Tervosen HPK jatkaa tutulla linjalla

LIIGA / Haastattelu
Hämeenlinnassa on totuttu siihen, että pelaajistosta parempi puolikas vaihtaa maisemaa joka kesä. Tällä kertaa niin tapahtui myös muuallakin kuin kaukalossa, kun toimitusjohtaja Risto Korpela ja valmentaja Jukka Jalonen vaihtuivat Kai Tervoseen ja Matti Alataloon. Pallokerhon toimitusjohtajana kesällä aloittanut Tervonen on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että myös uusittu johtoporras pystyy ylläpitämään seuran aseman SM-liigan kärkikaartissa.

Kun Hämeenlinnan Pallokerhon edellinen toimitusjohtaja Risto Korpela vaihtoi kiekon kolopalloon ja siirtyi Golfliiton toiminnanjohtajaksi, oli HPK-johdolla heti tiedossaan kenet he haluavat Korpelan pallille seuraajaksi. SM-liigan yhteyspäällikkönä yli kuuden vuoden ajan palvellut Kai Tervonen oli Pallokerhon johtoportaan selvä ykkösvaihtoehto seuran uudeksi toimitusjohtajaksi.

- Se lähti liikkeelle aika nopeallakin aikataululla, täältä oltiin yhteydessä ja kysyttiin kiinnostusta. Muutamien keskustelujen jälkeen tein aika nopeasti päätöksen lähteä mukaan. Kun itse olin Urpo Helkovaaran jäädessä eläkkeelle mukana liigan toimitusjohtajan hakuprosessissa, ja jäin näköjään hopealle, niin tämä sattui ihan hyvään saumaan. Kun tällaista paikkaa tarjotaan, voi seuraavaan kertaan mennä aikaa, Tervonen kertoi päätymisestään Hämeenlinnaan.

Kuten myös edeltäjällänsä Korpelalla, joka esiintyi Hämeenlinnassa niin pelaajana, markkinointipäällikkönä ja toimitusjohtajana kahden vuosikymmenen ajan, on myös Tervosella vahva tausta kiekkoilun parissa. HIFK:n riveissä SM-liigaa 90-luvun alussa pelannut jykevä puolustaja vaihtoi hokkarit pukuun ja päätyi Jokereiden seuraorganisaation kautta SM-liigan kattojärjestön yhteyspäälliköksi.

- Olin kuusi ja puoli vuotta ollut liigalla töissä. Kun tuollaisella paikalla ollaan, ovat ne paikat aika vähissä mihin suuntaan voi liikkua. Monesti olin miettinyt mihin tästä voisi lähteä, kun eläkeikäänkin on 25 vuotta vielä aikaa. Ja kun Virmanen ja Matikainenkaan eivät olleet mihinkään lähdössä ja Kivimäki oli juuri valittu Bluesiin, olivat ne seurojen toimitusjohtajapaikat aika vähissä, joita voi periaatteessa pääkaupunkiseudulta hoitaa.

Moni seura on viime aikoina vaihtanut suuntaa ja palkannut toimitusjohtajan paikoille henkilöitä, joiden ensisijaiset meriitit ovat talouden tai markkinoinnin piiristä - eivät jääkiekon saralta. Tervosen mielestä SM-liigan näkyvimmät ja vaativimmat virat eivät kuitenkaan olla sellaisia, joissa on mahdollista pärjätä ilman ymmärrystä jääkiekon luonteesta.

- Onhan se niin, että jos sinulla ei ole kiekkosydäntä niin sitten olet väärässä paikassa. Minusta on tärkeää, että näkee ja tuntee sen kentän missä toimitaan. Kaikki aina sanovat, että tämä on samanlaista yritystoimintaa kuin mikä tahansa muukin, mutta olen siitä täysin eri mieltä. Tämä on ihan oma maailmansa, joka pitää oppia. Kyllähän näitä on nähty, joista Upi [Helkovaara] käytti nimitystä "yhdeksän kuukauden mies".

Toimisto "remonttiin"

Samaan aikaan kun toimitusjohtajaksi vaihtui uusi mies, myös muu organisaatio koki muutoksia. Kymmenen vuotta toimistopäällikkönä toiminut Ritva Lappi vaihtoi uusiin tehtäviin ja SM-liigan pitkäaikaisin yhdessä seurassa palvellut valmentaja Jukka Jalonen sai "ylennyksen" maajoukkuetehtäviin. Uudet tuulet ovat siis puhaltaneet vaihteeksi Hämeenlinnassa muuallakin kuin joukkueen pelaajistossa. Tervonen on kuitenkin luottavainen sen suhteen, ettei pajatson tyhjeneminen kaukalon ulkopuolellakin tuota ongelmia.

- Kyllähän se on haaste meille, että koko homma on uusiutunut. Se voi olla joskus hyväkin, että vähän tuuletetaan. Silloin tulee uusia näkemyksiä ja ajatuksia.

Vaikka muutoksia HPK:n toimistolla on tapahtunut kesän aikana paljon, on Tervonen onnellinen siitä, että uusiin tehtäviin oli helppo lähteä, kun pöytä edeltäjänä jäljiltä oli puhdas. Pallokerhon taloudellinen tilanne on hyvin tasapainossa. Asiaa ovat luonnollisesti avittaneet joukkueen jatkuva menestys liigassa sekä NHL-korvaukset monista pelimiehistä - joita on jälleen luvassa Janne Lahden, Antti Pihlströmin, Mikko Mäenpään ja Oliver Setzingerin siirtojen myötä.

- Hämeenlinnassa on aina ollut kiva tehdä hommia äijien kanssa. Täytyy olla iloinen ja ylpeä, että pääsin tällaiseen organisaatioon, jossa hommat on hoidettu hyvin - ei ole mitään kriisiohjelmaa pöydällä heti ensimmäisenä.

Tervosen ensimmäiset kuukaudet uuden sorvin ääressä eivät vielä ole tuoneet suuria mullistuksia Poltinahon suunnalle - eikä sellaisia ole suunnitelmissakaan. Tervonen haluaa toimitusjohtajana olla mukana myös koko seuran toiminnassa, uuden pomon työlistalle kuuluvat yhtä lailla pelaajahankinnat, markkinointi kuin talouskin.

- Tässä se on mennyt opiskellessa uusia hommia. Siitä kun on jo aikaa kun olin Jokereissa, niin en muistanutkaan näitä kaikkia kaudenaluskiireitä. Kyllä liigassakin hektistä oli, mutta kyllä tällä puolella kauden kasaaminen on vielä hurjempaa.

- Olen lähtenyt siitä, että mennään eteenpäin vain pikku hiljaa. Ei toimivaa systeemiä kannata lähteä muuttamaan. Korjataan sitten sen näköiseksi, mitä itse näkee jatkossa.

Paljasjalkainen helsinkiläinen Tervonen pitää perheensä kanssa kortteeriaan yhä Helsingissä. Perheen kouluikäiset pojat jatkavat opintojaan ja isä-Tervonen kulkee sata kilometriä moottoritietä suuntaansa päivittäin - tosin muutto Hämeenlinnaan saattaa olla agendassa tulevina vuosina. Tähän mennessä suurin ongelma onkin ollut, kun isä on vienyt poikiaan Jokereiden harjoituksiin HPK-tarroilla varustetulla työsuhdeautollaan.

HPK:n asema Hämeenlinnassa oli Tervoselle tuttu jo ennestään, tai niin kiekkomies ainakin luuli. Kaupunki elää syyskuusta huhtikuuhun vain ja ainoastaan jääkiekkoa, joka pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan täytyy itse nähdä se uskoakseen.

- Se on kyllä tosi mielenkiintoista kuinka tärkeä HPK on täällä Hämeenlinnassa kaupunkilaisille. Vaikka tiesin jo sen ennakkoonkin, silti se tuli yllätyksenä. Voiko se perhana HPK olla täällä näin kovassa asemassa? Se nosti tämän paikan arvostusta entisestään.

Halli remonttiin?

HPK-johdon suurin mahdollinen tuleva projekti on Rinkelinmäen jäähallin uudistus ja remontti. Remontti on luvassa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston esityslistalle syksyn aikana ja ainakin tuore toimitusjohtaja Tervonen pitää vahvasti peukkuja asian läpimenolle. Jotta HPK pystyisi pysymään mukana kiihtyvässä SM-liigan kilpailussa, on myös toimintaedellytysten jäähallin osalta oltava kunnossa.

- Katsotaan jos vaikka saataisiin halliremontti. Se olisi kuitenkin HPK:lle se seuraava iso steppi, todellinen haaste. Asia on käsittelyssä kaupunginvaltuustossa syksyllä, täytyy pitää peukkuja. Alustavia pieniä valmistelutöitä positiivisen päätöksen varalle on tehty. HPK osallistuisi asiaan aitioiden rahoituksen osalta.

Rinkelinmäkeä on vuosien varrella uudistettu kerran jos toisenkin ja tuloksena on varsin toimiva kokonaisuus. Silti varsinkin yritys- ja oheispalveluiden sektoreilla kohta kolmenkymmenen vuoden kypsään ikään tuleva halli on pikku hiljaa jäämässä jälkeen ajastaan. Suurimmat muutokset olisivatkin luvassa tällä saralla, jos hallia laajennettaisiin eteläpäädyssä sekä itse hallin ja harjoitushallin välinen tila otettaisiin hyötykäyttöön.

- 350 istumapaikkaa lisää, seitsemän uutta aitiota ja neljä uutta ravintolaa. Hallia laajennettaisiin eteläpäädystä yhden kaarivälin verran. Kyllä se aika iso muutos olisi, samoin kaikki joukkue- ja sosiaalitilat uusittaisiin. Uusittu halli voi tuoda sitten uusia mahdollisuuksia.

Joukkue remontissa

Tervonen on ehtinyt kaudenaluskiireidensä lomassa kiinnittää huomiota myös joukkueen valmistautumiseen kauden alkuun. HPK:n nokkamiehen ajatukset ovat varsin luottavaiset - vaikka jälleen kerran kesän aikana Pallokerhon joukkueesta poistui puolen ryhmän verran miehiä. Kerhon jättäneet miehet olivat luonnollisesti joukkueen parhaita pelaajia, mutta tilalle on hankittu taas nuoria ja nälkäisiä pelimiehiä.

- Positiivisin mielin suhtaudun kauden alkuun, joukkueeseen ja valmennukseen. Jätkät ovat tehneet paljon hyvää työtä, testit ovat näyttäneet, että kunnossa ollaan. Maalivahtiosastohan meillä on paremmassa kunnossa kuin millään muulla joukkueella tässä sarjassa. Nurmisen Kaitsuun luotan ainakin, virtaa on kuin pikkupojassa, vaikka ikää on jo 38.

- Ennakkoarvailuissa moni on taas sanonut, että pajatso tyhjeni ja ei varmasti enää tällä kaudella pärjää. Mutta siitähän saa vaan taas lisää virtaa.

Kun koeajalla ollut ruotsalaishyökkääjä Emil Lundberg sai hiljattain koko kauden kattavan sopimuksen, on HPK:n ryhmä Tervosen mukaan valmis ja täynnä. Uusia hankintoja ei enää ennen liigakauden alkua ole siis luvassa. Luonnollisesti loukkaantumiset ja muut kauden aikana nousevat tilanteet voivat muuttaa asianlaitaa.

- Pitäisikö sanoa virmasmaisesti "näillä mennään"... Ainahan se tilanne voi elää, mutta ei meillä nyt ole mitään kummempaa hakua päällä.

Tervonen luottaa myös siihen, että HPK:n riveihin on tulijoita jatkossakin. Vaikka maagista Jukka Jalosen kosketusta ei enää Hämeenlinnassa nähdäkään, on tilalla myös yhtä lailla pelaajien kehittäjänä tunnettu Matti Alatalo. Tervonen korostaa myös koko seuran muun toiminnan merkitystä pelaajien houkuttajana. Samalla toimitusjohtaja nostaa esiin pari pääkaupunkiseudulta Pallokerhoon siirtynyttä nuorukaista tulevan kauden potentiaalisina yllättäjinä.

- Tänne on kuitenkin halua ja imua tulla pelaajilla, jostain se kertoo. Hyvästä valmennuksesta ja olosuhteista. Pelaajat viihtyvät ja heistä pidetään hyvää huolta. Sellaisten pelaajien, joiden on vaikea onnistua muualla, on helppo tulla tänne ja onnistua täällä, kun heille annetaan mahdollisuus.

- Roni Andersson ja Pasi Salonen ovat olleet junioritähtiä, eivätkä ole vielä lyöneet itseään läpi. Nythän heillä on paikka näyttää mitä osaavat. Toivoisin myös, että Ruotsin poika Emil Lundberg ottaisi sen seuraavan askeleen ja nousisi todelliseksi ykkössentteriksi.

Maajoukkueen valmentajaksi siirtyneen Jalosen menetys on HPK:lle tietysti kova suonenisku, mutta Tervoselta heruu luottamusta myös uuteen valmentajaan. JYPiä Jalosen tapaan todella pitkän jakson valmentanut Alatalo sopii Tervosen mielestä HPK:n imagoon ja on sellainen valmentaja, jonka alaisuuteen urallaan eteenpäin menossa olevat pelaajat haluavat.

- Matissa ja Jukassa on hirveän paljon samaa, ja sellaista, josta tykkään. Molemmat korostavat urheilullisuutta ja ovat myös vaativia. Osallistuvat, neuvovat ja auttavat, arvostan tuon tyylisiä valmentajia.

Suuria ennustuksia tulevasta kaudesta Tervonen ei lähde sanailemaan, mutta toivoa ja uskoa riittää siihen, että pikkuseurat eivät anna isojen jyrätä. Vaikka Helsingissä ja Oulussa onkin tehty isoja panostuksia joukkueisiin, Tervonen hahmottelee jo toissa kauden tapaista yllätysfinaalia.

- Varmasti yllätyksellinen kausi on tulossa, toivottavasti pienet voittavat isot. Oli hienoa, kun HPK ja Ässät olivat finaalissa - se on kuitenkin tämän lajin suola, että mestarit vaihtuvat ja pienemmät sekä heikommat pystyvät haastamaan isompiaan. Tässä on vielä pitkä kausi edessä, uskon että sieltä joku yllätys tulee.

» Lähetä palautetta toimitukselle