Tentissä: Saako KalPa apuja Philadelphiasta?

LIIGA / Haastattelu
Niiralan jäällä saattaa kurvailla keväällä lisää NHL-pelaajia.
Kuva © Teemu Soini
KalPan puolustuspäässä on yhden miehen vaje. Onko paikkaaja kenties Kimmo Timonen? Entä onko tapahtumien järjestäminen urheiluseuralle hyvää bisnestä? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Jatkoajan tentissä ollut KalPan toimitusjohtaja Kimmo Kapanen.

Perustelit Jari Laukkasen jatkosopimusta toteamalla että "joukkueessa ja toiminnassa on tapahtunut halutun mukainen muutos". Mitä tämä muutos käytännössä tarkoittaa? Miksi Laukkasen kahden vuoden jatko julkaistiin niin nopeasti melko pienten näyttöjen perusteella?

Kimmo Kapanen: Päivittäinen tekeminen on mennyt siihen suuntaan, mitä sen halutaan olevan. Joukkue on tehnyt pirun paljon hommia ja sitä se pitkälti tarkoittaa. Ollaan päästy sille seuraavalle tasolle, mitä sen haluttu olevan. Vaatimustaso on noussut ja yleistekeminen on mennyt siihen suuntaan, mikä sen on haluttu seurassa olevan.

Laukkasen sopimuksessa oli joka tapauksessa optio kahdesta vuodesta, eikä haluttu silloin suoraan tehdä kolmen vuoden sopimusta. Se, miten "Papu" on hommia tehnyt ja jakanut vastuuta eri tahoille on ollut sitä, mitä me tulevaisuudessakin halutaan KalPan olevan. Annetaan nuorille rohkeasti vastuuta ja kehitetään sitä kautta omia pelaajia.

Nähtiin kuitenkin joukkueen suorittaminen, vaikka tulos ei aluksi ollut sitä, mitä toivottiin. Tietysti lähtökohta kauteen oli myös haasteellinen. Mikään optimaalinen tilanne Laukkasella ei ollut lähteä tilannetta viemään. Urheilullisesti olemme tällä hetkellä hemmetin tyytyväisiä. Nähtiin marraskuun tauolla mihin suuntaan ollaan menossa, niin ei ollut epäilystäkään, miksi oltaisi lähdetty muita miettimään.

KalPan mainostamista ja näkyvyyttä maakunnassa on kritisoitu ja yleisökeskiarvo laahaa tavoitetta perässä. Onko mainostamiseen kiinnitetty huomiota tai tehty painopistemuutoksia? Paljonko pieni yleisökato tuntuu seuran kassassa?

Kapanen: Sitä pitäisi kysyä enemmän markkinointipuolelta. Totta kai tilanne ollaan tiedostettu, mutta tälle kaudelle ei varmasti lähdetä mitään muutoksia tekemään. Tulevaisuudessa varmaan on enemmän näkyvyyttä tulossa. Kunhan liigan puolelta saadaan selville, mitä kaikkea meidän uusi televisio ja av-sopimus näkyvyyden osalta sisältää, niin sen jälkeen tehdään markkinointistrategiaa.

Yleisömäärissä ensimmäiset viisi peliä oli se ongelma. Sen jälkeen ollaan käytännössä menty minimissään siinä tavoitteessa, mikä meillä on ollut. [Matti] Kuparisen siirron yhteydessä niin sanotusti alaskirjattiin tappioita sieltä pois ja päivitettiin kalenteri sen jälkeiseen tilanteeseen. Tällä hetkellä ollaan hyvin aikataulussa.

KalPa Hockey Oy järjestää sivutoimenaan myös kahvila-ravintolapalvelua (Sport Cafe Pelimies), sekä on mukana tapahtuman järjestäjinä. Miten kannattavaa bisnestä nämä varsinaisen ydintoiminnan ulkopuoliset asiat ovat osakeyhtiölle olleet?

Kapanen: Pelimies on lipunmyynnin takia erittäin tärkeä paikka. Ei me sillä rahaa tehdä, mutta jos me omillansa sitä pyöritetään, niin se on ollut asiansa ajava systeemi.

Meillä on ravintolaoikeudet hallissa oli siellä mikä tapahtuma tahansa ja sen kautta me saadaan rahaa. Nyt kokeiltiin tätä konserttia, joulushottia, joka ei meille ainakaan tappiollinen ollut. Kyllä me siitä selvää rahaa saatiin ja todennäköisesti tulemme tekemään siitä perinteen. Tällä hetkellä suunnitellaan pystytäänkö tapahtumamääriä jäähallissa jopa kasvattamaan. Kun saadaan tammikuun alussa ajettua laskut kasaan, niin tiedetään, mitä viivan alle meidän osalta jäi ja ollaan viisaampia jatkon suhteen.

KalPan ykkösketjun sentterinä on kauden puolivälissä ollut jo kolme pelaajaa. Haetaanko tälle paikalle pitempiaikaista ratkaisua, lyhytaikaista NHL-apua vai annetaanko enemmän vastuuta joukkueessa jo oleville pelaajille?

Kapanen: Ei me ainakaan ihan heti olla siihen ketään hommaamassa. Marraskuun tauolla tehtiin päätös, että [Jukka] Voutilainen tulee olemaan meidän ykkössentteri viimeistään ensi kaudella. Stepanin hankintakin johtui pitkälti siitä, että "Vode" pääsee kuntoutumaan. Pelicans-pelissä Voutilainen pelasi Saken kanssa ykkösen keskellä ja lähtökohtana on, että "Vode" tulee siinä pysymään.

Meillä on senttereitä muutoin ihan riittävästi, eikä meidän tarvitse tehdä hätäistä ratkaisua. Tällä ryhmällä mennään ja tammikuussa katsotaan, mikä on tilanne NHL:n suhteen ja mietitään sen jälkeen mitä me oikeasti tarvitaan. Tällä hetkellä meidän pakkipää huutaa yhtä miestä ja semmoinen meillä voisi olla tulossa, jos lakko jatkuu.

Voisiko tuo "yksi mies" olla muuan Kimmo Timonen? Entä pukeeko Scott Hartnell KalPa-paidan ylleen, mikäli NHL:ssä työsulku jatkuu koko kauden?

Kapanen: Siihen Kimmo voi itse vastata, mutta en minä Kimmo. Onhan "Kime" sanonut itse jossain mediassa, että jos kausi peruutetaan, niin hän on tänne tulossa, mutta ei sitä voi luvata.

Hartnellin suhteen mitään lisätietoa ei ole. Varmaan samassa tilanteessa mennään kuin "Kimenkin" osalta. Hartnellilla on kuitenkin niin iso sopimus pohjalla, että siihen tarvitaan jo ulkopuolista rahaa, jos hänet tänne saadaan. Totta kai halutaan mahdollistaa omistajalle pelaaminen täällä, jos hän niin haluaa tehdä, mutta ihan noin vain ei ole varaa ottaa, kun vakuutus on niin huomattava.

Kaikkemme tehdään, että Timosen ja Hartnellin pelaaminen täällä mahdollistuisi, jos he niin haluavat. Se on meidän velvollisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle