13 vuoden jälkeen kotiin palannut Pekka Jormakka on valmiina kääntämään JYPin kurssin – "Meidän täytyy laittaa organisaatio kuntoon"

LIIGA / Haastattelu
Jormakka puki Pitsiturnauksessa hurrikaaninutun ylleen ensimmäistä kertaa 13 vuoteen.
Kuva © Tiia Mahkonen
Pekka Jormakka palasi JYPiin uransa parhaan kauden jälkeen. 13 vuodessa seura on kerennyt valahtaa Liigan pohjakerrokseen, mutta kokeneella hyökkääjällä on jo selvä tavoite kääntää seuran kurssi.

Yksi alkavan Liiga-kauden kiinnostavimmista tarinoista nähdään Jyväskylässä, kun Pekka Jormakka palasi kesällä kotikaupunkiinsa 13 vuoden tauon jälkeen pukien ylleen hurrikaanipaidan. JYPin junioriputkesta Liiga-kartalle noussut laituri on jyväskyläläisryhmän isoimpia hankintoja menneeltä kesältä, ja kotiinpaluu tuntuu innostavan kumpaakin osapuolta.

Vanhan tutun paidan pukeminen elokuun alun Pitsiturnauksessa herätti hyökkääjässä välittömästi lämpimiä tunteita.

– Pakko myöntää, että kyllä siinä sellainen tietynlainen fiilis tulee sisältäpäin. Sellainen, että olen jälleen oikeassa paikassa. Mieleeni tulee muistoja mieleen siitä, kun voitimme juniorina mestaruuksia.

– Minulla on aina ollut tietynlainen kipinä JYPiä kohtaan, vaikka olinkin pitkään poissa.

Jormakan paluu JYPiin oli jopa pienoinen yllätys, sillä hän ilmoitti keväällä tavoitteekseen pelata vielä ulkomailla ainakin kauden ajan. Hyökkääjä paljastaa, että keskusteluja todella käytiin, mutta osapuolet eivät löytäneet yhteistä säveltä.

– Minulla oli kyllä keskusteluita ulkomaille, mutta sieltä ei löytynyt sellaista paikkaa, mihin olisin halunnut lopulta lähteä pelaamaan.

Jormakka ei halua mainita erikseen, missä päin hän kävi keskusteluja.

– Neuvotteluja oli ympäri Eurooppaa.

Kaudeksi 2021–22 Suomeen palannut Jormakka taustoittaa, että perheen ja sukulaisten läsnäolo painoi vahvasti vaakakupissa päätöksessä palata kotiseudulle.

– Tässä painaa myös perheasiat aika paljon, joten JYP oli oikein hyvä vaihtoehto, kun rupesin miettimään asiaa. Tässä on kuitenkin painettu ilman apuvoimia käytännössä kolme vuotta kahden lapsen kanssa, ja Jyväskylässä niitä apuvoimia on paljon. Se vaikutti paljon asiaan.

– Jos nyt saisi vaimonkin kanssa vapaaillan joskus, kun lapset voi viedä hoitoon mummolle, Jormakka nauraa.

Jormakka pelasi jääkiekkoilijalle kehityksellisesti hyvin poikkeuksellisen kauden 33-vuotiaana hänen rikkoessaan uransa aikaisemman yhden kauden piste-ennätyksen Jukureissa. Päävalmentaja Olli Jokinen on ollut monen viime kaudella Mikkelissä pelanneen huippupelaajan suurin motivaattori, mutta Jormakka sai ylimääräistä bensaa myös kaukalon ulkopuoleisista asioista.

– Se vaikutti merkittävästi asiaan, että olin hyvässä kunnossa ja harjoittelin hyvin. Se auttoi myös paljon, että minut nimettiin joukkueen kapteeniksi.

– Kyllä sitä herkästi antaa itselleen vapaapäivän jääkiekkoilijana, mutta minulla ei ollut siihen varaa, kun olin joukkueen kapteeni.

Vuodet vierii, organisaatio muuttuu

13 vuodessa Jyväskylän kaupunki ei ole Jormakan silmissä muuttunut radikaalisti, mutta sen suurin urheiluseura sen sijaan on käynyt läpi varsinaisen kujanjuoksun. Jormakka ei ulkopuolelta seuranneena ole varma, miten aika on todellisuudessa seuraa muuttanut.

– Vaikea sanoa. Minusta tuntuu siltä, että kun viimeksi pelasin siellä, niin edustus voitti mestaruuksia, samoin kuin A- ja B-juniorit. Siellä tehtiin silloin hyvää työtä, mutta jotain on nyt mennyt vikaan.

Hänellä on kuitenkin selvät tavoitteet auttaa seuraa ottamaan seuraava askel paluussa kohti Liigan kärkipäätä.

– Vaikka joukkue onkin nyt uusiutunut kovasti ja pöytä on puhdas, en ehkä näe siinä kilpailuetua. Jyväskylässä on ollut vaikeaa viime vuodet, joten se täytyy jättää taakse ja unohtaa kokonaan. Meidän täytyy kehittää jotain uutta ja edetä askel askeleelta.

– Se on kuitenkin fakta, että Jyväskylä on kiekkokaupunki, jolla on kaikki kaikki mahdollisuudet menestyä. Meidän täytyy laittaa organisaatio kuntoon.

Kokemus on valttia

Jormakka kuuluu joukkueen kokeneempaan kaartiin, ja hänet nimettiin välittömästi joukkueen kapteenistoon. JYPillä on ikäkeskiarvolla mitattuna Liigan nuorin joukkue, joten hänen johtajuudestaan on hyötyä miltei jokaiselle joukkueen pukukopissa.

– Kyllä minä tulen vaatimaan paljon, ja tuon oman persoonani koppiin. Minulla on sen verran kokemusta, että tiedän, mitä pelien voittaminen vaatii. Yritän neuvoa ja antaa nuoremmille pelaajille työkaluja siihen, miten siihen oppii.

– Meidän täytyy varmastikin pitää joukkueen kesken saunailta, Jormakka virnistää.

Jormakka, Juuso Puustinen ja kapteeni Teemu Eronen ovat merkittävällä erolla joukkueen kokeneimpia pelaajia. Jormakka näkee, että juuri kyseisellä kolmikolla on kapteeniston tehtävien ohella myös luonnollinen johtajien rooli joukkueen arjessa.

– Kyllä meillä vanhemmilla pelaajilla on ehdottomasti sellainen rooli.

– Meidän vaatimustason täytyy olla tapissa joka harjoituksissa. Kun johtajilla on talla pohjassa ja he antavat kaikkensa, niin kukaan juniori ei siinä vaiheessa voi alkaa liisimään, vaan heidän täytyy vastata samalla tasolla.

JYP lähtee uuteen kauteen jälleen uudessa komennossa. Virkaatekevä päävalmentaja Mikko Heiskanen palasi vanhaan rooliinsa apuvalmentajana, ja ruotsalainen Johan Pennerborn saapuu joukkueen pääkäskijäksi. Vaikka yhteisiä työpäiviä ei ole takana vielä montaa, on kokeneella pelaajalla jo selvä mielipide uudesta päävalmentajasta.

– Sen perusteella, mitä olen päässyt tutustumaan, hän vaikuttaa todella ihmisläheiseltä valmentajalta. Mutta hän osaa myös asiansa, sillä menimme heti ensimmäisestä harjoitusviikosta lähtien hemmetin kovaa jäällä. Hän pistää meidät töihin, ja alku näytti jo hyvältä.

Sinulta nähtiin viime kaudella erittäin vahvaa sosiaalisen median dominointia, joten voimmeko olettaa saman linjan jatkuvan tälle kaudelle?

– Kyllä sitä ollaan kyselty! Minun täytyy katsoa mihin suuntaan se lähtee ja kehitellä jotain. Bussimatkat ovat kuitenkin pitkiä, joten enköhän jotain keksi niiden ajaksi, Jormakka päättää virnistäen.  

» Lähetä palautetta toimitukselle