NHL:n tulokaskaartin tähtikolmikon takaa löytyy liuta muita mielenkiintoisia nimiä

NHL / Artikkeli
Kevään MM-kisoissa maalivahtien painajaiseksi noussut Oliver Kapanen jahtaa pelipaikkaa Montreal Canadiensista
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Alkava NHL-kausi tarjoaa katsojille liudan huipputaitavia tulokkaita. Calder Trophy taistosta on tulossa ennennäkemättömän tasainen.

Kauden 2024−2025 osalta osakkeet Calder Trophyn voittoon ovat melkolailla tasan Matvei Mitškovin, Lane Hutsonin ja Macklin Celebrinin tähdittäessä nuorten esiinmarssia. Mitškovista on kohistu useita vuosia, ja venäläisen tulokaskaudesta povataan jättimenestystä onnistuneen viime kauden jälkeen. Hutsonin ja Celebrinin taitoja ihastelivat niin NCAA:n kuin maajoukkueiden seuraajat. Kärkivaraus Celebrini kukitettiin viime keväänä Hobey Bakerin muistopalkinnolla NCAA-kauden parhaana pelaajana.

Jatkoaika listasi näiden kolmen tulevaisuuden tähtien takaa mielenkiintoisimmat tulokkaat, ilman tiettyä järjestystä. Listalla ovat mukana voittajasuosikkien ulkopuolelle jääneet mielenkiintoisimmat nimet, joiden joukosta löytyy myös suomalaisille erittäin tuttu pelaaja. Ennakkoon tasaisesta tulokastkatraasta löytyy useampi keskushyökkääjä, vastuuta saava maalivahti ja järkälemäinen ruotsalaispuolustaja.

Dustin Wolf, Calgary Flames

23, maalivahti

Calgary Flamesin maalivahtiosasto uusiutui kesäkaudella, kun viime vuosien vastuunkantaja Jacob Markström vaihtoi maisemaa. Lähdön myötä viime kaudella kourallisen pelejä aloittanut Dustin Wolf asetetaan tolppien väliin uudelleenrakennuksen keskellä.

23-vuotiaan kanadalaisen CV on vakuuttava: parhaan maalivahdin palkinnot jokaiselta sarjatasolta, jolla hän on pelannut sekä kaudelta 2022−2023 AHL:n arvokkaimman pelaaja -palkinto. Wolf kykenee ryöstämään otteluita joukkueelleen. Flamesin puolustus ei pursua kokemusta tai yksilötaitoa, joten tulokasvahdillaan on edessä hikisiä iltoja.

Vuoden 2019 7. kierroksen varauksella on kykyjä olla Flamesin pitkäaikainen selkänoja. 183-senttisenä maalivahtina hän voi tulevaisuudessa toimia Juuse Saroksen tavoin hyvänä esimerkkinä pienikokoisemmille maalivahdeille.

Simon Edvinsson, Detroit Red Wings

21, puolustaja

Järkälemäinen ruotsalainen Simon Edvinsson on protyyppinen huippupuolustaja: hienosti kiekkoa käsittelevä, sulavaliikkeinen ja vahva puolustusalueella. Ulottuvuus on häneen isoin aseensa puolustaessa. Hyökkäysalueelle murtautumisessa isossa roolissa viisikkopelin kannalta. Taitava harhauttelija, minkä lisäksi käyttää kokoansa hyödyksi kiekonsuojaamisessa

Red Wingsillä on otollinen asema ottaa Edvinsson mukaan kokoonpanoon. Ykköspuolustaja Moritz Seider syö suurimmat minuutit sekä tulosvastuun. Edvinssonille on ruutua tarjolla kakkosylivoimasta, johon ruotsalaisen ominaisuudet tuovat uusia ulottuvuuksia. Tasaviisikoin Jeff Petryn vierellä viime kaudella nähty Edvinsson on iso osa punasiipien tulevaisuutta.

Rutger McGroarty, Pittsburgh Penguins

20, keskushyökkääjä

Rutger McGroartysta tuli kesän kohusiirto, kun hän ei suostunut tekemään sopimusta hänet varanneen Winnipeg Jetsin kanssa. Rouhea pelityyli avanee paikan Penguinsin kolmoskentästä. Iso näytönpaikka itseluottamusta pursuavalle hyökkääjälle, mutta onko valmis NHL:n pelitempoon? Viime kevään kiukuttelu pelipaikastansa Jetsille asettaa paineet onnistua uudessa seurassa. Penguins kamppailee tiukasti pudotuspelipaikasta, joten pelipaikka ei ole kiveenhakattu pingviinien luultavasti vahvistuvaan runkoon kevättä ajatellen.

McGroarty on pelinrakennuskyvyiltään sekä kamppailupelin osalta valmista NHL-tasoa. Kantanut maajoukkueessa kapteenin natsoja rinnassaan. Kova kilpailuhalukkuus sekä lahjat sytyttää joukkuetta. Pisteodotuksia turha asettaa kattoon, vaikka on tehoilut yliopisto- ja maajoukkuetasolla.

Will Smith, San Jose Sharks

19, keskushyökkääjä

Celebrinin jälkeen San Jose Sharksin toiseksi lupaavin keskushyökkääjä Will Smith olisi monessa seurassa ympyröity tulevaisuuden kärkisentteriksi. Viime kauden 71 tehopistettä NCAA:ssa oli osoitus yhdysvaltalaisen taituruudesta.

Smith on erittäin dynaaminen hyökkäyspään pelaaja, jonka kiekonhallintakyky on maailmanluokkaa. Pääsee kantamaan isoa kiekollista roolia oman ketjunsa keskellä. Ylivoimalla juonikas pelintekijä, mutta tarvitsee nimenomaan erittäin kiekollisen roolin onnistuakseen. Ei ole kentän nopein suoraluistelija, mutta erittäin vaikea pideltävä kulmissa. Tempokuljettaminen sekä pelin rytmittäminen huippuluokkaa, minkä avulla imee vastustajia itseensä hyökkäysalueella avaten tilaa ketjukavereilleen.

Logan Stankoven, Dallas Stars

21, keskushyökkääjä

Oli hilkulla, että pienikokoista kanadalaislaituria Logan Stankovenia ei laskettaisi tämän kauden tulokkaaksi, sillä viime kaudella otteluita ylhäällä kertyi jo mukavat 24. Ovela hyökkäyspäähän, voi pelata sekä peliä tekävässä että viimeistelevässä roolissa. Ei ole atleettisin pelaaja, mutta antaa kentällä kaikkensa. Valmentajalle unelmapelaaja hyökkäyspään osaamisensa sekä työmoraalinsa takia.

Stankovenin laukaus riittää NHL-tasolle. Pienestä koostaan huolimatta ajaa röyhkeästi maalille ja on erittäin rohkea maalin edustalla. Nopeat kädet aseena maalineduskamppailuissa. Voisi olla kärsivällisempi kiekollisena ja rytmittää enemmän, jolloin Stankoven olisi vaarallisempi uhka myös pelintekijänä. Yksi suosikeista Calder-kisassa.

Zachary Bolduc, St. Louis Blues

21, keskushyökkääjä

Zachary Bolduc sai jo viime kaudella kasteensa NHL:n kirkkaissa valoissa. Yhdeksän pistettä 25:ssä ottelussa 12 minuutin pelikohtaisella keskiarvolla herättivät lupauksia. Esiintynyt edukseen Robert Thomasin sekä Jordan Kyroun vierellä harjoituskaudella.

Junioreissa suuria pistemääriä tehnyt Bolduc on erinomainen haastaja keskialueella. Hyvä harhauttelija pääsee murtautumaan hyökkäysalueelle vaivattomasti. Kanadalaisen laukaus on myös tarkka, ja taituri onkin päässyt käyttämään sitä aiempaa paremmin harjoituskaudella. Silmä-käsikoordinaatio huippuluokkaa. Maalin edustalla vaarallinen maalintekijä on musta hevonen Calder-kisassa. Voi napata itselleen isoa roolia Bluesin ylivoimassa, mikäli kamppailupelaaminen on riittävällä tasolla vaativaan rooliin neliön keskellä.

Oliver Kapanen, Montreal Canadiens

21, keskushyökkääjä

Suomalaisittain kiinnostavin seurattava jo pelkästään sukunimensä takia, Peliälykäs pelaaja ei ole Sami-setänsä tai Kasperi-serkkunsa lailla erityisen nopea luistelija. Korvaa luistelun terävyyden puutteen kypsyydellään sekä maalintekotaidollaan. Laukaus on ovela, osaa huijata puolustajia ja hakeutua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Teki kesällä sopimuksen SHL:ssä pelaavaan Timråhon, jossa Kapaselle on varattu iso rooli Olli Jokisen kentällispapereissa. Pelannut hienon harjoituskauden, ja nuori KalPa-kasvatti on saanut kehuja Canadiens-valmentaja Martin St. Louisilta. Pelipaikan haaliminen vaatisi lisää urotekoja, ja Kapasen kehityksen kannalta myös kausi SHL:ssä palvelisi luistelun heikkouksia. Kapanen on osoittanut kykenevänsä nostamaan tasoansa isoissa peleissä, mikä nähtiin viime kevään Liigan pudotuspeleissä sekä MM-kisoissa. 

Kaiken osuessa kohdilleen ja pelipaikan varmistuessa Montrealista, on Kapasen tärkein tehtävä pelata ehjä kausi ja löytää paikkansa lopullisesti St. Louisin suosiosta. Vastuullinen pelityyli rokottaa pistesaraketta, jolloin vuoden tulokkaaksi kruunaaminen vaatisi raadin arvostusta muiden ominaisuuksien osalta. Kuitenkin tulevaisuuden runkopelaaja ja uusi suomalaistähti jääkiekon Mekkaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle