Vanhojen vihollisten kohtaaminen

LIIGA / Ennakko
Antti Erkinjuntin kausi on alkanut tahmeasti.
Kuva © Jarno Hietanen
Perinteisesti JYPin ja Tapparan kohtaamisista ei ole puuttunut sähköä. Viime kausina huolella kontannut Tappara ei ole ollut kummoinenkaan vastus, mutta tamperelaisryhmän uudelleensyntymisen myötä jännitteen voidaan olettaa palanneen vanhojen vihollisten välille.

Kuntokäyrät

Kauden avausvoittonsa jälkeen Tappara hävisi kaksi seuraavaa kamppailuaan. Tamperelaisten ylivoima ei toiminut, viisikkopelissä oli puutteita erityisesti syöttöjen laadussa ja muutamat pelaajat pelasivat selvästi alla tasonsa. Oulussa Tappara oli sen sijaan joukkue isolla J:llä dominoiden ottelua täydet 60 minuuttia ja vieden ansaitut pisteet.

Vierailija JYP on aloittanut kauden tehokkaasti häviten ainoastaan yhden kamppailun voittolaukauskisassa. Jyväskyläläiset pelaavat kurinalaista viisikkopeliä ilman suuria virheitä. JYP ei ole yhtä nimivahva kuin viime kaudella, mutta joukkue pelaa nimenomaan joukkueena tiiviisti. Jokainen pelaaja tietää oman ruutunsa, joskin tiettyjen pelaajien kohdalla valmennusprosessi on edelleen kesken.

Ratkaisun paikat

Ottelun avainkysymys kulminoituu siihen, pystyykö Tappara siirtämään Oulussa nähdyt otteet kotikaukaloon? Tamperelaisten viisikkopelaaminen oli parantunut huomattavasti ja erityisesti puolustuspelaaminen oli rautaa. Joukkue ei karvannut aggressiivisesti syvältä, mutta pelasi tiukkaa keskialueen trappia, johon Kärppien hyökkäykset pysähtyivät usein. Peli oli yksinkertaista, tehokasta ja voittavaa jääkiekkoa. Ei kaunista, mutta tällaisella pelillä tulee pisteitä jatkossakin.

Tapparalta puuttuivat kokoonpanosta Ville Nieminen ja Niclas Lucenius. Lisäksi Chris Connolly putosi pois alkulämmittelyn jälkeen. Perinteisesti voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta, joten päävalmentaja Jukka Rautakorvella riittää miettimistä pelaajavalinnoissa. Erityisesti tulisiko Oulussa nähty kakkosketju pitää nykyisessä muodossaan ja jos, niin toisiko Niemisen sijoittaminen aneemisesti pelanneeseen ykkösketjuun uutta virtaa.

JYPin tehokkuus on levännyt pitkälti kakkos- ja nelosketjun harteilla. Erityisesti Ramzi Abid on jatkuvasti vaarallinen kiekon kanssa. Nelosketjussa Jonne Virtanen on esittänyt isännän otteita varsinkin maalinedustapelissä. Tämä ketju on muutenkin jatkuvasti piikkinä vastustajien lihassa paitsi jarruketjuna, mutta myös luoden otteluissa useita vaarallisia maalipaikkoja.

Sen sijaan JYPin ykkösketju etsii vielä itseään. Max Wärn pelaa hyvällä asenteella, mutta Cory Quirk ei ole esittänyt mitään ihmeellisyyksiä. Myös Ossi Louhivaara on kaukana tasostaan. Varsinaisia mokia ei tule, mutta ykkösketjun oletusarvon mukaisia suorituksia ei tapahdu hyökkäyspäässä. JYPin johtoporras reagoi tilanteeseen hankkimalla joukkueeseen Stanley Cup -voittaja Rich Peverlyn Boston Bruinsista, mikä asettaa erityisesti Quirkin tilanteen vaakalaudalle. Quirkilla onkin näytön paikka ennen NHL-tähden saapumista joukkueen vahvuuteen.

JYPin kokenut runkomateriaali ja luotettava pelitapa takaavat sen, että jyväskyläläiset tulevat vähintäänkin pelaamaan kelpo ottelun. Jos Tappara kuitenkin onnistuu pitämään pakettinsa kasassa Oulussa nähdyllä tavalla, se ei välttämättä riitä pisteiden viemiseen Hakametsästä.

Kokoonpanot

Tapparan kokoonpanosta saattaa puuttua loukkaantumisen vuoksi Connolly. Niemisen räkätauti lienee jo parantunut. Luceniuksella saattaa olla muuten vain ongelmia murtua pelaavaan kokoonpanoon. Pekka Tuokkola jatkanee tamperelaisten maalilla.

JYPiltä poissa kokoonpanosta ovat pitkäaikaispotilaat Olli Malmivaara, Yohann Auvitu ja Antti Jaatinen. Tuomas Tarkki on pelannut toistaiseksi kauden kaikki ottelut, joten tolppien välissä saatetaan tiistaina nähdä Joni Myllykoski.

Seuraa Heitä

Antti Erkinjuntti #74 | RoKi

Laitahyökkääjä

Ykkösketjun laidassa pelaavan rovaniemeläisen tehot ovat jääneet vähäisiksi alkukaudesta. Yritystä löytyy, mutta viimeinen nälkä puuttuu. Joko pikkuhiljaa alkaisi maalijyvä osumaan kohdalle

Cory Quirk #24 |

Laitahyökkääjä

Ykkösketjun sentteri pelaa edelleen kiikaritehoilla. Onko SM-liigan taso liikaa jenkkihyökkääjälle? Paineita onnistua, sillä putoaminen alempiin ketjuihin tai mahdollisesti kokoonpanon ulkopuolelle saattaa konkretisoitua pian.

» Lähetä palautetta toimitukselle