Ronja Pätsi pääsi viime kaudella tolppien väliin vain kuudessa ottelussa. Hän ei päässyt kertaakaan tositoimiin HPK:n naisten liigajoukkueessa, vaan torjuntavuorot tulivat hämeenlinnalaisten akatemiaryhmässä Naisten Mestiksessä ja HPK:n U16-junioreiden kakkosjoukkueessa ikäluokan Mestiksessä.
Kahden HPK-organisaatiossa vietetyn vuoden aikana Pätsi pääsi kokeilemaan naisten liigatasoa kolmessa matsissa kaudella 2022−23. Noissa otteluissa hänen torjuntaprosenttinsa oli 85,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,85. Hämeenlinnan aikojen perusteella ei voi tehdä suuria johtopäätöksiä siitä, missä Pätsin taitojen yläraja menee. Hän pystyi kuitenkin ammentamaan itselleen muunlaisia asioita elämän reppuun.
− Hämeenlinnassa tuli opeteltua liiga-arkea, jossa sain olla mukana. Se oli kuitenkin enemmän vain treenaamista, koska eihän siellä tullut oikeastaan pelejä alle juurikaan. Tulin tänne päästäkseni pelaamiseen kiinni, koska pelaamisen takiahan tätä hommaa tehdään.
19-vuotiaalla Pätsillä on vielä neljäs vuosi lukiota jäljellä. Myös HPK:ssa kiekkoillessa opinnot kulkivat tiiviisti mukana.
− Olihan se opettava kokemus nähdä, millaista on oikeasti olla liigajoukkueessa. Opiskelin jääkiekon ohessa ja sain arjen hyvin rullaamaan. Tuo aika oli henkisestikin tärkeää, sillä se ei ole itsestäänselvyys, että pelaa koko ajan – sen eteen pitää oikeasti tehdä kovasti töitä.
Pätsin HPK:ssa ollessa joukkueen maalinsuulla pyörähtivät niin ranskalainen Margaux Mameri, legendaarinen Noora Räty, ensi kaudeksi Ilveksestä KalPaan siirtynyt kansallisen tason huippunimi Salla Sivula kuin kanadalainen tähti Kassidy Sauvékin. Myös urakehityksen tiellä oleva Janika Järvikari kuului ryhmän maalivahtiosastoon viime kaudella. Ensi kaudeksi HPK kiinnitti Järvikarin ja lupaavan Pihla Ikosen ohella riveihinsä Naisleijonien kantavan voiman Anni Keisalan.
Kuusamolaislähtöinen Pätsi oli vielä alaikäinen, kun hän muutti etelään pelihommien perässä.
− Aluksi oli jännää muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen ja kaikki piti tehdä itse. Olen kuitenkin sen verran omatoiminen, että kyllä se lähti hyvin kulkemaan. Itsenäistyin paljon.
Aluksi oli jännää muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen
Vaikka oululaisjoukkueessa ei ole Rädyn tai Sauvén kaltaisia tähtimaalivahteja viemässä leijonanosaa torjuntavastuusta, ei Pätsi luule menevänsä veräjälle henkseleitä paukutellen.
− En tullut Kärppiinkään sillä ajatuksella, että täällä saan varmasti pelata. Kyllä täälläkin pitää töitä tehdä sen eteen. Olemme (Iina) Oilingin ja (Emilia) Piekkarin kanssa aika samanikäisiä ja -tasoisia, joten meillä on terve kilpailutilanne koko ajan.
Oilinki pelasi viime kaudella Kärppien akatemiajoukkueessa. Piekkari puolestaan murtautui jo liigaporukkaan ja pelasi 20 runkosarjaottelussa torjuntaprosentilla 88,9, kun kokenut Kati Asikainen kantoi muutoin vastuun. Asikainen lähti sittemmin Sveitsiin ensi kaudeksi.
Pätsi tuntee tulevat maalivahtikollegansa entuudestaan hyvin.
− Oilingin kanssa pelasin Kärppien akatemiassa muutaman kauden ennen kuin menin HPK:hon. Piekkarin kanssa olen pelannut ihan junnuna Torniossa – silloin jaoimme peliajan puoliksi tandemina.
Pätsi on pelannut jääkiekkoa oikeastaan niin kauan kuin hän vain muistaa. Kotikonnujen joukkueessa pelipaikka muotoutui vähitellen.
− Olisinko ollut vielä päiväkodissa tai eskarissa. Minut vietiin ensin luistelu- ja sitten kiekkokouluun. Isä on aikanaan pelannut, joten lajivalinta oli aika luontainen. G-junnuissa PaKassa Kuusamossa kaikkien piti vuorotellen olla maalivahtina. Tykkäsin siitä sitten eniten ja se oli minun juttuni. Pelasin pitkään sekä kenttäpelaajana että maalivahtina, enkä ole ihan varma, milloin minusta tuli täysiverinen maalivahti.
Kärppien akatemiajoukkueeseen Pätsi tuli jo kaudeksi 2019−20, muttei saanut kolmella ensimmäisellä kaudellaan yhtään ottelua Naisten Liigassa, vaikka Naisten Mestiksessä tilastot olivatkin kohtuullisen vakuuttavat.
Maalivahdin vastuu kiinnosti
Monet meistä ovat varmasti lapsina pelanneet eri pallopelejä silkasta pelaamisen ilosta. Niin myös Pätsi, jonka pelipaikkavalinnan yksi kriteeri liittyi nimenomaan siihen, ettei välillä tarvinnut kyhjöttää kentän laidalla.
− Maalivahtina saa olla koko ajan kentällä. Se oli varmaan ensimmäinen syy. Nuorempana tuntui jo, että siinä on ihan erilainen vastuu, ja se tuntui mielekkäämmältä.
Ensimmäisistä pelivuosista Pätsin suhtautuminen lajiin on muuttunut. Vaikka hän osaa yhä pitää lätkän parissa hauskaa, on höntsäily kadonnut takavasemmalle.
− Aluksi jääkiekko oli kivaa pelailua, mutta onhan siitä tullut intohimo, eikä homma ole enää samanlaista läpsyttelyä kuin junnuna. Vaikka tästä ei mitään tienaa, niin suhtaudun lätkään kuin työhön.
Naisten Liigassa monikaan pelaaja ei saa merkittäviä korvauksia tai etuja pelaamisestaan. Maailmalla on kuitenkin kasvava määrä esimerkkejä siitä, että nainenkin voi pelata ammatikseen. Se on myös Pätsin haaveena.
− Olisi hienoa saada pitkä ja hyvä ura pelaavana veskarina ensin Naisten Liigassa ja tulevaisuudessa ulkomaillakin. Junnuista asti on unelmana ollut pelata vaikka Ruotsissa ja nyt tiedän, että muuallakin on mahdollisuuksia ja sarjoja – esimerkiksi Yhdysvalloissa. Työkseen pelaaminen olisi upeaa, kuten myös maajoukkuepaidan päälle pukeminen.
Pätsillä on tietysti ollut myös omat maalivahti-idolinsa omalla kehityspolullaan.
− Ihan junnuna Pekka Rinne oli ihan selvä, ja on vieläkin sellainen, jota katson ylöspäin. Naisista Noora Räty on tehnyt huikeimman uran, mitä suomalaisena voi tehdä.
Pitkän NHL-uran tehnyt Vezina-voittaja Rinne ehti pokata Suomenkin kentillä kaksi mestaruutta. Niin ikään kansainvälisesti meritoitunut Räty puolestaan oli vuosikaudet Naisleijonien tuki ja turva arvokisoista toisiin.
Persoona peliin
Jääkiekko on Pätsille todella tärkeää, ja juuri siksi hän haluaa levittää sen ilosanomaa myös muille. Hän jakaa lajiarkeaan aktiivisesti somekanavissa noin 1 700 seuraajalleen.
− Lätkä on itselle tärkeä asia, joten sitä on kiva jakaa muille. Välillä on hyvä myös näyttää, ettei kaikki ole aina niin totista. Joskus voimme vaikka joukkuekaverien kanssa loppuverryttelyssä tehdä jotain hauskaa. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa kehittää henkilöbrändiäni. Suomessa ei kuitenkaan tule tienaamaan jääkiekolla, joten henkilökohtaiset sponsorit ovat oikeastaan väylä siihen.
− Olen tehnyt somea ihan junnusta asti. Instagram on kanavistani kasuaalimpi, jossa kerron ihmisille yleisesti, mitä elämässäni tapahtuu. Tiktokissa on henkilökohtaisempaa sisältöä.
Brändissä on kyse siitä, millaisena muut näkevät jonkun henkilön. Kaikki siis ei ole esimerkiksi Pätsin omissa käsissä, mutta tekemisellään hän voi vaikuttaa ihmisten mielikuviin hänestä.
− Haluaisin ihmisten näkevän minut hyvänä tyyppinä, joka ei ole turhan totinen. Olen kaikkien kaveri ja haluan osoittaa, että kanssani halutaan olla tekemisissä. Hiljaisuus ei ole minun juttuni, vaikka sekin on ihan ok.
Hiljaisuus ei ole minun juttuni, vaikka sekin on ihan ok
Eri somekanavissa liikkuu myös paljon loanheittäjiä ja pahaa oloaan purkavia mörrimöykkyjä. Heidät Pätsi jättää omaan arvoonsa.
− Onhan niitä vaikka minkälaisia ilkeitä kommentoijia. Jotkut vaikka sanovat, että "kuka muka katsoo naisten jääkiekkoa" ja että "naiset taas siellä". Ei minua oikeastaan kiinnosta. Minä teen omaa juttua, puhuvat mitä puhuvat.
Pätsi muistuttaa, että jokaisella saa olla oma mielipide, mutta ei hänen ei tarvitse niistä välittää.
Vaikutteita maailmalta
Nuoret totta kai seuraavat ystäviään ja tuttujaan somessa muutenkin, mutta Pätsi pitää silmällä jääkiekkoympyröitä sisällöntuotannollisessakin mielessä.
− Kyllähän minä seuraan esimerkiksi PWHL:ssä ja Ruotsissa pelaavia pelaajia paljon. Sitä kautta näen, millaista noissa paikoissa on ja millaista itselläkin ehkä joskus voisi olla. En kuitenkaan ihan kaikkea seuraa, mutta jos seuraamiani pelaajia vaikka merkitään joihinkin joukkueiden julkaisuihin, niin täytyyhän sitä käydä katsomassa, että mitä löytyy. On hyvä nähdä, millaisia henkilöbrändejä on ja millaista sisältöä muut tuottavat.
Haastattelun yhteydessä käy myös ilmi, millaisesta somesisällöstä Pätsi itse pitää. Kanadalainen huippuhyökkääjä on hänen mieleensä.
− PWHL:n Torontossa pelaava Emma Maltais on yksi suosikeistani. Seuraan häntä paljon. En tiennyt hänestä aiemmin pelaajana juurikaan, mutta hänen somensa vei mukanaan. Tästä huomaa, kuinka tärkeä some on naispelaajille, Pätsi huomauttaa omakohtaisen kokemuksen viisastuttamana.
Vaikka kotimainenkin pääsarja on ottanut hienoisia kehitysaskelia, voitaisi somen osalta tehdä Pätsin mukaan enemmänkin.
− Uskon, että se on myös vähän pelaajien vastuulla. Pitäisi tulla enemmän näkyville, koska näkyvyyttä ei saa tekemättä mitään.
Uskon, että se on myös vähän pelaajien vastuulla
Naisten Liigan joukkueet päivittelevät omia kanaviaan varsinkin kesäaikaan hyvin vaihtelevasti. Toiset tiedottavat aktiivisesti esimerkiksi sopimusuutisia, toiset pysyttelevät tyystin vaiti.
− Joukkueiden Instagram-tileissä on paljon eroja. Se on tosi hyvä työkalu, jos sitä osaa ja uskaltaa käyttää, Pätsi näkee.
HPK:ssa Pätsin ympärille rakentui energinen nuorten pelurien joukko, joka viihdytti someseuraajia hauskoilla videosisällöillään. Uudessa porukassa rivit vielä hieman hakevat itseään. Vielä ei ole selvillä, ketkä Pätsin kanssa tulevalla kaudella esiintyvät.
− Ei ole vielä niin pitkälle päästy, mutta eiköhän se syksyn aikana selviä, millainen porukka kameran takaa löytyy.
Uusi alku Oulussa
Silloin, kun Pätsi tolppien väliin pääsee, nauttii hän aktiivisuudesta. Hän huolehtii siitä, että joukkueen alakerta on samalla sivulla.
− Tykkään ohjata peliä tosi paljon. Puhun kentällä paljon ja se on yksi vahvuuksistani, että pelaan pakkien kanssa yhteen. Pidän siitä, että minua kuunnellaan, koska minähän sen kentän siellä näen. En ole kovin isokokoinen, mutta luistelulla ja sijoittumisella saan muihin veskareihin verrattavan pituuseron kurottua umpeen, veskari luonnehtii.
Tykkään ohjata peliä tosi paljon
Vielä näin heinäkuussa Kärppien kokoonpanoa ei ole vielä ainakaan kokonaisuudessaan kerrottu julkisuuteen. Pätsi valottaa kuitenkin, millainen poppoo Oulusta ponnistaa.
− Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue, jossa on myös kokemusta. Ryhmässä on laidasta laitaan erilaisia pelaajia. Odotan innolla, että saamme koko joukkueen kasaan ja pääsemme tekemään töitä yhdessä. Kesätreenien perusteella ryhmä on tiivis, eikä kuppikuntia ole. Minutkin otettiin hyvin vastaan.
Kärpät sai tulevaksi kaudeksi uuden päävalmentajan, kun Teemu Koivula saapui RoKista joukkueen peräsimeen.
− Olen pitänyt Koivulasta. Hän ei ole hiljainen piipertäjä, ja hän kyselee meiltä paljon ja on välittävä. Olen pitänyt hänen vetämistään harjoituksista. Sittenhän sen kunnolla näkee, kun pääsee arkeen, että millaista homma on.
Tulevasta naisten liigakaudesta voi huoletta povata kiinnostavaa, sillä joukkueet ovat kokeneet muutoksia ja voimasuhteetkin ovat mahdollisesti heilahdelleet jonkin verran.
− Uskon, että yhdestäkään pelistä ei voi veikata lopputulosta. Voi tulla viime kauteen verrattuna yllättäviä tuloksia, eikä tässä vaiheessa voi päätellä kauden järjestystä. Odotan pienempiä tasoeroja ja huomattavasti tasaisempia otteluita, Pätsi päättää.