Mestis on Raimo Summaselle historiasta tuttu sarja. Hän pelasi Mestiksen edeltäjää I-divisioonaa 70-luvun lopulla.
− Minä olen itse pelannut Mestiksessä joskus 1970-luvun loppupuolella. Se on itselleni tärkeä sarja, koska ilman Mestistä urheiluketju katkeaa. Mestis on aito osa jääkiekkoa. Melkein voisi sanoa, että se miten Mestis voi, on paras kuva siitä, miten suomalainen jääkiekko voi oikeasti.
Summanen on seurannut Mestistä jonkun verran. Hän toteaa, että jos tuntee jonkun ihmisen, joka seuraa Mestistä tai pelaa sitä, alkaa helpommin myös itse seurata sitä.
− En ole hirveästi Mestistä seurannut, jonkun verran. Usein se menee siihen, että kun tuntee jonkun ihmisen, niin sen kautta aina seuraa, jatkaa Summanen.
Summanen näkee Mestiksen aseman Suomi-kiekossa hieman huolestuttavana. Hän kokee, ettei pelaajien asema ole muuttunut paremmaksi siitä, kun hän itse pelasi.
− Pelaajien asema ei ole muuttunut juurikaan 1970-luvusta. Totta kai peli on kehittynyt. Pelaajat ovat parantaneet, pelitaso on parantunut ja nimenomaan nopeutunut. Pitäisi vielä pelaajille pystyä vähän enemmän tarjoamaan.
Pelaajanäkökulmasta valmentaja nostaa esille pari asiaa, jotka kehittäisivät Mestistä eteenpäin paremmaksi sarjaksi pelaajan kannalta.
− Moni pelaaja tarvitsisi ehkä enemmän tukea. Näkisin, että pitäisi saada joku minimipalkka pelaajille. Kaikki, jotka pelaisivat Mestistä, saisivat jonkun suuruisen minimikorvauksen. Toinen juttu on se, että pitäisi vähän miettiä sitä, onko Liiga kiinni vai auki. Se on sitten rakenteellinen juttu.
Liigakarsinnat ja Liigan avaaminen puhuttavat varmasti jokaista jääkiekon ystävää, niin myöskin Summasta. Valmentajalegendan mieltä askarruttaa Liigan suuren joukkuemäärän lisäksi talouspuolen asiat.
− Kun aikanaan liigakarsinnat poistettiin, silloin sanottiin, että karsintojen säilyttäminen on SM-liigajoukkueille liian suuri taloudellinen riski. Näkisin mieluusti ne taloudelliset laskelmat, jotka tehtiin silloin, kun Liiga oli aiemmin auki ja siitä, kun se suljettiin.
− Haluaisin nähdä faktatietoa siitä, että onko Liigan sulkeminen hyödyttänyt keskikokoisia liigaseuroja. Suurimmat liigaseurat pärjäävät, oli tilanne mikä tahansa, mutta keskikokoisissa ja pienemmissä Liiga-kaupungeissa voi ilmetä ongelmia esimerkiksi yleisön houkuttelemisessa. Tätäkin asiaa tulee kuitenkin katsoa keskiarvon kautta.
Summanen näkee Liigan ja Mestiksen yhteistyön hyvänä asiana. Valmentajalegenda haluaa myös painottaa Mestiksen asemaa nuorten pelaajien kasvattajana.
− Näen Mestiksessä yhden hyvän jutun nuorten pelaajien kannalta. Tässä sarjassa on yhteensä 50 ottelua, joten tämä on aika optimaalinen tilanne, sillä sarja sisältää paljon hyviä otteluita, ja samalla voi hyvin kuitenkin treenata. Jokaisessa joukkueessa on hyviä nuoria pelaajia ja tämä sarja mahdollistaa heidän kanssaan kokonaisvaltaisesti toimimisen. Mestis on tällaisenaan hyvä nuorille pelaajille tässä vaiheessa, vanhemmiten he ehtivät sitten pelaamaan pelin ehdoilla.
"Väitän, että nuorelle pelaajalle Mestis voi olla parempi paikka kehittyä kuin Liiga"
Entisenä maajoukkueen päävalmentajana Raimo Summanen seuraa edelleenkin tiiviisti maajoukkuekiekkoa. Kokenut valmentaja ei huolestu, vaikka tämän vuoden alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut menivätkin penkin alle.
− Minä en vetäisi kamalan suuria johtopäätöksiä. Meillä on ollut hetkiä, jolloin ollaan välillä pärjätty joukkueena, mutta meillä ei ollut yksilöitä. Ajateltiin, että on aivan samantekevää, että pärjätäänkö me paljon junioreissa. Tärkein asia oli se, että saadaan hyviä pelaajia olympialaisiin ja maailman huipulle.
− Tällä hetkellä meillä on vaihe, että on paljon yksilöitä. Tämä koko tilanne sisältää vähän aaltoliikettä suuntaan jos toiseen. Mielestäni kokonaisuutta pitäisi seurata viiden vuoden periodeilla. Uskon, että meillä on paljon enemmän erilaisuutta pelaajissa kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Se antaa erilaisia mahdollisuuksia.
Valmentajalegendan mielestä useamman nuoren pelaajan tulisi jäädä kehittymään koto-Suomeen.
− Siitä olen vähän huolissani, että liian moni vaan ajattelee, että Pohjois-Amerikkaan täytyy lähteä. Kun nuori pelaaja kehittyy, niin ei näe sitä vaihtoehtoa, että Mestiksen kautta Liigaan olisi oikea polku edetä.
Summanen haluaa painottaa, ettei Pohjois-Amerikka ole ainoa vaihtoehto nuorelle pelaajalle.
− Jos sinulla on se kontakti, niin yleensä saat pidettyä kavereita joukkueessa. Totta kai yliopistotie Pohjois-Amerikassa on oma juttunsa, mutta etteivät kaikki vain näkisi sen olevan ainoa vaihtoehto. Jokaisen pitää tasapainoilla asian kanssa, olit sitten Suomessa, Ruotsissa tai Pohjois-Amerikassa.
Summanen kuitenkin myöntää, että on hienoa, että nykyajan nuorilla pelaajilla on vaihtoehtoja. Ennen kaikkea nykyajan tarjoamien mahdollisuuksien myötä nuoret osaavat olla huomattavasti oma-aloitteisempia.
− Suomessa ollaan mielestäni hyvällä tiellä nuorisovalmennuksen osalta. Meillä on puhuttu millenium-nuorista, ja nämä nuoret pystyvät hakemaan sosiaalisen median kautta tietoa. He myös pystyvät seuraamaan, kuinka muualla maailmalla toimitaan. Nuoret osaavat vaatia, joka on erittäin hyvä asia. He eivät vain tyydy yhteen tilanteeseen.
Summanen kehuu Mestistä loistavaksi sarjaksi nuorten pelaajien kehityksen kannalta. Liiga on taas erittäin kova sarja, ja siellä on enemmän menestymispaineita eri joukkueissa.
− Väitän, että monelle nuorelle pelaajalle Mestis voi olla parempi paikka kehittyä kuin Liiga, jos ei pääse siellä paljoa pelaamaan. Liiga on taas todella kova sarja, varsinkin kovissa joukkueissa Liigassa on kaikki menestymispaineet. Pitää olla äärettömän hyvä, että pystyy menemään siellä suoraan läpi.
Summanen näkee yhden asian erityisesti nousevan esille, kun aiheena on nuorten pelaajien pitäminen Mestiksessä. Valmentajalegenda nostaa myös esille nuorisovalmentamisen Suomessa ja sen mahdollisen kehittämisen tulevaisuutta ajatellen.
− Yhden asian nostaisin esille. Meillä on taitovalmentajia paljon Suomessa. Se on ollut hyvä satsaus Jääkiekkoliitolta, kun oli aikanaan maalivahtivalmennus. Nyt taitovalmennus on hyvällä tasolla. Sitä voisi miettiä niin, että olisi sellainen sääntö, että esimerkiksi Mestis-valmennus maksettaisiin muualta kuin seuran omasta budjetista. Saataisiin paljon valmentajia ja valmennustiimejä, sitä kautta pelaajat pysyisivät.
Jääkiekossa valmentajalegenda painottaa ennen kaikkea joukkuehengen merkitystä mutta myös yksilöiden korostamista.
− Jääkiekko on joukkuepeli, mutta pitää kuitenkin tajuta se, että henkilökohtainen yksilöllisyys tulee sitoa joukkueeseen. Se tulee olemaan varmaan isoin haaste. Kanada on siinä onnistunut selvästi paremmin kuin Yhdysvallat. Jopa Venäjällä oli se vahva aikanaan, nekin on menettänyt siitä. Ruotsilla on ollut aina tosi vahva kollektiivisuus, niilläkin on ollut välillä vaikeuksia sen kanssa.
"Tämän joukkueen kanssa on ollut kyllä mukava työskennellä"
Summanen saapui kesken kuluvan kauden Mestis-seura Espoo Unitediin, sillä espoolaisten alkukausi ei ole edennyt toivotusti. Valmentajan saapumisen jälkeen United on esittänyt piristyksen merkkejä kohti kevättä mentäessä.
− Kaikki tekee paljon hommia, en tiedä missä tarkalleen voisin auttaa. Itseltäni on sitä ehkä turha kysyä. Yritän antaa näkemyksiäni, jos joku niitä kysyy. Toki saan vetää jäätreenejä sekä olla valmennuksen jäsenenä.
− Totta kai, kun olen nähnyt paljon, niin on omakohtainen kokemus asioista. Mitä vanhemmaksi tulee, niin tietää, ettei vaan ole yhtä oikeaa tapaa. Näkee, että mikä toimii ja mikä ei. Kokemus tuo sen varmuuden.
Valmentaja näkee espoolaisen jääkiekon tulevaisuuden hyvänä.
− Tämä on viime kesänä laitettu alulle aika nopeasti, tykkään tästä konseptista tosi paljon. Tässä on tämä yleisseura mukana. Tykkään myös siitä, että täällä on paljon nuoria. Tuon joukkueen kanssa on ollut kyllä mukava työskennellä.
Summanen toivoo, että espoolainen jääkiekko lähtisi uuteen nousuun. Hän uskoo, että hyvien peliesityksien kautta espoolaiset löytävät hallille paikan päälle.
− Se kulttuurihan tulee siitä, että on se mikä espoolainen joukkue tahansa, kun se taistelee ja yrittää siellä jäällä niin sitä kautta myös ihmiset aistivat sen ja tulevat hallille katsomaan otteluita. Helpostihan siitä sitten alkaa seurata myös paikalliset ihmiset.
− Tämä on vastavuoroisuutta, jos joukkueen esitykset ovat jäällä sellaisia, missä on mukana sielu. Silloin se alkaa koskettaa ihmisiä, jotka saapuvat hallille katsomaan pelejä. Sillä ei ole merkitystä, mikä sarja taso on kyseessä. Kun mukana oma hetkessä eläminen ja yrittäminen, niin se saa ihmiset paikalle.
Loppukauden tavoitteena valmentajalegenda toivoo, että joukkueen peli paranisi.
− Toivon, että peli kehittyisi. Ollaan puhuttu koko valmennustiimin kanssa, että saataisiin tuohon peliin vielä yksi vaihde. Saataisiin irti kaikki mahdollinen potentiaali, mikä meissä on. Että pystyttäisiin toistaa sitä jonkin aikaa. Siitä tulisi se pieni kehitysaskel kohti kevättä. Yritetään mennä suorituksen kautta. Me ollaan pystytty pelaamaan nyt hyvin. Jokaisella on hyviä [hetkiä], ja sitten tulee myös niitä huonoja jaksoja.