, että niin hyvää Kauppilaa ei ole vielä liigassa nähty, mitä mies tulee olemaan. Kake on ollut erittäin suuri valopilkku.

- Onnistujiin voidaan ilman muuta lukea Setzinger. Mies pelaa ensimmäistä kautta koko sarjaa läpi. Olli Julkunen... Tero Paappanen... tällaisia uusia miehiä. Oikein hyvässä mallissa ja kehityskelpoisia.

- Täydellisiä floppejakaan ei kyllä löydy. Mitä kukin arvoiksi asettaa? Mihin verrataan? Jokunen kaveri tietysti löytyy, joilta olisi voinut odottaa enemmän. Sitten taas täytyy muistaa, että kukaan ei ole yksin. Ja että löytyykö niille samanlaisia kavereita, joita on vierellä aikaisemmin ollut.

Viittaat Jämseniin?

- No esimerkiksi.

Onko sulla itselläsi ollut tukeva selkänoja seuran johdon taholta?

- Joo on. Ei ole sieltä suunnalta ainakaan puukotettu tai vielä menty ”anna-avaimet-pois” -leikkiä. En mä ole kokenut, että mun asemani olisi missään vaiheessa ollut uhattuna seuran johdon taholta. Tämän homman tekeminen ilman seurajohdon tukea olisi aika mahdotonta hommaa.

Mitä Pelicans tekee joulutauon aikana?

- Harjoiteltu ollaan ja harjoitellaan vielä tämä viikko. Sittenhän tässä tulee pakollisia vapaita. Suomi menee muutamaksi päiväksi seis ja mekin lyödään hallin ovi kiinni ja ollaan kotona. Tapaninpäivänä tullaan taas sitten harjoittelemaan, kun seuraavana päivänä on Hifk vastassa. Kymmeneen päivään meillä on sitten viisi peliä, mutta sen jälkeen tahti harvenee ja päästään taas hyvin jatkamaan harjoittelua.

Vieläkö unelma playoff-paikasta elää?

- Kyllä se on ihan realistinen tavoite vieläkin. Näytettiin tossa parissa viimeisessä pelissä, että pystytään vielä voittamaankin pelejä. Ja nyt näyttäisi siltä, että joukkue alkaa taas olla kokolailla terveen kirjoissa. Montaakaan peliä ei olla loukkaantumisten vuoksi pystytty pelaamaan täydellä neljällä kentällisellä. Noihin kahteen viime peliin saatiin neljä kenttää terveitä miehiä kasaan ja homma näyttää taas paljon valoisammalta senkin suhteen.

Onko teillä pidemmän jakson pistetavoitteita keväälle?

- Ei me olla lähdetty semmoisia tekemään. Ihan on tähänkin asti menty peli kerrallaan. Jälkikäteen ajatellen on ihan hyväkin, ettei meillä alkukaudesta semmoisia pistetavoitteita ollut. Oltaisiin muuten tehty itse paineita siitä, ettei voittoja alkanut tulla. Ihan tarpeeksi niitä paineita keksii näköjään muutkin.

Tapparan kanssa tehdään pelaajavaihtoa ja nyt Veikkaajassa huhuttiin TPS:n olevan Kauppilan perässä. Pelaako Kauppila kauden loppuun Pelicansissa?

- En tiedä. Toivon että pelaa ja toivon että päästään sinne playoff-paikkaa tavoittelemaan. Hiivitään sinne viivalle pikku hiljaa, niin sitten ainakin varmasti Kauppila pelaa kauden loppuun meillä. Mutta se on noitten herrojen asia. He päättää taloudesta ja mihin suuntaan tätä laivaa viedään.

- Minut on palkattu valmentajaksi ja annettu tietyt työkalut tehdä sitä asiaa. Jos työkaluja otetaan pois, niin tehdään hommia niillä työkaluilla, mitä on. Mä en jaksa alkaa spekuloimaan sitä mikä on oikein ja mikä on väärin ja mitä pitää tehdä. Mä en ala tekemään seurajohdon työtä. Työnkuva tulee vähän liian isoksi, jos pitää vielä niitäkin paimentaa ja niitten hommat hoitaa.

Väitätkö, ettei yhtään turhauta, jos shakkilaudalta viedään kuningatar ja tornit? Ne parhaat?

- Tietysti jokaiseen tämmöiseen siirtoon pitää olla hemmetin hyvät perusteet. Emmä tiedä. Jotkut väittää, että Machuldan viime kauden siirto auttoi Saipaa. Jos asia on näin, niin silloinhan se oli oikein tehty. Se auttoi tämän kauden joukkueen kasaamista ja ehkä siten saatiin aikaan pidempi sopimus. Jos sama esimerkiksi edesauttaa Kauppilan jäämistä... Leikitään nyt näillä kielikuvilla tässä... Miksei... Jos se edesauttaa sitä, että mies tekee Lahteen vaikka pitkän sopimuksen. Kai siinä silloin on jotain järkeäkin.

Ja ei kai ketään voi vasten tahtoaan pitää?

- Niin. Ei voi. Kyllä se näkyisi jäälläkin.

Veikkaajassa huhuiltiin Kaaneihin uutta kotimaista pakkia tryoutille

- Joo. Sami Nuutinen on nyt ollut tässä pari päivää meidän mukana ja on nyt ainakin tämän viikon. Katsotaan minkälainen mies on. Sami on jonkun aikaa ollut Norjassa. Palasi sieltä nyt Suomeen ja tarjosi itseään meille. Nyt katsellaan ja tämän viikon lopussa on luvattu kertoa miehelle, mikä on homman nimi.

- Hyökkääjät alkaa nyt tervehtyä ja Mäkiaho on ainakin tammikuun loppuun mukana. Mieluusti pitäisin miehen koko kauden loppuun saakka, mutta se selviää aikanaan.

Ensi kauden joukkuetta varmaan jo rakennetaan. Onko sopimuksia jo neuvoteltu?

- Sen tiedän, että neuvottelut on käynnissä joidenkin kanssa. Eräillähän on sitten tämmönen seuraoptiosopimus - siis seura saa päättää viedäänkö sopimusta vielä toinen vuosi. Jatkosopimuksista seurajohto sitten tiedottaa ajallaan.

Faneja varmasti rauhoittaisi, jos alkaisi tippua tietoja ensi kauden joukkueesta

- Ehkä joo. Kuten sanoin, niin seurajohto antaa kuulua itsestään, kun on aika.

- Jääkiekkoihmisille ja ennen kaikkea Pelicans-faneille haluan lähettää terveisiä. Fanit on hienosti jaksaneet olla meitä kannustamassa, vaikka välillä on ollut vaikeitakin aikoja. Vieraskentilläkin jaksavat illasta toiseen olla mukana ja erottua siitä massasta. Se on meille tosi iso asia. Toivottavasti pelaajatkin osaa arvostaa sitä yhtä paljon kuin valmennus. Oikein hyvää joulua kaikille meidän faneille ja muillekin Jatkoaikalaisille.

Kiitos Petteri Hirvoselle mukavasta juttutuokiosta. Hyvää Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta koko Pelicansin joukkueelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle