Mielipide

Paitsiossa: Vierasjoukkueen esitteleminen videon avulla on otettava ottelutapahtumissa tavaksi

LIIGA, KHL / Kolumni
Lyhyt video vierasjoukkueesta palvelisi sekä katsojia että molempia otteluun osallistuvia seuroja, kirjoittaa Jatkoajan maajoukkuetoimituksen päällikkö Tuuli Määttä.

Jokereiden ottelu Tallinnassa oli kaltaiselleni KHL:stä tietämättömälle lätkän seuraajalle mukava tapahtuma: syy lähteä viikonloppureissulle, jälleen yksi uudenlainen jääkiekkokokemus ja pääsääntöisesti hyvää katsomoseuraa.

Jokerit oli tietysti minulle entuudestaan tuttu joukkue, jonka narripaidat muistuttivat joukkueen liiga-ajoista ja jossa pelasi muun muassa monta maajoukkuemiestä. Uteliaisuuteni kuitenkin herätti myös vastustajajoukkue Severstal, jossa ei pelannut yhtään tuttua nimeä ja jonka nimen englantiin tottuneet aivoni käänsivät muotoon Sevenstar joka vilkaisulla.

Silmille hyppäävän keltapaitainen joukkue olisi kiinnostanut enemmänkin. Millainen Severstal oli joukkueena ja millaisella paikkakunnalla se pelasi kotipelinsä?

En ollut tullut katsomaan pelkästään Jokereita, mutta ottelutapahtuman perusteella olisi voinut kuvitella niin. Kotijoukkueeksi merkitty Jokerit sai, kuten liigaotteluissakin on tapana, videon taululle ja joukkueen värit näkyville. Severstal sai tyytyä mainintaan.

Jääkiekko-otteluun tullaan aina katsomaan kahta joukkuetta, ymmärrettiin sitä tai ei. Eikö myös vierasjoukkuetta voisi esitellä kunnolla, esimerkiksi huomiota herättävällä videolla, ennen ottelun alkua?

Malli kelpaisi esimerkiksi Liigaan hyvin. Yksinkertaisimmillaan kukin joukkue voisi leikkauttaa omasta kotisisääntulovideostaan lyhyemmän version, joka näytettäisiin joukkueen vieraspeleissä ennen kotijoukkueen esittelyä. Ne seurat, jotka haluaisivat panostaa brändiinsä ja ottelutapahtumaan, voisivat tietysti kuvata tai luoda kokonaan uudenkin videon.

Video palvelisi useaa tarkoitusta: Kotijoukkueen kannattajille se esittelisi illan pahiksen, kaupunkiin saapuneen ryöstöryhmän. Samalla se olisi huomionosoitus ja tervetulotoivotus vierasjoukkueelle ja sen paikalla oleville kannattajille. Se ehkä esittelisi myös vierasjoukkueen suurimmat tähdet selkeämmin kuin pelkkä nimilista ja kertoisi satunnaiskatsojille, keitä he ovat tänään tulleet seuraamaan. Bonuksena ottelutapahtuma olisi vähän pitempi ja siinä olisi pitkän kauden aikana enemmän vaihtelua, eikä se olisi tismalleen sama kolmenkymmentä kertaa runkosarjassa.

Vieraspeleissä esitettävällä videolla voisi olla vielä yksi merkityksellinen vaikutus: hyvin toteutettuna se vahvistaisi vierasjoukkueen brändiä huomattavasti. Tällä hetkellä vierasjoukkueita käy yhdellä paikkakunnalla kauden aikana 14 kappaletta. Väitän, että ne sulautuvat toisiinsa katsojien mielessä paljon yhtenäisemmäksi massaksi kuin kukaan Liigasta päättävien elinten johtoportaissa osaisi kuvitellakaan.

Vierasjoukkuevideon toteuttaminen olisi täysin mahdollista myös tarinankerronnallisesta näkökulmasta. Sen sijaan, että vierasjoukkuetta nostettaisiin erityisenä "oman kaupungin pojat" -tyyppisenä sankaritarinana kuten kotona, sen voisi esitellä yksinkertaisesti taistelunhaluisena haastajana. Vierasjoukkueen video siis ei himmentäisi kotijoukkueen esittelyvideon loistoa – päinvastoin, se saattaisi kirkastaa sitä.

Ottelutapahtumiin etsitään koko ajan lisää sisältöä ja vaihtelua. Uskon, että monelle aktiivisemmalle ja satunnaisemmalle seuraajalle joukkueisiin keskittyvä sisältö olisi mielekkäämpää seurattavaa kuin tylsät erätaukokisailut.

Saa suorittaa.

Tuuli Määtän jääkiekkokulttuuriin keskittyvää Paitsiossa-palstaa julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle