Haukat haastaa eksyneen Sportin

MESTIS / Ennakko
Raskaan pelirupeaman runtelema Sport saapuu vierailulle Järvenpään Jäähalliin. Odotettavissa on tiukka vääntö, jossa maaleilla tuskin juhlitaan. Kirkkonummen tappiosta huolimatta vaasalaisia voidaan pitää hienoisina ennakkosuosikkeina.

Pelin ennakkoasetelma on selkeä: nimivahva Sport yrittää karistaa vieraspelimörköä niskastaan ja Haukat pyrkii iskemään reissaamisesta väsyneille vaasalaisille luun kurkkuun.

Voittamisen kulttuuria etsimässä

Sportin vieraspelaaminen on ollut kautta historian vaikeaa. Etelän kiertueilta fanit eivät ole tottuneet saamaan liiemmälti tuliaisia, mutta siihen tilanteeseen pyritään saamaan muutos.

- Meidän jätkistä suurin osa on tottunut pelaamaan joukkueissaan runkosarjan sijoista 4-8. Nyt pitäisi oppia pelaamaan kärkisijoista. Joukkue on hyvä, mutta tässä tullaan kohtaan ”mental business”. Pitää saada nuppi kuntoon ja oppia voittamaan, latelee Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen.

Sportin pelin ongelmana loukkaantumisista aiheutunut puolikuntoisuus pelaajistossa. Joukkueen aktiivinen pelitapa vaatii 60 minuutin täydellistä keskittymistä, mutta siinä ei olla kovin hyvin viimeisimmissä peleissä onnistuttu. Lisäksi puolustuspään pelaamisessa on toivomisen varaa, sillä puolustajat pelaavat itsensä liian usein ulos pelitilanteista ja antavat vastustajille ylivoimahyökkäyksiä.

Avainasioita Sportin pelin onnistumiselle on kurinalainen viisikkopelaaminen ja toimiva maalivahtipeli. Sami Heinonen palkittiin KooKoota vastaan pelatussa ottelussa kaikin mahdollisin pystein, mutta Kirkkonummen ottelussa haamupelastuksia ei nähty. Hyökkäyspeli on ollut mallikasta, sillä paikkoja pystytään rakentamaan jatkuvasti. Viimeistely ei ole kovinkaan tehokasta, mutta on riittänyt tuomaan muutamia voittoja kotkapaidoille.

Haukat etsii peli-iloa

Järvenpään Haukkojen liigavahvistukset Janne Jalasvaara ja Semir Ben-Amor jatkavat kokoonpanossa myös Vaasan Sportia vastaan. Kausi on alkanut vaihtelevasti ja peli on ollut viimeaikoina melkoisen sekavaa. Tappioon päättyneessä kotiottelussa Kajaanin Hokkia vastaan joukkueen otteet vaikuttivat monelta osin turhautuneilta.

Joukkueen avainrooleihin kaavaillut pelaajat eivät ole pelanneet ainakaan toistaiseksi sellaisella tasolla, jota heiltä odotetaan. Hyökkäyspään tehoduoksi kaavailtu akseli Marko Sakko ja Janne Lehtinen on ollut toistaiseksi vaisu. Ottelu Vaasan Sportia vastaan voi olla heidän viimeinen mahdollisuutensa näyttää valmentajalle ja yleisölle tuloksellista yhteispeliä, tuloksettoman linjan jatkuessa duo tullaan todennäköisesti hajoittamaan.

Puolustuspäähän hankittu Tuomas Luotonen ei liioin vakuuttanut edellisessä pelissä. Ongelmia oli niin vauhdin, kuin rangaistuksien kanssa. Häneltä on tosin lupa odottaa parempia otteita jatkossa ainakin viime kaudella nähdyn perusteella.

Pitääkö hermokontrolli?

Haukkojen mahdollisuudet voittoon piilee pitkälti erikoistilanteissa. Jos Sport jatkaa tutulla linjalla jäähyillen selkeästi vastustajaa enemmän, niin Haukoilla on hyvä tilaisuus pitää sarjapisteet kotonaan. Sportin voitonavaimet on kurinalaisuudessa ja jäähyjen karsimisessa. Hyökkäysten viimeistelyssä on edelleen toivomisen varaa, mutta kaiken osuessa kohdalleen tulostakin varmasti tulee.

Haukkojen kokoonpanosta on poissa varmuudella Pasi Pieninkeroinen, joka on sivussa mahdollisesti pidempäänkin. Laitahyökkääjä Miikka Linholmin mukanaolo on myös pieni kysymysmerkki, koska edellisen ottelun mies pelasi olkapää piikitettynä. Maalinsuulla aloittaa sunnuntain koitoksessa Espoon Bluesista lainalla oleva Matti Kaltiainen. Sportista on poissa ainoastaan pitkäaikaspotilas Kalle Mattila.

» Lähetä palautetta toimitukselle