Ässät ei luovuta

LIIGA / Raportti
Ässien juhlat jatkuivat.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Ässät venytti voittoputkensa jo neljän ottelun mittaiseksi, kun se kaatoi kotikaukalossaan HPK:n lukemin 5-1. Porilaisten tehomiehenä toimi 300. liigaottelunsa pelannut Veli-Matti Savinainen, joka iski juhlaottelussaan tehot 2+1.

Ässien unelma pudotuspeleistä näytti Stephen Dixonin myynnin jälkeen kaukaiselta. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin toinen, sillä kaukalossa luistelee täysin erilainen joukkue kuin aiemmin tällä kaudella. Yhtenäinen patapakka otti ensimmäistä kertaa tällä kaudella neljä perättäistä voittoa.

Ottelun ratkaisu nähtiin toisen erän loppuminuuteilla, kun HPK-vahti Mika Järvinen tunaroi kiekon Aki Uusikartanolle. Konkarisentteri kiitti lahjasta ja siirsi patapaidat jo neljän maalin karkumatkalle, mikä oli lopulta liikaa vaisusti esiintyneelle HPK-miehistölle.

- Kinkerit kiristyvät pudotuspelitaistelussa. Tauko tulee meille erinomaiseen paikkaan, saamme ladattua akkuja. Väsymys näkyy siinä, että kokeneillekin pelaajille tulee puolustuspäässä isoja virheitä ja hölmöjä jäähyjä, HPK-luotsi Ari-Pekka Selin harmitteli.

Hämeenlinnalaiset eivät löytäneet ottelun alkuminuutteja lukuun ottamatta keinoja, joilla vahvasti pelannut patapuolustus olisi murrettu. Vielä kun Antti Raanta jatkoi maalillaan erinomaisia otteita, isännät jättivät HPK:n ottelussa tyystin ilman mahdollisuuksia.

- Olen todella tyytyväinen voitosta, joukkueessa oli paljon onnistujia. Kilpailu pudotuspelipaikasta jatkuu ja saimme tänään sen, mitä lähdimme hakemaan, ässävalmentaja Karri Kivi hykerteli.

Avausmaali käänsi kaiken

Ottelun alku eteni vahvasti vierasjoukkueen komennossa. HPK:n vahva karvaus tuotti ongelmia patapuolustukselle ja ottelun alkupuolisko painittiin porilaisten päädyssä. Hämeenlinnalaisten paras paikka avautui Tuomas Vänttiselle, joka ei kuitenkaan onnistunut veivaamaan kiekkoa tyhjään maaliin.

Kun HPK ei paikkojaan käyttänyt, niin patapaidat iskivät. Ensiksi juhlakalu Veli-Matti Savinainen pääsi iskemään kiekon HPK-verkkoon Mika Niemen oivasta esityöstä. Alle minuutti tästä ja Eero Elo lisäsi porilaisten johdon jo kahden maalin suuruiseksi. Molempia osumia avitti HPK:n karkeat virheet puolustuspäässä.

- Pelimme alkoi hyvin. Sitten teimme kaksi virhettä, joista Ässät iski kaksi maalia. Pata teki heti kahdesta ensimmäisestä paikastaan maalit. Nämä takaiskut sitten muuttivat pelin luonnetta, pohdiskeli HPK-käskijä Selin.

Ottelu jatkui patapaitojen komennossa aina kolmanteen erään asti. HPK-puolustuksen kardinaalivirheet avasivat ässähyökkääjille paikkoja. Toisessa erässä virheet hyödynsi ensiksi Savinainen, joka siirsi hienolla yksilösuorituksella porilaiset 3-0-johtoon. Loppuminuuteilla Uusikartano iski kamppailulle lopullisen ratkaisun.

Kolmas erä pelailua

HPK:n alku kolmannessa erässä oli vahva. Arsi Piispanen lirutti kavennusosuman kolmannen erän alkupuoliskolla, mutta lisäosumia HPK ei onnistunut iskemään. Vierasjoukkueelle avautui paikka päästä peliin vielä mukaan ylivoimien myötä, mutta patapaitojen alivoimapeli toimi mallikkaasti.

- Hyökkäyspeliämme vaivasi tehottomuus. Se oli näyttävää pörräämistä, mutta tehot uupuivat, Selin murahti.

Ässien valmentaja Kivi sen sijaan kehui suojattiensa alivoimapeliä.

- Alivoima oli erinomaista. Meillä on samat kahdeksan miestä pelanneet alivoimaa jo aika kauan ja niillä on hirveä latinki pelissä. Hyvä alivoimapelimme oli yksi ottelun ratkaisuja. Ja taas kerran pitää kehua Uusikartanoa. Hän johtaa ja ohjaa nuoria laitureitaan kentällä erinomaisesti.

SM-liigakiekko siirtyy maajoukkuetauolle. Seuraavan kerran joukkueet ovat tulessa 12. helmikuuta, kun HPK saa vastaansa TPS:n ja Ässät matkustaa Jokereiden vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle