Onnistunut läksiäislahja Jokiselle?

LIIGA / Ennakko
Jussi Jokisen osalta TPS-ottelu on tällä kertaa viimeinen Oulussa. Millaisia suorituksia oululaisilta nähdään jäähyväisillassa?
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Tiistaina JYPiltä tärkeän vierasvoiton napannut TPS jatkaa nopeasti pelejään, kun bussi osoittaa kohti Oulua ja keskiviikon Kärpät-ottelua. Pohjoisen pikkupetojen riveissä Jussi Jokinen pelaa jäähyväisottelun ennen Pohjois-Amerikkaan matkustamistaan.

Raksilassa keskiviikkoiltana kohtaa kaksi kautensa odotuksia heikommin aloittanutta joukkuetta. Vierailija TPS löytyy sarjataulukon viimeiseltä sijalta kahdeksalla pisteellään. Kotijoukkue Kärpät on puolestaan kymmenennellä sijalla, kun ensimmäiset yhdeksän ottelua ovat tuottaneet 12 pistettä.

Jos kotiotteluissaan TPS on pystynyt kamppailemaan tiukasti pisteistä, on vieraskaukaloissa ollut hankalampaa. Viisi pelattua vierasottelua ovat tuottaneet vain kaksi pistettä, ja maaliero näistä otteluista on peräti 12 osuman verran miinuksella. Kärpillä kotikaukalossa saldo on tasainen. Kahta tappion rinnalla on kaksi voittoa, joista viimeisin tuli viikolla Jokereiden kustannuksella.

Pelkästään pisteitä on turha kytätä. Oululaisten suorittaminen on ollut jopa vahvempaa vieraskaukaloissa verrattuna kotiotteluiden otteisiin.

– Niissä vieraspeleissä taisteluilme on ollut meillä jotenkin vielä alkukantaisempaa kuin kotona. Se kun saataisiin siirrettyä kotiotteluihin jokaiseen vaihtoon. Ei näissä peleissä se kiekollinen puoli pelkästään ratkaise, vaan se kiekotonkin peli on suuressa roolissa, oululaisten päävalmentaja Hannu Aravirta näkee.

Turkulaisten leirissä Pekka Virta on painottanut pitkälti puolustuspään virheiden eliminoimiseen.

– Fakta on se, että vaikka me omassa päässä pelaisimmekin oikein, niin kyllä me mies miestä vastaan -tilanteita häviämme hirveästi. Maalinedustapelaamiseen, omaan pään puolustamiseen ja kaksinkamppailuihin täytyy tavalla tai toisella saada parannusta, perkasi Virta edellisen kotipelin jälkeen.

Voitot alla

Oulussa on syksyn aikana päästy nautiskelemaan NHL:n työsulun tuomista pelaajista. Kärppien riveissä on esiintynyt jo kaksi NHL-apua, ja tuorein hankinta Kyle Turris on tulossa pian mukaan. TPS:llä Alec Martinez esiintyi ensimmäistä kertaa SM-liigayleisölle Jyväskylässä JYPiä vastaan, mitä Kärppienkin leirissä seurattiin isolla mielenkiinnolla.

– Siellä on uusia pelaajia ja tietenkin myös erikoistilanteita katseltiin. Vähän sellaista yleiskuvaa ja fiilistelyä, että pääsee siihen seuraavaan vastustajaan kiinni, Aravirta kertoi ja jatkoi keskiviikon vastustajan läpikäymistä.

– Kun katsoo millaisia nimiä siellä on, niin kyllähän siellä kallis joukkue on rakennettu tälle vuodelle. Lähtien ihan maalivahdeista, ei varmasti ole mikään ihan halpa kaksikko. Puolustukseenkin on hankittu ulkomaalaisia pelaajia, on [Hannu] Pikkaraista ja niin edelleen. Hyökkäyksessä on parilla kaverilla kovia AHL-meriittejä ja suomalaisessa mittakaavassa EHT-tason kavereita on useampia.

Molemmat joukkueet pääsevät lähtemään keskiviikon otteluun voittoisalta pohjalta. Kärpät kaatoi lauantaina HPK:n, kun taas TPS nappasi ensimmäisen vierasvoittonsa JYPin kustannuksella. Voittomaalikilpailun kautta tulleet kaksi pistettä otettiin erittäin suurella ilolla vastaan turkulaisten leirissä.

– Ensimmäinen vierasvoitto on nyt otettu. Totta kai on helpompi lähteä nyt Ouluun. Tästä saadaan varmasti lisää virtaa ja uskoa, voittomaalin JYPiä vastaan tehnyt Miika Tuomainen kertoi, jonka toteamukseen apuvalmentaja Mika Strömberg yhtyi.

– Totta kai vierasvoitto on jätkille iso asia ja antaa varmasti lisää uskoa koppiin.

– Mutta eivät nämä pisteet ja tämä voitto auta meitä keskiviikkona yhtään. Meidän pitää pelata sielläkin hyvä ottelu ja säilyttää taisteleva ilme. Ei me oltu luovutettu missään vaiheessa. Nyt on vähän raikkaampi olo lähteä Raksilaan. Se on silti kokonaan uusi peli, Strömberg jatkoi.

Turris ei vielä pelaa, Salomäki sisään

TPS:n riveissä maalivahti Atte Engren pelasi erittäin vahvan illan Jyväskylässä torjuen peräti 46 kertaa. Turkulaisilla toisena maalivahtina mukana oleva Antero Niittymäki saattaa olla kuitenkin vahva vaihtoehto keskiviikkona Kärppiä vastaan pelirasituksen tasaamisen kannalta.

Turkulaisilta keskiviikon ottelusta poissa ovat ainakin pitkäaikaispotilaat Markus Palmroth ja Timo Salo. Toisen tuoreen NHL-avun Lauri Korpikosken ensiesiintyminen SM-liigassa nähdään perjantaina.

Kärppien leiristä sivussa ovat pitempään sairastuvalla viihtyvät Oscar Eklund, Jari Viuhkola, Tomi Körkkö ja aivotärähdyksen takia huilaava John Norman, joka saattaa olla oululaisten mukana jo viikonlopun HIFK-väännöissä. Lisäksi Ivan Huml kärsii kolmen ottelun pelikieltoaan vielä kotiotteluissa TPS:ää ja HIFK:ta vastaan.

Tuoreimpana sivuun jäi puolustaja Mikko Lehtonen, joka kärsii ylävartalovammasta. Hänen paikkansa kokoonpanossa ottaa Vladimir Eminger.

Keskiviikkona Suomeen saapuvan tuoreimman vahvistuksen Turrisin pelaaminen ei myöskään toteudu vielä.

– Hän oli väsynyt pitkän matkustamisen jälkeen ja teimme sen päätöksen, että hän pelaa ensimmäisen kerran perjantaina. Hän ehtii nyt harjoitella muutaman kerran joukkueen kanssa, urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoi Jatkoajalle.

Kahdesta edellisestä ottelusta sivussa ollut Miikka Salomäki puolestaan palaa kokoonpanoon. Salomäki ottaa paikan Tomas Plihalin ja Julius Junttilan viereltä. Oululaisilla maalilla on puolestaan Johan Backlund. Ykkösketjun keskellä Jussi Jokinen pelaa viimeisen ottelunsa Kärppien paidassa ennen kuin hän poistuu Suomesta verosyiden takia.

Päävalmentaja Aravirran mukaan Kärpissä halutaankin antaa hieno läksiäislahja vahvasti pelaamissaan otteluissa esiintyneelle Jokiselle.

– Kyllä Jussi sen ansaitsee, se on ihan selvä juttu. Hän on ollut tosi hieno osa tätä meidän juttua ja hienosti on tullut tähän mukaan. Se on yksi mauste tässä pelissä ja jokaiseen otteluun löytyy pikkuisen niitä omia mausteita aina.

Seuraa Heitä

Miikka Tuomainen # |

Laitahyökkääjä

Kymmenessä ottelussa tehotilasto on kerennyt jo seitsemän osuman verran miinukselle. Miten Jyväskylän onnistuminen näkyy Tuomaisen peli-ilmeessä?

Rasmus Ristolainen #55 | Philadelphia

Puolustaja

Ensi kesän varaustilaisuuden kuumimpiin suomalaislupauksiin kuuluva Ristolainen on aloittanut tasaisesti suuremman huomion taustalla. Kuinka paljon nuori puolustaja pystyy ottamaan roolia uusien NHL-apujen ja muiden rinnalla?

Tomas Plihal #39 | HC Trinec

Keskushyökkääjä

Hyvin nihkeästi kautensa aloittanut Plihal kohtaa entisen seuransa TPS:n, jossa on hänelle paljon tuttuja pelaajia. Syttyykö tšekkihyökkääjä tähän matsiin vai jatkuvatko heikot otteet?

Toni Kähkönen #85 |

Laitahyökkääjä

Kähkösellä on tällä hetkellä erittäin hyvä mahdollisuus ottaa roolia hyökkäyspelin suhteen, kun hän pelaa ykkösketjussa Ivan Humlin tilalla. Hämeenlinnassa homma ei kulkenut, kulkeeko nyt?

» Lähetä palautetta toimitukselle