31-vuotias venäläishyökkääjä Aleksandr Sjomin on purkanut NHL-sopimuksensa ja jatkaa uraansa KHL:ssä. Vuonna 2002 ensimmäisellä kierroksella varattu Sjomin ehti pelata Capitalsissa, Hurricanesissa ja Canadiensissa yhteensä 650 runkosarjan ottelua tehoilla 239 + 278.
Sjominin päättynyttä NHL-uraa käyvät läpi Capitalsin osalta päätoimittaja Antti Wennström ja Hurricanesin osalta toimittaja Juha Oinonen.
Millaisena pelaajana Sjomin muistetaan Capitalsissa?
Wennström: Äärimmäisen taitavana pelaajana. Sjomin oli parhaimmillaan eräs koko NHL:n näyttävimpiä pelaajia. Kaudet 2008-09 ja 2009--10 Sjomin pelasi yli piste per peli tahdilla, ja niistä ensimmäisellä teki myös 14 pistettä 14 pudotuspeliottelussa.
Hänen uransa alkupuoli oli kurittomampi, ja hyvien otteiden vastapainoksi häneltä nähtiin pahoja kiekonmenetyksiä hyökkäyssinisellä. Kokonaisuutena Sjomin kuitenkin jyräsi maaleja, pisteitä sekä kehittyneitä tilastoja − hän on ollut koko uransa ajan laukaisuhallinnaltaan plusmerkkinen pelaaja.
Myös Sjominin laukaisuprosentiksi jäi huonojenkin kausien jälkeen lähes 13. Se tarkoittaa poukkeuksellista lahjakkuutta, kun otantakin oli niin suuri - 1400 laukausta.
Sjomin ei koskaan ole ollut erityisen halukas pelaaja kaksinkamppailuihin ja ruuhkiin. Pitkän mailan, ulottuvuutensa sekä nopean kiekonkäsittelynsä ansiosta hän oli kuitenkin aina potentiaalinen vaaratekijä vastustajalle. Hän eli kiekosta, ja täräytti parhaimmillaan mielettömiä yksilösuorituksia.
Kyseenalaista oli ja on edelleen hänen kiinnostuksensa pelata äärirajoilla. Florida Panthersiin aikanaan siirtynyt entinen joukkuekaveri Matt Bradley ehti lausua Sjominista ikuisesti muistettavat sanat, joilla hän kyseenalaisti Sjominin kiinnostuksen pelata jääkiekkoa joukkueensa eteen − koko sydän pelissä mukana. Oli kuvaavaa, että tuota seuraavana kesänä Sjomin jäi vaille jatkosopimusta.
Millaisena pelaajana Sjomin muistetaan Hurricanesissa?
Oinonen: Sjomin ei jättänyt itsestään kovin positiivista kuvaa. Ensimmäinen kausi sujui vielä piste per peli -tahdilla, mutta pitkän sopimuksen saatuaan tehot laskivat. En haluaisi tehdä näin suoraa johtopäätöstä, mutta ikävä rahastuksen maku Sjominista jäi − varsinkin kun Washingtonissa oltiin viisaampia ja tehtiin korkeintaan kahden vuoden sopimuksia.
Kauden 2014-15 saldo kuusi maalia on jo sen luokan rimanalitus, että suosittelisin käyttämään jääkiekkoilijoiden sopimuksissa bonuksien sijaan tulosvastuuta. Sjomin ei viimeiseksi jääneen kautensa peliesityksillä ansainnut edes murto-osaa seitsemän miljoonan dollarin palkastaan.
Tehoja toki laski vuonna 2014 suoritettu ranneoperaatio, mikä vaikutti varmasti sekä rannelaukaukseen että kiekonkäsittelyyn.
Toinen merkittävä tekijä oli radikaalisti vähentynyt vastuu ylivoimalla. Kaksi ensimmäistä kauttaan Sjomin oli Hurricanesin toiseksi eniten ylivoima-aikaa saanut pelaaja, mutta kolmannella kaudellaan ei mahtunut enää edes kärkikymmenikköön.
Parhaimmillaan Sjomin oli Hurricanesissakin tehokas ja vaarallinen hyökkääjä, mutta kuitenkin kaukana Capitals-aikojen tehoista. Hurricanesissa ei toki ollut tarjolla Aleksander Ovetškinin tasoista ketjukaveria, mutta eivät Eric Staal tai Jeff Skinner huonoja vaihtoehtoja olleet.
Miksi ura Capitalsissa päättyi?
Wennström: Kevään 2011-12 nihkeämmät pudotuspelit, ailahteleva keskittyminen ja katkolla olleet sopimukset saivat Capitalsin lopulta luopumaan Sjominista. Hän oli liian ristiriitainen pelaaja kiinnitettäväksi sellaisilla rahoilla, mitä hänenlaiselle pelaajalle olisi pitänyt maksaa.
Lopultahan Sjomin meni ihan asiallisella hinnalla Hurricanesiin. Capitals ei joka tapauksessa ollut valmis enää pitämään Sjominista niin lujasti kiinni.
Osa jäi kaipaamaan, osa ei. 197 maalia Capitalsissa riittävät joka tapauksessa kaikkien aikojen seuratilaston viidennelle sijalle.
Miksi ura Hurricanesissa päättyi?
Oinonen: Venäläishyökkääjä ei täyttänyt häneen kohdistettuja odotuksia. Sjomin oli iso värväys, jonka odotettiin johdattavan Hurricanes taas pudotuspeleihin. Kaikkien kolmen kauden aikana pudotuspelit jäivät kuitenkin haaveeksi.
Toki Hurricanes oli kokonaisuutena NHL:n heikoimpia joukkueita, eikä ollut realistista odottaa Sjominin kaltaisen mielialapelaajan ottavan joukkue reppuselkään. Mutta puhtaasti omassa roolissaankin Sjomin oli Hurricanesissa pettymys.
Kolmen kauden aikana ei syntynyt edes yhteensä niin paljon maaleja kuin tehokkaimmalla Capitals-kaudella 2009-10, jolloin Sjomin kokosi 73 pelissä tehot 40+44. Lopulta Sjomin oli kalliilla sopimuksellaan ja kehnolla pelillään vain rasite joukkueelle.
Pitkän sopimuksen ulosostaminen oli Hurricanesin seurajohdolta paras Sjominiin liittyvä päätös. Taitavalle laiturille olisi edelleen Hurricanes-miehistössä kysyntää, mutta venäläisen lähtö paransi merkittävästi joukkueen ilmapiiriä.
Millaisena näet Sjominin tulevaisuuden?
Wennström: Vaikeana. Sjominin kehittyneet tilastot näyttävät siltä, että ketsuppipullo olisi vielä auennut Canadiensissa. Samaan aikaan hänen vauhtinsa ei enää riitä ihan parhaiden Capitals-vuosien malliin nopeutuneessa NHL:ssä.
Vaikka Hurricanesissa surkea peluutus söi hänen tehojaan, pitää hänen katsoa myös peiliin. Sjomin ajautuu liikaa pelin ulkopuolelle. Entä mikä on hänen ranteensa kunto? Ainakin rannelaukausten teho on heikentynyt?
Luulen, että Sjomin nähdään NHL:ssä vain, jos KHL:ssä tapahtuu jotain mullistavaa, tai sitten joku laajennusjoukkue päättää kokeilla vielä kerran venäläistä taikuria. Todennäköisyys on aika olematon.
Oinonen: En jaksa uskoa, että Sjomin enää pelaisi NHL:ssä. Taitava venäläinen on ollut puolen vuoden sisällä jo kolmesti siirtolistalla, eikä yksikään joukkue ole halunnut poimia hyökkääjää riveihinsä − edes nykyisellä alle miljoonan dollarin sopimuksella.
Sjominin kannattaa kuitenkin muistaa, että nykyisen kaltaista tehottomuutta ei varmasti katsella hyvällä missään sarjassa. Ympäristönvaihdos saattaa toki herättää taiturin pelaamaan taas tasollaan, mutta viimeisen vuoden perusteella en pitäisi mahdottomana, vaikka Sjominin koko pelaajaura pian päättyisi.
Agent Todd Diamond confirms Alex Semin has a deal in place with KHL's Magnitogorsk for remainder of this season only, pending waivers today.
— Frank Seravalli (@frank_seravalli) 10. joulukuuta 2015