Jani Lajunen on poikkeuksellinen voittajatyyppi suomalaisessa kiekkoilussa. Maailmanmestaruuden lisäksi mies on päässyt juhlimaan kertaalleen Ruotsin mestaruutta Växjö Lakersin riveissä ja viime keväänä tuli jo toinen peräkkäinen Suomen mestaruus Tapparassa.
Täksi kaudeksi mies lähti tavoittelemaan jälleen uutta mestaruutta, kun hän vaihtoi Tampereen Sveitsiin ja aivan maan etelärajalla sijaitsevaan Luganoon, joka tuli suomalaisille tutuksi ennen kaikkea Petteri Nummelinin myötä.
− Moni suomalainen on pelannut Sveitsissä, ja kun olen ollut maajoukkueen mukana, olen aina vähän kysellyt kuulumisia. Sen tiedon pohjalta sinne tuli lähdettyä. Avoimin mieli halusin lähteä katsomaan, millainen paikka on kyseessä, ja olen ollut tyytyväinen, Lajunen toteaa uudesta kotikaupungistaan.
Myös pelillisesti Lajunen voi olla tyytyväinen omaan suoritukseensa. 19 ottelussa hän on iskenyt tehot 3+11 ja auttanut joukkueensa samalla Sveitsin NLA-liigan kakkospaikalle, edellään vain Kari Jalosen luotsaama SC Bern.
− Aina pystyy parantamaan, mutta hyvin siellä on tähän asti mennyt. Olen saanut vastuuta ja peliaikaa, ja meillä on hyvä joukkue. Olen tyytyväinen ollut alkukauteen, Lajunen myhäilee vaatimattona.
Tulosta on Lajusen mukaan syytä tullakin, sillä media ja fanit ovat miehen mukaan todella inhtohimoisesti mukana seuran tekemisessä. Aivan Italian rajalla sijaitseva kaupunki onkin miehen mukaan saanut osansa italailaisen jalkapallokulttuurin fanaattisuudesta.
Oman haasteensa pelaamiseen Sveitsissä asettaa sarjan ankara ulkomaalaiskiintiö, joka sallii joukkueiden hankkia riveihinsä vain neljä ulkomaalaispelaajaa kerrallaan.
− Ulkomaalaiskiintiön myötä totta kai ulkomaalaispelaajiin kohdistuu suuremmat odotukset tuloksen suhteen kuin sellaisissa sarjoissa, missä kiintiötä ei ole, Lajunen kertoo.
Olympialaiset kiinnostavat myös Sveitsissä
Sveitsin kiekkosarja NLA saattaa olla monelle suomalaiselle vielä melko vieras, vaikka Sveitsi on hitaasti, mutta varmasti tehnyt tuloaan kansainvälisen kiekon huipulle läpi 2000-luvun. Maan paras saavutus on hopea vuoden 2013 mm-kisoista.
− MM-kisat ovat joka vuosi iso asia Sveitsissä. Niin ovat myös tulevat olympialaiset, mutta en ole ainakaan huomannut, että ne olisivat saaneet vielä suurta lisänäkyvyyttä MM-kisoihin nähden, Lajunen tuumaa.
Tänä vuonna Sveitsi osallistuu ensimmäistä kertaa myös Euro Hockey Tourille, kun se on mukana sarjan avaavassa Suomen turnauksessa. Leijonia Sveitsi ei kuitenkaan kohtaa, vaan alppimaan vastustajat ovat Kanada, Tsekki ja Venäjä.
− Innolla he ovat sieltä tulossa mukaan, sen verran olen käsittänyt. Sveitsiläiset pelaajat ovat tyytyväisiä, että pääsevät pelaamaan kovia pelejä EHT:lla. Vaikka meillä joukkueessa taitaakin olla vain yksi pelaaja, joka tulee nyt Sveitsin paidassa tänne Suomeen asti. Kaksi muuta sitten pelaavat vain Sveitsissä pelattavan Kanada-ottelun, Lajunen naurahtaa.
Olympialaisissa Salt Lake Citystä ja vuodesta 2002 asti mukana olleen Sveitsi paras saavutus "viiden renkaan kisoissa" on Torinosta vuonna 2006 maan saavuttama kuudes tila. Tätä maa pyrkii parantamaan pohjois-Amerikkalaisella pelityylillään.
− Pelitavassa tulee ehkä suurin ero Sveitsin ja muiden Euroopan maiden välille. Siellä mennään täysillä päädystä toiseen, eikä se ole todellakaan aina niin organisoitua kiekkoa kuin esimerkiksi Suomessa, Lajunen analysoi.
Muista eurooppalaisista huippumaista poiketen, valtaosa Sveitsin kiekkoilijoista tulee kotimaansa sarjoista, joten siinä mielessä Lajunen on varmasti oikeassa arvioidessaan Sveitsin pelitapaa NLA:n pelitavan mukaan.
"Valinta hyvä osoitus siitä, että pelaaja on tehnyt työnsä tähän asti hyvin"
Entä sitten Lajunen itse? Maailmanmestaruudesta ja yhteensä kolmesta MM-kisamatkasta huolimatta espoolaislähtöinen keskushyökkääjä ei ole koskaan edustanut Suomea olympiatasolla.
Nyt NHL-pelaajien puuttuessa tuo mahdollisuus on kaikilla euroopassa kiekkoilevilla pelaajilla lähempänä kuin koskaan, joten kai ajatus olympialaisista on myös Lajusen päähän eksynyt?
− Olympialaisiin on vielä paljon matkaa ja monta peliä edessä ennen sitä, joten ei se kovin vahvasti ole ollut mielessä omassa päivittäisessä arjessa. Vaikka onhan se turnaus sellainen iso tavoite keväälle, mutta tällä hetkellä täytyy vain yrittää tehdä se päivittäinen työ mahdollisimman hyvin, Lajunen toppuuttelee.
Valinta Suomen EHT-turnaukseen on toinen Lajusen uran aikana, ja hän on silminnähden iloinen päästessään jälleen leijonapaitaan. Lajunen myös muistuttaa, että turnaus on monelle pelaajalla muutakin, kuin valmistautumista olympialaisiin:
− Onhan se Helsingin-turnaus aina itsessäänkin jo iso tapahtuma, kun pääsee pelaamaan kotikaukalossa ja omien kannattajien edessä. Tänä vuonna varsinkin tämä on iso juttu itselleni, kun samalla pääsee käymään Suomessa ja näkemään läheisiä ja kavereita, Lajunen toteaa ja jatkaa:
− Kutsu tänne on mielestäni hyvä osoitus pelaajalle siitä, että alkukauden aikana tähän asti se päivittäinen työ on tehty onnistuneesti.
Kuten aiemminkin, päävalmentaja Lauri Marjamäki toisti maajoukkueen tiistain mediatilaisuudessa, että hän näkee turnauksen ensimmäisenä olympialeirinä. Lajusen mielestä ero aiempaan ei ole niin suuri, vaikka hyökkääjä myöntääkin, että olympialaisia kohti mennään.
− Luonnollisesti se olympialaisten lähestyminen näkyy siinä, miten asioita käydään joukkueen kanssa läpi ja millaisia elementtejä valmennusjohto haluaa pelissä nähdä. Pääasiassa tämä on kuitenkin jokaiselle pelaajalla hieno mahdollisuus näyttää, mitä voi siihen joukkueeseen parhaimmillaan tuoda. Siinä mielessä pelataan yksittäisen turnauksen ohella olympialaisia kohti, Lajunen toteaa lopuksi.