Hyvästit unihiekoille

LIIGA / Ennakko
Tomi Lämsä yrittää herätellä Jokerit runkosarjavoittajaksi.
Kuva © Timo Savela
Taukoja seuraavat kiekkokierrokset eivät yleensä sytytä. Sitä sääntöä ei tiistaina vahvistettu poikkeuksella ainakaan TPS:n ja Jokerien osalta, mutta torstaisen taiston voittajalta edellytetään jo edes rutiinitason suorittamista.

TPS ja Jokerit palasivat runkosarjan viimeiseltä maajoukkuetauolta niin heikosti kuin suinkin pystyivät. Turkulaiset päästivät tiistain ottelunsa voittomaalin verkkoon jo seitsemännellä minuutilla, Jokerit kesti sentään avauserän jälkipuoliskolle asti.

Kummallekaan ei käynyt hyvin ja sekä TPS:n Hämeenlinnan-reissu että Jokerien ässäisännyys päättyi 1-3-tappioon. Parantamisen varaa riittää torstai-iltana, kun taistelupari yrittää uudelleen paluuta voittokantaan.

- Pelasimme suunnitelman mukaan, mutta sitten nuorelle puolustajalle tuli kohtalokas nukahdus. Luomme kyllä paikkoja, mutta teemme omien maalien eteen hirveän työmäärän. Vastustaja taas ei edes ehdi tekemään sitä työtä, kun meiltä tulee niin isoja virheitä, TPS-valmentaja Jani Kiviharju kertaili keskiviikkona.

Euro Hockey Tour vei avainpalasia molempien ryhmien taukoharjoittelusta ulkomaille. TPS:stä Leijonien matkassa olivat Atte Engren ja Marko Anttila, Jokereilta Ossi Väänänen ja Ilari Filppula. Palloseuran vahvuudessa vajaus oli tätäkin suurempi, sillä flunssakausi ei ole ollut TPS:lle ystävällinen.

- Äijiä ei ollut hirveästi - vain yhdeksän pystyi harjoittelemaan. Heidän kanssaan treenasimme laadukkaasti joka päivä ja muut kuntouttivat itseään, Kiviharju sanoi.

Jokerit pääsi harjoittelemaan aukottomammilla riveillä, mutta tauolta paluu sujui aivan yhtä mollivoittoisesti. Ässät oli tehnyt kotiläksynsä ja nollasi narripaitojen avauspelin. Tämän lisäksi SM-liigan toiseksi eniten maaleja tehnyt joukkue oli paikan saadessaan yllättävän kyvytön ja ainoan kotiosuman viimeisteli puolustaja Ivan Majesky.

Torstaille Jokerien valmistautumista varjosti toimitusjohtaja Jarmo Kekäläisen lähtö. NHL-tehtäviin siirtyvä Kekäläinen on ollut organisaation kasvoja, mutta uskoo kokoamansa ryhmän pärjäävän omillaankin.

- Sanoin harjoitusten jälkeen, että tämä joukkue ei enää tarvitse minua. Uskon heidän menevän keväällä pitkälle ja saavuttavan asettamamme tavoitteet, Kekäläinen kertoi nimitystään koskevassa lehdistötilaisuudessa.

Melkoisella materiaaliedulla Varsinais-Suomeen reissaava sarjakärki on viime viikkojen kuntopuntarissa ylempää keskikastia ja tiistain pannukakustaan huolimatta torstain ennakkosuosikki.

- Siellä on aina neljä hyvää ketjua. Silloin myös kilpailu on kovaa ja kokoonpanossa pysyminen edellyttää joka ilta maksimaalista suorittamista. Se puuttuu tänä päivänä monelta SM-liigajoukkueelta, Kiviharju kommentoi.

Jokerien mahdollisuuksia kasvattaa TPS:n asennoitumisen arvaamattomuus. Palloseura on viime viikkoina palannut syksyn kaltaiselle suoritustasolle ja häviää jo järjestelmällisesti. Marginaalit ovat pääosin pieniä ja joukkue on harvoin jyrän alla, mutta katoavainen ratkaisuvoima ja puolustuspään virheet koituvat jatkuvasti kohtaloksi.

Lisäksi TPS kärsii taas vaihteeksi miesvajeesta. Henri Tuominen on ollut toipilaana jo tovin ja myös Camilo Miettinen joutui nöyrtymään flunssan edessä. Torstaina mustapaitaan pukeutuu luultavasti taas uusia junioripelaajia. Myös Markus Palmrothin on määrä palata kokoonpanoon.

- Palmrothin pitäisi pelata - hän ei pitkään pystynyt tekemään oikein mitään, joten kroppa ei oikein kestä kolmen ottelun viikkoja ja hänen peluuttamistaan mietitään toipumisen kannalta.

Oli syy sitten sairaslistassa, tuomareissa, valmistautumisessa tai jossain muussa, ei TPS:llä ole jakoa Jokereita vastaan ilman selkeää tasonnostoa. Edellisellä vierailullaan pettyneet pääkaupunkilaisetkin tarvitsevat piristysruiskeen, mutta kuuden kuukauden näytteet vihjaavat Tomi Lämsän joukkueen olevan siihen paljon isäntäänsä kykenevämpi.

Seuraa Heitä

Brian Willsie #24 |

Laitahyökkääjä

Jos Ilves ei kehitä huimaa loppukiriä, on kanadalaishyökkääjän maalikuninkuus TPS:n ainoa tavoiteltava saavutus.

Jesse Winchester #18 |

Keskushyökkääjä

Kupittaan entinen pommikone toteuttaa itseään nyt Ilmalassa. Yksi Jokerien harvoja onnistujia tiistailta - pää kannattaa pitää ylhäällä.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle