Kuluneella viikolla puheenaiheina ovat olleet muun muassa Jarkko Immosen viiden tehopisteen ilta, Tero Koskirannan ja Markus Kankaanperän sikailut, Ilveksen ja Bluesin pelaaja- ja valmentajamuutokset sekä nuorten maailmanmestareiden kohtaaminen Hakametsässä.
Tällä viikolla äänessä ovat Tampereen toimituksen Leo Runsas ja Lappeenrannan toimituksen Jani Vehviläinen.
Mitä muutoksia Kari Heikkilä on tuonut Ilveksen pelaamiseen ensimmäisten pelien perusteella?
Leo Runsas: Kari Heikkilä itse mainitsi uudistaneensa joukkueen pelikirjaa. Katsoin lauantaisen Ilves-TPS-ottelun televisiosta ja pelaajahaastattelussakin mainittiin, että Heikkilä oli tuonut uusia tuulia pelityyliin. Isoin muutos oli haastattelun mukaan ollut siirtyminen kiekkokontrollipelaamisesta enemmän suoraviivaisempaan pelaamiseen.
Yhden pelin nähneenä ja toisesta lukeneena valtavan pitkälle vietyjä johtopäätöksiä on hankala vielä tehdä. Iso juttu oli se, että Ilveksen kuuden ottelun tappioputki katkesi turkulaisia vastaan ja hienolla esityksellä kaiken lisäksi. Eivät hyökkäystehot vieläkään silmiä hivelleet, mutta puolustus toimi.
Heikkilä on niin kokenut kehäkettu, että hän varmasti pystyy auttamaan tamperelaisia vielä asiassa jos toisessakin. Karri Kivellä tulee olemaan helpompi savotta edessään kuin mitä aiemmin oli odotettavissa, kun mies päävalmentajapestinsä aloittaa toukokuussa.
Liigajoukkueet ovat pyöritelleet tällä kaudella maalivahteja lainalle seurasta toiseen. Lauantaina Hämeenlinnassa olivat vastakkain HIFK:n ja KalPan maalivahdit HPK:n ja KooKoon paidassa. Onko nykykuviossa sinun mielestäsi järkeä?
Jani Vehviläinen: Tämän kauden ehdoton trendi ovat olleet maalivahtien lyhyet lainasopimukset. Tilanteessa on omat hyvät sekä huonot puolensa. Vähälle peliajalle omassa seurassaan jääneet maalivahdit saavat toki kaivattua peliaikaa toisessa Liiga-joukkueessa, mutta hyvätkään esitykset eivät kovin usein johda siihen, että pääsisi veräjän suulle myös omassa joukkueessa.
Päinvastaisia esimerkkejäkin toki löytyy. HPK:ssa kaksi ottelua lainalla pelannut Tappara-vahti Dominik Hrachovina pelasi hyvät ottelut Hämeenlinnassa ja sai tämän jälkeen myös mahdollisuuden esittää kykynsä tamperelaisten maalilla. Tällä hetkellä tšekkivahti haastaakin tosissaan Tapparan ykkösmaalivahti Tomi Karhusta.
Yksittäisistä joukkueista juuri edellä mainitun HPK:n tilanne vaikuttaa kaikkein hankalimmalta. Joukkueen maalilla on pelannut kuluvalla kaudella jo viisi eri maalivahtia, joista kolme on ollut Hämeenlinnalaisten riveissä lainasopimuksella.
HPK:n kannalta olisi toivottavaa, että ratkaisu löytyy mahdollisimman pian. Oli se ratkaisu sitten tällä hetkellä torjuntavastuun kantava KalPasta lainalla oleva Samu Perhonen tai joku muu.
Runsas: Kuten Jani edellä mainitsikin, on tällä kaudella maalivahtien siirtoliikenne ollut vilkasta Suomen sarjoissa. Liikennettä on piisannut niin Liigan sisäisesti kuin sarjatasoilta toisillekin.
Itse en näe ongelmaa tässä. Toki pelaajien ylenpalttinen kierrätys voi mennä joskus yli, mutta niin kauan kun osapuolet siirroista hyötyvät, on tilanne mielestäni hallinnassa. Janin nostama Hrachovina-siirto on hyvä esimerkki tästä. Nuori tšekki sai peliaikaa Hämeenlinnassa ja on esiintynyt Tapparankin paidassa nyt vahvasti.
Kakkosmaalivahdin paikka voi joskus olla tuskainen ja siihen voi olla järkevää hakea väliaikaisratkaisua jotain kautta. Lainasiirto on yksi tällainen vaihtoehto.
Markus Kankaanperä lensi sunnuntaina pihalle taklattuaan Otto Paajasta. Miten kommentoit tilannetta? Lisäsanktion paikka?
Vehviläinen: Tilanne oli harvinaisen selvä, kun tilannetta kelaili muutaman kerran nauhalta. Videolta on selvästi nähtävissä, että Markus Kankaanperä havaitsee lähestyvän HPK-hyökkääjä Otto Paajasen ja suorittaa taklauksen, joka osuu päähän.
HPK:n ja Paajasen onneksi loukkaantumiselta vältyttiin. Puheet siitä, että Kankaanperä olisi osunut Paajaseen väistäessään tätä ovat täysin tuulesta temmattuja.
Edellisen kerran Kankaanperä sai pelikieltoa viime marraskuussa juurikin päähän kohdistuneen taklauksen vuoksi. Silloin tuomiona oli kolmen ottelun mittainen kakku. Myös viime kaudella kokenut puolustaja istui pelikiellossa samasta syystä.
Kun tilanne menee kurinpitokäsitellyyn, otetaan myös nämä aiemmat rikkomukset huomioon. Näiden taustojen perusteella pelikiellon tulisi olla vähintään viisi peliä. Suurempikaan pelikielto ei olisi vääryys.
Blues menetti taas pari runkopelaajaansa lainavaihdossa TPS:ään. Lisäksi Otso Rantakari lähti Ruotsiin. Miten Blues tästä selviää? Vieläkö Blues voi voittaa pelejä?
Runsas: Espoolaisten surullinen taival sen kuin synkkenee synkkenemistään. Taannoinen vertaus, joka myös muun muassa sosiaalisessa mediassa pyöri, jossa verrattiin Bluesin Pelicans-pelin alla Pelicansin Jan Latvalan Liiga-pelimäärää Bluesin koko senhetkisen miehistön pelimääriin, oli osuva. Latvala pisti nippuun 20 kyseisessä tilastossa alinna olevaa pelaajaa.
Bluesin kokoonpano alkaa muutenkin ammottaa tyhjyyttään. Esimerkiksi omilla A-junioreillakin on omat pelinsä, joten sieltäkään ei voida joukkueellista pelaajia kaivaa esiin.
Espoolaiset ovat tehneet muun muassa edellä mainitun vaihtokaupan TPS:n kanssa, jossa pelaajien määrä saatiin pysymään samana, mutta laatu kärsi huomattavasti. Kyllä siis tarvittava määrä pelaajia jotenkin kasassa saadaan pidettyä.
Bluesin loppukausi tulee kuitenkin olemaan tuskallinen. Joukkue on liigassa kolmanneksi viimeisenä, eikä jumbosijaankaan ole matkaa kuin neljä pistettä. Mikä hyvänsä sijoitus hännänhuipun sijaan olisi kova juttu Espoossa.
Vehviläinen: Koko kauden loistavasti taistellut Jyrki Ahon ryhmä on nyt lähes mahdottoman edessä. Viimeisetkin toivon rippeet pudotuspelipaikasta poistuivat samalla oven avauksella Otso Rantakarin kanssa.
Vielä, kun poistuneiden listaan lisätään kokeneet liigapelaajat Kalle Kaijomaa, Jussi Makkonen ja Markus Poukkula, niin Bluesin loppukaudesta tulee selviytymistaistelu sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Loppukauden voitto-otteluiden määrää on turha lähteä arvailemaan, mutta jokainen kassaan kilahtanut euro sekä voitto ovat tässä tilanteessa Bluesille kuin mestaruus.
Bluesin peli on viime aikoina näyttänyt juuri siltä kuin se tuolla kokoonpanolla näyttää. Nuorilla miehillä on intoa ja yritystä, mutta virheet rokottavat isolla kädellä ja nuorelle joukkueelle nämä ovat kovia takaiskuja.
Hyvä esimerkki on 15.1.2016 pelattu SaiPa-Blues, jossa espoolaiset olivat avauserässä selkeästä SaiPaa edellä. Toisessa erässä kuitenkin alkoi tulla virheitä, joista SaiPa rokotti tylysti ja Bluesista ei ollut enää tästä nousemaan.
Ainoa posiitivinen asia on se, että nyt nuorilla pelaajilla on oikeasti tilaisuus näyttää omat taitonsa. Bluesin tilanteessa pelin raamit tuskin ovat liian tiukkoja ja mielikuvitukselle sekä luovuudelle on tilaa.
Viikon pelaaja: Dominik Hrachovina, Tappara
Nuori tšekkimaalivahti sai Hämeenlinnan-reissullaan itselleen hyvää kokemusta ja itseluottamusta ja se on näkynyt Tapparankin paidassa. Torjui kirvesrinnoille kuluneella viikolla yhden voiton ja pelasi muutenkin hyvin. Haastaa Karhusen vielä tosissaan kevään aikana.
Viikon twitaatti:
Tässähän tuntee ittensä ihan Cheekiks, ku vedetää joka päivä tupa täyteen, missä ikinä esiinnytäänkin. #someliiga#KooKoo
— Ari Vallin (@zwangi55) 16. tammikuuta 2016