Canadiensin otteluohjelma oli hurjimmillaan välillä 12. joulukuuta - 23. tammikuuta. Tällä välillä Canadiens pelasi kaksikymmentäkaksi ottelua, joista peräti seitsemäntoista vieraskaukalossa. Kauden pahin vaihe, joka pahimmillaan olisi voinut tuhota Canadiensin haaveet pudotuspelipaikasta jo kauden puolessa välissä. Näin ei kuitenkaan käynyt. Loukkaantumiset eivät jättäneet joukkuetta vieläkään rauhaan, mutta kesällä hankittu syvyys joukkueeseen tuotti hedelmää. Canadiens voitti noista 22 ottelusta kahdeksan, pelasi kolmesti tasan ja hävisi yhden ottelun jatkoajalla. Tuo jakso ei siis mennyt aivan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta varmisti kuitenkin sen, että Canadiens pysyi edelleen playoffs-viivan tuntumassa.
Viimeiset pelit ennen "NHL All Stars"-viikonlopun taukoa sujuivat Canadiensilta hyvin. Joukkue päätti neljän pelin vierasputken voitollisesti Washingtonissa 23. tammikuuta. Seuraavat kolme peliä pelattiin Montrealissa, jossa joukkue sai vastaansa ensin Ottawa Senatorsin ja San Jose Sharksin peräkkäisinä päivinä. Ottelu Senatorsia vastaan päättyi lauantaina pistejakoon ja sunnuntain ottelussa Canadiens voitti Sharksin numeroin 3-1. Viimeisin ottelu Boston Bruinsia vastaan päättyi vierasjoukkueen voittoon, mutta Canadiens vei ottelun jatkoajalle kolmannen erän hienolla taistelulla. Tuo piste saattaa olla hyvinkin tärkeä kun kauden päätteeksi aletaan ynnäilemään joukkueiden pisteitä.
Tällä hetkellä Canadiens on itäisen konferenssin 9. sijalla, vain pisteen päässä viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävästä New Jersey Devilsistä. Valmentajansa juuri vaihtanut Devils on pelannut yhden ottelun vähemmän. Seitsemänteen sijaan Canadiensilla on matkaa vain kaksi pistettä, mutta Rangers taas on pelannut yhden ottelun vähemmän. Pittsburgh Penguins on lähimpänä takaa tulevista joukkueista. Pens on pelannut yhden ottelun vähemmän ja on neljän pisteen päässä Canadiensista.
Pelaajakauppoja ja jatkosopimuksia
Canadiensin toimitusjohtaja André Savard on osoittanut nopeasti olevansa toiminnan mies. Joukkue on kokenut melkoisen muodonmuutoksen sen jälkeen kun Savard astui ruoriin ja tuon muodonmuutoksen ansiosta Canadiensin kurssi on kääntynyt ylöspäin. Savardin motto pelaajakaupoissa on ollut se, että hän ottaa vaihdossa mielummin pelaajia kuin varausvuoroja. Näin tapahtui nytkin.
Marraskuun lopussa nähtiin ensimmäinen tämän kauden merkittävistä Habs-kaupoista. Joukkueen pitkäaikainen taitohyökkääjä Martin Rucinsky ja vieläkin pitkäaikaisempi duunarilaituri Benoit Brunet siirtyivät Dallasiin ja Canadiens sai vaihdossa sähäkän Donald Audetten ja jarrusentteri Shaun Van Allenin. Kauppa vaikutti hyvältä molemmille osapuolille. Canadiens tarvitsi maalintekijän ja Dallas enemmän puoluspeliin osallistuvan hyökkääjän. Ikävä kyllä Audette ehti pelata uudessa joukkueessaan vain viisi peliä kunnes Molson Centren kirous vaati seuraavan uhrinsa.
Toinen merkittävä kauppa nähtiin vajaa viikko sitten. Koko uransa Canadiens-organisaatiossa pelannut Brian Savage kaupattiin Phoenix Coyotesiin 3. kierroksen varausvuoron kera. Montrealiin siirtyi Phoenixissa epäonnistunut venäläishyökkääjä Sergei Berezin. Savage hylkäsi Savardin jatkosopimus- tarjouksen ja ilmoitti haluavansa selvästi enemmän rahaa tulevilta kausilta. Näytöt eivät kuitenkaan olleet palkkavaatimusten tasolla, joten Canadiens joutui luopumaan pitkäaikaisesta laituristaan. Canadiensin kannalta kauppa näytti heti onnistuneelta, sillä kolmessa ensimmäisessä ottelussaan Habs-paidassa Berezin on tehnyt kaksi maalia.
Sekä Savage että Rucinsky (ja myös Brunet) olisivat saaneet rajoittamattoman vapaan agentin statuksen ensi kesänä, ja molemmat olivat ilmaiseet kiinnostuksensa UFA-markkinoihin. UFA-statuksen olisi saanut myös Canadiensin ykköspuolustaja Patrice Brisebois, mutta hänelle Savard tarjoisi niin rahakasta jatkosopimusta ettei Brisebois voinut olla hyväksymättä tarjousta. Myös Karl Dykhuis teki
pitkän jatkosopimuksen.
Kehäraakista joukkueen johtajaksi
Kauden alussa Canadiensiin hankittu veteraanisentteri Doug Gilmour oli vahvan kritiikin kohteena alkukaudella. Gilmour pyörsi lopettamispäätöksensä kesällä, mutta oli pahasti keskenkuntoinen. Harjoitusleirin jääminen väliin näkyi 38-vuotiaan Gilmourin pelissä vahvasti, mutta pikku hiljaa vanha alkoi vertymään. Joulutauon jälkeen "Killer" on ollut Canadiensin pelin sielu ja kiistaton johtaja. Gilmour on johtaja sekä jäällä että pukukopissa ja onkin loisto-esimerkki joukkueen nuorille pelaajille. Gilmour on pelannut joulun jälkeen yli piste-per-peli-tahtia. Juonikas keskushyökkääjä muodostaa melkoisen tutkaparin pienen venäläisraketin Oleg Petrovin kanssa.
All Star- Theodore pelaa huippukautta
Theodore pelaa parhaillaan uransa parasta kautta, ja hän on Hackettin poissaollessa lunastanut moneen kertaan paikkansa joukkueen ykkösmaalivahtina. Hackett on toipunut loukkaantumisestaan, mutta joutunee tyytymään luukkumiehen virkaan loppukaudella. Theodore on tällä hetkellä se maalivahti, johon valmennusjohto luottaa. Theo on maalivahtitilastoissa NHL:n kärkimiesten joukossa, torjuntaprosentti hänellä on 41 pelatun ottelun jälkeen 92.6% ja päästettyjä maaleja per ottelu 2.19.
Theodore sai kunnian olla ainoa All Stars-tapahtumaan valittu Canadiens-pelaaja. Theo pelasi tähdistö-ottelun toisen erän ja hänen taakseen iskettiin vain yksi maali. Näslundin helpohkosti menneen laukausen jälkeen Theo sulki ovet ja ryösti mm. Devils-laituri Patrick Eliasin kahdesti huimilla torjunnoilla erän lopussa.
Farmijoukkueen kuulumiset
Canadiensin farmijoukkue Quebec Citadelles on päässyt huonomman jakson jälkeen taas voittojen makuun. Citadellesista valittiin kaksi pelaajaa 13. helmikuuta pelattavaan AHL All Stars -otteluun. Rookie-puolustaja Ron Hainsey valittiin suoraan ja joukkueen paras pistemies Craig Darby pääsi otteluun loukkaantumisien avustamana. Joukkueen maalivahti peli on ollut hyvässä kuosissa, kiitos Mathieu Garonin. Vadim Tarasov pääsi juuri pitkän sairasloman jälkeen takaisin tositoimiin. Nivusvamma piti lupaavan venäläismaalivahdin sivussa yli kaksi kuukautta.
Vammoista on tällä kaudella kärsinyt myös Timo Vertala. Vertala on ollut sivussa puolet peleistä loukkaantumisien takia. 24 ottelussa Vertala on tehnyt vain viisi pistettä. Martti Järventie on pystynyt pelaamaan suht terveenä ja onkin tehnyt puolustajalle varsin mukavat pisteet 6+11=17 pelaamissaan 38 ottelussa. Järventien plus/miinus-saldo -10 tosin on joukkueen huonoin, eli parannettavaa riittää hänelläkin.