Sarjauudistus huolettaa Naisten Mestiksessä − "Liikevaihtomme nousee noin 20 000 euroa eikä tuloja juuri ole"

Naisten Liiga, Muut Sarjat / Haastattelu
Kuopiolaisen naisten jääkiekon tilanne askarruttaa akatemiavalmentajaa. Kuvan liigajoukkue nappasi viime kaudella pronssia.
KalPan naisten akatemiajoukkueen päävalmentaja Jarno Hakkarainen kertoo, kuinka ensi kaudeksi kasvava ottelumäärä asettaa kuopiolaisjoukkueen tiukkaan rakoon. Muutama kilpakumppani on jo pudonnut rivistä taloushuolien takia.

KalPan naisten akatemiajoukkuetta luotsaava Jarno Hakkarainen on huolissaan naisten jääkiekon tilasta Suomessa. Hän näkee arjessa monia asioita, jotka eivät tiedä hyvää sarjatoiminnalle. Ensi kauden muutokset tuovat eteen uusia tukalia tilanteita.

− Naisten jääkiekosta on puhuttu monta vuotta, että sen pitäisi olla järkevän hintaista – oli se sitten liiga- tai mestistasolla. Ensi vuonna Mestis-kausi on pitkä, nelinkertainen sarja. Kustannukset nousevat jumalattomasti. Vapaita viikonloppuja ei juuri ole, tai jos on, niin sitten on monta viikkoa putkeen esimerkiksi joulun alla.

Kustannukset alkavat Hakkaraisen mukaan olla samalla tasolla kuin Naisten Liigassa.

− Suurin osa pelaajista on opiskelijoita, joten heidänkään tulonsa eivät ole älyttömän suuria. Moni ei rupea laittamaan opintolainaansa jääkiekkoon.

"Moni ei rupea laittamaan opintolainaansa jääkiekkoon."

Sarjauudistuksen myötä erityisesti matkustuskilometrit kasvavat. Se tarkoittaa joukkueelle kustannuksia.

− Kulumme nousevat viime kaudesta 20 000 euroa. Mistä hommaamme Kuopiossa sponsoreita? Isoin sponsorimme on noin viidellä sadalla eurolla mukana, muut sitten muutamalla sadalla.

Vaikka kaikki sponsorit ovat tärkeitä, ei nykytilanteella pötkitä pitkälle. Ympäristö asettaa omat haasteensa kuopiolaisseuralle.

− Puhumme kuitenkin melko pienestä paikkakunnasta ja KalPalla on monta joukkuetta niin SM-tasolla kuin Mestiksessä, lisänä vielä juniorit. Paljon tekee myös se, että onko ihmisten perhetuttuja tai sukulaisia joukkueissa. Hehän ne (sponsorirahat) saavat sitten.

Rivit harvenevat

Jääkiekkoliitto on jo pitkään pitänyt naisten jääkiekkoa osana strategisia painopistealueitaan.

− Puheet ovat koko ajan olleet, että naisten kiekko pyritään pitämään edullisena, kun tukijoita ei ole paljon. Liikevaihtomme nousee noin 20 000 euroa eikä tuloja juuri ole, niin KalPakin joutuu tällä hetkellä miettimään, onko meillä rahaa osallistua koko sarjaan.

"KalPakin joutuu tällä hetkellä miettimään, onko meillä rahaa osallistua koko sarjaan."

Naisten joukkueen toiminnan lopettanut KJT Haukat ja tuore sarjanousija Haapajärven Kiilat ovat jo joutuneet heittämään pyyhkeen kehään ensi kauden Naisten Mestiksen osalta. Naisten Liigasta Rauman Lukko lopetti naisten joukkueensa.

− Kaksi joukkuetta jo sanoi, että he eivät lähde (Mestikseen). Jos pelejä olisi ollut vähemmän, niin he olisivat ehkä pystyneetkin osallistumaan, Hakkarainen toteaa.

Vuoropuhelua seurojen ja Jääkiekkoliiton välillä on, mutta se ei ole toistaiseksi kantanut hedelmää.

− Laitoin Liitolle viestiä, että "mikä järki on nelinkertaisessa sarjassa?". Vastaus oli, että "eihän niitä loppujen lopuksi ole niin paljon enempää". Kahdeksan lisäpeliä, joista neljä Etelä-Suomessa tuovat kuitenkin kustannukset, jotka ovat käytännössä yli tuhat euroa per reissu sekä kotipelit muutaman satasen per peli.

− Liiton pitäisi ottaa kaikkien joukkueiden johdot kasaan ja lähdettäisiin yhdessä rakentamaan. Nyt se vähän puuttuu koko hommasta, vaikka eiväthän he tietystikään kaikkia sarjoja ehdi käydä läpi, Hakkarainen alleviivaa.

Apua läheltä?

Jääkiekkoliiton lisäksi miesten liigaseurat voisivat olla yksi väylä naisten jääkiekon tilanteen elvyttämiseksi. Myös Kuopiossa on käyty keskusteluja aiheen tiimoilta.

− Puheita on ollut, mutta siinä periaatteessa olemme yhä. Ratkaisua ei tietääkseni ole vielä löytynyt, että miten KalPan liigamiehet voisivat lähteä tukemaan naisia.

Harvassa ovat suomalaisessa seurajääkiekossa ne, jotka pystyvät pröystäilemään taloustilanteellaan.

− Rahahan on kaikilla tiukassa, oli kyseessä sitten pojat tai naiset. Nyt olemme siinä tilanteessa, että kaksi joukkuetta on jo tippunut Naisten Mestiksestä pois ja me mietimme, että jäämmekö sivuun. Jos kolmaskin joukkue tippuu pois, niin eihän se ole hyvä Mestikselle.

− Toivon, että Jääkiekkoliitto tekisi jotain sen eteen, että meillä olisi naisten jääkiekossa kaksi hyvää tasoa ja sen jälkeen tulisi sitten Suomi-sarja hyvänä kolmosena, jotta saadaan nuoria vietyä eteenpäin, KalPan akatemialuotsi Hakkarainen kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle