Kärpillä kasvojen pesun paikka

LIIGA / Ennakko
Hannu Aravirralla riittää töitä Kärppien pelin parantamisessa.
Kuva © Eriikka Hienola
Vaikka perjantaina Turussa kohtaavatkin sarjataulukon neljäntenä majaileva Kärpät ja vasta kahdentenatoista lymyilevä TPS, niin tätä asetelmaa ei liikoja kannata tuijotella. TPS sai uutta tuulta purjeisiinsa keskiviikkona Raumalla, kun taas Kärppien trendi on ollut laskeva joulukuun alusta lähtien.

Kärpille jäi rutkasti parannettavaa keskiviikolta, kun Tappara haki pisteet Raksilasta lukemin 0-3. Joukkueen pelistä ei näet kauheasti positiivista sanottavaa jäänyt. Tappara puolusti keskialuetta sekä oman alueensa keskustaa tiiviisti ja aggressiivisesti, eikä Kärpät kyennyt tähän vastaamaan laisinkaan.

Samankaltaisella pelisuunntelmalla myös TPS vei pisteet mukanaan joulukuisella Oulun vierailullaan. TPS:n valmennusjohto odottaakin perjantain kamppailulle vastaavanlaista käsikirjoitusta.

- Samalla tavalla puolustuksen kautta lähdemme peliin. Erikoistilanteet nousevat tärkeään rooliin, sillä tasakentällisin peli on aika tasaväkinen. Meidän tulee pysyä poissa jäähyaitiosta ja on pelattava silti rohkeaa peliä, jotta Kärpät saisi jäähyjä ja sitä me saisimme omaa peliämme käyntiin. Meillä on ollut ongelmia ylivoimapelin kanssa, mutta uskon, että kun saamme viisikkopelin rullaamaan ja pelaamme rohkeasti, niin ylivoimapeli paranee samassa suhteessa. Päivän kunto ja fiilari, minkä saamme pelin luotua, määrittää pitkälti sen kumpi pelin lopulta voittaa, uskoo TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen.

TPS:n paluu joulutauolta ei mennyt aivan turkulaisten suunnitelmien mukaisesti. Ensin se tuhlaili viime viikon perjantaina kotona Ässiä vastaan luomansa maalipaikat ja lauantaina Kuopiossa turkulaiset olivat täysiä vastaantulijoita KalPan vieraana. Tämä johti muutoksiin keskiviikon otteluun Lukkoa vastaan, joka päättyikin TPS:n 1-4 voittoon.

- Valmennuskolmikkomme on hyvin hereillä tässä hommassa. Rauman peliin tehtiin täysin uudet kentät ja sitä kautta pystyimme myös vaikuttamaan joukkueen pelaamiseen. Saimme laajuutta maalintekoon ja ainakin Lukkoa vastaan muutokset poikivat tehoja, kiittelee Ylönen.

Hyökkäykseen lähdön sietämätön vaikeus

Kärpät on opittu Hannu Aravirran valmennuskaudella opittu tuntemaan kiekkoa kontrolloivana joukkueena, mutta keskiviikon ottelussa Tapparaa vastaa ei toteuttanut identiteettiään. Toki Tappara teki tätä tyhjäksi pelaamalla hyvin, mutta suurin syyllinen pelin epäorganisaatioon löytyy Kärpistä itsestään.

Kärpät pyrki säännöllisesti pelaamaan hitailla lähdöillä, mutta näistä ei syntynyt kutakuinkin ainuttakaan kontrolloitua, viisikkona syöttelemällä alueelle pelattua hyökkäystä. Puolustajien avaukset viipyivät tavattoman usein, jolloin puolustajan vaihtoehtoina oli joko kuskata kiekko itse punaviivalle ja siitä heittää se päätyyn tai sitten lähettää matkaan parinkymmenen metrin optimistisen syötön, joka ei löytänyt maaliaan kovinkaan kaksisesti.

Vaikka loukkantuneen Jason Demersin ja junnumaajoukkueen mukana olevan Ville Pokan puuttuminen rivistöstä näkyy avausten laadussa, niin Aravirran päänraaputusfrekvenssin kannalta suurempi tekijä on hyökkääjien toiminta hyökkäykseen lähdettäessä. Puolustajien syöttö näet viipyy, koska sille ei ole ottajaa. Kärppien hyökkääjät ovat jo punaviivalla, kun lyhyen syötön pitäisi lähteä.

Tappara malttoi maata keskialueella trap-muodostelmassa Kärppien lähtiessä hitaasti. Näin lähes jokainen hyökkäys pysähtyi viimeistään Tapparan siniviivalle. TPS:n tulee käyttää tätä hyödykseen ja myöskin malttaa karvauspelinsä kanssa. Tilaisuuden tullen kannattaa myös iskeä syvään, sillä Kärppien pakit olivat keskiviikkona yllättävänkin virhealttiita vastustajan paineistaessa.

Kiekollisessa pelissä piileekiin TPS:n vaaran paikat, sillä Kärppien hyökkääjät ovat kuin tehty nopeisiin vastaiskuihin. Tapparaa vastaan Kärpät saikin parhaat paikkansa nimenomaan kiekonriistoista ja niitä seuranneista nopeista käännöistä.

Kärppien karvauspeli ja sen onnistuminen tulee olemaan myös tärkeässä roolissa. Tapparaa vastaan Kärpät karvasi itsepintaisesti kahdella miehellä syvältä ja saikin riistoista vaarallsia paikkoja aikaiseksi. Tosin suurimman osan pelistä Tappara kiekotteli tiensä alta pois.

TPS on Juha Pajuojan aikana suoraviivaistanut peliään paljon, joten on mielenkiintoista nähdä, että miten turkulaisten pakisto pärjää paineen alla ja reagoiko TPS:n valmennusjohto paineeseen hidastamalla omia hyökkäyksiin lähtöjään. Toisaalta on aivan yhtä lailla mahdollista, että Kärpät reagoi TPS:n viime aikojen hyvään kotivireeseen ja tyytyy vieraskentällä suosimaan maltillisempaa karvausta.

Kärppien hyökkäyspeli voi siis mennä helposti yksinkuskailuksi, mutta on syytä muistaa, että joukkueesta löytyy hyviä yksilöitä, jotka voivat omilla suorituksillaan kääntää pelin kulkua. Kärppien peli hyökkäysalueella on kohtuullisella tolalla ja TPS:n tuleekin olla erityisen tarkkana maalinedustansa puolustamisessa. Kärpät toimittaa kiekkoa maalille aktiivisesti ja pelivälinettä on vastaanottamassa useimmiten vähintään kaksi miestä.

Kokoonpanot

Kotijoukkueen riveistä ovat edelleen poissa puolustajat Travis Ehrhardt, Alec Martinez, Markus Palmroth, maajoukkuekomennuksella oleva Rasmus Ristolainen, työsulun ratkaisuja kotikonnuillaan odotteleva Kris Russell sekä Timo Seppänen. Hyökkääjistä poissa on yhä käsivammaa paranteleva Timo Salo. Keskiviikon ottelusta pienen kolhun takia pois ollut Hannu Pikkarainen puolestaan palannee perjantaina pelaavaan kokoonpanoon.

Myös Kärppien sairaslistalle on kertynyt riittävästi nimiä. Sivussa ovat maalivahdit Johan Backlund ja Tomi Karhunen, puolustajat Jason Demers, Oscar Eklund, Vladimir Eminger ja Ville Pokka sekä hyökkääjät John Norman ja maajoukkueen matkassa oleva Miikka Salomäki.

Lokakuun puolesta välistä lähtien sivussa ollut Joonas Donskoi puolestaan tekee paluun kokoonpanoon perjantain pelissä. Donskoi ottaa paikkansa keskuhyökkääjä Jari Viuhkolan viereltä.

Seuraa Heitä

Niko Karhu #3 |

Puolustaja

Nuori puolustaja on loukkaantumisten ja muiden poissaolojen myötä saanut mahdollisuuden näyttää taitojaan liigassa. 189-senttinen peruspakki on pelannut TPS:n takalinjoilla äijämäisesti sekä kokemattomuuteensa nähden virheetömästi. Karhun tulee jatkaa samaan malliin myös Kärppien liukkaita taitoniekkoja vastaan.

Tomas Plihal #39 | HC Trinec

Keskushyökkääjä

Siirto Ouluun ei ole tuonut Plihalin uralle kaivattua nostetta, vaan tsekkisentteri on vajonnut jo Kärppien nelosketjuun. Tehoja täytyy pikkuhiljaa löytyä tai muuten Plihal joutunee etsimään itselleen uuden työnantajan. Löytyykö maalijyvä entisessä kotihallissa?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Marko Anttila 3 4 7
2.Ville Vahalahti 1 3 4
3.Hannu Pikkarainen 1 2 3
4.Tapio Laakso 0 2 2
5.Tero Koskiranta 0 2 2
Kärpät M S P
1.Tomas Plihal 2 0 2
2.Jussi Jokinen 1 1 2
3.Juha-Pekka Haataja 0 1 1
4.Juho Keränen 0 1 1
5.Simon Suoranta 0 1 1

» Lähetä palautetta toimitukselle