Ilves-väen rankat syytökset - näin Sjöblom vastaa

LIIGA / Haastattelu
Marko Sjöblom seurasi tiistain KalPa-ottelua fanikatsomossa.
Kuva © Jarno Hietanen
Faktat Vincent Manngardin ja Marko Sjöblomin sopimuksen purkamisesta ovat jääneet julkisuudessa vähiin. Jatkoaika keräsi tiedotteen allekirjoittaneilta syytöksiä Sjöblomia vastaan. Sjöblom sai myös mahdollisuuden vastata itse väitteisiin.

Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta keskustelua Vincent Manngardin ja Marko Sjöblomin Ilves-kauppojen peruuntumisesta. Jatkoaika keräsi Ilveksen tiedotteen listalla olleilta nimiltä kommentteja ja syytöksiä, miksi Sjöblom piti saada Ilveksestä ulos. Kukaan kommentoijista ei halunnut nimeään julkisuuteen. Jokaisen väitteen perässä on Sjöblomin itsensä kommentti siihen.

Sjöblom hoiti media- ja fanisuhteet esimerkillisesti, mutta muut sidosryhmät jäivät varjoon. Hän kävi koko syksynä kerran aitiovierailulla, eikä ollut Ilves-Klubilla kertaakaan. On isojakin sponsoreita, joita hän ei ole tavannut lainkaan.

- Jokainen itsekin ymmärtää, kuinka absurdi väite tämä on. Teen Due Diligenceä (suunnitellun yrityskaupan osapuolen suorittamaa kaupan kohteen tarkistusta), mikä minun työni tällä hetkellä on. Samalla minua syytetään siitä, että en ole tehnyt tarpeeksi, ja toisaalta että olen tehnyt liikaa. Minun pitäisi kuitenkin keskittyä Due Diligenceen, mitä minä olen nyt tehnyt. Nämä väitteet vaikuttavat vähän pohjattomilta, ja tuntuukin, että monet eivät ymmärrä mikä tämän DD:n tarkoitus edes on.

- Olen käynyt aitioissa tapaamassa yrityksiä. Olen myös ollut Klubilla, mutta en missään lavalla esillä. Meillä on ollut toimitusjohtaja Timo Virolaisen kanssa työnjako, että hän hoitaa sen puolen. En ole siinä asemassa, että menisin Klubi-asiakkaille kertomaan asioita. Olen myös kätellyt siellä monia ihmisiä ja jutellut heidän kanssaan. En ole nähnyt tätä erityisen tärkeänä asiana.

- Eilen minua tuli muutamia meidän pääsponsoreita repimään hihasta, ja kertoivat, että ovat tässä ihan täysin minun takanani. Minun taakseni on tässä lähtenyt paljon isoja nimiä ja yrityksiä nimenomaan tukemaan tätä muutosta. He ovat laittaneet paljon rahaa tähän kiinni, joten kyllä tuo väite vähän pohjaton on mielestäni.

Sjöblom on puhunut paljon, ja suunnitelmia on ollut joka lähtöön. Tuntuu kuitenkin, ettei häneen ole voinut luottaa ja puheisiin alettiin jo kyllästyä organisaatiossa.

- Tietysti jos ihmiset ovat ulkopuolella tästä organisaatiosta, he eivät voi tietää kaikkea. Se palaute, mitä me olemme saaneet tästä organisaatiosta, mediatiimiltä ja joukkueeltakin on ollut aivan toisenlaista. Kommunikaatio kaikkien kanssa on ollut hyvää. Olimme paljon tekemisissä joukkueen ja valmennuksen kanssa, samoin kuin henkilökunnan kanssa. Kerroimme myös hyvin selkeästi, mitä me teemme, ja mihin olemme menossa. Ulkopuoliselle se ei ehkä ole auennut samalla tavalla.

Hän hankki pelaajia (Ryan Flynn ja Tommi Kivistö) omine nokkineen ilman hallituksen lupaa ohi pelaajabudjetin.

- Ei pidä paikkaansa. Se pitää, että olen ollut liidaamassa muutamaa pelaajahankintaa, mutta toimitusjohtaja on ne lopulta hyväksynyt. En ole ollut edes siinä asemassa, että olisin voinut allekirjoittaa näitä sopimuksia, vaan se on aina ollut toimitusjohtajan tehtävä.

- Teen Due Diligenceä, ei se niin mene, että siinä aletaan jotain pelaajia hankkia. Toimenkuvani oli toimia operatiivisessa johdossa itseni, hallituksen, Ilveksen ja myös myyjäosapuolen etujen puolesta. Sopimuksen tarkka sanamuoto oli nimenomaan tuo.

- Myös pelaajabudjetissa on pysytty, ja Juha Hautamaa on ollut tässä toiminnassa myös alkuun mukana. Meillä oli tilanne, että meiltä meni kolme pakkia rikki ensimmäisessä pelissä, ja siihen piti reagoida. Tältä pohjalta silloin hankittiin Tommi Kivistö.

Aiemmin Ilveksen sisäpiirissä ollut, mutta viime vuosina hieman ulkopuolelle jäänyt henkilö epäili, että Sjöblomin penkominen olisi pelästyttänyt jonkin tahon, että Ilveksen taustalta löytyisikin jotakin vähintään harmaalla alueella olevaa, ja siksi tämä tarkastus olisi pitänyt lopettaa äkkiä.

- Se voi olla. En osaa kommentoida tätä sen enempää. Olen tuonut nämä epäkohdat asianomaisten tietoisuuteen avoimesti, ja niin kuin aikuismaisesti normaalin käytännön mukaan tehdään. En näe, että siellä sen kummempia salaisuuksia olisi tullut vastaan.

- Olen perehtynyt Ilveksen talousasioihin perinpohjin 1. joulukuuta 2012 saakka.

- Liiga-Ilves ry:hyn olen myös perehtynyt ja se on sovittu myyjäosapuolen kanssa. Olen tutustunut tähän verokuvioon ja siihen, miten se liittyy tähän kauppaan.

Yhteydenpito Manngardiin jatkuu

Sjöblom kertoi tiedotustilaisuudessaan olleensa menossa kokoukseen, jossa oli määrä käsitellä läpi ongelmakohtia. Mies ei kuitenkaan luonnollisesti voinut avata listaa sen tarkemmin.

- Ne ovat salassapidettäviä asioita. Yksi kohta oli tämä tavaramerkkiasia, jota onkin jo jonkun verran käsitelty julkisuudessa.

Ilveksen listalla oli alunperin 29 nimeä, joista kolme on jo pudotettu pois heidän omien vaatimustensa vuoksi. Myös ainakin entinen Ilves-valmentaja Juha Pajuoja sekä kannattajaryhmittymä Ilves-Perheen vetäjä Mikko Helin ovat kertoneet julkisuudessa tulleensa vedetyksi ryhmään hieman epämääräisin perustein.

- Olen ollut tekemisissä monen listalla olleen kanssa. Enemmistö näistä henkilöistä on ollut vähän ihmeissään. Kukaan ei ole minulle tullut myöskään suoraan sanomaan, että on aiheesta mukana listalla.

Sjöblom kertoi aiemmin toivovansa, että voisi vielä jatkaa neuvotteluja Manngardin kanssa.

- Olen ollut yhteydessä Manngardiin puhelimitse. Emme ole vielä sopineet neuvottelujen jatkamisesta, mutta sovimme kyllä, koska olemme seuraavan kerran yhteydessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle