Jatkaako KalPa nousuaan TPS:n kustannuksella?

LIIGA / Ennakko
Joukkeiden edellinen kohtaaminen päättyi KalPan selvään voittoon.
Kuva © Teemu Soini
Ohutta playoff-oljenkorttaan hengissä pitävä TPS pääsi torstaina pitkästä aikaa täyden pistepotin makuun kaadettuaan SaiPan. Lauantaina haaste on paria astetta kovempi, kun vastikään sarjakakkoseksi noussut KalPa hakee Turusta jatkoa perjantaiselle vierasvoitolleen.

Vuoden vaihteen jälkeinen jakso on ollut KalPan kauden heikointa antia. Vuosi toki alkoi kolmella perättäisellä voitolla, mutta seuraavasta yhdeksästä pelistään kuopiolaiset poistuivat kaukalosta voittajina vain kolmesti. KalPa kuitenkin osoitti perjantain ottelussaan HPK:ta vastaan nousukuntoa ja lähtee lauantain peliin selvänä ennakkosuosikkina.

TPS onnistui saamaan hieman lisää tuulta purjeisiinsa torstaina SaiPan kustannuksella, mutta voitosta huolimatta matka kymmenen parhaan joukkoon on todella pitkä. Varmaa on vain se, että TPS:n tulee kaivaa laarinsa pohjalta viimeisetkin rippeet ja laittaa kaikki peliin viimeisissä otteluissaan. Mitään hävittävää sillä ei juuri ole, joten on mielenkiintoista nähdä miten kotijoukkue reagoi edellisen pelin voittoon ja saako joukkue itsestään vielä parhaansa irti. Turkulaisten kautta on näet leimannut otteiden selittämätön epätasaisuus ja usein voitettua peliä onkin seurannut täydellinen mahalasku.

Päädyn kautta niskan päälle?

KalPan kannalta suurin haaste kohdistuu siihen miten valmennus onnistuu herättämään joukkueen otteluun. Takana on hyvävauhtinen ottelu edeltävältä illalta ja vastassa sarjan häntäpään joukkue, joten eniten ongelmia KalPalle voi aiheuttaa KalPa itse, jos se lähtee otteluun vähänkään takki auki –asenteella.

Pelillisesti kotijoukkueen suurimmat mahdollisuudet piilevät karvaus- ja päätypelaamisessa. KalPan puolustus ei ollut perjantaina kauttaaltaan kiekkovarma. Lisäksi viisikon etäisyydet kasvoivat usein ja kuopiolaiset viljelivät pitkiä poikkikentän syöttöjä. TPS:n kannattanee siis kytätä mahdollisia harhasyöttöjä ja iskeä niihin kiinni aina tilaisuuden tullen.

Lisäksi KalPan pakit ovat paineen alla paikoin hyvinkin virhealttiita. Tässä piilee myös sudenkuoppa, sillä karvauksen tulee olla nimenomaan oikein ajoitettua. Jos TPS lähtee suin päin ajamaan takaa KalPan puolustajia, niin riistoja tuskin tulee enemmän kuin mahdollisia vaaratilanteita.

HPK:ta vastaan KalPa puolusti keskialuetta melko passiivisesti, joten TPS joutunee pelaamaan paljon päädyn kautta tai tuomaan kiekkoa alueelle kuskaamalla. Tämä tosin voi hyvinkin palvella kotijoukkuetta, sillä TPS on viime aikoina vienyt päätypelejä nimiinsä kovalla prosentilla.

Yksinkertainen hyökkääminen lienee TPS:n kannalta myös sikäli järkevää, että sen syöttöjen laatu on jättänyt paljon toivomisen varaan. Kiekolliseen huolimattomuuten ja keskialueen menetyksiin ei juuri ole varaa, sillä KalPan hyökkäys on kauttaaltaan nopea, eikä kovinkaan moni TPS-puolustaja pärjää heidän kanssaan luistelukilpailussa.

Mikäli TPS aikoo jotain ottelusta mukaansa saada, niin sen tulee voittaa taistelut molempien maalien suilla. Kotijoukkueesta löytyy tarpeeksi kokoa ja voimaa isännän elkeiden ottamiseen, mutta kysymys kuuluukin, että kun puitteet ovat kunnossa, niin löytyykö TPS:ltä myös tarvittavaa röyhkeyttä ja ilkeyttä?

Vaikka TPS onnistuikin torstaina kahdesti ylivoimalla, niin KalPan aktiivisesti paineistava alivoimapelaaminen tulee olemaan sille kova pala purtavaksi. KalPa pelaa melko rohkeasti, sillä kiekollista lähinnä oleva mies irtautuu neliöstä aina antamaan painetta ja muut ovat myös valmiina reagoimaan nopeasti. Ellei TPS saa nähtyä paremmin, nopeammin ja mielikuvituksellisemmin kiekkoa ja miestä liikkeelle, niin KalPan maalilla ei montaa vaaratilannetta kotijoukkueen ylivoimilla tulla näkemään.

Kokoonpanot

TPS:n miehistöstä kautensa ovat jo loukkaantumisten myötä päättäneet puolustajat Travis Ehrhardt ja Timo Seppänen sekä hyökkääjä Timo Salo.

Tilapäisemmin kokoonpanosta poissa ovat maalivahti Antero Niittymäki, puolustaja Hannu Pikkarainen ja loppukauden sopimuksella TPS-paidassa jatkava hyökkääjä Nestori Lähde.

KalPan sairastupaa miehittävät maalivahti Juha Toivonen ja puolustaja Antti Halonen. Hyökkääjä Jukka Voutilaisen pelikunnosta ei ole täyttä varmuutta, mutta hän todennäköisesti jättää lauantain pelin väliin.

Seuraa Heitä

Camilo Miettinen #52 |

Laitahyökkääjä

Kesken kauden Turkuun siirtynyt Miettinen avasi torstaina maalitilinsä TPS-paidassa. Yritteliäs ja taitava hyökkääjä on etsinyt itseään koko kauden. Avasiko onnistuminen takalukkoa ja onko lisää tulossa?

Jukka Hentunen #25 |

Laitahyökkääjä

Konkarihyökkääjä pelasi perjantaina erittäin pirteän ottelun Hämeenlinnassa. Hyvänä maalintekijänä tunnettu Hentunen on pelannut jo yhdeksän peliä ilman maalia. Tuleeko Turussa kymmenes vai joko Joroisten härkä osuisi tolppien väliin?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

TPS M S P
1.Camilo Miettinen 1 2 3
2.Jarkko Hattunen 0 2 2
3.Tero Koskiranta 1 1 2
4.Brian Willsie 1 1 2
5.Marko Virtala 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle