TPS:n on murrettava Lukkonsa

LIIGA / Ennakko
TPS:n mahdollisuudet playoff-paikkaan ohenevat peli peliltä, ellei ryhtiliikettä tapahdu pian.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Vaikka puheet ”kuuden pisteen otteluista” kuuluvat klassisten kiekkokliseiden osastolle, on TPS:n lauantainen ottelu juuri sitä. Koko loppukauden osalta. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo, sillä TPS saa vastaansa neljä edellistä peliään voittaneen Lukon, joka on peli-ilmeeltään haluttoman näköisen kotijoukkueen vastakohta.

Ennen kuin mennään lauantain otteluun syvemmin, on syytä kerrata fakta, jota vastaan TPS taistelee jokaisessa jäljellä olevassa ottelussaan. Runkosarjan 10. sijaan on 60 ottelun runkosarjassa vaadittu keskimäärin 82 pistettä. Nyt, kun kausi on lähes puolivälissä, niin TPS on onnistunut keräämään 25 pistettä plakkariinsa.

Tämä tarkoittaa sitä, että taistellakseen playoff-paikasta olisi TPS:n voitettava noin kaksi kolmasosaa jäljellä olevista otteluistaan. Toiveikkuutta tämän toteumisen suhteen ei erityisesti herätä myöskään se tosiasia, että TPS ei ole koko syksynä onnistunut kertaakaan voittamaan edes kahta perättäistä ottelua.

Lukkoakaan ei toki pääse haukkumaan tasaisesti voittavaksi ryhmäksi, mutta tuloksellisesti raumalaiset pelaavat kauden parasta jaksoaan, vaikka rivistä puuttuu tärkeitä pelaajia. Näiden seikkojen valossa Lukko lähtee lauantain mittelöön selvänä suosikkina.

Halukkuus vastaan näennäisyys

Suurin ero joukkueiden välillä löytyy peli-ilmeestä. Lukko on työteliäs, luisteleva ryhmä, joka haastaa vastustajaa ja ottaa tilaa pois. TPS puolestaan on pelin sisällä lähinnä näennäisesti.

Pelaajat ovat teoriassa puolustuskannalla ollessaan oikeilla paikoilla, mutta he jättävät vastustajalle aivan liikaa tilaa ja tällöin antavat myös ratkaisun avaimet vastustajan käsiin. Hyökkäyssuuntaan mennessä TPS-hyökkääjät tekevät itseään pelattavaksi, mutta ovat seisovilla jaloilla ja selkä suorana, joten vaikka kiekko liikkuisikin, ei peli etene. Pelkästään punaviivan voittaminen on useimmiten jo suoritus sinänsä.

Eron peli-ilmeessä voi myös tiivistää kaksinkamppailupelaamiseen. Siinä, missä kaksinkamppailut ovat TPS:lle pakkopullaa ja välttämätön paha, Lukon pelaajat menevät joka tilanteeseen haluten aidosti voittaa kiekon itselleen.

Jos TPS tosiaan aikoo taistella edes yksittäisen ottelun voitosta, niin iso kysymys on juuri joukkueen tahtotila. Parin tehokkaan hyökkääjän helmoissa piileksiminen ei johda mihinkään mielekkääseen lopputulokseen turkulaisten kannalta.

Vaikka kärkipelaajat toki pelisysteemistä ottavatkin vapauksia, niin jokaisen TPS-pelaajan tekemistä on syytä kyseenalaistaa. Aitoa voittamisen tahtoa, pelille heittäytymistä ja joukkuepeliin sitoutumista ei ole näkynyt kuin ajoittain. Tätä kuvastaa erinomaisesti TPS:n repaleinen viisikkopelaaminen.

Keskialue Lukossa

Pelillisesti ottelu ratkaistaan hyvin todennäköisesti keskialueella. Lukko puolustaa keskialuetta paikoin erinomaisesti, eivätkä TPS:n kuskailu tai kymmenen metrin poikittaissyötöt tule johtamaan muuhun kuin Lukon vaarallisiin vastaiskuihin.

Lukko liikkuu erittäin hyvin ja antaa painetta kiekolliselle ensin karvaten ja sitten 1-2-2 -muodostelmaan vetäytyen. Keskialueella Lukko haastaa kiekollista pelaajaa pakottaen pelin laidoille. Tämä myös johtaa usein joko syötönkatkoon tai vastustajan päätykiekkoon. Organisoidullakin viisikkopelillä on keskialueen ylittäminen Lukkoa vastaan melkoinen haaste.

Kun Lukko saa kiekon itselleen, se kääntää pelivälineen lähes poikkeuksetta nopeasti ylöspäin. Tähän TPS:n pitää myös varautua, eli pelin alla on oltava miehiä valmiina kääntöjen varalle. Seisoskeluun ei kuitenkaan ole varaa, vaan TPS:n on otettava tila pois ja ajettava Lukon hyökkäykset laidoille.

Lukon hyökkäystehot lepäävät voitoista huolimatta kapeilla harteilla, sillä perjantain ottelussa SaiPaa vastaan vaarallisimmille Lukon paikoille oli yksi yhteinen nimittäjä. Lähes poikkeuksetta Lukon juonikkuus lepäsi Ville Vahalahden varassa, ja peli kulki paljolti tulikuumassa vireessä olevan hyökkääjän kautta.

Muilla ketjuilla oli vaikeaa päästä SaiPan alueen keskustaan, sillä se onnistui paineistamalla viemään tilan ja ajan pois. Tässä on myös TPS:n mahdollisuus, mutta se vaatii paljon aiemmin nähtyä jämäkämpää puolustusasennetta.

TPS:n paras mahdollisuus iskeä on oman luisteluvoiman käyttöönotto hyökkäysaluella. Lukon oman pään pelaamisesta löytyy aukkoja, jos TPS pystyy juoksuttamaan Lukon viisikkoa nopeilla sunnanmuutoksilla, paikanvaihdoilla ja kiekonsiirroilla. Tämän lisäksi TPS:n olisi vihdoin palattava perusasioiden äärelle, eli hyödynnettävä myös siniviivalaukauksia ja yksinkertaisesti mentävä maalille tosissaan tappelemaan kakkoskiekoista.

Seuraa Heitä

Marko Virtala #27 |

Laitahyökkääjä

TPS muuttaa lauantain otteluun kokoonpanoaan, ja Marko Virtala saa mahdollisuuden näyttää isommassa roolissa. Virtala näet saa laidoilleen TPS:n tehopelaajat Francis Parén ja Dan Sextonin. TPS-valmennuksen mukaan Virtalan tehtävä on tasapainottaa ketjun pelaamista ja hoitaa puolustusvelvoitteet. Toimenkuva on simppeli, mutta samalla haastava. Virtalan on onnistuttava kovassa paikassa.

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

Ex-TPS-kapteeni Ville Vahalahti palaa lauantaina vanhaan kotihalliinsa ensimmäistä kertaa vierasjoukkueen nutussa. Vahalahti kantaa suurta vastuuta Lukon hyökkäyspelistä ja onkin äitynyt huimaan vireeseen. Vahalahti nimittäin matkaa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi venyneessä pisteputkessa. Mikä olisikaan makoisampaa kuin lyödä kymppi täyteen entisen kotiyleisön edessä?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Dan Sexton 3 4 7
2.Francis Paré 2 4 6
3.Matias Sointu 1 4 5
4.Tero Koskiranta 0 2 2
5.Milan Jurcina 1 1 2
Lukko M S P
1.Ville Vahalahti 4 3 7
2.Aaron Gagnon 2 4 6
3.Ilkka Mikkola 1 4 5
4.Jesse Virtanen 0 4 4
5.Jerry Ahtola 2 1 3

» Lähetä palautetta toimitukselle