Pudotuspelijärjestelmä muuttunut vuosien varrella
SM-liigan pudotuspelejä käydään nyt 27. kerran. Pelisysteemi on tänä aikana muuttunut suuntaan, joka sallii suuremmat yllätykset. Ennen vuotta 1993 pudotuspeleihin pääsi vähemmän joukkueita. Aluksi vuoteen 1980 asti neljä joukkuetta, vuosina 1981-84 kuusi joukkuetta, vuosina 1985-1988 jälleen neljä ja vuodesta 1989 vuoteen 1992 kuusi. Niinä vuosina kun playoff-joukkueita oli kuusi, pääsivät kaksi parasta suoraan välieriin. Vuonna 1993 pudotuspelit käytiin ensimmäistä kertaa kahdeksalla joukkueella.
Tärkein järjestelmän muuttumisen mukanaan tuoma muutos on ensimmäisen pudotuspelikierroksen yllätysmahdollisuus. Finaaleihin asti runkosarjan kahdelta viimeiseltä paikalta ei tosin kukaan ole yltänyt. Eikä yllä tänäkään vuonna, sillä näillä paikoilla olleet Ilves ja Blues tippuivat suoraan kolmessa pelissä.
Runkosarjavoitto ei ole mestaruuden tae
SM-liigan vuonna 1976 alkaneen historian aikana Tappara on vienyt molemmat tittelit kolme kertaa. TPS ja Jokerit ovat taas molemmat kahdesti onnistuneet viemään mestaruuden voittamatta runkosarjaa. Neljäntenä mukana oleva Hämeenlinnan Pallokerho taas ei ole pystynyt kertaakaan kumpaankaan titteliin. Liigahistorian aikana ovat molemmat tittelit menneet samalle seuralle 12 kertaa. TPS on ollut tällä osa-alueella ylivoimainen, sillä se on pystynyt seitsemän kertaa ottamaan runkosarjavoittonsa jatkeeksi myös mestaruuden.
Sekä Jokereilla että TPS:llä on suhteellisen tuoreita muistoja myös siitä, kuinka kaikki voi mennä pieleen runkosarjavoiton jälkeen. Jokerit tippuivat viime vuonna Kärpille ensimmäisellä kierroksella ja TPS:lle kävi samoin Kiekko-Espoota vastaan vuonna 1998. Viime vuonna nimenomaan TPS kuittasi Jokereiden epäonnistumisen ja vei mestaruuden. Tänä vuonna runkosarjavoittaja ei kuitenkaan pettänyt ensimmäisellä kierroksella. Tappara voitti Bluesin suoraan kolmessa pelissä, vaikka Blues pystyikin antamaan ajoittain melko hyvän vastuksen.
Runkosarjan neljä parasta harvoin välierissä
Edellisen kerran runkosarjassa sijoille 1-4 sijoittuneet joukkueet ovat muodostaneet välieränelikon kaudella 1996-97. Tämä on ennen tätä vuotta ainoa kerta, kun kahdeksan pudotuspelijoukkueen aikakaudella neljä runkosarjan parasta ovat menneet välieriin.
Etenkin ensimmäisenä vuonna, kun pudotuspeleihin pääsi kahdeksan joukkuetta, nähtiin yllätyksiä. Vuoden 1993 puolivälierissä pääsivät lomille niin runkosarjan kakkonen Jokerit kuin kolmonen HIFK:kin. Tosin tämä oli kausi, jolloin runkosarja oli todella tasainen. Sijoille 3-7 sijoittuneet joukkueet mahtuivat neljän pisteen sisään ja sijat 4-6 ratkaistiin maalierolla. Peräpää ei ollutkaan yhtä tasainen. Lahden Reipas jäi viimeiseksi keräten kauden aikana ainoastaan 15 pistettä 48 ottelussa.
Pistepörssivoittajat harvoin mestareita
Runkosarjan pistepörssin voittaja on ollut mukana mestaruusjuhlissa ainoastaan seitsemän kertaa SM-liigan vuonna 1976 alkaneen historian aikana. Vuonna 1977 Martti Jarkko pystyi pistepörssivoittajana myös mestaruuteen. Matti Hagman pystyi tähän 80-luvulla HIFK:n riveissä kahdesti. TPS:n ja Jokereiden 90-luvun mestaruusjuhlissakin ainoastaan Esa Keskinen, Saku Koivu, Petri Varis ja Kai Nurminen pystyivät ottamaan sekä mestaruuden että pistepörssivoiton. Tänä vuonna Janne Ojasella on siis mahdollisuus saada nimensä tähän varsin lyhyeen listaan.
Janne Ojanen on myös ainoa pelaaja, jolla on mahdollisuus tehdä nousu lähelle kärkeä kaikkien aikojen pudotuspelitilastoissa. Ojasella oli ennen tämän vuoden pudotuspelejä kasassa 31 pudotuspelisyöttöä. Viidentenä tilastossa oleva Reijo Leppänen oli ennen 2002 pudotuspelien alkua kasannut kahdeksan syöttöä enemmän. Ensimmäisellä kierroksella Ojanen otti kuitenkin jo kaksi syöttöpistettä, joten matkaa on enää kuusi syöttöä. Mikäli Ojanen nousee Leppäsen ohi löytyy sijoilta 3-5 kolme kovaa Tapparaa. Neljäntenä tällä hetkellä on Erkki Lehtonen 42
syötöllä ja kolmantena Timo Susi 50 syötöllä. Lehtosenkin ohi Ojasella siis voisi olla mahdollisuudet, mutta se vaatisi pitkät ottelusarjat ja Jannelta nappionnistumisen