Kaamoksen taittajat

LIIGA / Ennakko
Jatkuuko Ville Niemisen vire ja virne Hippoksella?
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Usein väitetään liigakiekon olevan heikoimmillaan loka-marraskuun taitteessa. Huippuvireiset JYP ja Tappara ovat tästä piristävä poikkeus. Hippoksella on luvassa laadukas kiekkoilta.

Alkutalven ottaessa vallan syksyltä liigakaukaloissa nähdään usein väljähtynyttä nyhjäämistä. Samaan aikaan sarjataulukko alkaa muotoutua ensimmäistä kertaa uomiinsa. Ne, jotka pärjäävät pimeinä loka-marraskuun iltoina pärjäävät usein myös keväällä.

JYP ja Tappara ovat edenneet alkukauden miltei samanlaista polkua. Molempien peli on kehittynyt pala palalta, ja tällä hetkellä molemmat joukkueet ovat hyvässä syysvireessä. Sarjataulukossakin joukkueet ovat perätysten.

Mikä tärkeintä, hyvän numerotuloksen takana kummallakin ryhmällä on myös erinomainen pelillinen ote. Voittoputket eivät ole sattumaa, vaan ajankohtaan nähden pelillinen paketti on hyvin kasassa sekä Jukka Rautakorven että Marko Virtasen joukkueessa.

Hippoksella nähdään, paitsi huippuvireisten, myös samankaltaisten joukkueiden kohtaaminen. Sekä JYP että Tappara pyrkivät hyökkäyspelissään ylittämään keskialueen mahdollisimman nopeasti. Lähtökohtaisesti kummankin joukkueen hyökkäyspeli perustuu aktiiviseen keskialueen reagointiin.

Molemmat joukkueet nojaavat vahvaan kiekolliseen peliin, jossa hyökkäysalueella päävaihtoehto on kuitenkin aina suoraviivaisuus. Aavistuksen verran laadukkaammin hyökkäävä Tappara pystyy aiheuttamaan JYP-puolustukselle paljon ongelmia.

JYP hyvästeli maalintekovaikeutensa

Alkukaudella JYPin suurin ongelma oli maalinteon tehokkuus. JYPin monipuolinen hyökkäysrytmi on tuottanut paljon maalipaikkoja läpi koko alkukauden. Syyskuun lopulla maalihanat kuitenkin tyrehtyivät kokonaan.

Viime otteluissa hurrikaaniryhmän viimeistelypeli on kuitenkin sujunut erinomaisesti. Viimeiseen kolmeen peliin JYP on mättänyt peräti 13 maalia.

JYPin kannalta on tärkeää, että maalinteko on jakaantunut leveälle akselille. Jyväskyläläismiehistöstä on löytynyt uusia ratkaisijoita joka ilta.

Ennen kaikkea ketju Miika Lahti, Max Wärn ja Ossi Louhivaara on ollut tikissä jo pidemmän aikaa. Kultakypärää kantava Wärn on rikkomassa tällä kaudella kaikki aikaisemmat piste- ja maali ennätyksensä.

Samaan aikaan JYPin ykköspyssyiltä Jani Tuppuraiselta ja Eric Perriniltä odotetaan enemmän. Tuppuraisen on tehnyt 15 ottelussa vain kaksi maalia. Se on liian vähän joukkueen suurimmalle tähdelle.

Tuppurainen onnistui pitkästä aikaa maalinteossa lauantaina Oulussa. Vaikeuksien jälkeen maali oli taatusti iso helpotus.

Kehittyvä Tappara

Alkukausi sujui Tapparalta odotuksiin nähden heikosti. Keskushyökkääjäosaston ongelmat lamaannuttivat kirvesrintojen hyökkäyspelin. Jo alkukaudella Tapparan keskialueen puolustus toimi kohtalaisen hyvin, mutta hyökkäyspelaaminen oli mielikuvituksetonta.

Parantuneen puolustusaktiivisuuden myötä Tappara myös hyökkää alkukautta paremmin. Tappara pääsee pelistä toiseen keskialueella nopeampiin riistoihin, mistä seuraa yleensä nopea suoraviivainen hyökkäys.

Tamperelaisten laaja laituriosasto pääsee nopeissa kiekollisissa iskuissa oikeuksiinsa. JYPin tavoin myös Tapparan hyökkäyksessä on ollut viime peleissä paljon onnistujia. Se on tuottanut myös menestystä.

Tappara on voittanut viimeiset kuusi ottelua, keräten niissä yhtä vaille täydet pisteet. Flyygelin painoista taakkaa maalittomuudesta harteillaan kantanut Ville Nieminen onnistui vihdoin Lauantain HIFK-nöyryytyksessä – ja heti kaksi kertaa.

Tapparan kuumin pelaaja on kuitenkin ehdottomasti Olli Palola, joka on paiskannut jo seitsemän maalia ja rikkonut siten jo tässä vaiheessa kautta oman maaliennätyksensä (5).

Myös suurin odotuksin kauteen lähtenyt Pekka Jormakka on parantanut peli peliltä. Jyväskyläläisyleisölle tuttu Jormakka on yksi tiistai-illan todennäköisemmistä ratkaisijoista.

Kokoonpanoissa JYP joutuu antamaan hieman tasoitusta. Jyväskyläläisten kokoonpanosta puuttuvat vielä Anssi Löfman, Jari Jääskeläinen, Matias Myttynen, Jyrki Välivaara ja Mikko Viitanen.

Tapparalta puolestaan sivussa on ainoastaan Elmeri Kaksonen.

Seuraa Heitä

Pekka Jormakka #25 | JYP

Laitahyökkääjä

Jyväskyläläisyleisölle erittäin tuttu pelaaja. Ei saanut JYPissä kunnon mahdollisuutta. Nyt pelaamassa itseään lopullisesti maajoukkuerinkiin. Parantanut vaisun alkukauden jälkeen.

Jani Tuppurainen #10 | Grenoble

Laitahyökkääjä

Alkukausi on ollut vaikea. Paikkoja on mutta, mutta tehoja ei tule. Maali Oulussa helpotti taatusti, mutta tarvitsee lisää onnistumisia.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Éric Perrin 0 6 6
2.Petr Hubacek 3 3 6
3.Max Wärn 1 4 5
4.Jani Tuppurainen 1 3 4
5.Ossi Louhivaara 1 3 4

» Lähetä palautetta toimitukselle