Pelaajakartta: Karjalaisen toinen keitos maustetaan Currylla – KalPalla koossa tasainen nippu

LIIGA / Artikkeli
Karjalaisen KalPa tähyää jälleen mitalipeleihin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Savossa ei ole tapana hötkyillä, eikä sitä tehdä KalPassakaan. Viime kauden välieräjoukkuetta on kasattu edelleen maltilla ja pienin muutoksin. Isoimman mielenkiinnon alla on sentterivajetta paikkaamaan hankittu Patrick Curry, joka on esittänyt harjoituskaudella lupaavia otteita.

KalPan urheilujohtaja Anssi Laine on kasannut viime vuosina joukkuetta pitkäjänteisesti, ilman suuria muutoksia, eikä alkava kausikaan tuo poikkeusta. Viime vuosina talouspuolellakin hyvin pärjännyt savolaisryhmä ponnistaakin tulevaan moneen kilpailijaan verrattuna tukevammalta pohjalta.

Myös peli-identiteetti ja tietynlainen pelaajaprofiili on KalPassa ollut jo pitkään hyvin tunnistettava. Joukkueessa on jatkettu panostamista ennen kaikkea hyvin liikkuviin ja taitaviin pelaajiin – isokokoisia rymistelijöitä joukkueesta on turha hakea.

Joukkueen pelaamisessa vahva luistelu, työnteko ja kiekollinen taitavuus ovat olleet jo pitkään organisaation ydintä. Tuolle jatkumolle Petri Karjalainen toi debyyttikaudellaan vielä aktiivisempaa otetta myös hyökkäysalueen kiekottomaan peliin. Joukkue sai viime kaudella paljon riistokiekkoja, jotka konkretisoituivat myös tulostaululla. KalPa marssi lopulta aina mitalipeleihin saakka.

Puolustuksessa MM-kisakokemusta

Isoimmat menetykset KalPa koki keskikaistalle, kun Aapeli Räsänen ja Oliver Kapanen poistuivat. Puolustuksesta runkopakeista maisemaa vaihtoivat Hugo Gallet, Anton Karlsson ja Saku Salmela. Muut muutokset olivat hyvin marginaalisia, joten vaihtuvuus säilyi maltillisena.

Valmennusryhmän ainoa muutos oli Santeri Hillin tulo Ilpo Kauhasen tilalle maalivahtivalmentajaksi. Hillin valmennettavat ovat vahvaa liigatasoa. Nashville Predatorsin varaukselle Juha Jatkolalle viime kausi oli vaikea, mutta KalPan onneksi Stefanos Lekkas täytti ykkösvahdin saappaat. Molemmille on vastuuta luvassa, ja kun takana kärkkyy vielä liigadebyytin viime kaudella tehnyt huippulupaus Patrik Kerkola, ei KalPa maalivahteihin kaadu.

Puolustuksesta Laine lupaili jo viime kaudella "timanttista" ja hyvähän se onkin. Jesper Mattila pelasi keväällä aina MM-kisoissa saakka ja on joukkueen alakerran johtaja. Pakistosta löytyy myös toinen MM-kisapelaaja, tanskalainen Oliver Larsen, joka siirtyi Kuopioon Jukureista.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Juuso Mäenpää
Aleksi Klemetti
Veeti Miettinen
Konsta Kapanen
Sakke Vallius

KH

Patrick Curry
Jaakko Rissanen
Benjamin Korhonen
Jaakko Lantta
Kristjan Kombe

OLH

Matyáš Kantner
Kasper Simontaival
Tuomas Kiiskinen
Andreas Okany
Joona Saarelainen

P

Jesper Mattila
Oliver Larsen
Filip Westerlund
Lasse Lappalainen
Aleksi Elorinne
Lukáš Kaňák
Iivari Räsänen
Ville Ruotsalainen

MV

Stefanos Lekkas
Juha Jatkola
Patrik Kerkola

Valmentaja

Petri Karjalainen

Uusina vahvistuksina nähdään Larsenin lisäksi myös Iivari Räsänen ja Lukáš Kaňák. Tšekkipakin otteet olivat ensimmäisissä peleissä heikot, mutta kehityskäyrä on ollut ylöspäin. Räsäsen kohdalla liigarytmiin sopeutuminen on tapahtunut varsin hyvin. Kokonaisuudessaan KalPalla on kuitenkin kahdeksan hyvin liigakelpoista puolustajaa, joten täysin kiveen hakattuja pelipaikkoja ei ole.

Mäenpään ja Kantnerin jatkosopimukset luovat uskoa

Vaikka KalPan viime vuoden timanttinen sentteriosasto hajosi, on KalPalla edelleen suhteellisen vahva ja tasapainoinen hyökkäys. Vahvuus toki edellyttää KalPan ylivoimaisesti tärkeimmän hankinnan Patrick Curryn onnistumista.

ECHL:n pistepörssin kakkonen Curry on toki esittänyt harjoituspeleissä vahvoja otteita. Pisteitä on tullut hyvällä tahdilla, eikä pelaaminen ole ainakaan taistelutahdon puutteesta jäänyt kiinni. Toki vasta Liigan alkukierrokset näyttävät, missä Curryn kohdalla mennään.

Uusia sopimuspelaajia ovat myös Veeti Miettinen ja Kristjan Kombe. Molemmat ovat väläytelleet taitojaan, mutta selkeää roolia ei ole vielä löytynyt. Kombe on lähtökohtaisesti sentteri, mutta pysyy pelaamaan myös laidassa. Sen sijaan liigauran alun pääosin laidassa pelanneesta Benjamin Korhosesta ollaan leipomassa KalPalle vakioroolia kolmosketjun keskelle.

KalPa teki myös pari todella isoa jatkosopimusta, kun viime kevätkaudella koko liigan kärkikaartiin kuuluneet Juuso Mäenpää ja Matyáš Kantner jatkavat keltamustissa. Savolaista kokemusta tuovat Jaakko Rissanen ja Tuomas Kiiskinen, joka jatkaa joukkueen kapteenina.

Kahden vuoden jatkosopimuksella KalPassa jatkavan Juuso Mäenpään viime kausi oli vakuuttava.
Kuva © Jarno Hietanen

Kuten pelaajakartasta voi päätellä, ei KalPassa harrasteta niin kutsuttuja jarruketjuja, vaan aina neloseen saakka on tyrkyllä vahvajalkaisia pelaajia, joita ei turhan tarkasti rooliteta. Siitä esimerkkinä käy Andreas Okany, joka takoi nelosketjusta viime kaudella peräti kaksitoista maalia.

Perinteisten jarruketjujen puutteesta huolimatta KalPalta löytyy hyvät alivoimapelaajat niin puolustuksesta kuin hyökkäyksestäkin. Sen sijaan ylivoimaan, jota KalPa vuodesta toiseen hankkii todella paljon, olisi tavalla tai toisella saatava lisää tehokkuutta. Vaikka puolustus on vahva, ei sieltä löydy aivan kärkipään ylivoimaosaamista.

Todennäköisemmin ylivoimarooleissa peluutetaan Larsenia ja Lasse Lappalaista, mutta pystyykö kumpikaan panoksellaan nostamaan ylivoimatehokkuutta? Myös kätisyys voi olla pieni ongelma, sillä hyökkääjistä ainoastaan Kasper Simontaival on oikea käsi alhaalla pelaava vaihtoehto.

Yhtä kaikki KalPa on muutamasta menetyksistään huolimatta jopa paremmassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Mikäli joukkue pysyy terveenä, taistelee savolaiset tosissaan jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

Paras Laukoja: Matyáš Kantner
Nopein luistelija: Juuso Mäenpää
Kovin taklaaja: Jaakko Lantta
Henkinen johtaja: Tuomas Kiiskinen
Flopin ainekset: Lukáš Kaňák
Tärkein pelaaja: Patrick Curry

» Lähetä palautetta toimitukselle