Sergei Fjodorov, Aleksandr Mogilny, Aleksei Kovaljov ja Pavel Bure kirjoittivat nimensä NHL-historiaan ennen vuosituhannen vaihdetta. Pavel Datsjuk, Ilja Kovaltšuk, Jevgeni Malkin ja Alexandr Ovetškin seurasivat yllämainittuja herroja ja varastivat valokeilan 2000-luvulla. Artemi Panarin valittiin vuoden tulokkaaksi viime kesänä.
Pukiessaan Rangersin paidan ylleen Pavel Butšnevitšista tulee kolmas NHL-pelaaja Tšerepovetsin kaupungista. Kaupungin tämänhetkinen NHL-ylpeys on kausina 1992-2003 pelannut Dmitri Juškevitš. Yli 700 NHL-runkosarjaottelua on kova saavutus, mutta Butšnevitšin kohdalla odotukset ovat vielä astetta kovemmat.
New Yorkissa Butšnevitš on ollut monen fanin huulilla jo pitkään. Onko tässä seuraava supertähti Manhattanilla? John Tortorella tyhjensi omana aikanaan Rangersin kokoonpanon itä-eurooppalaisista taitopelaajista, mutta vihdoin ja viimein Madison Square Gardenin jäällä nähdään venäläisverta - kotipaidassa.
Butšnevitšin urakehitys on ollut viime vuosina erittäin lupaavaa ja mies on ottanut oikeita askeleita urallaan kohti NHL:ää. Monet venäläisjuniorit kiistävät NHL:n olevan heidän tavoitteensa, mutta Butšnevitš on jo pitkään kertonut toimittajille, että hänen unelmansa on pelata ammattilaiskiekkoa New York Rangersin paidassa. 21-vuotiaan Butšnevitšin tie kohti Manhattanin kirkkaita valoja alkoi Almaz Tšerepovetsin paidassa kaudella 2011-2012.
New York Rangers varasi nuorukaisen kesällä 2013 kolmannella kierroksella. Rangersin sen hetkinen GM, Glen Sather, ei pitänyt kiirettä venäläislupauksen kanssa ja antoi tämän kasvaa kotimaansa liigassa. Seuraava askel oli KHL ja oman kaupungin Severstal Tšerepovets. Kolme kautta miesten liigassa kehittivät Butšnevitšia niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Ennen Pohjois-Amerikkaan siirtymistä edessä oli vielä yksi pysäkki - Pietarin SKA. Pietarissa Butšnevitšin peliaika ja vastuu putosi, mutta kokemusta isosta joukkueesta karttui yllin kyllin.
Butšnevitšin KHL-menestystä voidaan hyvin verrata vaikkapa viime kesänä Calder Trophyn voittaneeseen Artemi Panariniin. Panarinin pistekeskiarvo ottelua kohden oli 18-vuotiaana 0,45, Butšnevitšin lukema oli täysin sama. 19-vuotiaana Butšnevitš (0.63) oli jo Panarinia edellä ja 20-vuotiaana miesten lukemat näyttivät 0.64 (Butšnevitš) ja 0.62 (Panarin). NHL:ssä kovalla tahdilla maaleja iskeneen Vladimir Tarasenkon keskiarvot ovat hiukan parempia, mutta ero on melko minimaalinen.
New York Rangers koki viime kesänä nuorennusleikkauksen. Derick Brassard vaihtui Mika Zibanejadiin, kokenut Dan Boyle jäi eläkkeelle ja Dominic Moore siirtyi vapaana agenttina Bostoniin. Butšnevitš ja loppukesästä New Yorkiin siirtynyt Jimmy Vesey ovat NHL-ensikertalaisia, mutta heidän harteilleen on kasattu paljon odotuksia tulevan kauden osalta.
Jos miehen urakehitys jatkuu vanhaan malliin, nimi kannattaa laittaa ylös vuoden 2020 turnausta varten.
Rangersin peli on Alain Vigneaultin alaisuudessa perustunut tiukkaan puolustuspeliin, jossa vastahyökkäykset korostuvat. Rangersin hyökkääjät ovat keskimääräisesti nopeita ja taitavia syöttäjiä, mutta mistään kiekkotaitureista ei voida missään nimessä puhua. Butšnevitš ja Vesey ovat luonnollisia maalintekijöitä ja eritoten taitopelaajia. Tämän kaksikon toivotaan tuovan annoksen luovuutta Vigneaultin pelisysteemiin.
Mitä Butšnevitšilta on lupa odottaa? 21-vuotias venäläinen on NHL-ensikertalainen, mutta viisi kautta KHL:ssä on osoitus siitä, että Butšnevitš on valmis pelaamaan miesten tasolla. Nuorukainen on viettänyt koko kesän New Yorkissa tutustuen kaupunkiin ja opettelemalla englannin kieltä. Riippuen peliajasta ja yli-, alivoimavastuusta, 30-40 pisteen tulokaskausi ei missään nimessä ole mahdottomuus.
Butšnevitš ei ollut Venäjän mukana kauden käynnistävässä World Cup-turnauksessa. Jos miehen urakehitys jatkuu vanhaan malliin, nimi kannattaa laittaa ylös seuraavaa turnausta varten.