Olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus pyörähti käyntiin keskiviikkona. Paikan päältä olympialaisista raportoivat toimittajat Juuso Kokkonen ja Sami Salminen ruotivat alkanutta miesten jääkiekkoturnausta.
Eeli Tolvasen merkitys Suomen menestykselle jakaa mielipiteet. Yksimielisyys toimittajien kesken on turnauksen ennakkosuosikki, joka molempien näkemysten mukaan on Venäjän olympiaurheilijat. Lisäksi turnauksen mielenkiintoisimmat pelaajat ovat tarkastelussa.
Onko turnauksessa mitään jännää, kun NHL-pelaajat eivät ole mukana?
Kokkonen: Kyllähän kisat varmasti tasokkaammat olisivat, jos kaikki maailman parhaat pelaajat olisivat mukana. Gangneungissa nähdään varmasti ihan laadukasta jääkiekkoa, mutta kyllähän pudotus on kova siitä, mihin olympialaisissa on totuttu.
Toisaalta kisat ovat nyt äärimmäisen tasaiset. NHL-pelaajien ollessa mukana olisi lähes päivänselvää, että Kanada jyräisi vastustamattomasti olympiakultaan ylivoimaisella pelaajamateriaalillaan.
Salminen: Meidät taidetaan olla totutettu viime vuosina vähän liian hyvään, kun NHL-pelaajien poissaolo vaikuttaa mielipiteeseen kisoista näin vahvasti. Olympiahistoria on kuitenkin täynnä upeita turnauksia, joissa NHL-pelaajat eivät olleet mukana. En näe mitään syytä miksei tämänkertainen turnaus voisi yltää siihen joukkoon myös.
Meidät taidetaan olla totutettu viime vuosina vähän liian hyvään.
Olet siinä mielessä oikeassa, että pelaajien absoluuttinen taitotaso on NHL:n puuttumisen takia viime turnauksia alhaisempi. Olen kuitenkin sen verran urheiluromantikko, että haluan uskoa, että myös peli itse kykenee synnyttämään kiinnostavia tarinoita. Panoksena on kuitenkin olympiakulta, kuten aiemminkin. Ja urheilijalle se on samanarvoinen, riippuumatta kuka on vastassa tai omassa joukkueessa.
Toivon ja uskon, että kunhan miesten turnaus pääsee käyntiin, löytyy turnauksesta kiinnostavia pelaajia ja kasvutarinoita ilman NHL:ääkin.
Mikä maa on kisojen ykkössuosikki ja miksi?
Salminen: Jos materiaalia katsoo, ei tähän kai ole muuta vaihtoehtoa kuin sanoa Venäjän olympiaurheilijat. Joukkueessa on peräti 15 pelaajaa Pietarin SKA:sta ja kun vielä joukkueen valmentaja Olegs Znaroks valmentaa SKA:ta, ovat venäläiset päässeet harjoittelemaan ja pelaamaan yhdessä huomattavasti muita enemmän. Tämä yhdistettynä kisojen taitavimpiin yksilöihin voi olla tappava kokonaisuus muiden kannalta.
Joukkueeseen on kuitenkin Venäjällä ladattu jälleen kerran valtavat odotukset. Tämä voi kostautua venäläisille tiukassa paikassa, kuten niin monesti aiemminkin.
Kokkonen: Datsjuk, Kovaltšuk, Kaprizov, Gusev, Šipatšov. Venäjän olympiaurheilijoilla on sellainen määrä taitoa joukkueessaan, että mikään joukkue ei pysty siihen vastaamaan. Odotukset ovat kovat.
Ykköshaastaja on Ruotsi. Sillä on kärkipelaajia KHL:stä ja tasaista laatutavaraa SHL:stä, Euroopan toiseksi kovimmasta kiekko sarjasta. Sillä on myös kenties koko turnauksen modernein pelitapa, jolla se ihastutti muun muassa viime kevään MM-kisoissa.
Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet?
Salminen: Sanotaan se nyt ihan suoraan, että Suomen mahdollisuus olympiakultaan on historiamme paras. Eihän Suomi vieläkään suurin ennakkosuosikki ole, mutta ero on paljon pienempi kuin NHL-aikakauden Kanadaan tai sitä edeltävän ajan Neuvostoliitton.
Mielestäni Suomen menestys kulminoituu kahteen K:hon, Kontiolaan ja Koskisen. En lähtökohtaisesti usko nuoren Eeli Tolvasen olevan avainasemassa Suomen menestyksen kannalta, sillä Suomelta löytyy muitakin maalintekoon kykeneviä pelaajia Eelin tueksi.
Sen sijaan uskon, että Suomen menestys kulminoituu siihen, että kaksi edellä mainittua kokenutta pelaajaa kykenevät olemaan turnauksessa omien pelipaikkojensa parhaimmistoa.
Kokkonen: Tolvasesta olen jyrkästi eri mieltä. Hänen niskoilleen ladataan paljon maalinteon suhteen. Jos Tolvanen ei osu maalipuiden väliin, kuka osuu? Taustalla on lähinnä tunnollisia kahden suunnan puurtajia.
Toki kokeneita pelaajia tarvitaan aina, mutta kun mennään ratkaisupeleissä viimeisen viiden minuutin kohdalla ylivoimalle ja peli pitäisi saada tasoihin, Tolvanen on se pelaaja, johon luotetaan.
Kun yksittäiset pelit ratkaisevat, Suomi on vahvoilla. Mitali on vähimmäisvaatimus - muu on pettymys. Pelitapa on hiottu äärimmilleen nimenomaan lyhyitä turnauksia ja yksittäisiä ratkaisupelejä ajatellen. Lauri Marjamäellä on iso näytönpaikka. Onko hänestä turnausvalmentajaksi?
Kuka on kisojen mielenkiintoisin yksittäinen pelaaja?
Kokkonen: Ensi kesän ykkösvaraus on ollut lukittuna jo pitkään. Kaikkien ennakkoarvioiden mukaan se on Ruotsin puolustaja Rasmus Dahlin.
Olympiaturnauksen nuorin pelaaja 17-vuotias superlupaus pelaa jo nyt hämmästyttävän korkealla tasolla. Hän pitää SHL:ssä toisinaan pilkkanaan vastustajia keikkuessaan kiekon kanssa hyökkäyssiniviivalla.
Ennen kaikkea mielenkiintoisinta Dahlinin kohdalla on se, kuinka nuorukainen pärjää kovatasoisessa kansainvälisessä turnauksessa. Helsingin EHT:lla hän ei vielä säkenöinyt.
Salminen: Kisoissa tosiaan on monta kiinnostavaa nuorta pelaajaa ja Dahlin on itsellänikin korkealla listalla. Päädyn tässä kohtaa kuitenkin menemään vielä kokemuksen kautta ja vastaan Venäjän OU:n Pavel Datsjukin, joka on 39-vuotias ja turnauksen vanhin pelaaja.
Vaikka miehen luistin ei enää kulje entisaikojen malliin, on kyseessä yhä uskomattoman monipuolinen pelaaja. Datsjukilla on poikkeuksellinen kyky tehdä kentällä pelkästään oikeita asioita ottelusta, turnauksesta ja kaudesta toiseen.
Kannattaa muuten kotikatsomossa kiinnittää huomiota miehen aloitustyöskentelyyn, Datsjuk kun on voittanut aloituksista urallaan joka kausi reilusti yli puolet.