Viime kausi päättyi lopulta välieriin. Joukkue onnistui runkosarjassa nousemaan neljänneksi ja viimeiseen kotietuun oikeuttavaan sijaan kiinni maalieron turvin. Pudotuspelien avauskierroksella se kohtasi Torpedon. Tuota sarjaa Ufa oli häviöllä jo 0-2, mutta se voitti lopulta sarjan 4-3. Puolivälierissä joukkue löi Barysin kanveesiin voitoin 4-2. Tie nousi lopulta pystyyn tulevaa mestaria Magnitogorskia vastaan lukemin 1-4.
Tulevaan kauteen Ufalla on kasassa jälleen laadukas joukkue, jolla on eväitä taistella mestaruudesta. Joukkue on hyvin pitkälti samaa tasoa kuin viime kaudella, vaikka paljon on miehiä vaihtunut.
Maalivahdit:
Vitali Koval (BLR)
Vladimir Sohatški
Lahjakas maalivahti Andrei Vasilevski lähti koittamaan siipiään NHL:ään ja Aleksei Volkov poistui Sotšin lämpöön. Tulevalle kaudelle ykkösvahtina lähtee Valko-Venäjän maajoukkueesta tuttu Vitali Koval ja viime kaudella kolmosvahtina ollut Sohatški nousee kakkosvahdiksi, jos seura ei enää hanki uusia maalivahteja.
Kolme viimeisintä kautta Torpedon maalia vartioinut Koval on käynyt Jussi Parkkilan "maalivahtikoulussa" Atlantin riveissä kaudella 2010-11. Sen jälkeinen kausi Torpedossa oli kokeneen maalivahdin uran kenties paras. Viime kaudella Koval pelasi seurassa 24 peliä torjuntaprosentilla 91.1%. Hän on 34-vuotiaana edelleen hyvän tason maalivahti tällä tasolla.
Sohatški on pienikokoinen maalivahti, joka pelasi seuran riveissä viime kaudella vain kourallisen otteluita. Hänestä muistuu lähinnä mieleen pelivarusteissa ollut erikoinen pinkki väritys. Kovalia kymmenen vuotta nuorempi maalivahti on pelannut lähinnä KHL:n farmisarjassa viime vuodet. Hänelle viime kauden pelit Ufassa olivat samalla uran ensimmäiset KHL:ssä.
Koval pystyy pelaamaan korkealla tasolla KHL:ssä, mutta onko Sohatškista kantamaan kakkosvahdin paikkaa kunnialla? Hän on vielä melkoinen arvoitus tällä tasolla, vaikka loistikin VHL:ssä viime kaudella. Myöskään Kovalin kausi Torpedossa ei ollut mikään erinomainen, joten mestaruustaistelua ajatellen Ufan maalivahtipelin yllä leijuu hieman uhkakuvia.
Puolustajat:
Andrei Zubarev - Kirill Koltsov
Arturs Kulda (LAT) - Ilkka Heikkinen (FIN)
Denis Bodrov - Aleksandr Kutuzov
Ivan Lekomtsev - Ivan Višnevski
Puolustukseen on saatu kesän aikana paljon uusia kasvoja, mutta viime kaudelta tuttu kärkikolmikko jatkaa edelleen seuran riveissä ja he muodostavat vahvan selkärangan tulevankin kauden puolustukseen. Brent Sopel, Vitali Proškin ja pieneen rooliin jäänyt Anton Babtšuk ovat toki vaihtaneet maisemaa.
Puolustuksen suurin tähti on kevään maailmanmestari Andrei Zubarev. Hän on monipuolinen ja hyvin liikkuva huipputason puolustaja. Häneltä löytyy vahvaa kiekollista osaamista, fyysisyyttä ja erinomaista puolustusosaamista. Zubarev on niittänyt KHL:ssä mainetta erinomaisesti haetuilla perstaklauksilla, joilla hän taklasi muun muassa Jevgeni Malkinin maata kiertävälle radalle NHL:n työsulkukaudella.
Seuran riveistä löytyy pakkien pistepörssin viime kaudella voittanut Kirill Koltsov, joka ei oikeastaan ole puolustaja vaan välihyökkääjä. Hän tehtaili 48 pelissä tehot 11+24=35. Koltsov pelasi pudotuspeleissä suunnilleen vain joka toisessa ottelussa jonkun vamman takia ja hänen poissaolonsa näkyi heti. Varsinaisena taiteilijasieluna tunnettu puolustaja ei pääse varmasti MM-kisoihin mukaan sen takia, kun hän ei osaa yksinkertaisti puolustaa kunnolla. Pienikokoisella, erinomaisesti luistelevalla puolustajalla on pehmeät kädet, hurjasti pelirohkeutta ja pelikäsitys sekä syöttötaito ovat huippuluokkaa. Hänellä on Ufan riveistä yksi Gagarin Cupin voitto.
Latvian maajoukkueen tähtipuolustaja Arturs Kulda jatkaa seurassa edellä mainitun kaksikon tavoin. Hän oli viime kaudella seuran puolustuksen ehdottomia luottopakkeja. Fyysisesti pelaava ja sulavasti luisteleva puolustaja tuo puolustukseen monipuolisuutta. Hän teki viime kaudella vain yhden maalin, mutta latvialaiselta löytyy kova laukaus. Hänessä on paljon samoja piirteitä kuin Zubarevissa ja he ovatkin varsinkin oman pään pelissä ehdottomia avainpuolustajia.
Viime vuosikymmenen lopussa HIFK:n riveissä hurjia pistemääriä tehnyt Ilkka Heikkinen palaa KHL:ään. Hän pelasi Sibirin riveissä kauden 2010-11. Kaksi viimeisintä kautta suomalaispuolustaja on kiekkoillut Luganossa, jossa pistekeskiarvo on ollut 0,6. Heikkinen pelasi yhden 33 pisteen kauden myös SHL:ssä ennen siirtymistään Sveitsiin, joten Ufa saa vahvaa kiekollista ja ylivoimaosaamista puolustukseen.
Heikkisen lisäksi puolustuksen uusiin hankintoihin kuuluvat Sibiristä saapunut Aleksandr Kutuzov ja Spartakin johtaviin puolustajiin vuosia kuulunut Denis Bodrov. Sibiriä kuusi kautta putkeen edustanut Kutuzov pelasi 28-vuotiaana uransa ensimmäiset MM-kisat viime keväänä ja heti tuli maailmanmestaruus. Hän on hyvin liikkuva kiekollinen puolustaja, jolta löytyy myös kova laukaus. Hän oli vuosia Sibirin kärkipuolustajia.
Neljä viimeisintä kautta Spartak Moskovaa edustanut Denis Bodrov on taitava luistelija ja hyvä kiekollinen puolustaja. Hän toimi viime kaudella seuransa kapteenina. Asiat Spartakissa olivat täysin sekaisin kauden jälkimmäisellä puoliskolla, mutta siitä huolimatta Bodrov onnistui tekemään 18 pistettä.
Pelipaikoista taistelevat vahvasti myös Ivan Višnevski, Ivan Lekomtsev ja Ildar Isangulov. Višnevski on taitava ja hyvin luisteleva kiekollinen puolustaja. Hän voisi pelata monessa KHL-seurassa ykköspakkiparissa, sillä sen verran hyvä pelaaja hän on, vaikka puolustuspelaamisessa on vielä toivomisen varaa.
Ufalla on todella monipuolinen puolustusmateriaali. Löytyy KHL:n paras hyökkäävä puolustaja Koltsov, vahvaa puolustusosaamista Zubarevin johdolla ja useita laadukkaita kiekollisia puolustajia. Uusista hankinnoista kaikki tottuivat kantamaan entisissä seuroissaan suurta vastuuta. Ylivoimalle on tarjolla todella pelottavaa osaamista, mutta ehkä kuitenkin puolustuksessa voisi olla vielä joku jämäkkä puolustava puolustaja. KHL:n tasolle silti kyseessä on ihan huippuluokan puolustusmateriaali.
Hyökkääjät:
Teemu Hartikainen (FIN) - Dmitri Makarov - Igor Skorohodov
Jevgeni Skatškov - Aleksei Kaigorodov - Denis Hlystov
Jegor Dubrovski - Dmitri Sjomin - Antti Pihlström (FIN)
Denis Tolpeko - Aleksandr Mereskin - Aleksandr Pankov
Hyökkäys on kokenut muutamia muutoksia kesän aikana. Nikita Filatov, Sergei Zinovjev ja Igor Mirnov lienevät suurimmat menetykset. Tilalle tulleet Igor Skorohodov, Dmitri Sjomin ja Jevgeni Skatškov ovat hyviä vahvistuksia ja vielä vaikea sanoa kumpaan suuntaan kuppi kääntyy, mutta lähtökohtaisesti voisi sanoa hyökkäyksen hieman heikentyneen.
Ufan hyökkäyspelin sielu on KHL:n pistepörssissä viime kaudella sijalle 14:sta sijoittunut Dmitri Makarov. Hän ei näytä pullaposkineen ensi silmäyksellä urheilijalta, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Makarov on koko KHL:n parhaita senttereitä ja hänellä on erinomainen pelikäsitys ja syöttötaito. Hän on todella taitava ja pystyy myös itse viimeistelemään, vaikka mielummin hakee sitä ratkaisevaa syöttöä. Hän voisi olla parempi luistelija, mutta muut erinomaiset ominaisuudet tekevät hänestä tähtikategorian sentterin KHL:ään.
Suomalaisista seurassa jatkavat viime kaudelta tutut luottopelaajat Teemu Hartikainen ja Antti Pihlström. Hartikainen on väkivahva ja röyhkeä voimahyökkääjä, joka suojaa kiekkoa erinomaisesti. Hänellä on tuo "sivupotku" erikoismerkkinä luistelutavassa. Erinomaisella työmoraalilla varustettu suomalainen tuo hyökkäykseen myös fyysistä osaamista. Avauskaudella Hartikainen rikkoi heti 30 pisteen rajan tehoilla 14+16.
Pihlström on jokaiselle jääkiekkoa seuraavalla suomalaiselle tuttu pelaaja. Väsymätön polkukone tekee samaa vahvaa työtä Ufassa, mitä Leijonissakin nähdään. Ufassa Pihlström on kuitenkin löytänyt hyvän maalivainunkin, josta kertoo viime kauden pisteet 14+11=25. Hän teki toissa kaudellakin Ufassa 14 maalia.
Seura on hankkinut Jugrasta Igor Skorohodovin, Torpedossa loistaneen Jevgeni Skatškovin ja Omskissa neljä viimeistä kautta pelanneen Dmitri Sjominin. Toissa kaudella Jugran riveissä 27 maalilla maalipörssin toiselle sijalla sijoittunut Skorohodov jätti Jugran edustettuaan seuraa kuusi vuotta. Hyökkääjän viime kausi meni täysin pilalle käsittääkseni loukkaantumisen takia. Kyseessä on erinomainen luistelija, jonka suunnanmuutokset pienessä tilassa tapahtuvat silmänräpäyksessä. Tämän lisäksi sähikäisellä on hyvä työmoraali ja erittäin tulinen rannelaukaus. Erittäin viihdyttävä pelaaja pelityylinsä vuoksi. Hänellä on kaikki eväät nousta pysyvästi sarjan tähtihyökkääjien joukkoon. Hänen ylleen kysymysmerkin jättää kuitenkin viime kausi.
Torpedon loppukauden paras hyökkääjä oli SKA:sta kesken kauden hankittu Skatškov, joka siirtyi kesällä Ufaan. Hän on jäänyt viime vuosina suurempien tähtien taakse isoissa KHL-seuroissa, mutta teki Traktorissa kaudella 2009-10 peräti 36 pistettä. Torpedossa hän tehtaili kymmeneen runkosarjapeliin tehot 6+2 ja oli vahva myös pudotuspeleissä. Hän on todella taitava, energinen, röyhkeä, hyvä yksi vastaan yksi tilanteissa ja nopea luistelija. Skorohodovin tavoin hänellä on eväät nousta KHL:n tähtikartalle. Sjomin on taitava ja kokenut sentteri. Hänen yksi suurimmista vahvuuksistaan on aloitukset.
Seuran kokenutta kaartia edustavat Aleksei Kaigorodov ja Denis Hlystov. 31-vuotias Kaigorodov on erittäin pehmeillä käsillä ja terävällä pelisilmällä varustettu sentteri. Hän voitti nuorena poikien ja nuorten MM-kisoissa mestaruudet. Aikuisten tasolla hänet on nähty vain kahdesti MM-kisoissa. Makarovin tavoin sentterin luistelussa on toivomisen varaa, mutta hän on erinomainen tilanteiden luoja, vaikka ei itse ole kovin kummoinen viimeistelijä. Kaigorodov ehti edustaa reilusti yli vuosikymmenen Magnitogorskia ennen kuin jätti seuran kesken kauden 2012-13 ja siirtyi Ufaan.
Hlystov saapui Kaigorodovin tavoin Ufaan Magnitogorskista kaudeksi 2012-13. 35-vuotias konkarihyökkääjä on luisteluvoimainen ja hänestä löytyy kovaa luonnetta pienestä koostaan huolimatta. Magnitogorskin aikoina hän puolusti joukkuetovereitaan muun muassa Vitjazin silloisia raskaansarjan gooneja vastaan. Hän on tehnyt tasaisesti KHL-urallaan noin 25-30 pistettä kautta kohden.
Viime kaudella seurasta nousi esille kaksi mielenkiintoista nimeä, jotka ovat Jegor Dubrovski ja Andrei Ankudinov. Vahva ja hurjalla rannelaukauksella varustettu Dubrovski nousi esiin kevään pudotuspeleissä, joissa hän tehtaili kuusi maalia ja oli joukkueensa parhaimmistoa. 25-vuotiaalle hyökkääjälle kausi oli ensimmäinen KHL:ssä, mutta hän saattaa olla jo tulevalla kaudella seuran kärkiketjujen mies. Toissa kaudella Spartak Moskovassa pelannut Ankudinov jäi vähäiselle vastuulla ja saalisti vain yhden syöttöpisteen. Hän on kuitenkin todella energinen ja luisteluvoimainen väkkärä, jota ei voi sanoa ainakaan flegmaattiseksi pelaajaksi.
Todennäköisesti nelosketjun sentterinä nähdään taas isokokoinen ja hyvin kahteen suuntaan pelaava Aleksandr Mereskin, jonka merkitys varsinkin alivoimapelaamisessa on suuri. Alempien ketjujen miehiä ovat myös vielä läpimurtoaan hakeva 20-vuotias huipputaitava Anton Slepyšev, erinomaisesti kahteen suuntaan pelaava Aleksei Gluhov ja Dinamo Moskovassa kaksi KHL-mestaruutta voittanut taistelija Denis Tolpeko. Peliajasta taistelevat myös kokenut Aleksander Stepanov ja 22-vuotias talentti Aleksandr Pankov. Kaikki näistä herroista eivät mahdu säännöllisesti pelaamaan.
Sentteriosasto on todella laadukas ja laitahyökkääjiltä pitäisi löytyä myös kiitettävästi ratkaisuvoimaa. KHL:n tasolle hyökkäys on kovaa luokkaa, ei kuitenkaan ihan sitä terävintä kärkeä. Skorohodov ja Skatškov ovat myös pienoisia kysymysmerkkejä, sillä molemmat ovat pelaajia joiden pitää kantaa suurta vastuuta hyökkäyspään pelistä. Ufalla on hyökkäyksessä mukavasti syvyyttäkin.
Yhteenveto:
Päävalmentajana jatkaa Vladimir Jursinov jr. Hän vei seuran viime kaudella välieriin asti ja valmentajalla on jälleen käsissään porukka, jolla pitää taistella mestaruudesta. Suurin kysymysmerkki Ufan kohdalla on maalivahtipeli. Koval on toki osoittanut olevansa hyvä maalivahti tällä tasolla, mutta alla ei ole mikään loistava kausi. Mitä käy, jos Koval loukkaantuu? Rahaa on varmasti hankkia kova korvaaja, mutta ei seuran maalivahtitilanne KHL:n parhaasta päästä ole. Muuten joukkue näyttää kovalta.
Arvio:
Ottaa kotiedun pudotuspeleihin, mutta tuskin voittaa itäistä konferenssia. Sijoille 2-4.