Mielipide

Vahva pelillinen identiteetti KalPan selkänojana

LIIGA / Kolumni
Petri Karjalaisen vene on kunnossa, eikä sitä kannata korjata. Peli-identiteetin tuntevat kaikki, mutta harva kykenee haastamaan sitä.

Viime kauden piristysruiskeena toiminut KalPa lähtee loistavilta jalansijoilta tulevaan Liiga-kauteen. Savolaisjoukkueen runko on säilynyt liki samana, ja seuran pelillinen identiteetti on kenties vahvimmillaan sitten Pekka Virran aikakauden. Kapulat ovat vaihtamassa omistajia, mutta identiteetti säilyy vahvana − ja se tietää kuopiolaisille hyvää.

Petri Karjalainen saa käsiinsä KalPan mittapuulla laadukkaan alakerran. Tolppien välissä väriä tuo yhdysvaltalainen Stefanos Lekkas, joka viime keväänä riisui Ilveksen laadukkaan hyökkäyksen aseet täysin. Komeista viiksistään tunnetun maalivahdin tyyli on akrobaattinen, mutta tehokas. Nashville Predatorsin varaamalta Juha Jatkolalta odotetaan paluuta toissakauden huipputasolle. Viime kaudella leppävirtalainen kamppaili itseluottamuksen kanssa, mutta myös alkukaudesta vuotanut puolustus ja kesäharjoitusten vähyys tuottivat maalivahtilupaukselle haasteita. Paluu maajoukkuetason maalivahdiksi antaisi KalPalle jykevän selkänojan rohkean pelitavan taakse.

Keltamustien puolustajilla on lisenssi hyökätä. Heiltä odotetaankin rohkeaa pelinavaamista ja hyökkäysten tukemista jopa tilanteissa joissa perinteinen viisikkohyökkäys ei ole vaihtoehto. Joukkueen puolustus perustuu puolusalueella vahvaan paineistamiseen, eritoten alivoiman nelikko antaa painetta kiekolliseen erittäin rohkeasti. Uudet hankinnat Oliver Larsen, Lukáš Kaňák sekä harjoituspeleissä vakuuttanut Iivari Räsänen edustavatkin hyvin Karjalaisen pelitapaa.

Suurin muutos KalPassa on kohdistunut keskushyökkääjiin, eikä Aapeli Räsäsen ja Oliver Kapasen korvaaminen olisi helppoa yhdellekään joukkueelle. Kuopiolaisten onneksi vaihtoehtoja löytyy niin uusista hankinnoista kuin joukkueen sisältäkin, kun Benjamin Korhonen on esitellyt kiekollista taituruuttaan sekä röyhkeyttään tuloksentekoon jo aiemmilla kausilla. Nopeajalkainen yhdysvaltalaishyökkääjä Patrick Curry on esiintynyt erittäin vahvasti harjoituskaudella esitellen napakkaa laukaustaan ja viekkauttaan pelintekijänä. Parhaimillaan pelaajan liito korvaa Kapasen jättämän aukon Juuso Mäenpään ja Matyáš Kantnerin keskellä. Hänestä voi myös kehkeytyä KalPa-fanien suosikki, sillä periksiantamaton Curry ei pelkää kaksinkamppailuitakaan.

KalPan viime kauden onnistuminen nojautui pitkälti laadukkaan neljän sylinterin peliin, joskin loppukaudesta Kapasen johdattama kenttä nousi suurimpaan valokeilaan. Samoja elementtejä on nähtävillä myös tämän kauden osalta, mutta nyt seremoniamestarina häärii Curry. Omat mausteensa soppaan tuovat Jaakko Rissanen ja kenties uransa ehtoota pelaava Tuomas Kiiskinen.

Tällä kaudella keltamustat luottavat jälleen vahvaan kiekkokontrolliin, joskin Karjalaisen alaisuudessa perinteiset meidän peli -vivahteet ovat painuneet unholaan. KalPa hyökkää myös alimiehitettynä, pääasiana on kiekonhallinta hyökkäyspäädyssä. Identiteettiä korostavat taitavasti kiekkoa liikuttavat viivapakit ja aiemmilta kausilta tuttu pelipaikattomuus. Perinteinen kilpipaitojen hyökkäyspään ralli sisältää myös puolustajien nousuja sekä kulmiin että maalintekosektoreille. 

Pitkiin pyörityksiin on lisätty pelaajiston osalta suoraviivaisuutta Curryn, Kantnerin sekä Andreas Okanyn muodossa. Fyysisiltä mitoiltaan KalPa on Liigan lyhyin ja kevyin joukkue, joka toisaalta haastaa uudistuneen tuomarilinjauksen. KalPa pelannee kauden aikana reilusti ylivoimaa, joten miesylivoimalla on onnistuttava mikäli joukkue mielii uusia viime kauden tuhkimotarinan. Erikoistilanteissa pelintekovastuuta kantaa Rissanen, joskin Mäenpää on jo nappaamassa pelintekijän kapulan itselleen.

Kuopiolaiset ovat pitkään kuuluneet Liigan kovakuntoisimpiin joukkueisiin eikä keltamustien tarvitse pelätä kuntotasojen hiipumista pitkän kevään aikana, vaikka pelitapa vaatiikin pelaajilta paljon. Keväällä KalPa tulee olemaan kuin vene rahtilaivojen seassa, ja se takaa kuopiolaisille saumat pulahtaa Kallaveteen mitalit kaulassaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös