Pajuoja haluaa lassota Salmisen

LIIGA / Ennakko
"Salmiset" päihittivät "koivut" ykkösketjujen ensimmäisessä mittelössä.
Kuva © Teemu Soini
Viime torstaina kohdanneet TPS ja KalPa yrittävät tiistaina selvittää voittajan jo varsinaisella peliajalla. Kuopiossa 4-3-kotivoittoon päätynyt taistelupari ottaa seuraavaksi toisistaan mittaa Turussa. Kuntopuntarin kärjen ykkösase on jo ennakkoon turkulaisten tiedossa - TPS-luotsi Juha Pajuoja haluaa saada Sakari Salmisen ajoissa köysiin.

TPS jäi torstaina KalPan kärkimiesten alle. Entinen TPS-peluri Artturi Lehkonen maalasi kerran, Sakari Salminen alusti kaksi osumaa ja NHL-löytö Derek Stepan rankaisi syötöllä ja voittomaalikilpailun ratkaisseella osumalla. Tasainen taisto oli osaltaan nostamassa KalPaa viiden ottelun kuntopuntarin kärkeen ja tiistaina joukkue hätyyttelee jo sarjataulukon ykkössijaa.

- Nyt tarvitaan ennen kaikkea energiaa. Kolmen pelin vierasviikko oli rankka, kun joka toinen päivä pelattiin. Tämä viikko ja sen kaksi kotipeliä pitäisi nyt sitten hyödyntää. Nyt tarvitaan pisteitä ja heti tästä ensimmäisestä lähdetään hakemaan kolmea, TPS:n päävalmentaja Juha Pajuoja paalutti maanantaina.

KalPa-kohtaaminen kartutti TPS:n pistetiliä yhdellä, mikä tarkoitti lopulta puolta Palloseuran viikon kokonaissaldosta. Ennen Kuopion-vierailua TPS ehti hävitä voittomaalikilpailun Tapparaa vastaan ja kaksi päivää myöhemmin HIFK kaatoi turkulaiset 2-0-lukemin. Maajoukkuetaukoa edeltäneen kolmen ottelun voittoputken ansiosta sijalle 12 kivunnut TPS on tällä hetkellä kymmenen pisteen ja yhden rästiottelun päässä viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Kuopiolaiset puolestaan ovat sarjataulukon neljännellä sijalla tavoitteenaan saavuttaa piikkipaikka alkavalla peliviikolla. Takamatka sarjakärki Kärppiin on kolmen pisteen mittainen ja suotuisat tulokset voisivat nostaa viime kauden runkosarjavoittajan takaisin ykköseksi jo tiistai-iltana. Neljän ottelun voittoputkessa viilettävä KalPa on kärsinyt koko marraskuun aikana vain yhden tappion.

Ilman suurta meteliä voittoja tasaisesti napsiva KalPa oli lähellä katkaista putkensa juuri TPS:ää vastaan. Aikaisen 2-0-johdon muutamassa minuutissa menettänyt KalPa oli vielä kolmannessa erässä tappiolla, mutta nousi lopulta rinnalle ja ohi. Maanantaina päävalmentaja Jari Laukkasen jatkosopimuksen julkistanut KalPa oli torstaina vaikeuksissa TPS:n tehokkaan ykkösnyrkin kanssa. Puolen tunnin peliaikansa vuoksi virtaa menettänyt Lauri Korpikosken, Mikko Koivun ja Brian Willsien vitja onnistuikin värkkäämään yhden maalin täysin yksinään ja viimeistelemään illan aikana yhteensä viisi pistettä.

Reilun kuukauden TPS:n ohjaksissa ollut Pajuoja haluaa omiltaan parannusta myös keskimmäisen 20-minuuttisen laatuun.

- Kakkoserät ovat olleet vaikeita. On selkeä tilastofakta, että olemme olleet niissä heikkoja nyt kolmessa pelissä. Siihen haetaan nyt muutosta.

Turkuhallissa KalPalla on enemmän tilaa hitaille lähdöilleen ja kiekon liikuttamiselle, ja vaikka Pekka Virran aikainen TPS oli oma osoituksensa kiekkokontrollin potentiaalisista ongelmista Turun suuressa kaukalossa, on TPS ollut KalPalle mieluisa isäntä. Neljän edellisen kauden aikana TPS on voittanut kuopiolaiset kotonaan vain kahdesti, kun taas KalPa on noutanut täyden pistesaaliin kuusi kertaa.

Tiistaina isännöivä Palloseura poikkeaa kuitenkin turkulaisten viimeaikaisista ryhmistä, sillä Pajuojan alaisuudessa TPS on siirtynyt suoraviivaisempaan peliin ja nopeisiin avauksiin. Vieraskiertueellaan TPS avasi peliä hitaasti enää hyvin harvoin ja puolustajat Petteri Nummelinin johdolla laittoivat kiekon ylöspäin vauhdilla. Ajatuksen aukkokohdiksi osoittautuivat organisoimattomat hyökkäykset ja toistuvat kiekonmenetykset joko keskialueella tai päätykiekon jälkeen.

Nummelinin rooli on viime aikoina korostunut TPS:n kokoonpanon tilanteen vuoksi. Palloseuran NHL-pakeista Alec Martinez kävi viime viikolla leikkauksessa ja Kris Russell on perhesyistä Pohjois-Amerikassa. Sivussa ovat myös Markus Palmroth ja Timo Salo.

KalPan sairaslistalta löytyy puolestaan pahimmassa tapauksessa jopa puolentusinaa nimeä. Ossi Saarinen, Pauli Levokari ja Jukka Hentunen ovat varmoja poissaolijoita, mutta myös Sami Kapasen ja Marko Kauppisen pelaaminen on epävarmaa. Tarkkaa tietoa ei ole Miika Koivistonkaan tilasta puolustajan jätettyä lauantain Blues-ottelun kesken taklauksen jälkeen.

Vammoista huolimatta myös KalPalla on oma syömähampaansa. Siinä missä Turun tiistai-illassa kohtaa viime aikoina vahvasti esiintynyt veskariduo Atte Engren - Mikko Koskinen, nähdään kenttäpelaajienkin osalta vähintään tarpeeksi huippulaatua - TPS:n ykkösketju saa nimittäin vastaansa KalPan äärivaarallisen ykkösketjun Sakari Salminen - Derek Stepan - Artturi Lehkonen.

- Salminen oli edellisessä pelissä herra ja hidalgo. Siinä on kyllä sellainen kaveri, jonka varalle joudutaan laatimaan puolustussuunnitelmia, Pajuojakin linjasi.

Seuraa Heitä

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

TPS:n kapteeni kyntää syvällä. 20 maalin ja 50 pisteen mies on osunut toistaiseksi vain kerran ja on omalta osaltaan sysännyt TPS:n maalintekovastuuta peliaikansa alle musertuvan ykkösketjun niskaan.

Jussi Timonen #46 |

Puolustaja

Peruspuolustaja on yltynyt pistetehtailuun. Viime kaudella tullut piste-ennätys on enää kahden pisteen päässä. Lauantain maali oli kauden ensimmäinen ja venytti pisteputken neljän ottelun mittaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle