Auroraliigan avausviikonloppu: Ilves KalPaa etevämpi 60 minuutin jäähysavotassa, Kärpät voitti TPS:n trillerissä – lue raportit kaikista otteluista

Auroraliiga / Artikkeli
Ilveksen ja Kärppien kohtaamisessa riitti puitavaa.
Kuva © Timo Savela

Viikonlopun aikana kaikki Auroraliigajoukkueet pääsevät kaukaloon kahteen otteeseen, kun naisten jääkiekon pääsarja alkaa Turussa. Perjantaina emäntäjoukkue TPS otti turpiin Kiekko-Espoolta 1−7, mutta myös turkulaiset pääsevät vielä koettamaan kykyjää uudelleen.

Tässä artikkelissa seurataan lauantain ja sunnuntain otteluita yksi kerrallaan reaaliajassa päivittyen. Perjantain ensimmäisen matsin tapahtumista pääset lukemaan täältä. Sunnuntain Kupittaalla miteltävää Kuortane−HPK-ottelua lukuun ottamatta viikonloppuna tahkotaan Gatorade Centerissä.

Lauantain ottelut

Kiekko-Espoo−Ilves, 7−2

Lauantai polkaistiin käyntiin jo aamupäivän puolella, kun kaksi menestyjäkandidaattia iski yhteen. Perjantaina oman kautensa TPS:ää vastaan avannut Kiekko-Espoo oli kiekollisesti aktiivisempi ottelun alussa ja konkari Karoliina Rantamäki veikin sinipaidat johtoon läpiajosta lurittamalla kiekon matalana Melisa Mörösen alta rysään. Espoolaisten toinen osuma syntyi, kun Ilves pelasi löysästi maalinedustalla ja Nea Koskipalo pääsi tuikkaamaan irtokiekon sisään.

Tupsukorvat heräsivät peliin ylivoimalla, jonka joukkue sai ensimmäisen ja toisen erän taitteessa. Adalmiina Makkonen löysi syötöllään maalin eteen espoolaisten unohtaman Julia Kuusiston, joka tinttasi kiekon ohi Minja Drufvan. Kiekko-Espoo jatkoi pelillisesti niskan päällä ja Mörönen joutuikin esittämään muutamia huipputorjuntoja toisen erän aikana. Viime kauden maalikuningatar Emma Nuutinen kasvatti ensin Kiekko-Espoon johtolukemia tämän kauden avausosumallaan, mutta Kuusisto vastasi haasteeseen ja lapioi seuraavassa vaihdossa kavennuksen. Matilda Nilssonilla oli mahdollisuus tuoda Ilves tasoihin rangaistuslaukauksella, mutta Drufva veti pidemmän korren tilanteessa.

Kolmanteen erään lähdettiin Kiekko-Espoon kolmen maalin johdossa, kun viime kauden maalikuningatar Lisette Täks niittasi kaksi osumaa toisen erän viimeisellä minuutilla ja näin käytännössä ratkaisi pisteiden kohtalon joukkueensa hyväksi. Hän viimeisteli hattutemppunsa kolmannen erän alkajaisiksi b-pisteiden välistä terävällä kudilla Ilves-verkkoon. Aliisa Toivonen mätkäisi seuraavan espoolaisosuman Elli Suorannan kaksiminuuttisen jälkihöyryillä.

Summerin sointi kiihkottoman kolmannen erän loppuvaiheiden jälkeen varmisti Kiekko-Espoolle avausviikonlopusta täyden kuuden pisteen potin ja näin se voi valmistautua rauhallisin mielin tuleviin mittelöihinsä.

HIFK−Kärpät, 2−1

Stadin Gimmat aloitti ottelun hyvällä liikkeellä ja pakotti oululaiset puolustuskannalle. Emilia Piekkari pääsi maalinsa suulla toden teolla kenttätapahtumiin kiinni varsinkin HIFK:n ensimmäisen erän ylivoiman aikana. Avausmaalista vastasi hieman varkain Kärpät, kun kiekko valui siniviivan tuntumaan Veera Pitkäselle, joka täräytti limpun alivoimalla ohi Miia Vainion.

Johtoasema rohkaisi Kärppiä ja joukkue uskaltautui karvaamaan HIFK:n puolustajien avauksia korkeammalta kuin alkuminuuteilla. Maalipaikat olivat kuitenkin kummassakin päädyssä tiukassa, vaikka erikoistilanteita suotiin molemmille joukkueille. Yhdet läpiajot toisessa erässä nähtiin, mutta ratkaisuissa ruuti oli molemmin puolin vielä märkää.

Kolmannessa erässä HIFK pystyi tuomaan kiekon hyökkäysalueelle melko vaivatta, mutta moneen otteeseen Stadin Gimmojen ideat loppuivat siniviivan ylityksen jälkeen ja Kärpät pääsi kääntämään pelin toiseen suuntaan tai vähintään purkamaan pelivälineen väljemmille vesille. HIFK punnersi kuitenkin väkisin tasoihin, kun Julia Kuhta onnistui yksilösuorituksen päätteeksi ylivoimalla.

Heidi Holmberg otti tasoitusmaalin jälkeen turhan hyökkäyspään jäähyn, mikä avasi tilaisuuden Kärpille uuteen johto-osumaan. Tiukin tilanne tuli kuitenkin oululaismaalille, kun Anni Pere ja Pauliina Salonen karkasivat kaksin läpi – kiekkoa he eivät Piekkarin selän taakse kuitenkaan saaneet.

Muutama minuutti ennen loppusummeria HIFK sai rypistyksestään palkinnon, kun seitsemäntenä puolustajana peliin lähtenyt Olivia Huttunen runnoi lähietäisyydeltä voittomaalin hyvin pelanneen kärppävahti Piekkarin selän taakse. Päävalmentaja Teemu Koivula otti takaiskun jälkeen vielä aikalisän, mutta punotut juonet eivät enää riittäneet tasoitukseen. Kiri tyrehtyi viimeistään siihen, kun oululaiset pelasivat rangaistuksen arvoisesti liian monella pelaajalla toiseksi viimeisellä minuutilla.

HPK−RoKi, 3−1

Ottelun ensihetkillä kiekko poltteli kummankin joukkueen lavoissa, eikä selviä hallintajaksoja nähty. RoKilla oli kenties himpun verran parempia maalipaikkoja, mutta niin rovaniemeläisten Alexandra Väyryselle kuin HPK:n Pihla Ikoselle merkattiin ensiminuuttien aikana vain muutamia torjuntoja. Vähitellen tilanteita alkoi kuitenkin tulla, ja HPK napauttikin johtomaalin vielä avauserän puitteissa. Barbora Juříčková napautti pikkumustan ylähyllylle.

Toisen erän alku mention pitkälti RoKin puolustuspäädyssä, joskaan HPK:nkaan luistin ei liikkunut järin vinhasti. Hiljalleen rovaniemeläisetkin saivat omaa hyökkäyspeliään käyntiin, mutta Ikosen vartioimalle maalille asti se ei pelivälinettä saanut kuin muutamia kertoja. Moona Keskisarjalla oli joukkueensa paras maalipaikka aivan HPK-maalin edustalla. Kamppailun karuus iski rokilaisten silmille, kun Anna Kalová ei osunut läpiajosta, mutta seuraavassa hetkessä Juříčková onnistui omassaan ja vei HPK:n kahden maalin karkutielle.

Maalinteon ei tarvitse olla kaunista, eikä se sitä RoKin kavennuksen kohdalla ollutkaan – HPK-veskari Ikonen hukkasi kiekon maalillaan ja rovaniemeläisten armeija oli paikalla. Ruuhkan keskeltä peliväline lipui verkkoon ja Keskisarja merkattiin maalintekijäksi. RoKi sisuuntui silminnähden kauden avausosumastaan. Into jäi kuitenkin lyhytikäiseksi, kun Kiti Seikkula lapioi ylivoimalla irtokiekon ohi Väyrysen.

Hämeenlinnalaiset hallitsivat viimeisten hetkien kenttätapahtumia, eivätkä päästäneet RoKia enää liiemmin hätyyttelemään pääsarjassa debytoineen Ikosen työpistettä. Viimeiseksi tilanteeksi jäi rangaistuslaukaus toiseks viimeisellä pelimunuutilla, mutta Ikonen teki tyhjiksi Kalován aikeet

Kuortane−KalPa, 1−0

Kuortane antoi pelin alussa KalPalle kovaa painetta, ja peli ajautuikin ajoittain syvälle kuopiolaisten puolustusalueelle. KalPalla oli hienoisia vaikeuksia päästä omalta alueelta kiekon kanssa ulos, joskaan ei Kuortanekaan saanut aivan huipputontteja kohti Salla Sivulan vartioimaa maalia aikaiseksi.

KalPa sai toisessa erässä hieman paremmin omasta hyökkäystekemisestään kiinni, mutta siltikään se ei saanut kiekkoja kohti Kerttu Kuja-Halkolan vartioimaa veräjää. Kuortane-veskarilla oli pitkälle toiseen erään tilillään avauserän peruja vain kaksi torjuntaa. Sivula jatkoi kuopiolaisten maalilla ilmiömäisiä otteitaan ja akrobaattisia pelastuksiaan. Kun Kuortane oli aikansa myskännyt, kääntyi onnikin heidän puolelleen – puolustaja Aino Krookin vippaus maalille sujahti Sivulan jalkojen välistä rysään. Kahdenkaan erän jälkeen Kuortaneen Kuja-Halkolalla ei ollut kuin kahdeksan torjuntaa, Sivula oli ehtinyt pikkumustan tielle jo 35 kertaa.

KalPa sai ensimmäisen ylivoimansa kolmannessa erässä, muttei päässyt tulostaululle onnistumisten muodossa. Tasalukuisina pelatessa Kuortane jatkoi vahvaa ralliaan vastustajan päädyssä, mutta toimitukset ja ajot maalille pysähtyivät kerta toisensa jälkeen tuttuun muuriin – Sivulaan. Vielä KalPa haki lopussa tasoitusta aikalisäjuonien kautta, mutta tulos jäi piippuun. Kuortaneen Kuja-Halkola tarvitsi nollapeliinsä 13 koppia, kun taas Sivulan lopulliseksi torjuntamääräksi paisui 49.

Sunnuntain ottelut

HIFK−RoKi, 5−1

Lauantaina vaivoin ensimmäisen voittonsa ottanut hallitseva mestari HIFK sai koneensa käyntiin paremmin sunnuntain mittelössä, kun kapteeni Athéna Locatelli, nuori keskushyökkääjä Julia Kuhta ja tähtihyökkääjä Pauliina Salonen iskivät kukin kiekon ohi RoKi-vahti Annika Saastamoisen. Anna Kalová kuitenkin onnistui myös maalinteossa, joten nollilta RoKin ei tarvinnut erätauolle poistua. Rovaniemeläisten peliä vaikeutti myös Magdalena Felcmanovan saama 5+20 minuutin rangaistus estämisestä.

Toisessa erässä ei maaleja nähty, mutta kumpikin joukkue istui kaksi rangaistusta. Saastamoinen pysyi läpi ottelun paljon työllistetympänä kuin HIFK-virkasiskonsa Miia Vainio.

Kolmannen erän alkajaisiksi tuore HIFK-kippari Locatelli iski ottelun toisen kihauksensa ja osaltaan ratkaisi pisteiden kohtalon. Jäähyjen värittämässä erässä Stadin Gimmojen yksi osumista hylättiin videotarkistuksen kautta. Loppulukemat tyhjään maaliin niittasi Naisleijonissakin viilettämään päässyt Salonen.

TPS−Kärpät, 0−1

TPS lähti otteluun pirteällä jalalla ja sai luotua hyökkäysuhkaa vastustajaansa enemmän. Avausviikonlopun emäntäjoukkue saikin avauserässä ensimmäiset ylivoimansa. Eevi Ilvosen johtama ykkösnyrkki pyöritti tiiviisti peliä, mutta kärppäpuolustus maalivahti Emilia Piekkarin johdolla kesti. Myös oululaiset saivat oman tekemisensä rullaamaan, mitä pidemmälle ottelu eteni.

Kärppien ensimmäinen ylivoima kolmen turkulaismyönteisen erikoistilanteen jatkoksi ei ottanut onnistuakseen lukuun ottamatta muutamaa suupaisua kohti Tiina Ranteen veräjää. Tasaviisikoin pelatessa Kärpät sen sijaan karvasi tehokkaasti ja teki TPS:n pelin avaamisesta vaikeaa.

Kolmannessa erässä pisteiden tärkeys alkoi näkyä, kun lähtökohtaissti samoista sarjasijoituksista kamppailevat joukkueet tiukensivat pelisysteemiään ja vauhti kaukalossa maltillistui. Kuin salama kirkkaalta taivaalta, kärppälauma niittasi voittomaalin toiseksi viimeisellä varsinaisen peliajan minuutilla. Asialla oli nuori ja lupaava keskushyökkääjä Inna Korpi-Halkola. TPS ei onnistunut enää aikalisäjuoniensakaan avulla tasoittamaan lukemia. Piekkari torjui nollapelinsä eteen 21 kertaa.

Kuortane−HPK, 2−5

Kuortane painoi ottelun alussa lujaa päälle ja pakotti Anni Keisalan torjumaan kuudesti ennen kuin Lilia Huovinen joutui omalla työpisteellään huhkimaan kertaakaan. Painostus tuottikin kuortanelaisittain tulosta, kun Sofia Kari niittasi joukkueelleen johtomaalin.

Hämeenlinnalaisten tasoitus tuli kuitenkin vielä ennen avauserän umpeutumista – uusien hankintojn kolmikko iski, kun norjalaispakki Iben Tillman osui italialaisen Manuela Heidenbergin ja päivän vastustaja Kuortaneen riveistä tulleen Peppi Virtasen esityöstä.

Jäähyjen puolesta rikkonaisen toisen erän alun jälkeen Kuortane siirtyi uudestaan johtoon, kun Kerttu Lehmus onnistui ohittamaan Keisalan. Kiti Seikkula kuitenkin läväytti tasoituksen taululle heti kamppailun seuraavassa käänteessä.

Kolmannessa erässä HPK karkasi Saimi Lehdon kahdella ja Virtasen yhdellä osumalla. Näin hämeenlinnalaiset nappasivat loppujen lopuksi voiton huippuvahti Keisalan paluuottelussa kotimaan kentille.

Ilves−KalPa, 4−3

Tuorein Ilves-vahvistus Matilda Nilsson vei joukkueensa johtoon jo kamppailun ensimmäisten minuuttien aikana. Osumaa tarkisteltiin pitkään videolta. Videotarkistukset olivatkin pelin alun kantava teema, sillä vieläkin perusteellisemman syynin jälkeen tupsukorvien Julia Kuusisto sai 2+10 minuutin rangaistuksen taklattuaan KalPa-pakki Viola Kärkkäistä selkäpuolelta laidan vieressä. Hänenkin pelinsä kuitenkin jatkui myöhemmin.

KalPakin näytti toipuneen vaikeasta sarja-avauksestaan Kuortanetta vastaan. Toisaalta kuopiolaiset pakkautuivat erinäisistä kirjavista syistä jäähyiaitioon avauserän lopulla – Ilves ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään jälleen yhden pitkän pelikatkon jälkeistä erikoistilannetta. Myös toisen erän alku noudatteli sekavaa, rikkonaista kaavaa. Vilma Sneck toi kuopiolaiset tasoihin.

Johtoon KalPa lipui, kun Veera Paroinen yllätti Neea Pohjamon etukulmasta juuri, kun varsinainen peliaika oli ylittänyt puolivälinsä. Ilves sai hyvän painostusjakson toisen erän loppupuolella, mutta se katkesi, kun jälleen jäähyaition ovi aukesi – tällä kertaa Johanna Siiran oli vuoro lähteä istumaan kampituskakkosta.

Kolmas erä oli tupsukorvien: vaikka Linnea Melotindos kuluttikin jäähypenkkiä, onnistui Nilsson yllättämään Salla Sivulan pienestä kulmasta ottelun toisella kihauksellaan. Kamppailu eteni kohti ratkaisuaan tasalukemissa, ja päätuomari Johanna Oksasen pilli oli edelleen herkässä puolin ja toisin.KalPa ei onnistunut hyödyntämään kahden pelaajan ylivoimaansa. Seuraavan erikoistilanteen kuopiolaiset naulasivat verkkoon, kun japanilainen Kokoro Ota napautti pikkumustan ohi Pohjamon.

Nilsson ei kuitenkaan ollut sanonut vielä viimeistä sanaansa, vaan täydensi hattutemppunsa ylivoimahyökkäyksen päätteeksi lähietäisyydeltä. Tuomareille tuli jälleen töitä, kun Ilveksen Emma Ekoluoma kolasi keskialueella KalPa-kippari Elli Mäkelän pahannäköisesti. Puolustaja pääsi kuitenkin ylös, eikä tilanteesta tuomittu rangaistuksia.

Pitkä, tapahtumientäyteinen matsi sai sinettinsä, kun tupsukorvien Siira iski joukkueensa voitto-osuman muutama minuutti ennen loppua – vähemmän yllättäen ylivoimalla. KalPa ei onnistunut tasoituksessa, vaikka päävalmentaja Artturi Rouhiainen kutsuikin joukkonsa vielä koolle aikalisän merkeissä. Yhteensä jäähyminuutteja vihellettiin ottelussa 60 minuutin aikana 56 minuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle