Olympiakausi on aina erityinen kausi. Viimeiset 20 vuotta se on samalla ollut se turnaus, jossa kaikki maailman parhaat pelaavat kohtaavat ja vieläpä parhaassa kunnossaan keskellä kautta.
Tällä kertaa tilanne on toinen, kun NHL-pelaajia ei olympialaisissa tulla näkemään. Siten kyseessä on monelle pelaajalle myös suuri mahdollisuus saavuttaa ehkä jopa mahdottomana pitämänsä olympiaunelma.
- Jotenkin sen kaikesta pelaajien tekemisestä näkee, että olympialaiset on suurin tapahtuma mitä urheilijan urallaan voi kokea. Näille pelaajille varsinkin tämä on kuin uusi mahdollisuus, kun NHL-pelaajat ovat tällä kertaa poissa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tuumaa.
Valmennusjohdon kannalta tilanne on kuitenkin lähes ennallaan, vaikka pelaajaryhmä, josta joukkue valitaan, on totta kai täysin eri. Muutoin mielessä on vain yksi tavoite: miten valmistella joukkue mahdollisimman hyvään iskuun kauden aikana.
- Ei tässä ole muuta mietitty koko kauden aikana kuin olympialaisia. Tanskan MM-kisoista on käyty katsomassa halli ja hotelli Lehtisen Jeren kanssa, mutta muuten on menty täysin olympialaisten ehdoilla. Kesällä aloitettiin jo olympiapalaverit 63 pelaajan kanssa, Marjamäki kertoo.
Helsingin EHT-turnaus on perinteisesti kauden ensimmäinen maajoukkueturnaus. Olympiahengessä Marjamäki käyttää siitä kuitenkin puheessaan nimitystä Olympialeiri 1, Venäjän EHT:n joulukuussa ollessa sitten Olympialeiri 2.
"Olympialaiset näkyvät meillä kopissa ihan visuaalisena ilmeenäkin"
Marjamäen mukaan olympialaiset näkyvät joukkueessa puheiden ohella myös konkreettisina asioina.
- Olympialaiset näkyvät meillä kopissa ihan visuaalisena ilmeenäkin. Sinne on tuotu olympiarenkaita ja joka aamu aloitetaan sillä, että mietitään mihin ollaan menossa ja mitä varten töitä tehdään.
- Valmiiksihan tätä työtä ei tämän turnauksen aikana näillä yhteisillä jääharjoituksilla saada. Me pyrimme kuitenkin nyt jo rakentamaan sellaista luottamuksen ja yhteistyön ilmapiiriä ja niitä puitteita, että joukkueella on mahdollisuus onnistua.
Lähestyvät olympiakisat näkyvät Suomen EHT:lla paitsi joukkueiden kokoonpanoissa ja koppikeskusteluissa, myös uudistuksena. Ensimmäistä kertaa nimittäin mukaan on saatu niin Sveitsi kuin lajin mahtimaa Kanadakin.
- Meille on todella tärkeää saada pelata Kanadaa vastaan. Ruotsi, Tsekki ja Venäjä ovat niin tuttuja vastustajia jo, että tiedetään todella tarkkaan miten he pelaavat. Näkisin, että on todella arvokasta oppia saada vastaan täysin erilaista kiekkokulttuuria edustava Kanada jo tässä vaiheessa kautta, Marjamäki tuumaa.
Suomen EHT toimii valmistautumisalustana kaikille maille ja kaikki maat ovat mukana enemmän tai vähemmän olympiakisamiehistöllään. Päävalmentaja Marjamäki kehuu varsinkin Kanadan asennetta kansainvälisiin peleihin.
- Jotain heidän asenteestaan kertoo, että tämä on heille jo kolmas turnaus tällä kaudella. Kanada ei todellakaan tule tänne enää pelaamaan mitään pikkukaukalon peliä, vaan he ovat hallinneet Sotšista asti kansainvälistä jääkiekkoa myös isossa kaukalossa.
"Miehen arvon ymmärtää, kun on samassa kopissa hänen kanssaan"
Myös Suomi on lähtenyt turnaukseen pelaajiston osalta ymmärrettävästi terävä kärki edellä. Joukkueessa on peräti 25 kenttäpelaajaa, joille kaikille on myös luvassa peliaikaa turnauksen aikana.
- Toivon, että suurin osa pelaajista, jotka lähtevät Etelä-Koreaan, ovat tässä joukkueessa mukana. Tämä on se meidän kivijalka ja se on nyt muurattu, Marjamäki kertoo.
Marjamäki kuitenkin myöntää, että lukkoon pelaajalistaa ei tästä huolimatta ole vielä lyöty ja yksittäisiä muutoksia ryhmään on vielä luvassa. Mukana olevan joukkueen nimekkäimmät poissaolijat ovat Oskar Osala ja loukkaantumisestaan juuri pelikuntoon turnauksen alla toipunut Juuso Hietanen.
- Jonkin verran voi totta kai vaihtuvuutta vielä tulla, mutta yhteiset päivät ovat niin kortilla, että otimme siksi mahdollisimman paljon pelaajia mukaan tähän turnaukseen. Olemalla yhdessä ja luomalla niitä yhteisiä tarinoita voimme kehittyä sitä helmikuuta kohden.
Poissaolijoita enemmän huomiota ovat saaneet listalle päässeet pelaajat. Negatiivisessa mielessä huomio on keskittynyt erityisesti yhteen nimeen, Lasse Kukkoseen. Monien mielestä kokeneen Leijonakapteeniin maajoukkueuran olisi pitänyt jo päättyä.
- Ei tarvitse katsoa kuin Lassen meriittilistaa, niin voi miettiä, minkä johtajuuden hän tähän joukkueeseen tuo. Hän on hyvä alivoima- ja puolustuspelaaja ja arvostus häntä kohtaan on joukkueen sisällä erittäin suuri, Marjamäki puolustaa valintaansa.
- Miehen arvon ymmärtää, kun on hänen kanssaan samassa kopissa. Lisäksi hän on nyt saanut pelata terveenä ja on erittäin motivoitunut tästä matkasta kohti olympialaisia.
Vaikka maajoukkueessa on paljon seurajoukkueissaan onnistuneita ja useasti Suomen maajoukkuepaidassakin esiintyneitä pelaajia, kertoo Marjamäki kuitenkin, ettei yhdellekään pelaajalle ole kisapaikkaa vielä luvattu.
Pelaajiston ohella Suomen EHT-turnaus on näyttöpaikka myös Leijonien uudistetulle valmennusjohdolle, jossa Tapparan kahteen Suomen mestaruuteen peräkkäin luotsannut Jussi Tapola on korvannut TPS:n penkin taakse siirtyneen Kalle Kaskisen.
- Valmennustiimi maajoukkueessa tuntuu todella hyvältä tällä hetkellä. Mannerin (Mikko) kanssa meillä on totta kai pitkä historia. Tapolan kanssa sitten kysyin heti kun kuulin, että hän jää Tapparasta pois, että olisiko mahdollista saada hänet tähän mukaan, Marjamäki kuvailee kollegoitaan.
- Olemme hyvin pystyneet sparraamaan toisiamme ja tuomaan erilaisia näkemyksiä pelaajista esiin. Totta on, että me ajattelemme jääkiekosta hieman eri tavalla, mutta me uskallamme haastaa toisiamme ja kertoa myös ne omat näkemykset, joiden pohjalta sitten yhdessä viemme niitä asioita eteenpäin
Pelaamisen raameja kasaamassa
Viime kauden jälkeen Marjamäki on saanut osakseen myös runsasta arvostelua. Maajoukkueen peli ei World Cupissa eikä MM-kisoissa toiminut halutulla tavalla, vaikka jälkimmäisestä tuloksena olikin sinänsä kohtuullinen neljäs sija.
"Erikoisosaamista haluamme painottaa paljon niin täällä kuin olympialaisissakin"
Paljon on spekuloitu myös sillä, onko Marjamäellä eväitä kehittää maajoukkueen pelaamista, mutta ainakin mies itse uskoo, että kesällä on uusia aseita kehitetty.
- Totta kai olemme kesän aikana pyrkineet tuomaan uusia mausteita pelaamiseen. Useampien harjoitusten jälkeen sen vasta näkee, millaiseksi se peli muodostuu juuri näiden pelaajien kanssa. Kuitenkin näin alkuun ainakin on vaikuttanut, että toimivia juttuja olemme siihen löytäneet ja toivottavasti ne saadaan mahdollisimman nopeasti myös jäällä näkyviin, mies tuumaa.
Kevään MM-kisoissa Suomi oli turnauksen heikoimpia joukkueita niin yli- kuin alivoimapelissäkin ja tähän valmennusjohto haluaa ennen kaikkea muutosta. Tästä syystä joukkueeseen on pyritty myös valitsemaan pelaajia, joiden vahvuudet löytyvät erikoistilanneosaamisesta.
- Erikoisosaamista haluamme painottaa paljon niin täällä kuin olympialaisissakin. Erikoistilanteisiin ratkeaa niin yksittäiset pelit kuin turnauksetkin, niin on tärkeää, että meillä on siihen sopivia pelaajia.
- Lisäksi pyrimme keskittymään paljon tehokkuus-ajatteluun, eli löytämään ne asiat, joiden avulla juuri me tällä joukkueella voimme olla muita parempia viidellä viittä vastaan -pelissä, Marjamäki analysoi.
Kuten ennenkin, yhteiset jääharjoitukset joukkueen kanssa jäävät jokaisella joukkueella todella vähiin. Suomi ei koko miehistöllään saa käytännössä yhtään harjoitusta alle ennen Venäjä-ottelua, kun Mika Pyörälä liittyy joukkueeseen vasta torstai-aamuna.
Tämä on pantu myös valmennusjohdossa merkille ja tavoitteet asetettu sen mukaisesti.
- Tärkeintä tässä turnauksessa on, että saisimme ne pelaamisen raamit kasaan. Laadukasta puolustamista, mikä mahdollistaisi tehokkaan hyökkäyksen. Koko peliä ei ehditä käymään läpi, mutta pyrimme saamaan pelaajille kristallin kirkkaaksi sen ajatuksen mitä olemme hakemassa. Siihen kun lisää erikoistilanteet ja aloitukset, niin niiden ympärille meidän teemat pyörivät tässä turnauksessa.
Pelaamiseen selkeyttä Marjamäki esikuntineen hakee läpi turnauksen samana pysyvillä ketjukoostumuksilla, joista saatiin esimakua jo Suomen ensimmäisten harjoitusten myötä.
- Meillä on viisi ketjua ja lähtökohta on, että menemme samoilla ketjuilla läpi tämän turnauksen. Yksi ketju aina huilaa per ottelu. Toivottavasti kaikki hyökkäyskolmikot ja kentälliset onnistuvat vakuuttamaan nimenomaan yhteispelaamisellaan, eivätkä vain yksittäiset pelaajat ketjun sisällä, Marjamäki toivoo lopuksi.