Kuva © Juuso Koro

Tätä tilastoa et muualta näe: Liigan eniten rikotut pelaajat − Katso yli 150 pelaajaa kattava joukkuekohtainen listaus

Artikkeli
Vaikka Liigan tilastot ovat nykypäivänä kattavat, yhtä kiinnostavaa seikkaa ei tilastoida. Nimittäin pelaajia, jotka tuottavat eniten rangaistuksia vastustajalle. Jatkoaika listaa jälleen jokaisen joukkueen eniten rikotut pelaajat.

Liiga-kauden aikana joukkueet pelaavat yhteensä 424 ottelua. Runkosarjan otteluissa vihellettiin tällä kaudella 3573 rangaistusta. Tilaston eniten rikotuista pelaajista pystyi koostamaan vain katsomalla tallenteilta jokaisen ottelun kaikki rangaistuksen tuottaneet rikkeet. Lopputuloksena on lista joukkueiden ja koko Liigan eniten rikotuista pelaajista. 

Kauden kärkikymmeniköstä julkaistiin artikkeli jo aikaisemmin viikolla: mikäli vain kirkkain kärki kiinnostaa, kyseisen artikkelin löydät täältä. Viime kaudella vastaava tilasto julkaistiin jo helmikuun aikana. 

Rangaistuksien kohdalla kauden ehdottomasti suurin teema oli kypäriin liitetty kokomaski, akvaario. Ne toisaalta vähensivät arpomista korkeiden mailojen kohdalla, mutta vastaavasti pelin intensiteetti laski, mikä näkyi vähentyneiden väkivaltaisuusjäähyjen määrässä. 

HIFK

YV% 22,34, YV-kertoja 197, YV-maalit 44

HIFK:lta jäi runkosarjassa kymmenen ottelua pelaamatta koronaviruksen vuoksi. Osittain sen vuoksi helsinkiläisten lukemat jäävät roppakaupalla koko Liigan korkeimmista, mitä tulee jäähyjen määriin sekä yksilö- että joukkuetasolla. 

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Alex Broadhurst 45 14
Anton Lundell 26 13
Joonas Lyytinen 34 13
Mikko Kousa 49 12
Micke Åsten 36 11
Miro Väänänen 43 11
Sebastian Dyk 48 11
Juha Jääskä 40 9
Jere Sallinen 45 7
Ville Varakas 47 7

Yksilötasolla parhaassa tahdissa oli Anton Lundell, jonka tahti täydellä kaudella olisi johtanut kärkikymmenikköön. Nuori sentteri pystyi kuitenkin pelaamaan alle puolet otteluista erilaisten maajoukkue-edustuksien ja karanteenien vuoksi. 

Helsinkiläisten ylivoima oli Liigassa toiseksi tehokkainta Pelicansin jälkeen. Yksilötasolla tehokkaimpia pelaajia olivat 28 pisteestään peräti 19 ylivoimalla nakutellut Mikko Kousa. 

Kousa lukeutuu joukkueen eniten rikottuihin pelaajiin, mutta puolustaja otti myös HIFK:sta eniten rangaistuksia. 12 hankitun ylivoiman vastapainona oli 17 pikkukakkosta Kousalle itselleen.

Mitä rikottuihin pelaajiin tulee, yhtä lailla oleellista listan nimien kanssa ovat sieltä puuttuvat pelaajat. Kesken kauden pelikuntoon päässyt Henrik Borgström ehti pelaamaan 30 ottelua, mutta häntä rikottiin rangaistuksen arvoisesti vain neljästi. 

HPK

YV% 21,70, YV-kertoja 212, YV-maalit 46

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Jere Innala 42 32
Tommi Tikka 49 25
Valtteri Puustinen 51 16
Kristjan Kombe 51 16
Elmeri Eronen 55 15
Miro Ruokonen 55 13
Juuso Ikonen 57 11
Petri Kontiola 55 11
Markus Nenonen 57 9
Ossi Ikonen
Joona Monto
52
57
8

Hämeenlinnan Pallokerhon Jere Innala oli koko Liigan eniten rikottu pelaaja. Kaikkiaan Innalaa kohdeltiin kaltoin 32 kertaa, mikä on viisi rikettä enemmän kuin listalla lähimmillä uhkaajilla, TPS:n Josh Kestnerillä ja Markus Nurmella. 

Innala oli kärkipaikalla myös yksittäisissä otteluissa vihelletyissä rangaistuksissa, kun 30. lokakuuta HIFK:ta vastaan pelatussa ottelussa vuorollaan vuorollaan Miro Väänänen, Joonas Lyytinen, Rony Ahonen ja Anton Lundell kohtelivat hyökkääjää kaltoin. 

Vikkeläliikkeinen hyökkääjä pääsi myös itse nauttimaan työnsä hedelmistä, sillä viimeisteli joukkueestaan eniten maaleja ylivoimalla ja oli Petri Kontiolan ja Elmeri Erosen jälkeen HPK:n tehokkain ylivoimapelaaja. 

Joukkueen sisäisessä tilastossa kakkospaikalle ylsi Tommi Tikka. Tikan kohdalla ero hankittujen ja otettujen rangaistuksien välillä oli kuitenkin pienempi. Siinä missä Innala otti itse vain 16 pikkukakkosta, Tikan saldo oli 22. Listan yllättävimpänä nimenä voi pitää Kristjan Kombea, joka rajallisella vastuulla ehti moneen mukaan. 

Ilves

YV% 22,34, YV-kertoja 197, YV-maalit 44

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Eemeli Suomi 52 24
Arttu Ruotsalainen 19 16
Tuomas Salmela 53 14
Santeri Hatakka 44 13
Miro Nalli 46 13
Roby Järventie 48 12
Matias Maccelli 51 12
Ville Meskanen 48 11
Panu Mieho 36 10
Antti Saarela
Eetu Päkkilä
Kalle Maalahti
47
49
51
9

Ilveksen sisäisen tilaston kärkikaksikko ei yllätä, vaikka Arttu Ruotsalainen ei pelannutkaan kuin vajaan kolmasosan koko runkosarjasta. Ottelumäärään suhteutettuna nykyään Buffalo Sabresissa pelaava Ruotsalainen keikkui koko listan kärjessä. Eemeli Suomi puolestaan mahtui koko Liigan kärkikymmenikköön.

Sen sijaan yllättävämpinä niminä voi pitää listan seuraavia nimiä. Tuomas Salmela ei ole tehnyt itsestään isoa numeroa, mutta tästä näkymättömästä tilastosta torniolaislähtöisen puolustajan arvon ymmärtää. Valtaosa 25-vuotiaan Salmelan aiheuttamista jäähyistä on seurausta rohkeasta kiekollisesta pelaamisesta omalla puolustusalueella. Ennen nimimiehiä listalle mahtuvat vielä Santeri Hatakka sekä Miro Nalli.

Jos vertailee hankittujen ja otettujen rangaistusten suhdetta, negatiivisesti esiin nousee Jarkko Parikan nimi. Maajoukkuerinkiin kuuluva puolustaja on ottanut itse 16 kahden minuutin rangaistusta, kun häntä on rikottu vain kertaalleen.

Ylivoiman pistepörssin kärkinimiksi nousevat samat nimet kuin rikottujen listan kaksi piikkipaikkaa. Suomen 19 tehopistettä riittää hyviin sijoituksii jo koko Liigan mittapuulla, mutta suhteessa ottelumäärään Ruotsalaisen 19 ottelussa keräämät 9+6=15 on vieläkin hurjempi tahti ja kovin lukema Pelicansin Ryan Laschin jälkeen.

Jukurit

YV% 14,57, YV-kertoja 199, YV-maalit 29

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Ville Leskinen 43 17
Henri Nikkanen 47 15
Anssi Löfman 54 13
Joachim Rohdin 55 12
Teemu Henritius 56 12
Otto Mäkinen 47 11
Teemu Pulkkinen 47 10
Mikko Kokkonen 50 10
Jesper Piitulainen
Simon Stransky
46
46
9
9
Axel Rindell
Aleksandr Jakovenko
47
55
9
9

Jukurien erikoistilannepelaaminen jätti sekä määrällisesti että laadullisesti rutkasti toivomisen varaa. Jukurit sai Liigan neljänneksi vähiten ylivoimamahdollisuuksia ja onnistumisprosentti oli vaivainen 14,57. Noiden kahden lukeman yhtälönä Jukurit viimeisteli vain 29 maalia ylivoimalla, mikä oli Liigassa vähiten yhdessä SaiPan ja Sportin kanssa.

Heikot lukemat näkyvät myös yksilöiden kohdalla. Ylivoimien pistepörssissä Jukurien paras pelaaja oli 41. sijalle jäänyt Aleksandr Jakovenko, jonka saldo oli kaksi maalia ja yhteensä kaksitoista tehopistettä. Jakovenko oli myös joukkueen ainoa pelaaja, joka pystyi rikkomaan kymmenen pisteen rajapyykin.

Eniten ylivoima-aikaa joukkueelleen hankkineiden pelaajien listalla ei ole varsinaisia yllätyksiä. Ville Leskinen oli koko kauden mitalla ykkösnimi, mutta Henri Nikkasen nousujohteinen kausi näkyi myös tässä tilastossa, sillä valtaosa hänen merkinnöistään tuli kevätkauden puolella. Nikkasella myös otettujen ja hankittujen rangaistusten suhdeluku oli vahvasti positiivinen, sillä sentteri itse istui vain kuusi kaksiminuuttista.

Jos Nikkanen oli listalla positiivisin nimi, samaa ei voi sanoa Santeri Salmelasta, joka miehitti rangaistujen aitiota 19 kertaa, kun pelaajaan itseensä kohdistettiin vain neljä rikettä.

JYP

YV% 15,57, YV-kertoja 212, YV-maalit 33

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Jani Tuppurainen 59 22
Jerry Turkulainen 57 17
Patrik Puistola 50 14
Valtteri Kakkonen 53 13
Robert Rooba 59 12
Miska Siikonen 25 11
Samuel Helenius 54 11
Brad Lambert 46 10
Severi Lahtinen 40 9
Aleksi Salonen
Jarkko Immonen
53
59
9

JYPin kausi oli alusta loppuun tuskaista taivallusta, eikä erikoistilannepelaamisen merkitystä sovi väheksyä kokonaisuudessa. JYPin ylivoima oli Liigan toiseksi huonointa, joten hyöty neljänneksi suurimmasta ylivoimien määrästä jäi käyttämättä.

Jyväskyläläisteen rikotuimman pelaajan tittelistä kilpailivat Jani Tuppurainen sekä Jerry Turkulainen. Molemmat pelasivat JYPissä suuressa roolissa, mutta jäähyjen kohdalla oli selvä ero. Siinä missä Turkulainen pakotti vastustajat rikkomaan nopeilla suunnanmuutoksillaan, Tuppurainen kokeneena konkarina altisti itsensä tilanteisiin, joissa vastustajien rikkeiden todennäköisyys kasvoi suuremmaksi.

Ylivoimalla paras pistemies oli hirmuvireeseen äitynyt Robert Rooba, joka mätti 30 maalistaan kolmetoista ylivoimalla. Rooba ei kunnostautunut rikotuimpien pelaajien joukossa, mutta visiitin rangaistusaitioon virolaishyökkääjä teki 17 kertaa.

Ylivoimapörssissä Rooban lähimmät haastajat olivat juurikin Turkulainen ja Tuppurainen. Tehokkain puolustaja oli Anttoni Honka.

KalPa

YV% 14,29, YV-kertoja 224, YV-maalit 32

ENITEN RIKOTUT PELAAJAT
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Juuso Könönen 54 24
Balazs Sebok 56 23
Tuomas Vartiainen 56 14
Kim Nousiainen 54 13
Aleksi Klemetti 48 12
Kai Kantola 57 12
Jesper Mattila 58 12
Aapeli Räsänen 58 12
Miikka Pitkänen 41 11
Henri Knuutinen
Mikael Seppälä
25
52
9
9

KalPan nousua runkosarjan kärkikuusikkoon voi pitää jopa pienoisena yllätyksenä, sillä joukkueen ylivoimapeli yskähteli kauden aikana valtavasti. Koko kauden onnistumisprosentti oli vain 15,57, kun toiseksi huonoimmalla kärkikuusikkoon yltäneellä joukkueella (TPS) vastaava lukema oli 20,35%. Kauden loppu sujui paremmin, mutta tilastollisesti vain joitain prosenttiyksikköjä.

KalPa oli yksi joukkueista, joissa eniten ylivoima-aikaa joukkueelleen raataneet pelaajat eivät päässeet nauttimaan ensimmäisten joukossa työnsä tuloksista ylivoima-ajan muodossa. Juuso Könönen pelasi ylivoimalla rapiat 76 minuuttia, kun kärkimiehet pelasivat lähemmäs 200 minuuttia. Toki Könöseltä jäivät myös parhaat tilaisuudet käyttämättä, sillä 76 minuutin saldo oli vain kaksi osumaa.

Kuopiolaisten tehokkaimpia ylivoimapelaajia olivat samat tehot 3+9 keränneet Balasz Sebok sekä Miikka Pitkänen. Sebok oli myös kuopiolaisten toiseksi rikotuin pelaaja. Varsinaisia yllätyksiä KalPan listalta ei löydy, ellei laske sellaiseksi esimerkiksi Alexander Ruutun kolmen rikkeen määrää.

KooKoo

YV% 18,06, YV-kertoja 216, YV-maalit 39

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Teemu Engberg 54 21
VIlmos Gallo 55 20
Christian Thomas 32 15
Kasper Björkqvist 44 14
Toni Suuronen 44 12
Ahti Oksanen 53 12
Erik Karlsson 55 12
Samuli Ratinen 48 11
Joonas Oden 45 10
Aleksi Ainali 53 10

Jos sijoittuu sekä ylivoiman tehokkuudessa että ylivoimakerroissa sijoille kuusi ja kahdeksan, voi erikoistilannepelaamista luonnehtia keskinkertaiseksi. 

KooKoon terävimpiä syömähampaita olivat tehopelaajat Ahti Oksanen (ylivoimalla 5+13=18) sekä Kyle Platzer (3+14=17) sekä viivalla aivan uuteen kukoistukseen noussut Arttu Pelli (3+9=12). Trio ei kuitenkaan ollut keskeisessä asemassa ylivoimien hankkijoina, sillä kolmikkoa rikottiin yhteensä vain 21 kertaa. 

Yhtä monta kertaa vastustajille jäähyjä aiheutti HIFK:sta siirtynyt Teemu Engberg, joka ei puolestaan päässyt nauttimaan muille tarjoilemistaan hedelmistä. Lähes täyden runkosarjan pelannut nuori hyökkääjä pääsi pelaamaan ylivoimalla vain reilut kuusi minuuttia. 

Kärpät

YV% 16,13, YV-kertoja 186, YV-maalit 30

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Jari Sailio 47 23
Tuukka Tieksola 37 13
Radek Koblizek 41 13
Jesse Puljujärvi 16 12
Libor Sulak 45 12
Jussi Jokinen 51 11
Julius Hermonen 41 10
Aleksi Mustonen 51 10
Cody Kunyk 53 9
Otto Karvinen
Mika Pyörälä
50
56
7

Kukapa olisi ennen kauden alkua uskonut, että Kärpät tekee vain 30 ylivoimamaalia, kun koko Liigan pienin saldo oli 29. Suurimmat ongelmat eivät olleet itse ylivoimatehokkuudessa, vaan niiden määrässä. Oululaiset pääsivät pelaamaan ylivoimalla 186 kertaa, luku oli sarjan pienin. 

Oululaisten ylivoimaisesti rikotuin pelaaja oli Jari Sailio, mutta hänen kohdallaan kääntöpuolella oli lukuisat yhtäaikaiset jäähyt ja määrä, jonka kokenut ärsyttäjä otti itse rangaistuksia. Jos Sailiota rikottiin kaikkiaan 23 kertaa, hän itse vietti 22 hetkeä pikkukakkosen äärellä. 

Alkukauden Kärpissä pelanneen Jesse Puljujärven keräämä saldo oli kiitettävä, sillä nykyisin Edmonton Oilersissa viilettävä hyökkääjä mahtui oululaisten listan kärkinelikkoon, vaikka pelasi vain 16 ottelua. 

Kärppien tehokkaimmat ylivoimapelaajat olivat Cody Kunyk, Jussi Jokinen sekä Ludwig Byström. 

Lukko

YV% 21,89, YV-kertoja 233, YV-maalit 51

eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Sebastian Repo 58 23
Aleksi Saarela 43 20
Julius Mattila 60 17
Kristian Pospisil 39 14
Robin Press 58 14
Pavol Skalicky 55 13
Eetu Koivistoinen 59 13
Daniel Audette 60 13
Heikki Liedes 60 13
Jonne Tammela
Mikko Petman
53
56
11

Runkosarjan voittoon kirmannut Lukko oli mallioppilas myös erikoistilannepelaamisessa. Joukkue ei ollut tehokkain viimeistelijä, mutta ylivoimakertoja se keräsi enemmän kuin kukaan muu. 

Ei ole siis suuri yllätys, että raumalaisten riveissä pelasi myös Liigan toiseksi tehokkain ylivoimapelaaja ja tehokkain puolustaja. Daniel Audette tehtaili puolet kauden 50 pisteestään ylivoimalla. Robin Press jäi Audettesta vain kahden pisteen päähän. 

Lukon rikotuimpia pelaajia olivat Sebastian Repo sekä Aleksi Saarela. Repo oli tilastossa edellä, mutta suhteessa ottelumäärään Saarela oli edellä. Jälkimmäistä rikottiin kauden aikana kahdesti myös rangaistuslaukauksen arvoisesti. 

Raumalaisten riveissä tehtiin ennätyksiä myös otettujen jäähyjen osalta, sillä Miska Kukkosen jäähy yhdeksässä peräkkäisessä ottelussa oli kauden pisin putki. Kaikkiaan Kukkonen istui kauden aikana 23 rangaistusta, mikä oli sarjan kolmanneksi eniten. 

Pelicans

YV% 23,14, YV-kertoja 229, YV-maalit 53

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Iikka Kangasniemi 41 20
Miika Roine 57 19
Hannes Björninen 49 18
Ryan Lasch 26 15
Aleks Haatanen 45 14
Rudolf Cerveny 56 14
Valtteri Merelä 57 14
Sakke Hämäläinen 58 12
Juuso Jämsen 27 10
Miro-Pekka Saarelainen 22 9

Pelicans oli kauden mallioppilas ylivoiman saralla. Ilman 23,14 prosentin varmuudella viimeistellyttä ylivoimaa lahtelaiset tuskin olisivat yltäneet runkosarjassa kärkikuusikkoon.

Ylivoiman priimusmoottorina toimi Ryan Lasch, joka sijoittui Liigan ylivoimapörssin kolmannelle sijalle, vaikka pelasi vain 26 ottelua. Kaikkiaan Lasch teki 37 pisteestään 24 ylivoimalla. Jenkkihyökkääjän lisäksi alkukauden Pelicansissa pelannut Oskari Laaksonen kunnostautui ylivoimalla tehden niiden aikana 75 prosenttia pisteistään.

Tehokkuuden lisäksi Pelicans pääsi pelaamaan myös runsaasti ylivoimaa. Mahdollisuuksia joukkueelle siunaantui 229, mikä oli Lukon ja TPS:n jälkeen kolmanneksi eniten. Ylivoimamaaleja Pelicans teki siis kaikista joukkueista eniten.

Joukkueen eniten rikottuina pelaajina kunnostautuivat myös joukkueen tähtipelaajat. Varsinkin ottelumäärään suhteutettuna Lasch, Hannes Björninen ja Iikka Kangasniemi esiintyivät edukseen. Vastuuseen nähden yllättävinä niminä voi pitää Aleks Haatasen ja Juuso Jämsenin sijoituksia joukkueen sisäisen listauksen kärkikymmenikössä.

SaiPa 

YV% 13,55, YV-kertoja 214, YV-maalit 29

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Veikko Loimaranta 50 20
Tomas Zaborsky 53 18
Jaakko Lantta 49 17
Ville Petman 40 15
Elmeri Kaksonen 49 14
Micke Saari 53 14
Mario Grman 53 14
Matias Mäntykivi 43 11
Ville Vainikainen 35 10
Simo-Pekka Riikola
Markus Koko
46
50
9
9

Jos edellä mainittu Pelicans oli lähes kaikilla mittareilla Liigan paras ylivoimajoukkue, SaiPa edustaa toista ääripäätä. Tilaisuuksia joukkue sai kohtalaisesti, mutta tehot jäivät piippuun ja lopputuloksena SaiPa jakoi vähiten ylivoimamaaleja tehneen joukkueen synkkää varjoa yhdessä Sportin ja Jukurien kanssa.

Joukkueen tehokkain oli Tomas Zaborsky 19 pisteellään, mutta slovakkihyökkääjän taustalle jäi ammottava aukko. Kovin odotuksin Lappeenrantaan palannut Jarno Koskiranta pelasi yli 210 minuuttia ylivoimaa, mutta pistesarake karttui vain 12 pisteellä.

Koskirannan kanssa saman verran pisteitä tehtaili yllätysnimi Veikko Loimaranta, joka sai vastuuta puolet konkarisentteriä vähemmän. Loimaranta oli myös Sputnikien rikotuin pelaaja. EVU-kasvatti nousi jo viime kaudella pienestä vastuusta huolimatta joukkueen kärkikymmenikköön ja nyt rohkea kiekollinen pelaaminen ja ahtaisiin rakoihin ajaminen palkittiin listan kärkipaikalla.

Puolustaja Mario Grman sijoittui Liigan puolustajien listalla hyville sijoille, mutta vastapainona hän oli myös pelaaja, jolle vihellettiin kauden aikana eniten kahden minuutin rangaistuksia.

Sport

YV% 15,43, YV-kertoja 188, YV-maalit 29

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Jesse Paukku 53 19
Sebastian Stålberg 54 19
Roope Talaja 41 14
Aaro Vidgren 53 11
Erik Riska 53 10
Juho Tommila 53 10
Valtteri Viljanen 47 10
Michael Keränen 27 8
Niclas Lucenius 50 8
Stuart Percy 50 8

Sportia ei voi kehua vakaaksi erikoistilannejoukkueeksi, sillä vaasalaisilla oli pudotuspeleihin yltäneistä joukkueista huonoin ylivoimaprosentti. Kun myös ylivoimatilaisuuksia herui Kärppien jälkeen vähiten, yhtälö vähiten ylivoimamaaleja tehneenä joukkueena ei ole yllättävä.

Ylivoiman kärkinimi oli hieman yllättäen Turo Asplund, ennen Jesse Paukkua ja Sebastian Stålbergia. Asplund oli kuitenkin joukkueesta ainoa, joka mahtui ylivoimapörssissä viidenkymmenen parhaan joukkoon.

Paukku ja Stålberg olivat myös vaasalaisten eniten rikotut pelaajat. Kaksikon takana Roope Talaja miehitti kolmatta sijaa, mutta hänen perässään tulee pienemmän profiilin pelaajia, kuten Aaro Vidgren.

Kärkikymmenikköön eivät puolestaan mahtuneet Janne Keräsen tai Mika Partasen kaltaiset nimet. Vaikka kaksikko pelasi vajaan kauden, heidän kohdallaan olisi ollut lupa odottaa myös suurempia lukemia, sillä molemmat ovat kiekollisena vahvoja pelaajia ja tykkäävät haastaa vastustajien puolustajia.

Tappara 

YV% 21,82, YV-kertoja 220, YV-maalit 48

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Kristian Tanus 54 23
Jiri Smejkal 48 13
Patrik Virta 56 13
Charles Bertrand 59 12
Anton Levtchi 49 11
Sami Moilanen 51 11
Jukka Peltola 52 11
Jarkko Malinen 55 11
Ben Blood 35 10
Otto Rauhala 55 10

Kauden alussa Tapparallan ylivoima ei herättänyt huomiota, mutta runkosarjan viimeisen kolmanneksen aikana kirvesrinnat olivat kuuminta kastia.

Kristian Kuusela voitti joukkueen sisäisen ylivoimapörssin selvällä marginaalilla. Kaikkiaan Kuusela keräsi 21 pistettä, kun lähimmäksi uhkaajaksi nousseen Anton Levtchin sarake jäi lukemiin 12.

Rikottujen pelaajien kohdalla ylhäisessä yksinäisyydessään oli koko Liigan mittapuullakin kymmenen kärkeen kammennut Kristian Tanus, jota rikottiin kymmenen kertaa enemmän kuin listan toisella ja kolmannella sijalla olleita Patrik Virtaa ja Jiří Smejkalia.

Virran kohdalla jaettua kakkospaikkaa himmentää miehen itsensä ottama rangaistusten määrä. 13 aiheutetun rangaistuksen ohella hyökkääjä ehti itse kuluttaa jäähyaition penkkiä peräti 21 kertaa, mikä oli koko Liigan hyökkääjistä neljänneksi eniten.

TPS 

YV% 20,35, YV-kertoja 231, YV-maalit 47

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Markus Nurmi 46 27
Josh Kestner 59 27
Ruslan Ishakov 54 25
Lauri Pajuniemi 48 20
Tibur Ibragimov 51 12
Topias Haapanen 47 10
Eemil Viro 53 10
Juuso Pärssinen 55 9
Juhani Jasu 59 8
Hannu Kuru
Ruben Rafkin
46
48
7

Kauden aikana eniten ylivoimalla pelannut joukkue oli TPS. Ei siis ole yllättävää, että myös rikotuimpien pelaajien listalla on suuria lukemia.

Koko Liigan kärkikymmenikköön mahtui kolme turkulaispeluria, kun Markus Nurmi, Josh Kestner ja Ruslan Ishakov kiilasivat kaikki listalle. Heidän perässään myös Lauri Pajuniemi rikkoi 20 aiheutetun rangaistuksen rajapyykin.

Kvartetin taustalla määrät eivät olleet enää huomiota herättäviä, mutta nimet sitäkin yllättävämpiä. Topias Haapanen tai Eemil Viro eivät ole sarjan tunnetuimpia pelaajia, mutta sitäkin tärkeämpiä palasia turkulaisryhmässä.

Joukkueen tehokkain ylivoimapelaaja oli Kestner. Jenkkihyökkääjä sijoittui Liigan ylivoimapörssissä viidenneksi. Hänen perässään Juuso Pärssinen nappasi toisen sijan joukkueen sisällä.

Ässät

YV% 20,35, YV-kertoja 231, YV-maalit 47

Eniten rikotut pelaajat
Pelaaja Ottelut Aiheutetut
jäähyt
Nicolai Meyer 53 25
Niko Kivelä 38 15
Jasper Lindsten 44 15
Atte Mäkinen 42 14
Roni Hirvonen 54 14
Jouka Juhola 40 11
Kasper Kotkansalo 58 11
Peter Tiivola 37 9
Jakob Stenqvist 57 9
Niklas Appelgren 38 8

Ässien ylivoimapeli oli koko kauden mitalla keskinkertaista ja porilaiset tehtailivat yhdeksänneksi eniten ylivoimaaleja, joita syntyi kaikkiaan 37.

Ilman Sebastian Wännströmiä tilasto olisi ollut vieläkin synkempi, sillä maalipörssin voittanut ruotsalaishyökkääjäviimeisteli kaikkiaan 13 osumaa, mikä sekin oli Liigan kärkilukemat.

Wännström osallistui talkoisiin juuri maalien muodossa, sillä hankittujen ylivoimien listauksessa hän ei yltänyt kärkipaikoille viidellä tikillään. Sen sijaan Nicolai Meyer kunnostautui juuri tällä osastolla. Koko sarjan kärkikymmenikköön mahtunut tanskalainen keikkui syyskaudella jopa eniten rikottuna pelaajana, mutta kevätkaudella rikkeitä vihellettiin vähemmän.

Listan kärkiviisikkoon kivunnut Roni Hirvonen keräsi kiitettävän määrän rikkeitä, mutta toisaalta nuori hyökkääjä oli myös koko Liigan eniten kahden minuutin rangaistuksia jäähyaitiossa päivystänyt hyökkääjä.

» Lähetä palautetta toimitukselle