Näyttäjiä ja näytönpaikkoja – Seuraa heitä alkavalla Liiga-kaudella

LIIGA / Artikkeli
Viime kauden maalikuningas on Kärppiä edustava Teemu Turunen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Jokainen liigakausi on täynnä monenlaisia tarinoita. Yksi joukkue taistelee itsensä tuskan ja kärsimyksen kautta pudotuspeleihin, toinen sulaa täydellisesti kevään lumien mukana ja kolmas voittaa mestaruuden. Tässä jutussa on listattuna kymmenen pelaajaa, joista varmasti muodostuu mielenkiintoisia hahmoja oman ja vastustajan joukkueen tarinoissa.

Teemu Turunen, Kärpät

Teemu Turunen oli viime kaudella runkosarjan maalikuningas. Hän pelasi runkosarjassa 60 ottelua, joiden aikana syntyi 30 maalia ja 27 syöttöä. 12 pudotuspelissä tehoiksi muodostui 7+7. Nähtäväksi kuitenkin jää, mihin Turunen pystyy, kun viime kaudella hänen aisaparikseen muodostunutta Ville Koivusta ei enää nähdä Kärppien riveissä.

Oiva Keskinen, Tappara

Oiva Keskinen on harvalle vieras. Keskinen on edustanut Suomea useissa juniorien kansainvälissä kisoissa ja pelaa nyt toista kautta Tapparan liigajoukkueessa. Jo ensimmäisellä kaudella pelejä kertyi runkosarjassa 54 ja pudotuspeleissä 16. Runkosarjassa syntyneet tehopisteet 7+20 olivat liigan tulokkaista neljänneksi parhaat. Myös plus-miinus-erotus on huimat 20, joka on tulokkaista paras. Keskisellä on ura vielä edessään, ja Columbus Blue Jacketsin varauksesta kuullaan varmasti vielä lisää.

Eemeli Suomi, Ilves

Eemeli Suomi on jo pitkään majaillut runkosarjan pelaajatilastojen kärkipäässä. Viime kaudella 58 ottelun tehopisteet 21+38 riittivät kolmanteen sijaan. Ilveksen kasvatti on myös hyvin vahvasti fanien rakastama hahmo ja johtaja.

Viljami Marjala, TPS

Ensimmäinen kunnollinen kausi Liigassa, 60 ottelua, tehopisteet 17+23. Viljami Marjalan luvut ovat todella vakuuttavia. Tulokkaista Marjala oli ylivoimainen ja 21-vuotias ei ole vielä saavuttanut koko potentiaaliaan. Buffalo Sabresin varaus on hyvinkin pian valmis siirtymään rapakon taakse.

Olof Lindbom, Pelicans

Tuleva kausi on ruotsalaisen Olof Lindbomin ensimmäinen kausi Liigassa. 24-vuotiaalla torjujalla on kuitenkin kokemusta HockeyAllsvenskanista, ECHL:stä ja AHL:stä. Viime kaudella Lindbom pelasi kuusi peliä AHL:ssä torjuntaprosentilla 91,6 ja 29 peliä ECHL:ssä torjuntaprosentilla 88,4. Vaikka ECHL on tasollisesti Liigaa alempana, se ei missään nimessä ole helppo sarja maalivahdille. Lindbomia on kuvailtu lahjakkaaksi ja monipuoliseksi maalivahdiksi, mutta nähtäväksi jää, mihin Lindbom pystyy Liigassa.

Ludwig Persson, Jukurit

Viime kaudella Mestiksessä huimat 10+45 tehopisteet tehnyt Ludwig Persson on todella lupaava ja kunnianhimoinen pelaaja. Perssonilla on voimassa oleva sopimus Washington Capitalsin kanssa, mutta peliaikaa NHL:ssä ei ole vielä kertynyt vyölle. Perssonin selvä tavoite on päästä NHL-kentille, ja jo olemassa olevan sopimuksen myötä se ei ole kaukaa haettua.

Ryan Lasch, Pelicans

Jo pitkän uran tehnyt Ryan Lasch on varmasti suurimmalle osalle jääkiekkofaneista tuttu. Yhdysvaltalainen ei loista maalitilastoissa, mutta syötöillä hän on onnistunut rakentamaan maalipaikkoja kerta toisensa jälkeen. Viime kaudella runkosarjassa 55 ottelun aikana syntyi 45 syöttöpistettä. Kun Lasch syöttää, maalivahdin kannattaa olla varuillaan. Ikää on kuitenkin kertynyt jo 37 vuotta, joka on ammattiurheilijalle paljon. Monet ovatkin pohtineet, kauanko miehessä vielä riittää virtaa.

Janne Naukkarinen, SaiPa

Nuorista lupauksista huomion arvoinen on myös Janne Naukkarinen. Naukkarinen pelasi viime kaudella SaiPan U20-joukkueessa kapteenina ja Liigassa kertyi 39 ottelua. Kuitenkin näiden otteluiden aikana syntyi 6+14 tehopisteet. Tulokkaista HPK:n Juuso Ketola pelasi kuusi peliä Naukkarista enemmän, mutta tehopisteitä syntyi kaksi vähemmän. Tulokkaiden pisteet per ottelu -tilastossa Naukkarinen ylsi neljännelle sijalle, jos vain yhden pelin pelannutta Akseli Mäkistä ei huomioida.

Stefanos Lekkas, KalPa

Yhdysvaltalainen Stefanos Lekkas osaa tehdä vastustajien pelistä vaikeaa. Viime kaudella torjuntaprosentti oli runkosarjassa 90,6 %. Tämä tilasto ei kuitenkaan kerro kaikkea Lekkaksen taidoista. Etenkin pudotuspeleissä mieheltä nähtiin suorastaan upeita pelastuksia, joihin harva olisi pystynyt. Sen lisäksi liigadatan xG- ja päästetyt maalit -tilastoja vertaillessa voidaan todeta, että KalPan maalivahdeista Lekkas oli ehdottomasti paras. Hänen parhaat suorituksensa ovat varmasti vielä edessä ja nähtäväksi jää, millainen huippuvahti hänestä vielä kehittyy.

Arttu Tuomaala, Kiekko-Espoo

Yksi ensi kauden mielenkiintoisimmista seurattavista on koko Kiekko-Espoon joukkue. Nähtäväksi jää singahtaako joukkue heti takaisin Mestikseen vai taisteleeko se Liigan kärkisijoista. Viime kaudella Kiekko-Espoon paras pistemies oli Arttu Tuomaala tehopistein 19+21. Tuomaala saa tulevalla kaudella rinnalleen useita Liigassa pitkään pelanneita pelaajia, jotka voivat tuoda hänestä potentiaalin vielä enemmän esiin tai hukuttaa Tuomaalan varjoonsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle