MM-kisat B-lohko: NHL-pelaajien tähdittämät joukkueet ennakkosuosikkeina, Puolan yllätysvisiitti jäämässä lyhyeksi

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Latvia oli viime kevään sensaatiojoukkue, kun se ylsi MM-pronssille.
Kuva © Jarno Hietanen
MM-kisojen B-lohkossa ennakkoon kovimmiksi maiksi nousevat NHL-tähtiä täynnä olevat Yhdysvallat ja Ruotsi. Ostravassa pelattavassa lohkossa Latvia yrittää lähteä toistamaan viime vuoden sensaatiotaan ja Ranskan joukkueessa nähdään turnauksen puhuttavimmat pelaajat.

Yhdysvallat – Onko tämä vihdoin se vuosi?

Yhdysvallat on kiistatta yksi tämän vuoden MM-kisojen nimekkäimmistä joukkueista. Minnesota Wildia tällä kaudella valmentaneen John Hynesin johtama joukkue on täynnä NHL-tähtiä hyökkäyksen Brady Tkachukista aina puolustuksen Zach Werenskiin saakka. Suomessa pelattuihin kahteen aikaisempaan turnaukseen verrattuna Yhdysvaltojen joukkue on siis täysin eri tasolla pelaajien laadun ja kokemuksen kannalta.

Yhdysvaltojen hyökkäyspelistä ei tässä turnauksessa ainakaan vauhtia puutu. Jo mainitun Tkachukin lisäksi Yhdysvaltojen hyökkäysosastolla on ketteryyttä ja yksilötaitoa muun muassa Cole Caufieldin, Johnny Gaudreaun ja Trevor Zegrasin muodossa. NHL-tähtien ulkopuolelta mielenkiintoa hyökkäykseen tuo muun muassa viime kesän varaustilaisuuden neljäntenä nimenä huudettu Will Smith, joka kiekkoili päättyneen kauden Bostonin yliopistossa.

Puolustuksessa Yhdysvalloilla on täydellinen tasapaino kiekollista osaamista ja fyysisyyttä. Muun muassa sensaatiomaisen tulokaskauden NHL:ssä pelannut Luke Hughes ja Ottawa Senatorsin kärkipuolustajien joukkoon murtautunut Jake Sanderson liikuttavat kiekkoa hyökkääjille vakuuttavalla otteella. Samalla Jeff Petryn ja Seth Jonesin kaltaiset nimet tuovat kokemusta joukkueen puolustusosastolle.

Yhdysvaltojen joukkueen suurimmat kysymysmerkit asettuvat maalivahtiosaston ylle. Detroitissa aloittavan maalivahdin paikan tällä kaudella kaapannut Alex Lyon lähtee turnaukseen selkeänä ykkösmaalivahtina, mutta taustalla häärivä nuorten maailmanmestari Trey Augustine on vielä täysin katsomaton kortti miesten tasolla. 31-vuotiaan Lyonin paikka ei ollut taattu NHL-tasolla vielä ennen tätä kautta, sillä mies on etsinyt rooliaan Philadelphiassa, Carolinassa ja Floridassa.

Kokonaisuutena Yhdysvaltojen joukkue on selkeästi kisojen nimekkäimpiä yhdessä Ruotsin ja Kanadan kanssa. Tähän vaikuttaa muun muassa selkeä paine NHL-pelaajien suuntaan liittyen ensi vuoden neljän maan turnaukseen, johon Yhdysvallat on kasaamassa todellisen unelmajoukkueen. Mitalipelien ulkopuolelle jääminen olisi täysi katastrofi, ja tavoitteena joukkueella on varmasti tuoda Yhdysvaltoihin ensimmäinen MM-kulta sitten vuoden 1960.

Saksa – Hallitseva hopeamitalisti tippunee takaisin keskikastiin

Viime kevään sensaatiohopeamitalisti Saksa lähtee Tšekin MM-kisoihin uusin haastein. Joukkueen runko on pysynyt koossa, mutta nyt saksalaiset eivät pääse yllättämään samalla tavalla kuin Tampereen kisakeväässä. Tarvitaan uusia urotekoja, jotta Saksa etenisi edes mitalipeleihin.

Saksalla on riveissään kolme NHL-pelaajaa: ykkösmaalivahdin tontin ottaa Philipp Grubauer (Seattle Kraken) ja hyökkäyksessä kärkiroolissa ovat John-Jason Peterka (Buffalo Sabres) ja Nico Sturm (San Jose Sharks). Muilta osin Saksan kisaryhmä koostuu kolmea Sveitsin liigan pelaajaa ja AHL-pelaajaa lukuun ottamatta Saksan pääsarjan pelaajista. Joukkueen nestori on 13:nnet MM-kisansa pelaava 37-vuotias puolustaja Moritz Müller.

Huhtikuun puolivälissä MM-kisaleirityksensä aloittanut Saksa pelasi vaatimattomat harjoitusottelut. Tšekiltä tuli kahdesti kuonoon, kun taas Slovakiaa, Itävaltaa ja Ranskaa vastaan tuli sekä voitto että tappio. Toista kauttaan Saksan päävalmentajana työskentelevä Harold Kreis, 65, lähtee silti voitonvarmana kisoihin.

– Pääsimme kahdessa viimeisessä Ranska-ottelussa hakemaan todellista MM-kisatunnelmaa, sillä kumpikin joukkue oli nopea ja fyysinen, kommentoi Kreis Saksan jääkiekkoliiton sivuilla.

Saksa avaa kisaurakkansa Ostravan lohkon avausottelussa Slovakiaa vastaan.

Ruotsi – Valtava puolustus johtaa Tre Kronorin mitalipeleihin

Mestaruusvuoden 2018 jälkeen Ruotsi ei ole vakuuttanut yksissäkään arvokisoissa. Revanssihenkinen Ruotsi lähtee kääntämään tuuliajolle joutuneen maajoukkueen menestyskurssia uudistuneella ja nimekkäällä joukkueella.

Puolustuksen nimilista saa jääkiekkofanin haukkomaan henkeään. Sitä johtavat itseoikeutetusti Victor Hedman ja Erik Karlsson, mutta materiaali on kadehdittavan leveä. Rasmus Dahlin ja Jonas Brodin saavat paljon vastuuta ja tuovat syvyyttä erikoistilanteisiin. Taitava ja ketterästi liikkuva puolustus luo paljon tilaa hyökkäyksille ja pätevällä kiekonhallinnalla työrauhaa kentällä.

Ruotsin onneksi sen puolustus on timanttia, sillä maalivahtiosasto on lievästi ilmaistuna epävarma. Filip Gustavssonin toissakauden loistovire ei jatkunut, Samuel Ersson oli Philadelphia Flyersin myötä vaikeuksissa ja Jesper Wallstedtin kausi kului farmissa.

Hyökkäys on kunnioitusta herättävä ja monessa mielessä kiehtova. Joel Eriksson Ek on johtava pelaaja, Lucas Raymond tuo Ruotsin peliin energiaa ja kekseliäisyyttä.  Nimenomaan heissä kahdessa kuvastuu ruotsalaisen maajoukkuekiekkoilun jälleenrakennusaika. Kaivattua kokemusta tuo Seattle Krakenin André Burakovsky.

Ruotsi sai siis jättipotin saatuaan kokoonpanon täyteen NHL-osaamista ja -kokemusta. Materiaalin puolesta missio mitalikantaan palaamisesta tuntuu suorastaan välttämättömyydeltä. Sam Hallamin tärkein tehtävä on saada tähdet pelaamaan joukkueena, sillä nimekkyydessä piilee aina myös uhan mahdollisuus.

Tampa Bay Lightning puolustaja Victor Hedman osallistui MM-kisoihin viimeksi kaudella 2016–17.
Kuva © Michael Chisholm / NHLI via Getty Images

Slovakia – Nuoret NHL-tähdet kääntää kurssin takaisin ylöspäin

Slovakia lähtee naapurimaansa MM-turnaukseen selvin tavottein; joukkueen on palattava pudotuspeleihin. Viime keväänä alkulohkoon jäänyt joukkue saa paljon vahvistuksia rapakon takaa, eikä viime kevään pettymys näytä realistiselta vaihtoehdolta joukkueen nimilistaa katsoessa.

NHL-väriä sinipaitoihin tuovat muun muassa taalajäillä potentiaalinsa lunastanut Juraj Slafkovský, jo neljännen peräkkäisen MM-turnauksensa pelaava 20-vuotias Šimon Nemec, kokenut Tomáš Tatar ja erinomaisesti New York Rangersia vastaan pelatussa pudotuspelisarjassa esiintynyt Martin Fehérváry. Myös Martin Pospíšil, Patrik KochMilos Kelemen ja Pavol Regenda saapuvat Atlantin yli edustamaan kotimaataan.

Hyökkäysosastolla suurinta tuloksentekovastuuta kantaa luonnollisesti Pohjois-Amerikan kaarti, mutta tulivoimaa tuovat myös Leksandsin tutkapari Peter Cehlárik-Marek Hrivík sekä kaksi viime kautta Extraligassa piste per peli -tahtia pelannut Marko Daňo.

Puolustuspäässä vastuun viittaa on soviteltu niin ikään Nemecille, Fehérvárylle ja Kochille, mutta myös Extraligassa tehoillut Peter Čerešňák noussee tärkeään rooliin joukkueelle. Kymmenen vuotta sitten Minskissä arvokisoissa debytoinut puolustaja luistelee Ostravassa jo neljänteen MM-turnaukseensa. Myös SaiPan ja HPK:n riveistä tuttu romuluinen Mário Grman tuo kokemusta pohjapareihin.

Maalivahtiosastolla suurimmat odotukset kääntyvät Minnesota Wildin kanssa NHL-tulokassopimuksen huhtikuussa kirjoittaneen Samuel Hlavajin puoleen, mutta myös Matěj Tomekilta voidaan odottaa näyttöjä ainakin yhdessä tai kahdessa ottelussa. Hlavaj kantaa kuitenkin oletettua ykkösvahdin viittaa turnaukseen mentäessä.

Kokonaisuudessaan Slovakialla on kaikki seikat huomioiden erinomainen mahdollisuus palata pudotuspelikantaan. Joukkueen kanssa miltei kaiken nähnyt Craig Ramsay saa käyttöönsä suuren osan vuoden 2022 talviolympialaisissa pronssia voittaneesta joukkueesta, kuten turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Slafkovskýn. Montreal Canadiensin nuorella tähdellä on allaan nousujohteinen kevätkausi, joten tehoja sopii olettaa myös MM-jäällä.

Slovakia kohtaa Saksan koko turnauksen avausottelussa perjantaina kello 17.20.

Latvia – Pronssin tuomalla hurmoksella uuteen turnaukseen

Pronssijoukkue Latvia oli viime kisojen sensaatio. Joukkue, joka oli aiemmin yltänyt maksimissaan seitsemänteen sijaan, kaatoi puolivälierässä Ruotsin, laittoi välierässä Kanadan ahtaalle ja lopulta tyrmäsi USA:n pronssiottelun jatkoajalla. Saavutus, joka vaati piskuiselta Latvialta sinnikkyyttä, mutta myös johdonmukaisuutta.

Merkittävin ero kokoonpanossa verrattuna viime vuoteen on turnauksen arvokkaimman pelaajan Artūrs Šilovsin puuttuminen. Laastari on kuitenkin varsin kelpo, sillä Columbus Blue Jacketsin ykkösmaalivahti Elvis Merzļikins palaa maajoukkuepaitaan yhden välivuoden jälkeen. Tukea Merzļikinsille antaa huippukauden DELissä pelannut Kristers Gudļevskis. Kaksikko pitää huolen siitä, että Latvian menestys ei ainakaan maalivahtipeliin kaadu.

Siinä missä useimmilla pienemmillä mailla, myös Latvialla nähdään joukkueessa useita tuttuja naamoja. Hyökkäyksessä nähdään muun muassa 11 pistettä viime turnauksessa viimeistellyt Richards Bukarts sekä seitsemän pisteen miehet Rodrigo Ābols ja Kaspars Daugaviņš. Leveyttä hyökkäykseen tuovat HockeyAllsvenskanissa 58 pistettä 52 otteluun mättänyt Miks Indrašis, AHL:ssä viimeiset kaksi kautta kiekkoillut Raivis Ansons sekä SHL:n mestarijoukkueen Mārtiņš Dzierkals. Sen sijaan pronssijoukkueen kulmakiviin kuulunut Rūdolfs Balcers puuttuu joukkueesta.

Jokerikortteina Latvialla ovat NCAA:ssa pelanneet ja yllätysvalmiit 21-vuotias Fēlikss Gavars, 21-vuotias Marty Laviņš ja varsinkin 20-vuotias Dans Ločmelis, joka paineli piste per peli -tahtia U20 MM-turnauksessa. Myös Jukureissa tällä kaudella mainiosti pelannut Oskars Batņa tulee saamaan entistä isompaa roolia.

Siinä missä Latvian hyökkäyksessä on kokemusta aina Euroopan huippusarjoista asti, koostuu puolustus heikompien sarjojen pelaajista. Puolustuksen kulmakivenä häärii viime turnauksessa seitsemän pistettä tehtaillut Jānis Jaks, joka iski Extraligassa 44 ottelussa 29 pistettä.

Valmennusosastolla nähdään suomalaisväriä, kun päävalmentaja Harijs Vītoliņšin taustatiimissä työskentelevät tuttuun tapaan apuvalmentajina Petteri Nummelin ja Ville Peltonen.

Joukkueessa on jatkumoa ja viime kevään unelmasuoritus antaa varmasti henkistä pontta uuteen turnaukseen. Riian Vapauden patsasta ei kuitenkaan tarvitse varata toisiin mitalijuhliin.

KHL:ssä pelaavalle Stéphane Da Costalle heltisi pelilupa Ranskan joukkueeseen.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Ranska − Kohupelaajat mukana, dopingpanna vei kehutun puolustajan

Ranskan maajoukkue nojaa pääosin tuttuihin nimiin aiemmista arvokisoista. Yksi nimi tulee kuitenkin varmasti herättämään kohua, sillä mukana on Stéphane Da Costa, joka on pelannut tämänkin kauden KHL:ssä. Pelillisesti hän on kuitenkin joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Myös viime kauden KHL:ssä aloittanut, mutta Tšekkiin kesken kauden siirtynyt Yohann Auvitu on mukana joukkueessa.

Maalivahtikolmikko on sama kuin vuosi sitten. Tuolloin kaikki pääsivät tositoimiin Sebastian Ylösen kannettua suurimman vastuun. Kovimpia seurapelejä tällä kaudella on alla kuitenkin Julian Juncalla, joka on pääosin esiintynyt ECHL:ssä.

Puolustuksessa Auvitun lisäksi KalPaa edustaneelle Hugo Gallet'lle voi ennustaa suurta roolia. Gallet on joukkueen ainoa Liigassa tällä kaudella pelannut pelaaja. Puolustus koki myös erikoisemmasta syystä poissaolon, sillä viime kisoissa vakuuttavasti esiintynyt Jules Boscq sai koko kauden mittaisen pelikiellon vuonna 2021 tapahtuneesta dopingrikkeestä.

Yksi Ranskan joukkueen tilastoerikoisuuksista on se, että neljänsiin MM-kisoihinsa lähtevä puolustaja Pierre Crinon ei ole tehnyt yhtään maalia virallisissa peleissä yli kahteen vuoteen.

Da Costa on siis mukana, mutta NHL-pelaaja Alexandre Texier ei ole, sillä Columbus Blue Jacketsin hyökkääjän sopimus päättyy tähän kauteen. Sivussa on myös Ässien hyökkääjä Dylan Fabre, joka joutui jäämään kisoista pois loukkaantumisen takia.

Texierien jäätyä pois Pierre-Édouard Bellemare on joukkueen ainoa NHL-pelaaja. Hänen lisäkseen ECHL:ssä hyvin tehoilleen Louis Boudonin voi olettaa kantavan vastuuta hyökkäyspäässä, kuten myös Sveitsissä pelanneen Tim Bozonin.

Ranskan joukkueessa on neljä arvokisaensikertalaista, ja heistä tehokkain Ranskan omassa pääsarjassa oli Tomas Simonsen, josta voi odottaa maajoukkueen runkopelaajaa pidemmäksi aikaa.

Ranska on perinteinen MM-kisojen väliinputoaja, sillä pudotuspelipaikka vaatisi poikkeuksellisen suurta onnistumista ja sarjapaikan menettäminen täydellistä epäonnistumista.

Kazakstan – Tuttu joukkue valmiina yllättämään

Kazakstan iskee jälleen MM-jäille lähes kokonaan yhdestä joukkueesta, Barys Astanasta kerätyillä pelaajilla, kun yhteensä 13 pelaajaa tulee pääkaupungin KHL-joukkueesta.

Viime vuonna Kazakstan taisteli tiensä B-lohkon kuudenneksi ja koko turnauksessa loppusijoitus oli lopulta 11. Kyseessä on miesten maajoukkueen kautta aikojen toiseksi paras tulos MM-jäillä sitten kymmenennen sijan, jonka joukkue saavutti vuonna 2021.

Joukkue onkin sementoinut paikkansa heikoimman kolmanneksen parhaimpiin joukkueisiin, sillä tänäkään vuonna sillä ei ole asiaa jatkopeleihin, mutta perussuorituksellaan sen ei tarvitse myöskään murehtia karsiutumisesta.

Joukkueen ykköshevonen on maalivahti Andrei Shutov. Hän keräsi 39 ottelussa KHL:n itäisen konferenssin jumbojoukkue Barysissa päästettyjen maalien keskiarvon 2,74 ja torjuntaprosentin 91,5. Lukema on varsin hyvä, kun otetaan huomioon, että taskuun kertyi ainoastaan kymmenen voittoa.

Kenttäpelaajista niin KHL:ssä pelaavat Nikita Mikhailis, Arkadiy Shestakov ja 37-vuotias kapteeni Roman Starchenko kuin Kazakstanin kansallisessa sarjassa pisteitä tehtailleet Dmitri Grents ja Oleg Boiko johtavat joukkueen hyökkäystä.

Myös puolustuksessa kärki muodostuu KHL:n luottopelaajista, kun alakerran nestori, 34-vuotias Leonid Metalnikov johtaa joukkueen takalinjoja yhdessä Adil Beketayevin ja Valeri Orekhovin kanssa.

Nimetystä kokoonpanosta jopa 20 pelaajaa pelasi viime vuoden MM-turnauksessa. Joukkue tuntee siis hyvin toisensa ja pelitapansa. Se voi nappisuorituksella riistää yllättäviäkin voittoja ja parantaa ennätystään kolmen vuoden takaa.

Puola – Yllätysvisiitti uhkaa jäädä lyhyeksi

Viimeksi vuonna 2002 MM-kisojen korkeimmalla tasolla käynyt Puola pelasi vielä keväällä 2022 kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla 1B-divisioonassa, josta se nousi viime vuodeksi 1A-divisioonaan. Nousukiito jatkui 1A:ssa yllättävällä kakkossijalla, mikä tarkoitti nousua ylimmälle tasolle.

Puolan joukkueen päävalmentajana on vuodesta 2020 asti työskennellyt slovakialainen Róbert Kaláber, joka valmentaa maajoukkueen ohella myös JKH GKS Jastrzębie -joukkuetta Puolan pääsarjassa. Myös suurin osa pelaajista on maan omasta sarjasta. Joukkue voi yrittää korvata kokemattomuuden ylimmältä sarjatasolta elämänkokemuksella, sillä sen keski-ikä ylittää 30 ikävuoden rajan.

Hyökkääjistä Tšekin liigassa pelaavat Paweł Zygmunt ja Kamil Wałęga ovat joukkueen avainpelaajia. Kotimaan sarjassa pelaavat Krystian Dziubiński, Grzegorz Pasiut ja Patryk Wronka olivat viimevuotisen nousun takuumiehiä. Alan Łyszczarczykilla on kokemusta Kanadan juniorisarjoista ja NHL:n farmin farmista ECHL:stä.

Suomalaisille tutuin pelaaja Puolan joukkueessa saattaa olla Vaasan Sportissa kaudella 2020–21 käynyt puolustaja Marcin Kolusz. Bartosz Ciura ja DEL2:ssa pelaava Paweł Dronia ovat myös puolustuksen luottomiehiä.

Yhdysvaltalainen maalivahti John Murray sai oikeuden pelata Puolan maajoukkueessa vuonna 2016 ja on siitä lähtien edustanut uutta kotimaataan säännöllisesti. David Zabolotny on Murrayn ykköshaastaja tolppien välissä.

Puolan päävastustajat alkulohkossa ovat Ranska ja Kazakstan. Joukkue elättelee varmasti toiveita siitä, etteivät mahdollisuudet säilymiseen olisi menneet ennen Kazakstania vastaan pelattavaa lohkon päätösottelua. Puola lähtee jokaiseen otteluun selkeänä altavastaajana ja todennäköisin lopputulos on putoaminen.

Juttua muokattu 10.5.2024 klo 13.24: Lisätty kuvia väliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle