Veljekset Alex ja Nic Petan saivat syyskuussa 2018 musertavan suru-uutisen. Heidän isänsä Franc Petan oli vuosien mielenterveysongelmien jälkeen onnistunut itsemurhassaan. Franc kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.
Alex ja Nic reagoivat suruun omalla tavallaan ja halusivat tuoda asian julkisuuteen. Tuloksena syntyi mielenterveystyölle varoja kerännyt Petan Invitational -golfturnaus.
Nyt Alex Petan, 29, pelaa Italian maajoukkueessa vuoden 2021 MM-kisoissa, ja haluaa jakaa perheensä tarinan myös suomalaisille lukijoille.
Artikkelissa käsitellään Alex Petanin ja hänen perheensä surutyötä, jossa on eri vaiheita ja ne kestävät yksilöllisesti erimittaisia jaksoja. Prosessi ei varsinaisesti koskaan lopu.
Päivä, joka pysäytti
Petan pelasi Bolzanossa, kun tieto hänen isänsä kuolemasta kantautui hänen korviinsa. Puhelinsoitto pudotti miehen täysin. Oli tiistai 19. syyskuuta 2018.
−Agenttini meni suoraan asiaan. Olin tolaltani, enkä pystynyt oikein käsittämään kuulemaani. Halusin lähteä kotiin niin nopeasti kuin mahdollista, Alex Petan kertaa syksyn 2018 tapahtumia.
Joukkuekaverit auttoivat varaamalla lennot Vancouveriin. Kotona perheenjäsenet kohtasi toisensa ja saivat alusta lähtien turvaa toistensa läsnäolosta. Kukaan ei oikein osannut käsitellä asiaa.
− Isällä oli muutaman vuoden ajan ollut lääkitys kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, joten olimme tietoisia ongelmista.
Petanin veljekset päättivät tulla esiin isänsä kuoleman kanssa − mielenterveysasiat olivat olleet perheelle tärkeitä jo ennen Francin poismenoa.
− Halusimme luoda suunnitelman, jonka avulla luomme tietoisuutta mielenterveysasioista. Isot urheilijanimet ovat alkaneet levittää sanaa ja me haluamme olla mukana siinä. On todella tärkeää yrittää estää muita kokemasta samaa, mitä me olemme kokeneet, Petan painottaa.
Alexin veli Nic on pelannut myös NHL:ssä, joten hänen kauttaan tarinan kuuli nopeasti todella moni. Tv-kanava TSN lähestyi Niciä ja pyysi saada tehdä perheen tarinasta dokumentin.
− Halusimme näyttää, mitä olemme käyneet läpi, jotta tietoisuus mielen sairauksista voisi levitä, Alex pohjustaa päätöstä dokumentin teosta.
Petanin perheessä isän suku on Sloveniasta ja äiti Rosannan puolelta heillä on italialaisia juuria.
− Eurooppalaistaustaisen kasvatuksen saaneina perhe on meille todella tärkeä. Saimme paljon tukea suvulta ja ystäviltämme. Kasvoimme Nicin kanssa pelaten monia eri lajeja ja urheilumaailman tuki on niin ikään ollut käsittämättömän upeaa.
Alex uskoo, että aina, kun joku kuulee heidän tarinansa on mahdollista, että joku jossain saa apua − oli kyseessä sitten vaikkapa Suomi.
Kolme vuotta ovat opettaneet käsittelemään tunteita
Hieman alle kolme vuotta Franc Petanin kuoleman jälkeen Alex-pojan tunteet ovat jo rauhoittuneet, mutta silloin tällöin asiat nousevat pintaan ja tulee heikompia hetkiä.
− Olen oppinut näiden parin vuoden aikana käsittelemään erilaisia tunteita isääni liittyen niiden tullessa. Minun sanotaan olevan paljon hänen kaltaisensa ja se on suuri kunnia kuulla. Hän oli myös urheilija ja huippuoppilas koulussa. Hän näytti suuntaa meille pojille.
Oli Petan sitten joukkueen tai kaveriporukan mukana, hän haluaa johtaa esimerkillään aivan kuten hänen isänsä aikanaan teki.
Alexin perheenjäsenet, äiti Rosanna ja veli Nic voivat nykyään tilanteeseen nähden hyvin. Heillekin tulee aikoja, jolloin tietyt asiat saavat yhä ajatukset surullisiksi ja kaipaus valtaa mielen.
− Ostimme pari vuotta sitten äidillemme pienen koiran. Se on antanut hänelle paljon iloa, että hänellä on joku vierellään päivittäin. Äidillä on oma parturiliike Vancouverissa ja hän tekee töitä liki päivittäin.
Petanit turvautuvat toisiinsa tarpeen tullen ja keskittyvät kulloinkin tapahtuviin asioihin täysillä. Turvaverkko on vaikeassa tilanteessa kaikki kaikessa.
− Kaikessa on kyse tukemisesta ja rakkaudesta. On tärkeää ympäröidä itsensä oikeanlaisilla ihmisillä. Minä olen saanut ympärilleni ihmiset, joita minä rakastan ja he rakastavat myös minua, Alex Petan sanoo.
Golfia isän muistoa kunnioittaen
Alex ja Nic järjestivät hyväntekeväisyyteen perustuvan golftapahtuman isänsä muistolle. Tapahtuman suunittelu alkoi vuosi Francin kuoleman jälkeen. Veljekset halusivat kerätä varoja Kanadan ja oman asuinalueensa mielenterveystyön hyväksi.
− Keskityimme ensimmäisessä turnauksessamme läheisiin ystäviimme ja perheeseen. Onneksemme ystävissämme on paljon huippu-urheilijoita, joten heidän tukensa auttoi paljon varainkeruussa. Päivä oli menestys ja kaikkien tuella siitä tuli hieno muisto.
Veljekset halusivat tehdä Petan Invitational -turnauksesta vuosittaisen tapahtuman, mutta sittemmin koronaviruspandemia sotki suunnitelmia. Tavoitteissa on jatkaa ensimmäisenä vuonna noin 100 ihmistä kerännyttä golftapahtumaa vuonna 2022.
− Tiedämme, että seuraavaan turnaukseen osallistuisi jopa 300 ihmistä ja se toisi lisää näkyvyyttä asiallemme. Meillä on paljon ideoita tulevaisuuden varalle, Petan valottaa.
Rutiinit auttavat selviytymään traumasta ja esimerkiksi hyväntekeväisyystapahtuma voi olla mieluinen tapa toteuttaa surutyötä.
Petan ihastui Eurooppaan
Petan on pelannut jääkiekkoa Euroopassa isänsä kuolemasta lähtien. Hän päätyi lähtemään Pohjois-Amerikasta saatuaan Italian kansalaisuuden Kanadan lisäksi. Se avasi heti ovia.
− Urani vuoksi lähdin tarkastamaan parempia mahdollisuuksia Eurooppaan. Voitimme Bolzanon kanssa EBEL-liigan mestaruuden.
Petan sanoo haluavansa päättää uransa Euroopassa, sillä hän on nauttinut eri kaupungeista ja maista. Hän on myös ylpeä saadessaan edustaa Italiaa MM-tasolla.
Franc Petanin kuolema on ollut keskustelunaiheena myös Euroopassa pelatessa. TSN:n dokumentti ja sosiaalinen media saivat asian leviämään myös Pohjois-Amerikan ulkopuolelle.
− Monet ovat tulleet sanomaan, että ovat nähneet sen dokumentin. Sitä on kuvailtu vahvaksi ja meitä on kiitelty rohkeudesta tehdä se. Palautteesta tulee hyvä olo ja se todistaa kuinka pieni erityisesti jääkiekkomaailma on.
Tunteista pitää voida puhua
Kuten Petan totesi, hänelle ja perheelleen tulee yhä aikoja, jolloin mieli on maassa ja ajatukset vaeltavat. Euroopassa pelatessaan Petan saa tarvittaessa apua.
− Olen työskennellyt asioiden parissa joidenkin yksittäisten tahojen kanssa kotipuolesta. Tunnen oloni turvallisimmaksi, kun olen sellaisen ihmisen seurassa, johon luotan ja pystyn puhumaan englantia. Puhun myös äitini ja veljeni kanssa paljon. Enimmäkseen käännyn veljeni puoleen, jos minulla on paha olla. Koen, etten tarvitse enää ammattiapua, mutta ei voi koskaan tietää mitä tulevaisuus tuo sen suhteen tullessaan, Petan kertoo.
Suhtautumistaan jääkiekkoon Petan ei ole muuttanut vuoden 2018 tapahtumien takia. Hän kokee kuitenkin, että hän saattaa nykyään olla henkisesti vahvempi kuin ennen. Kilpailuhenkisenä ja itsekriittisenä persoonana hän olisi aiemmin saattanut reagoida tietyissä tilanteissa eri tavalla.
− Nykyään mietin paljon sitä, mitä isäni milloinkin tekisi. Siinä mielessä olen muuttunut ja siitä on minulle myös apua.
Petanilla on tärkeä viesti urheilijoille, jotka kärsivät lajiinsa liittymättömästä ahdistuksesta, masennuksesta tai muista vaikeista ajatuksista.
− Olen puhunut asioista paljon niin joukkuekavereiden kuin valmentajien kanssa. Joskus he tekevät minun oloni ujoksi luulemalla, että en halua puhua tästä. Vuosien kuluessa minusta on tullut varmempi puhuttaessa mielen sairauksista. Jos sinulla on paha olla ja joku, johon luotat, puhu hänelle. Kun puhun luotettavalle ihmiselle, minulle tulee parempi olo. Olen nähnyt niin tapahtuvan myös muille.
Asioista puhuminen auttaa olon muuttumista paremmaksi ajan kuluessa.
− Ehkä kaikilla ei ole edes diagnoosia. Isälläni oli diagnoosi ja olimme tietoisia siitä. Hänellä oli silti vaikeuksia puhua asioistaan edes perheelleen. On todella tärkeää puhua tuntemuksistaan, jotta avun saanti tulee mahdolliseksi.
Petan neuvoo tarkkailemaan läheisissään merkkejä pahoinvoinnista ja kehottaa kaikkia pois ujoudesta mielenterveysasioihin liittyen. Lähestyminen ja puhuminen ovat tärkeitä asioita. Ketään ei tarvitse kohdata suoraan käsitellen sairauksia, vaan kuulumistenkin kysyminenkin voi riittää.
− Nykyään puhun ihmisille, jos huomaan jonkun olevan allapäin. Kenenkään ei pitäisi joutua peittelemään tunteitaan, Alex Petan korostaa.