Tapparan pelaaja-arviot 2018-19: Leveä onnistujien rintama ja vahva rutiinitaso siivittivät kestomenestyjän pronssille

LIIGA / Artikkeli
Tapparan kausi päättyi jälleen mitalijuhliin.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara lähti kauteen jälleen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Siitä huolimatta otteet ailahtelivat kauden aikana paikoitellen rajustikin ja pelitapaa hiottiin vielä vuodenvaihteen jälkeen, mutta lopputuloksena oli kuitenkin runkosarjan toinen sija. Pudotuspeleissä finaaliputki katkesi, mutta joukkue nappasi kuitenkin himmeimmät mitalit menestysputkensa jatkoksi.

Maalivahdit

8
Christian Heljanko
47. 90,27, 2,43
Nuoresta Heljangosta tuli Tapparan ykkösvahti Dominik Hrachovinan lähdettyä KHL:ään. Ensimmäistä kertaa urallaan ykkösvahdin vastuuta Liigatasolla kantanut Heljanko suoriutui tehtävästään pääosin puhtain paperein, vaikka kauden aikana otteissa näkyi myös muuta joukkuetta vaivannut vuoristoratamaisuus. Kauden aikana hyvän ja huonon päivän välinen ero kuitenkin kaventui ja hyvä rutiinitaso löytyi juuri oikeaan aikaan, sillä pudotuspeleissä Heljanko oli lähes erinomainen. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.
9
Niklas Bäckström
15. 92,10, 1,73
Kokenut ja käytännössä kaiken nähnyt Bäckström tuli Tampereelle pienoisen kohun ja ihmetyksen saattelemana, mutta lopulta kausi ja todennäköisesti myös koko upea ura päättyi mitalijuhliin. Pelasi runkosarjassa yhteensä 15:ssä ottelussa ja merkkautti tilastoihin lukemat, jotka olivat yhdet parhaista koko pitkän uran aikana (torjuntaprosentti 92,10, päästettyjen maalien keskiarvo 1,73 yms.). Teki paljon töitä pitääkseen itsensä pelikunnossa ja oli mies paikallaan aina tilaisuuden saatuaan. Pudotuspeleissä vastuuta kertyi vain yhdessä ottelussa, mutta olisi runkosarjassa nähtyjen otteidensa perusteella ansainnut enemmänkin.

Puolustajat

8,5
Teemu Suhonen
13. 3+5=8 +7
Suhonen tuli Tapparaan helmikuun alussa lainasopimuksella Jukureista. Kiekollisen puolustajan hankinta tuli ajankohtaiseksi, kun Otso Rantakari loukkaantui. Suhonen paikkasikin Rantakarin jättämän aukon erinomaisesti ja osoittautui todelliseksi täsmävahvistukseksi, sillä hyökkäyspään tehojen lisäksi myös oman pään pelaaminen oli pääosin kunnossa. Pudotuspelivauhdissa pysymisessä oli kuitenkin ajoittain haasteita, mutta sitä selittää aiempi kokemattomuus Liigan ratkaisupeleistä. Jatkaa Tappara-paidassa myös ensi kaudella.
8
Valtteri Kemiläinen
57. 10+21=31 +12
Vaikean viime kauden jälkeen Kemiläinen onnistui nostamaan tasoaan ja kirjautti uransa ennätyspisteet liigatasolla. Kiekollisista ominaisuuksistaan tunnetun Kemiläisen suurimmat kehityskohteet löytyvät edelleen oman puolustusalueen pelistä, mutta myös sillä saralla jyväskyläläislähtöinen puolustaja onnistui parantamaan peliään päättyneellä kaudella. Tasonnosto ja hyvät otteet tuottivat lopulta myös jatkosopimuksen Tapparaan.
8
Toni Utunen
43. 1+1=2 +5
Tapparan tulevaisuuden lupauksiin kuuluva Utunen pelasi ensimmäisen lähes täyden kautensa aikuisten tasolla. Kauden aikana rooli vaihteli paikasta pelaavassa kuusikossa seitsemänneksi puolustajaksi, mutta kaiken kaikkiaan vastuuta irtosi kuitenkin mukavasti varmojen otteidensa ansiosta. Ehti liigakauden ohessa myös kipparoimaan nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.
8
Tuukka Mäntylä
49. 1+12=13 +3
Ulkomaan kierrokseltaan jälleen Tapparaan palannut Mäntylä esitti perusvarmaa peliä läpi kauden. Kovista taklauksistaan ja vahvasta vääntövoimastaan tunnetun puolustajan pelityyli herätti tuttuun tyyliin niin ihastusta kuin vihastustakin, mutta ennen kaikkea kokenut Mäntylä osoitti olevansa Tapparalle edelleen arvokas. Yllätti positiivisesti myös hyökkäyspäässä iskemällä ensimmäiset pudotuspelimaalinsa Liigassa 12 vuoteen. Vääntää Tapparan alakerrassa myös ensi kaudella.
7
Aleksi Elorinne
53. 4+5=9 +12
Elorinne aloitti toisen Tappara-jaksonsa kaudesta 2014-15, jonka aikana mies kehittyi huimasti ja sai vastuuta myös maajoukkueessa. Jo viime kaudella kehitys kuitenkin hidastui ja päättyneellä kaudella se vaikutti pysähtyneen kokonaan, sillä isokokoisen puolustajan otteissa oli havaittavissa aiempaa enemmän epävarmuutta. Perustaso riittää kuitenkin Liigaan edelleen hyvin ja kahdesta tasapaksusta kaudesta huolimatta potentiaalia kehittymiseen on vieläkin. Runkosarjan lopussa tuli ilmi sopimus Ilvekseen, eikä Elorinnettä enää sen jälkeen kentällä nähty.
9
Ben Blood
37. 4+14=18 +15
Kesken kauden Tampereelle saapuneen Bloodin hankinta oli kenties koko kauden yllättävin pelaajasiirto. Lahden ja Porin vuosinaan lähinnä rumista taklauksistaan ja tappeluistaan tunnetuksi tulleen yhdysvaltalaispuolustajan siirtyminen kurinalaisuudestaan tunnettuun Tapparaan herätti alkuun suurta ihmetystä, mutta osoittautui kauden mittaan todelliseksi neronleimaukseksi. Tapparassa hölmöilyn taakseen jättänyt Blood hurmasi fanit niin pelitaidoillaan kuin persoonallaankin ja nousi lopulta joukkueen toiseksi parhaimmaksi puolustajaksi Veli-Matti Vittasmäen jälkeen. Jatkaa seikkailujaan Tampereella myös ensi kaudella.
9
Veli-Matti Vittasmäki
46. 5+7=12 +8
Toisen perättäisen kautensa Tampereella pelannut Vittasmäki jatkoi siitä, mihin viime kaudella jäi ja oli taas Tapparan paras puolustaja. Etenkin kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Vittasmäki oli jälleen omaa luokkaansa eikä varmoihin otteisiin juuri virheitä mahtunut. Pelinäkemys, liikkuvuus ja kiekolliset taidot riittävät niin pelin avaamiseen kuin hyökkäysten tukemiseenkin. Voisi olla omassa päässä ilkeämpikin, mutta hoiti tonttinsa kuitenkin moitteetta. Jatkaa Tapparassa myös ensi kaudella.
7
Elias Fälth
36. 2+5=7 +4
Pääsarjadebyyttinsä vasta 29-vuotiaana tehnyt Fälth saapui Tapparaan lokakuussa ja iski heti maalin paikallisottelussa Ilvestä vastaan. Lupaavasta alusta huolimatta vastuu kuitenkin pieneni kauden mittaan eikä maalisarakekaan näyttänyt kauden jälkeen kuin kahta osumaa. Ei juuri päässyt hyödyntämään isointa vahvuuttaan eli kovaa laukaustaan, sillä ylivoimavastuuta ei juuri herunut. Vaihtaa maisemaa ensi kaudeksi.
7
Otso Rantakari
46. 5+19=24 -4
Tehopuolustaja Rantakarin kausi päättyi ennen aikojaan polvivammaan. Ennen loukkaantumistaan viivapyssy pelasi hyvin pitkälti samanlaista kautta kuin edelliskaudellakin niin tehopisteiden kuin peliesitystenkin valossa. Tulosta syntyi tasaiseen tahtiin etenkin ylivoimilla, mutta omassa päädyssä puolustaja oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa. Vaihtaa maisemaa ensi kaudeksi.

Hyökkääjät

8
Matti Järvinen
58. 9+19=28 +6
Mestaruuskausien jälkeen keskikaistaa vahvistamaan tullut Järvinen ei lunastanut täysin odotuksiaan joukkueessa. Paransi ensimmäisestä Tappara-kaudestaan, vaikka ei enää lunastanut paikkaa ykkössentterinä. Maalinteko uupui. Osoitti kuitenkin vahvuuttaan ja isoa kokoaan hyökkäyspään kamppailuissa erityisesti loppukaudesta. Ei jatka Tapparassa.
8,5
Niko Ojamäki
58. 23+14=37 +15
Tapparan runkosarjan paras maalintekijä. Nousi pelaajana uudelle tasolle. Parhaimmillaan iskee monta maalia otteluun. Vaatii kuitenkin sytykkeeksi oikeanlaisen vireen ja ketjun. Hyvän runkosarjan jälkeen pudotuspelit olivat Ojamäeltä suuri pettymys, kun Tappara taisteli tehottomuuden kanssa muutenkin. Ainoa playoff-maali syntyi pronssipelissä. Jatkaa Tapparassa ensi kauden.
7,5
Jere Karjalainen
13. 3+1=4 -5
Syksyllä Karjalaiselta odoteltiin huippukautta. Suurin osa kaudesta kuitenkin meni harmillisesti ohi loukkaantumisen takia. Pääsi takaisin pelaamaan vasta helmikuussa. Oli paluunsa jälkeen selvästi nälkäinen ja peli kulki mukavasti. Ajaa suoraviivaisesti kiekon hyökkäysalueelle. Pudotuspeleissä oli hiljaisempaa, kuten koko joukkueella. Sopimus Tapparaan ensi kaudeksi.
7,5
Jarkko Malinen
51. 13+16=29 +16
Paluun Tapparaan tehnyt Malinen toimi perushyvänä sentterinä. Syyskausi kulki mainiosti. Vauhti ei silti tunnu riittävän Liigan kärkikamppailuihin. Runkosarjan lopussa kärsi loukkaantumisesta. Pudotuspeleissä ei ollut runkosarjan tasolla, kun esimerkiksi kiekonmenetykset ja harhasyötöt painoivat. Sopimus Tapparaan vuoteen 2021 asti.
8
Otto Rauhala
60. 7+8=15 -2
Tämä kausi oli selvästi hiljaisempi kaudella 2017–2018 piste-ennätyksensä urakoineelle Rauhalalle. Hyökkääjä toimi tuttuna ja luotettavana työmyyränä. Kiekollisessa pelaamisessa kehittynyt hyökkääjä kuljettaa alueelle voimakkaasti. Pelipaikka vaihteli sentterin ja laiturin välillä, ja pisteiden valossa sentterin vastuu toimi Rauhalalle paremmin. Pudotuspeleissä otti roolia ja iski kolme maalia pesten Tapparan tutummat maalintekijät. Tapparaan sopimus kahdelle ensi kaudelle.
9
Jan-Mikael Järvinen
60. 10+30=40 +5
JMJ sulki ympyrän lopettamalla ainakin toistaiseksi Tappara-uransa samalla, kun seuran finaaliputki päättyi. Syöttötaituri maalautti parhaat pisteensä 30 syöttöpisteen turvin. Väläytteli läpi kauden lättyjä, joista monet Liiga-hyökkääjät saavat olla kateellisia. Maalipaikoissa Järvisen otteet saattavat aiheuttaa kannattajille harmaita hiuksia, sillä laukaukset eivät lavasta lähde. Kahdeksan kauden jälkeen jättää Tapparan ja lähtee Saksaan.
8
Juhani Jasu
60. 15+6=21 -3
Jasun kausi noudatti edellisten kaavaa. Suoritti tasaisen hyvän runkosarjan ja myös pudotuspeleissä väläytteli osaamistaan. Pudotuspeleissä erityisesti HPK:ta vastaan Jasulta olisi kuitenkin kaivattu enemmän onnistumisia aloituksissa, joissa on aiemmin ollut erikoisosaaja. Jatkaa Tapparassa ensi kauden.
8,5
Tomas Zaborsky
47. 17+17=34 +16
Záborskýkaan ei lopulta Tappara-vuosinaan saavuttanut parasta tasoaan. Slovakki pelasi erityisesti alkukaudesta parasta kiekkoaan pariin vuoteen, mutta oli välillä melko pimennossa. Loukkaantuminen joulun aikaan vaikeutti kautta. Selkeästi Suomen mestaruutta ainoana tavoitteenaan pitänyt hyökkääjä oli pudotuspeleissä Tapparan parhaimmistoa, ja ratkaisi seuralle pronssin kauden lopuksi. Suuntaa ensi kaudeksi SaiPaan.
8
Joona Luoto
58. 8+8=16 +6
Pelasi ensimmäisen täyden runkosarjan ja otti harppauksen vastuussa. Edelleen vaatii sekä fyysisellä että henkisellä puolella harjoittelua, mutta kehittyy jatkuvasti. Voi tulevaisuudessa saavuttaa kovatkin pistemäärät. Tästä kaudesta voidaan jossitella, miten Levtci–Rauhala–Luoto-ketju olisi pärjännyt pidemmälläkin kaudesta. Teki HPK:ta vastaan pari tärkeää maalia, mutta enemmänkin olisi kaivattu. Jatkaa Tapparassa ensi kauden.
9,5
Kristian Kuusela
60. 19+35=54 +15
Hehkutuksen arvoinen, Tapparan paras pelaaja. Otti vakuuttavasti kapteenin luistimet Jukka Peltolalta vastaan. Vaikka osoitti hetkittäisiä harhaotteita, 36-vuotiaana jäi muutaman pisteen päähän mestaruuskauden piste-ennätyksestään ja oli runkosarjan neljännellä sijalla. Nousi pudotuspelien kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen. Kannatteli useaan otteeseen joukkuetta niin viidellä viittä vastaan kuin ylivoimallakin. Yksi pelaaja ei voi joukkuetta finaaleihin viedä, mutta se ei ainakaan Kuuselan yrityksestä jäänyt kiinni. Sopimus Tapparassa ensi kaudeksi.
7
Antti Erkinjuntti
58. 7+20=27, +2
Paluun Tapparaan tehnyt Erkinjuntti oli turvallinen hankinta, ja pelasi tasaisesti. Tapparassa tasaisuus ei vain aina riitä. Erityisesti playoffeissa sellainen tasonnosto jäi ottamatta, jota olisi kaivattu. Ei pystynyt ratkaisemaan otteluita, ja oli myös loukkaantuneena ja poissa kokoonpanosta. Sopimus päättyy.
8
Anton Levtchi
59. 4+19=23. +12.
24-vuotiaan ensimmäinen täysi Liiga-kausi. Pääosin positiivinen kausi. Näytti lupaavia otteita tulevaa ajatellen, vaikkei vielä täyttä läpimurtoa saavuttanut. Kuten Luodolta, Levtchiltäkin voidaan odottaa vahvoja otteita. Levtchiltäkin olisi HPK:ta vastaan tarvittu onnistumisia. Jatkaa Tapparassa.

Tapparassa pelasivat kaudella 2018–2019 myös Juho Rautanen, Jeremi Wehmas, Lassi Vanhatalo, Patrik Puistola, Kasper Simontaival, Anton Ollikainen, Matias Lehtonen ja Sami Moilanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle