Teemu Selänne on – ainakin toistaiseksi – kaikkien aikojen tehokkain suomalainen NHL-pelaaja. Lisäksi kolminkertainen NHL:n maalikuningas on Jari Kurrin ja Riikka Sallisen ohella kolmas Hockey Hall of Fameen valittu suomalainen.
Selänne on myös ollut peliuransa alusta lähtien säännöllisesti mediassa ja hänestä on kirjoitettu jo kaksi kirjaa sekä tehty dokumenttielokuva. Niinpä olin varsin skeptinen, kun aloin kuunnella äänikirjana urheilutoimittaja Marko Leppäsen uutuusteosta "Selänne – Teemun matkassa".
Vieläkö kaikkien tuntemaan tarinaan on louhittavissa uusia kulmia? Vai onko kyseessä röyhkeä rahastus kaikkia kiinnostavalla kiekkohahmolla?
Aiempia Selänteestä kirjoitettuja kirjoja en tosin ole lukenut, mutta dokumentti on tuttu – samoin uran käänteet tavallisen kiekkofanin näkökulmasta katsottuna. Henkilökohtaista lähestymistapaa käyttää myös Leppänen kirjassaan, joka kertoo Selänteen tarinaa NHL-kirjeenvaihtajan silmin ja suomalaistähden pelikavereiden kommenteilla vahvistettuna.
Epäkronologinen rakenne toimii Selänne-simulaattorina
Selänne voitti urallaan muun muassa Suomen mestaruuden, Stanley Cupin ja Leijonissa neljä olympiamitalia. Yli 20 vuotta NHL:ssä pelanneen suomalaistähden uraa käsitellään perusteellisesti ja monipuolisesti – erityisen ilahduttavaa on, ettei pitkää uraa käydä läpi kausi kaudelta ja aikajärjestyksessä.
Voittaminen on luonnollisesti yksi keskeinen teema, samoin loukkaantumiset ja niistä toipuminen. Urheilu-uran lisäksi kirjassa kuvataan paljon Selänteen persoonaa, kuten omistautumista harjoitteluun ja fanien kohtaamiseen.
Sisältö keskittyy täysin Selänteen peliuraan, ja myös valmennuksen konsulttina toimiminen vuoden 2016 World Cupissa mainitaan, mutta Selänteen siviilielämää ja esimerkiksi käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa ei kirjassa käsitellä.
Kiintoisia anekdootteja on saatu mukaan, kuten väite TPS:n yrityksestä hankkia Selänne 90-luvun alkuvuosina miljoonan markan vuosipalkalla.
Kirjan rikkonainen rakenne pitää lukijan valppaana, koska siirtymät kappaleesta ja aiheesta toiseen ovat vaikeasti ennakoitavissa. Tekstisisältö kuvaa tarkasti Selänteen lajitaitoja kuten pelinopeutta ja reagointikykyä. Niinpä kirjan rakenne tuntuu tietoiselta valinnalta tarjota lukijalle välähdys kokemusmaailmasta Selänteen pelaamisesta.
Kun kokenut urheilutoimittaja Leppänen kirjoittaa lisäksi taidokkaasti ja oivaltavilla kielikuvilla, on lukukokemus ehdottoman positiivinen.
Kiinnostavia kertomuksia ja harvinaisia haastateltavia
Saku Koivu pelasi Selänteen kanssa Anaheim Ducksissa uransa viisi viimeistä kautta ja maajoukkueessa samassa ketjussa Naganon olympialaisista lähtien, Teppo Numminen puolestaan oli Selänteen seurakaveri Winnipeg Jetsissä tämän uran alkukausina.
Selänteen pitkälle uralle mahtui kuitenkin myös harvemmin mainittuja pelikavereita, jotka ilahduttavasti pääsevät Leppäsen kirjassa ääneen. Esimerkiksi Riku Hahl, Petteri Nokelainen tai Karri Kivi eivät ensimmäisenä tule mieleen Selänteen joukkuekavereina, mutta omat tarinansa he pääsevät nyt kertomaan suomalaistähdestä.
Pääpaino teoksessa on kuitenkin kirjoittajan omat kokemukset ja havainnot Selänteen uran varrelta – pelaajien, valmentajien ja muun lähipiirin kertomukset tukevat mainiosti Leppäsen kerrontaa.
Selänne on aina tunnettu positiivisena ja ihmisläheisenä persoonana, eikä uutuuskirja "Selänne – Teemun matkassa" kumoa tätä mielikuvaa.
Kiintoisia anekdootteja on kuitenkin saatu mukaan, kuten väite TPS:n yrityksestä hankkia Selänne 90-luvun alkuvuosina miljoonan markan vuosipalkalla ja suomalaisen urheiluvälinekauppiaan muistelo, kuinka Selänne tilasi häneltä tiettyjä luistimia kesken NHL:n pudotuspelien.
kirjan rakenne tuntuu tietoiselta valinnalta tarjota lukijalle välähdys kokemus-maailmasta Selänteen pelaamisesta.
Jotain uutta, jotain vanhaa – ja paljon hyvää
Edellinen kirja Selänteestä ilmestyi vain kahdeksan vuotta sitten, eikä ainakaan urheilullisesti ole tapahtunut mitään uutta sen jälkeen. Nimitykset Jääkiekkoleijonaksi, IIHF:n kunniagalleriaan ja HHOF:aan ovat toki merkittäviä tapahtumia, mutta kirjan aihe on asia erikseen.
Ensimmäisen elämäkerran kirjoitti isä Ilmari Selänne heti uran alkuvaiheessa, Ari Mennanderin kirjoittama muistelmateos puolestaan ilmestyi heti pelaajauran päätyttyä.
Niin hyvin en Selänteen tarinaa tunne, että pystyisin varmuudella sanomaan, tarjoaako Leppäsen kirja riittävästi uutta materiaalia. Raikas näkökulma, vankka osaaminen tiedonhankinnassa ja kirjoittamisessa sekä vaivannäkö haastateltavien valinnassa ovat joka tapauksessa merkki onnistumisesta.
Pyörää ei tarvitse välttämättä keksiä uudelleen, jos osaa hioa ja kiillottaa vanhaa tarpeeksi hyvin.
"Selänne – Teemun matkassa" (2022). Marko Leppänen. Readme.fi. 320s/7h 16min