Pelicansin jyräämän Rouenin Juho Tommila ei säästellyt sanojaan murskatappion jälkeen – "Häpeällinen esitys meiltä"

CHL / Haastattelu
Juho Tommila oli kärkkäänä kaukalossa ja sen laidallakin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Kaudella 2012–13 Liigassa debytoinut Juho Tommila on kerennyt koluta suomalaiset kaukalot läpikotaisin niin Lukon, Ässien kuin Sportinkin riveissä. 520 Liiga-ottelun jälkeen 31-vuotias puolustaja oli valmis kääntämään katseensa kauas Pohjois-Ranskaan.

Uusi koti löytyi lopulta Rouenista, joka tunnetaan muun muassa Ranskan kansallissankari Jeanne d´Arcista, mutta kiekkopiireissä myös kahdesta peräkkäisestä ranskanmestaruudesta sekä säännöllisistä vierailuista Mestarien liigassa.

Ranskalaisten tämän kauden CHL-taival päättyi alkusarjaan ja otteluun Lahdessa. Pelicans oli lopulta typerryttävän ylivoimainen lukemin 10–1. Itse ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisessä erässä, eikä siitä jäänyt seliteltävää myöskään vieraiden osalta.

Joukkueestaan eniten peliaikaa saanut Tommila ei säästellyt sanojaan kerratessaan ottelun tapahtumia.

– Häpeällinen episodihan tämä oli meiltä. Eihän tämä ole, mitä me olemme. Eikä tämä ole ranskalaista kiekkoilua ja sitähän tässä kuitenkin edustetaan. Kyllähän tänään oli sellainen touhu, että olisi tehnyt mieli vajota jonnekin tuonne kaukalon alle piiloon ihan koko porukalla, raatorehellinen Tommila tiivisti ottelun.

– Todella rankka ilta ja aika häpeällinen esitys meiltä.

Joukkue kokoontui ottelun jälkeen pitkään kokoukseen, jonka sisältöä Tommila ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin. Selvää oli kuitenkin, että keskustelun sävy oli poikkeuksellisen vakava ja suora. Rutinoitut puolustaja löysi kuitenkin tappion syvässä ikeessäkin keinot nousta paremmalle tasolle.

– Meidän jokaisen täytyy ottaa askel ja ruveta tehdä töitä tosissaan. Tänäänkin oli vaisua touhua kaikin puolin.

Tommilalla piti kiirettä Pelicansin paineistuksessa.
Kuva © Kari Koski - kari.koski@jatkoaika.com

Ranskan lämmössä ja vauhdissa

Aina kaudesta 2008–09 länsirannikolla kiekkoillut puolustaja löysi ehkä hieman yllättävänkin uuden suunnan uralleen maasta, joka ei yhdisty monen suomalaisen kiekkoseuraajan mielessä lajin huippumaihin.

Muutto Pohjois-Ranskaan oli lopulta looginen sattuman ja mielenkiinnon risteymä.

– Tuli tarjous ja totesin, että kuulostaa komialta. Kyllä minulla oli se ajatus, että jos on mahdollisuus lähteä ja asua ulkomailla, niin kokemustahan se tuo. Halusin mennä ja ajattelin, että nyt on hyvä paikka mennä.

Aivan yksin Tommila ei kuitenkaan joudu pärjäämään uudessa maassa ja vieraassa kulttuurissa. Joukkueessa pelaa myös vuosia Liigassa pelannut Oskari Setänen, jonka Tommila tuntee jo Lukon nuorisojoukkueista.

Vaikka voisi kuvitella, että jo juniorijoukkueissa tutustuneet pelaajat olisivat keskustelleet uudesta seurasta yhdessä, totuus oli kuitenkin kummallisempi yhteensattuma.

– Luin (Setäsen sopimuksesta Roueniin) jostain lehtileikkeestä, kun olin juuri tehnyt sopimuksen. Se oli hauska yhteensattuma!

"En ymmärrä, miksei ihmisiä Suomessa ja Ruotsissa kauheasti kiinnosta."

Vaikka Ranska onkin perinteinen kiekkomaa, sen paikallista lajikulttuuria ei juurikaan tunneta Suomessa. Tommilan mukaan ranskalaista kiekkokultturia olisi kuitenkin syytä arvostaa.

– Olen yllättynyt, että asiat hoituvat hienosti ja tekeminen on ammattimaista. Hyviä halleja on, mitä olen tähän mennessä päässyt käymään. Osassa peleissä on vauhtia ja meininkiä. Yleisö on hienosti mukana.

Rouen Dragons on yksi Ranskan merkittävimmistä ja väkevimmistä seuroista. Se on voittanut yhteensä 18 mestaruutta, mikä on toiseksi eniten Ranskan kiekkohistoriassa. Uusi kausi on kuitenkin lähtenyt nikotellen käyntiin. Dragons on voittanut vain kolme ottelua seitsemästä, minkä lisäksi CHL-otteluista on tullut kuusi tappiota lisää.

Suppeasta ottelumäärästä huolimatta Tommila on jo hahmottanut sarjan määritteleviä piirteitä itse pelaamisessa.

– Ehkä se ei ole niin strategista ja systemaattista kuin Suomessa. Isompi kaukalo tekee sen, että tilaa on enemmän, eikä (pelaaminen) ole välttämättä niin kamppailuherkkää kuin esimerkiksi Liigassa on.

Vaikka CHL-ottelut ovat sujununeet Dragonsilta mollivoittoisesti, Tommila suhtautuu hyvin positiivisesti Mestarien liigaan.

– Harmi kun (CHL) ei täällä Pohjoismaissa kiinnosta ihmisiä. Mielestäni se on hieno konsepti ja se tuo eloa. En ymmärrä, miksei ihmisiä Suomessa ja Ruotsissa kauheasti kiinnosta. Tuolla Keski-Euroopassa se kiinnostaa paljon enemmän.

Dragonsin tämänkertainen CHL-taival päättyi karvaaseen tappioon, mutta tulevaisuudessa kestomenestyjä ja sen suomalainen puolustaja saattavat saapua jälleen myös Suomeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle