JYP palaa tositoimiin

LIIGA / Ennakko
Jatkuuko JYPin tuska?
Kuva © Eriikka Hienola
Kaksi viikkoa liigapeleistä taukoa viettänyt JYP kohtaa Hippoksen perjantai-illassa nousukuntoisen Tapparan. Jyväskyläläisittäin suurin mielenkiinto kohdistuu työsulkuvahvistus Lars Ellerin debyyttiin. Tappara puolestaan hakee jatkoa vahvalle kaamosajan vireelleen.

Hurrikaanipaidat palaavat kahden viikon sarjatauon jälkeen liigakiekon pariin. JYP käytti pidennetyn maajoukkuetauon hyödyksi, sillä harjoittelun lisäksi joukkue vietti tauon aikana useita vapaapäiviä.

Jyväskyläläisten peli oli ennen taukoa sekaisin, ja JYPin valmennusjohto tarjosi pelaajille lääkkeeksi henkisen ja fyysisen tauon jääkiekosta.

JYPin kannalta sarjatauko tuli parhaimpaan mahdolliseen aikaan. Ennen maajoukkuetauon alkua jyväskyläläiset hävisivät neljä ottelua peräkkäin. Seitsemästä edellisestä ottelusta hurrikaaniryhmän saldo on murheelliset kuusi tappiota ja yksi voitto. Vankka sarjajohto suli käsiin loppusyksyn romahduksen myötä.

Vastaavasti Tappara lentää korkealla myötätuulessa. Viidestä edellisestä ottelustaan kirvesrinnat ovat voittaneet peräti neljä. Tappara näyttääkin selättäneen alkukauden vaikeudet. Samalla joukkue on löytänyt Jukka Rautakorven pelitavan ytimen.

Viimeisimpänä Tapparan kovuuden koki TPS, joka kaatui Hakametsässä tiistaina. Tappara-valmentaja Jukka Rautakorven mukaan Tappara liimasi ottelussa vastustajansa päätyseinään.

Löytääkö JYP pelirytmin?

Perjantai-illan kamppailussa ratkaisuasemaan nousee yksinkertaisesti se, pystyykö Tappara rikkomaan JYPin pelirytmin.

Alkukaudella JYP marssi suoraviivaisella pelityylillään voitosta voittoon. Pelien edetessä vastustajat oppivat purkamaan jyväskyläläisten kovan prässipelaamiseen. Samaan aikaan JYP yritti tuoda peliinsä enemmän kiekollisia elementtejä, minkä myötä joukkueen pelaaminen meni sekaisin.

JYPin viisikkopeli ei toiminut maajoukkuetauon jälkeen lainkaan. Kaukalossa pelaajat eivät tienneet, missä tilanteissa turvautua kiekkokontrolliin ja milloin taas painostaa vastustajaa perinteisen JYP-karvauksen turvin. Onkin mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan JYPin pelaamista on maajoukkuetauolla viety. Todennäköisesti Jyrki Aho on valinnut suoraviivaisemman tien.

Edellisten pelien ja pelityylien perusteella Tapparaa voidaan pitää jopa ottelun ennakkosuosikkina. JYPin karvauspelaaminen ohitetaan parhaimmin rauhallisella oman alueen syöttöpelillä. Tämä on myös kirvesrintojen vahvuus. Tappara on ottelusta toiseen purkanut vastustajan karvauksen maltillisesti ja huolellisesti.

Varmaa on, että Jukka Rautakorpi tietää lääkkeet JYPin ohittamiseen. Kotijoukkueen kannalta onkin oleellista, että JYP löytäisi alkukierroksilta tutun pelirytmin, jolloin Tappara olisi pakotettu rikkomaan. Kurimuksesta huolimatta jyväskyläläisten ylivoimapeli on toiminut kaiken aikaa erinomaisesti. Tasaviisikoin pelatessa Tappara on lähellä voittoa.

NHL-vahvistuksia kaukalossa - Eller debytoi

Molempien joukkueiden terveystilanne on erinomainen. JYPiltä maajoukkuetauolla vemppaosastoa miehitti ainoastaan Max Wärn, kun Mikko Kalteva toipui pelikuntoon maajoukkuetauon kynnyksellä. Wärn parantelee vammaansa vielä viikon verran, muutoin JYP pääsee otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla.

Tappara puolestaan lähtee otteluun ilman loukkaantumisrasitteita. Tamperelaisittain mielenkiintoisinta on nähdä maalivahtivalinta. Jyväskyläläisyleisölle tuttu Pekka Tuokkola on jäänyt kakkosmaalivahdin ruutuun Juha Metsolan vallattua ykkösvahdin tontin.

Molempien joukkueiden kokoonpanoissa nähdään myös työsulkuvahvistuksia. JYPin uusi NHL-hyökkääjä Lars Eller debytoi JYP-paidassa ja SM-liigassa. Eller aloittaa kotijoukkueen ykkösketjussa Ossi Louhivaaran ja toisen NHL-hyökkääjän, Rich Peverleyn, rinnalla.

Myös Tappara tarjoaa Hippoksen yleisölle kaksi NHL-vahvistusta. Kurtis Foster johtaa tamperelaisten puolustusta vakuuttavalla tavalla. Myös hyökkääjä Jannik Hansen on pelannut hyvin. Mikä tärkeintä, molemmat pelaajat istuvat Tapparan pelisysteemiin erinomaisesti.

Ei olisikaan ihme, mikäli jommankumman joukkueen työsulkuvahvistus ratkaisisi myös perjantai-illan kuuman kiekkomatsin.

 

Seuraa Heitä

Lars Eller #20 | Pittsburgh

Keskushyökkääjä

Montreal Canadiensin tanskalaishyökkääjää pelaa ensimmäisen ottelunsa SM-liigassa ja JYPissä. Saa heti paljon vastuuta ykkösketjussa. Onnistuuko muiden SM-liigan tanskalaisvahvistusten tavoin?

Aleksander Barkov #16 | Florida

Keskushyökkääjä

Barkov junioria ei voi hehkuttaa tarpeeksi. Ottelusta toiseen kaukalon seuratuin pelaaja ja syystä. Vahva jässikkä, joka on myös erittäin taitava. Pystyy panoksellaan ratkaiseman otteluita yksin..

» Lähetä palautetta toimitukselle