Tarjolla murskavoitto ja ilmaiset pisteet

MESTIS / Ennakko
Kun kiekko putoaa jäähän Vaasassa lauantaina, kentällä on kaksi täysin eri lähtökohdista otteluun luistelevaa joukkuetta.

Järvenpään Haukat on nyt hävinnyt seitsemän peräkkäistä ottelua, eikä kahden viikon tauko ole tuonut lainkaan helpotusta joukkueen tilanteeseen. Sport taas loi nahkansa häpeällisen TuTo-tappion jälkeen; kahden edellisen ottelun maaliero on peräti 13-2.

Sport onkin sarjassa toisena, kun taas Haukkojen köli kyntää sarjataulukon pohjaa – alati kasvavalla erolla seuraaviin.

Viimeisten otteluiden vireen ja sarjataulukon tutkiminen ei suinkaan riitä tekemään joukkueiden tason välille tarvittavaa eroa. Haukkojen jo muutenkin pieniä yllätyksen mahdollisuuksia vähentää entisestään se, että joukkueen kokoonpanosta puuttuu pahimmassa tapauksessa yhdeksän pelaajaa.

Kaikki merkit Sportin puolella

Ei olekaan ihme, että Vaasan Sport on lauantaisessa kotiottelussaan ehkä enemmän ennakkosuosikki kuin vielä kertaakaan tällä kaudella. Vaasalaisten päivän vire kestäisi mitä luultavimmin paljon vaativammankin vastustajan.

Sport on pelannut kotonaan erittäin hyvin, sillä edellisen kerran joukkue menetti Vaasassa pisteitä lokakuun alussa alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan. Kahden edellisen kotiottelun suoritukset kertovat niin ikään omaa kieltään siitä, millä tasolla joukkue nyt pelaa.

Vieraissa joukkueella on mennyt heikommin. Omaa kieltään tulevasta ottelusta kuitenkin kertoo se, että Sport on napannut vieraista tähän mennessä kuusi pistettä, joista neljä on kertynyt kahdelta Järvenpään-vierailulta.

Erityiseksi Sportin vahvuudeksi voi laskea ainakin materiaalin tasaisuuden. Kahdessa edellisessä ottelussa kaikki ketjut ovat onnistuneet. Vaikka Sport teki torstaina Salamoita vastaan peräti seitsemän maalia, yhdellekään pelaajalle ei kertynyt kahta tehopistettä enempää.

Viime kaudella Haukoissakin pelanneen maalivahti Sami Heinosen alkukauden ailahtelevat otteet ovat myös osoittamassa vähenemisen merkkejä. Heinonen pelasi torstaisessa Salamat-ottelussa ensimmäisen nollapelinsä, mikä voi olla epätasaisesti pelanneelle maalivahdille henkisesti tärkeää.

- Meidän pelin periaatteet toimivat tällä hetkellä, Sportin valmentaja Juhani Tamminen vahvistaa.

Kokoonpanossa ei suuria muutoksia

Vaikka vaasalaiset pelasivat torstaina äärimmäisen hyvän ottelun, joukkueella on ollut paha tapa ylpistyä muutaman hyvin sujuneen ottelun jälkeen. Nyt tasoero on kuitenkin siinä määrin suuri, että pieni ylpistyminenkään tuskin juuri lopputulosta muuttaisi.

Kotijoukkueen loukkaantumistilanteessa ei ole suuria muutoksia. Miika Jämsä on polvensa ja Kalle Mattila rintalihasvammansa vuoksi sivussa arviolta helmikuuhun asti. Nivusvammasta kärsinyt kakkosmaalivahti Aku Limnell ei pelaa vielä lauantaina. Puolustaja Mikko Haapanen on toipunut olkapäävammasta maaottelutauon jälkeiseen Hermes-peliin mennessä.

Kokoonpanoonsa Sport tuskin tekee kovin suuria muutoksia. Kristian Hjerpe saanee yhä jatkaa pelaamistaan Kim Nabbin paikalla, kun taas hyökkääjä Aleksandr Polozov pelaa luultavasti A-junioreiden mukana.

Siipirikkoinen kriisijoukkue

Järvenpään Haukat on kaikin puolin miltei täydellinen Sportin vastakohta. Sen kertovat jo sarjataulukko ja otteet jäällä. Kriisistä puhuminen ei ole liioittelua.

Haukat on edellisessä seitsemässä ottelussaan ollut tehoton ja saamaton. Maalipaikat ovat olleet vähissä, ja toisinaan myös maalivahtipeli on epäonnistunut täysin. Toimivaa osa-aluetta joukkueen pelistä on ollut vaikeaa löytää. Edellisestä voitosta onkin kulunut jo toista kuukautta: Hermes kaatui kotijäällä syyskuun lopulla.

Valmentaja Jan Lehden mukaan joukkueen pelaajatilanne on ”surkea”. Poissaolijoiden listaa tutkimalla Lehden tuohtumuksen ymmärtää helposti.

Varmuudella sivussa on yhteensä seitsemän kokoonpanossa ollutta pelaajaa. Juuri loukkaantumisestaan parantuneen hyökkääjä Sami Taanosen kausi on polven ristisiteiden katkeamisen vuoksi kokonaan ohi. Miikka Lindholmin olkapää ei kestä pelaamista lauantaina, ja saman voi sanoa Marko Sakon pohkeesta.

Puolustaja Tuomas Luotonen ja hyökkääjä Sami Tervonen kärsivät poskiontelon tulehduksesta, kun taas Matti Luoma on kuumeessa. Pasi Pieninkeroinen on puolestaan lähetetty hakemaan onnistumisia II divisioonassa pelaavaan Tuusulan Kiekkoon.

Poissaolijoiden lista saattaa lisäksi saada vielä kaksi nimeä lisää. Kapteeni Kai Öhbergin ranne ja Janne Lehtisen nilkka vaativat ainakin puudutusta kestääkseen pelaamista lauantaina.

Joukkueeseen on kahden viikon pelitauon aikana tullut vain Kiekko-Vantaasta lähtemään joutunut Tuomas Ilola. Muita tulijoita ei valmentaja Lehden mukaan ole.

- Otetaan A:sta. Katsotaan treeneissä, keitä valitaan, vielä ei ole tarkkaa tietoa.

Pahassa loukkaantumiskurimuksessa olevalla Haukoilla on kuitenkin käynyt hyvä tuuri, sillä joukkueella on myös Sport-pelin jälkeen kaksi viikkoa aikaa koota rivejään.

Ärsyttävää kiusaamista?

Suuri pelaajavajaus näkyy Lehden mukaan myös joukkueen pelissä. Räiskyvää hyökkäämistä tuskin tarvitsee odottaa.

- Lähdetään kiusaamaan. Nyt kuitenkin suurella osalla meidän pelaajista on näytön paikka.

- Kertomatta mitään muuta voin sanoa, että pelisysteemimme tulee muuttumaan. Yksinkertainen on kaunista, Lehti vihjailee.

- Meidän on pakko tehdä näin. Joukkueessa on vähän pelaajia, ja niistäkin osa puolikuntoisia. Ei voi hullutella.

Ottelun kuva vaikuttaa varsin selvältä. Sport painaa voimalla päälle ja Haukat yrittää kaikin keinoin pysyä mukana. Haukkojen eduksi tilanne kääntyy, jos avausmaalin syntyminen vie Sportilta paljon aikaa. Siitä huolimatta mikään tuskin estää kotijoukkueen voittoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle