Yllätyskomennus

LIIGA / Haastattelu
Tämä ei vielä pitänyt olla se kausi, jolloin Jari Laukkasesta tulee liigatason päävalmentaja. Toisin kuitenkin kävi. Tuomas Tuokkolan potkut aukaisivat entiselle liigahyökkääjälle mahdollisuuden näyttää kykynsä kärkiseuran penkin takana. Laukkanen haluaa kehittää peliä vahvasti yksilöiden kautta.

Moni muistaa Jari Laukkasen jo hänen pelivuosiltaan. Helsingissä syntynyt IFK:n kasvatti pelasi SM-liigassa lähes kuusisataa ottelua HIFK:n, KalPan ja Kärppien paidassa. Viimeisten kausien aikana Laukkaselle selkeytyi ajatus valmentamisesta ja siirtyminen penkin taakse tapahtuikin heti peliuran päättymisen jälkeen kymmenen vuotta sitten.

Laukkanen valmensi Oulussa pääosin Kärppien A-nuoria ja mukaan tarttui myös sarjan mestaruus keväältä 2010. A-nuorten valmentamisen jälkeen Laukkanen ehti olla Hannu Aravirran valmennusryhmässä puoli vuotta. Viime kaudeksi tie vei Kuopioon Tuomas Tuokkolan alaisuuteen ja vain vajaa kuukausi ennen liigakauden alkua komennus kävi päävalmentajan paikalle.

Tuokkolan potkut tulivat yllätyksenä kaikille, mutta juuri entisen päävalmentajan tuki oli tärkeä asia Laukkaselle.

– ”Tumppi” (Tuokkola) soitti heti aamusta, kun oli saanut tämän valitettavan tiedon. Ensimmäinen miete sinne suuntaan oli, että kun perhe on Oulussa ja toimeentulo sidoksissa tälle paikkakunnalle, ei ole mahdollisuuksia itseä ainakaan irtisanoa. Tumppi totesi, että seuran ratkaisu kohdistui vain ja ainoastaan häneen ja jos paikkaa minulle tarjotaan, niin haaste pitää ehdottomasti ottaa vastaan.

– Sitten kun minut ja Kauhasen Ilpo kutsuttiin toimistolle, niin minähän en tiennyt, mikä heidän viesti tulisi olemaan. Ilman Tumpin sanoja minun viesti seuran suuntaan olisi varmasti ollut, että he etsivät uutta päävalmentajaa ja ilman Tuomaksen tukea minun olisi ollut hankala hänen työtään lähteä jatkamaan, Laukkanen kertaa valmentajanvaihdoksen tapahtumia.

Analyyttinen valmentaja

Viime vuonna vastaavaan aikaan haastateltu Tuokkola kuvaili silloista apuvalmentajaansa analyyttiseksi, säntilliseksi ja hyvin yksilöiden kanssa töitä tekeväksi valmentajaksi. Laukkanen vahvistaa käsityksen.

– Tumpin luonnehdinta on positiivinen ja varmasti näin on. Persoonia on monenlaisia ja en koe, että valmentajan pitäisi koko ajan olla huutamassa jotain. Lähtökohta on, että pelaajilla pitää olla tunne mukana pelissä ja valmentaja pyrkii erittelemään miten ja mitä siellä kentällä tapahtuu. Pelaajana olin itsekin hyvin vahvasti tunteen kautta elävä.

Analyyttisyyden ohella Laukkanen haluaa olla pelaajien valmentaja. Etenkin nuorten vieminen eteenpäin on tuoreelle päävalmentajalle tärkeää. Myös SM-liigan asemasta kasvattajasarjana Laukkasella on selvä näkemys.

– Oma lähtökohta on, että pelaajia varten tätä tehdään. Liigastahan puhutaan kasvattajasarjana ja näen, että miksi me ei voida liigaa sillä nimikkeellä sanoa ja olla ylpeitä kasvattajia. Jos KHL ja muut sarjat haluaa olla jollain muulla nimikkeellä, niin ei siinä mitään.

– Silloin ollaan mun mielestä vahvasti pelaajia kehittämässä. Ja kun pelaajat kehittyy, niin pelikin kehittyy. Sehän on omanlaistaan kasvattamista. Ehkä oma lähtökohtani tulee pitkästä juniorivalmentamisesta, joka on jatkuvaa kasvattamista.

KalPan viime kauden kolmen miehen valmennusryhmästä Ari-Pekka Siekkinen purki sopimuksensa ja palasi Jyväskylään. Kun Tuokkola sai lähteä, jäi Laukkanen viime kauden trion ainoaksi seurassa jatkavaksi valmentajaksi.

Maanantaina Laukkasen aisapariksi valittiin Tapparassa päävalmentajanakin toiminut Sami Hirvonen. Innolla uuden pestinsä vastaanottanut Hirvonen on Laukkaselle melko tuntematon.

– A-nuorten puolella ollaan valmennettu vastakkain. Tiesin kyllä minkälaiset ajatukset hänellä jääkiekosta on ja vähän persoonaa muutoin. Hänelle itsekin tässä leikkisästi totesin, että ei tässä lähtökohtaisesti mitään kalakavereita olla, mutta työtä tänne ollaan tultu tekemään. Hän tulee tekemään parhaansa ja auttamaan minua ja joukkuetta.

Uuden valmennusryhmän yhteiset sävelet olisi löydyttävä pian, sillä liigakausi on jo nurkan takana. Todellinen testi Laukkasen poppoolle alkaa perjantaina 14.päivä, jolloin sarja-avauksessa vastaan asettuu JYP.

» Lähetä palautetta toimitukselle