NHL Top 100, sija 15: Miro Heiskanen on ottanut paikkansa NHL:n puolustajaeliitissä

NHL / Artikkeli
Miro Heiskanen on tunnettu luistelustaan ja kiekollisista taidoistaan.
Kuva © Glenn James / NHLI via Getty Images
Miro Heiskanen on hurmannut NHL:ssä luistelullaan ja kiekollisella pelillään uransa alusta asti. Vasta 25-vuotiaan puolustajan suurimmat saavutukset saattavat silti vielä olla edessä.

Miro Heiskanen pelasi ensimmäisen kautensa Liigaa 17-vuotiaana HIFK:n paidassa kaudella 2016–17. Seuraavana kesänä Dallas Stars varasi espoolaistaustaisen puolustajan jo varaustilaisuuden kolmantena pelaajana.

Varausta seurannutta kautta häiritsivät loukkaantumiset ja runkosarjassa tilille kertyi vain 30 pelattua ottelua. Ottelukohtainen peliaika oli kuitenkin koko Liigan korkein ja pisteitäkin kertyi mukavat 11+12=23. Pudotuspelien 9 pistettä 14 ottelussa riittivät puolustajien pistepörssin voittoon. Kauden päätteeksi meriittilistalle lisättiin SM-pronssi ja parhaalle puolustajalle jaettava Pekka Rautakallio -palkinto.

NHL-debyytin aika oli syksyllä 2018. Tuolloin vasta 19-vuotiaan Heiskasen otteita ihasteltiin ensimmäisestä vaihdosta lähtien ja lopulta tehot 12+21=33 tuottanut kausi johti neljänteen sijaan vuoden tulokas -äänestyksessä sekä paikkaan tulokastähdistössä. Kauden aikana Heiskanen pääsi pelaamaan myös tähdistöottelussa. Peliaikaa kertyi heti tulokaskaudella reilut 23 minuuttia ottelua kohden.

Tehoja kuplassa

Seuraavalla kaudella Heiskanen ehti kerätä tililleen 68 ottelua ja 35 tehopistettä ennen NHL-kauden katkeamista koronapandemiaan. Niin sanotut kuplapudotuspelit päästiin pelaamaan vasta elo-syyskuussa 2020 ja Stars eteni niissä Stanley Cup -loppuotteluihin, joissa Tampa Bay Lightning oli lopulta vahvempi. Heiskanen oli joukkueensa paras pistemies ja koko pudotuspelien tehokkain puolustaja keräämällä 27 pudotuspelissä tehot 6+20=26.

Heiskasen 26 pistettä on koko NHL:n historian viidenneksi korkein lukema puolustajalle. Ennen Heiskasta parempiin pisteisiin olivat yhden pudotuspelikevään aikana pystyneet vain Paul Coffey, Brian Leetch ja Al MacInnis. Kaksi vuotta myöhemmin myös Cale Makar liittyi tähän joukkoon.

Koronan lyhentämä runkosarja 2020–21 meni Starsilta penkin alle ja Heiskasen kausi päättyi toistaiseksi ainoaa kertaa runkosarjaan. Seuraavalla kaudella Heiskasesta tehtiin varakapteeni ja Stars teki paluun pudotuspeleihin vain pudotakseen ensimmäisellä kierroksella. Heiskanen päätti jatkaa kauttaan MM-kisoissa, jotka päättyivät kultaisiin tunnelmiin.

Ennätykselliset pisteet

Aiemmin esimerkiksi ylivoimalla usein kakkosviisikossa pelannut Heiskanen sai suuremman roolin kaudeksi 2022–23, kun vuosia Starsin tehopuolustajana toiminut John Klingberg siirtyi Anaheim Ducksiin.

Edellisinä kausina noin puoli pistettä ottelua kohden tehnyt Heiskanen kiitti suuremmasta vastuusta takomalla 79 otteluun hurjan saldon 11+62=73. Pistemäärä on sama kuin suomalaispuolustajien yhden kauden pistetilaston ykkösellä Reijo Ruotsalaisella.

Menneellä kaudella Heiskasen pistemäärä putosi 54:ään 71 ottelussa, mutta Stars pelasi parhaan runkosarjansa Heiskasen aikana olemalla läntisen konferenssin ykkönen ja jääden vain pisteen päähän NHL:n ykkösestä New York Rangersista.

Heiskasta on lähes NHL-uransa alusta asti pidetty yhtenä sarjan huippupuolustajista, jonka luistelua ja kiekollista peliä on ylistetty, mutta vahvoja otteita on nähty myös omassa päässä. Parhaalle puolustajalle jaettavaan Norris Trophyn äänestyksessä ääniä on tullut useampana vuonna, vaikka korkein sijoitus onkin toistaiseksi "vain" seitsemäs sija.

Monissa edistyneissä tilastoissa sijoitus on kuitenkin aivan sarjan terävimmässä kärjessä, ja äskettäin 25 vuotta täyttäneellä Heiskasella on kaikki eväät olla sarjan huipulla vielä vuosia. Aika näyttää täyttyykö palkintokaappi jossain vaiheessa Norris Trophylla tai Stanley Cup -sormuksella. Kumpikaan ei tällä hetkellä näytä mahdottomalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle